БСК: Компании ще се оттеглят от България заради липса на кадри

БСК: Компании ще се оттеглят от България заради липса на кадри

© Иван ГригоровДържавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката, обявиха от българската стопанска камара днес. Те представиха своите предложения към кабинета за реформи в сферата на образованието.


Заради липсата на кадри в определени области, компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, мислят да напуснат страната ни, предупредиха от камарата. По техни данни те ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция.


В момента над 32 хил. безработни са с висше образование и около 30% от тях са с икономическа специалност или право, а в същото време 42.5% от студентите миналата учебна година са учили стопански науки и администрация, аргументираха се от БСК. Не е ясно колко от висшистите, за чието обучение държавата е плащала, се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори.
В същото време само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни специалности. Вече започва да се усеща и липсата на достатъчно и добри кадри в здравната система, напомниха от работодателската организация. Освен масовата емиграция на млади здравни специалисти, причина затова е и фактът, че за последните пет години броят на младежите, които искат да учат медицина е намалял наполовина.


Заради тези проблеми БСК за пореден път предлага държавата да финансира само специалности, които са нужни на икономиката и да съгласува това с работодателите. Освен това да се въведат финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието.


Работодателската организация предупреди и за друг голям проблем - феминизацията на учителската професия и застаряването на кадрите там. Според тях може част от дългата ваканция на учителите да се използва за повишаване на квалификацията ни и да има и стажове във фирми, чиито предмет на дейност е свързан с предметите, по които преподават.


За предотвратяване на ранното отпадане от училище камарата предлага драстичната мярка лишаване от всякакви социални плащания за родители, които не пращат децата си от училище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK