Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на изборите до 27 септември

Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на изборите до 27 септември

© Георги КожухаровБългарите в чужбина, които искат да гласуват на президентските избори наесен, трябва да изпратят заявление с личните си данни и собственоръчно поставен подпис до съответното консулство или дипломатическо представителство до 27 септември. Документът може да бъде изпратен чрез и-мейл в сканиран формат, по пощата и да бъде подаден на място. Тези правила за провеждането на изборите за държавен глава разясни днес постоянният секретар на Министерство на външните работи Ради Найденов.


За да се открие секция за гласуване в град, в който България има консулство или дипломатическо представителство, са необходими поне 20 заявления от български граждани, живеещи там. "Дали местата за гласуване ще бъдат в самата сграда на представителството ни или другаде, зависи от правилата на съответната страна, както и дали ще разрешат отваряне на друго място", напомни постоянният секретар.


В населени места, в които държавата няма представителство, са нужни най-малко 100 заявления за отваряне на секция. При такива случаи, Външно министерство се надява на подкрепата на български организации и групи от студенти, които да помогнат с организирането на изборна секция. Министерството пък е длъжно да изпрати поне един свой представител във всяко място за гласуване.


След като изтече срокът за подаване на заявления, министерството ще предостави информация на Централната избирателна комисия за това къде има достатъчно подадени искания, за да бъдат определени и местата за секционни избирателни комисии.
За да се предотвратят изборни манипулации, всяко заявление за гласуване зад граница ще бъде препращано автоматично и към министерството на външните работи, обясни още Найденов. Министерството пък ще ги препраща за проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Освен, че проверява верни ли са данните за ЕГН и име, ГРАО, ще е отговорна за заличаването на тези имена от избирателните списъци в страната.


Пак за да предотврати възможности за фалшификации на вота, министерството ще публикува на страницата си, както и на интернет адреса на съответните консулства списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната и номера и адреса на секцията, където те ще подадат гласа си. "Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства осигуряват възможност всеки избирател да може да прави справка в списъка по единен граждански номер", гласи още изборния кодекс.


При гласуването зад граница като документ за самоличност се приема международният паспорт, личната карта и военна карта за военнослужещите, но те трябва да бъдат валидни. При изтекла валидност, правото на глас може да се упражни с талонче за подадени нови документи, допълни Найденов.


Изборните книжа ще се изпращат електронно към България, обясни още постоянният секретар. На предишните парламентарни избори бюлетините и протоколите от гласуването се изпращаха само чрез дипломатическа поща, което не само, че забави окончателното обявяване на резултатите, но и чували с бюлетини бяха изгубени от посолството в САЩ - изхвърлени заедно с торбите с боклук.


Бюджетът за изборите в чужбина е 500 хил. лв., въпреки че при първоначалните си разчети министерството е поискало с 10-15% повече. В сумата е предвиден вариант за президентски избори в два тура, а ако останат пари, те ще бъдат върнати в държавния бюджет. От министерството обясниха, че няма да плащат командировките на представителите на партиите в секциите зад граница.


Новите генерални консули заминават до края на август
До края на месеца новите генерални консули ще са вече в мисиите, за да организират подготовката на изборите - така постоянният секретар на министерство на външните работи Ради Найденов отговори на въпрос очаква ли да има ли проблеми в организацията на вота зад граница в държави, където бяха огласените дипломати, сътрудничели на Държавна сигурност.
В края на май правителството назначи девет нови генерални консули в Солун, Истанбул, Мюнхен, Шанхай, Лос Анджелис, Чикаго, Дубай, Санкт Петербург и Торонто, след като предшествениците им на тези постове бяха огласени като сътрудници на ДС и върнати в София. През декември м.г. проверка на комисията по досиетата показа, че близо половината бивши и настоящи български дипломати са били вербувани от ДС, президентът Георги Първанов обаче отказа да отзове посланиците с досиета.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1052 Гневно

  Само заради ослушването,вече втора година и НЕвъвеждането на електронното гласуване,като законна алтернативна форма на гласуването за каквото и да било,би следвало да отвори очите и ушите на заслепените от банкянското матриалци и да разберат,че и павианите са от същото котило на тройните турско-червени царисти!!!

  Trans penis mihi est!
 3. 3 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 782 Неутрално

  българите в чужбина не би трябвало да гласуват или да гласуват само за европарламент

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#3] от "NO2ID":

  Ако си внасяме парите в България - може, като дойде до гкласуване - може, така ли ? Ами по този начин България ще я осъдят много лесно за дискриминация спрямо група граждани в Страсбург. И понеже сме много, а санкциите за дискриминация не са малки, познай какво ще стане.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Оправен текст :

  Ако си внасяме парите в България - може, като дойде до гласуване - не може, така ли ? Ами по този начин България ще я осъдят много лесно за дискриминация спрямо група граждани в Страсбург. И понеже сме много, а санкциите за дискриминация не са малки, познай какво ще стане.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  абсолутно сметам, че нема кво да ви се бъркам в избора... и живота като цело... хеле па да си давам имена, номера и адреси да ги висат по неккви министерски сайтове... тъйче... цьенкью, бът ноу цьенкью...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#6] от "tucker case":

  Подкрепям мнението ти.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 8. 8 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Ние с колегата мислиме че в чужбина изобщо не трябва да може да се гласува.
  Ква е тая работа - кютат си некви михлюзи невъзвращенци в чужбинката, дойдат летоска да метнат само децата на бабите и като ги спреш само ти дадат не-българска книжка и викат ми старши - то в моята страна тъй се кара и не се дава.
  Кат в твоята страна така - айде самолета и наобратно.
  Па и ще ми гласуват кой да ми е началник. Айде сиктир.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 9. 9 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Социологическите проучвания категорично сочат, че надпреварата в тези избори ще бъде между три двойки и че Меглена Кунева ще е на балотаж, като Кунева има най-големи шансове да бие кандидата на управляващите.

 10. 10 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "NO2ID":

  Може да гласува всеки, който е български гражданин. Аз прекарвам поне 30% от годината в България и плащам предостатъчно данъци на НАП и е абсурдно някакъв смешник да ми казва дали имам или нямам право да гласувам.

  Проблемът е, че гласовете няма кой да ги брои. От последната случка именно в САЩ знаем, че ако гласовете не са удобни, просто изчезват...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 11. 11 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 782 Неутрално

  тогава намерете време и елате да гласувате в българия.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 12. 12 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  по-голяма част от българите работещи в чужбина си плащат данъците там . това , че си пращат парите е въпрос на личен избор , но не би трябвало да им дава право на глас. по-логично е участват в местните избори в страната в която се намират.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 13. 13 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пловдивски":

  Има много страни по света, които отдавна са решили проблема с гласуването в чужбина. И то не с разни несигурни неща като гласуване по Интернет.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 14. 14 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "NO2ID":

  И какво от това? Поредния **** който изберем, ще е президент на всички българи. Неговите ПРАВА се разпростират над всички ни, дори тези в чужбина. Аз не искам някакъв изкукуригал ненормалник, да има власт над живота ми, без да си кажа думата.

  Да направят така, че мина ли границата, да не подлежа на българските закони- няма проблеми. Дотогава и стотинка да не дам в бюджета, а аз го правя, имам право на глас.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 15. 15 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "|":

  Ами не знам какво визираш, не съм запознат изобщо с темата. Но при положение, че България е една доста, така да се каже, експортно ориентирана държава когато става въпрос за мат'рял и има предостатъчно хора, които се интересуват какво се случва в България, е нормално да има възможност да гласуват. Аз примерно по времето когато ще са изборите за президент ще съм на 4 часа от Чикаго и въпреки всичко бих искал да гласувам.


  До коментар [#11] от "NO2ID":

  Разбира се, как не се сетих по-рано...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 16. 16 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз винаги гласувам,въпреки че прекарвам само 30 дни в годината в България.Имам си законното право да си избирам президента .

 17. 17 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#5:"PavelCZ"]Ами по този начин България ще я осъдят много лесно за дискриминация спрямо група граждани в Страсбург. И понеже сме много, а санкциите за дискриминация не са малки, познай какво ще стане. [/quote]
  Не бързай да осъждаш България. Глобите ще се плащат не от онези 240 паразита в парламента (ако гласуват това) а от бюджета. То вЕРно преразпределение, ама не баш такова което искаш, предполагам.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 18. 18 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Дали местата за гласуване ще бъдат в самата сграда на представителството ни или другаде, зависи от правилата на съответната страна, както и дали ще разрешат отваряне на друго място", напомни постоянният секретар.

  Българите от Щутгарт пак ще ходим до Мюнхен! Докато имахме хонорован консул си давахме гласа в сградата на строителния концерн Цюблин.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 19. 19 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Впрочем от чужбина всяка година влизаха по 3 милиарда евро мангизи, не броим внесените кеш кинти.

  И как така някои тук искат да ни лишат от правото на глас?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 20. 20 Профил на Mario Naydenov
  Mario Naydenov
  Рейтинг: 5 Гневно

  До #8: Срам, срам, инсп. Петров! Научете се да пишете грамотно и тогава се изявявайте по форумите! Мислиме, некви, михлюзи, невъзвращенци... Щеше да е смешно, ако не беше жалко!

 21. 21 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#3] от "NO2ID":

  Не съм съгласна. Разбирате ли, това да живееш в чужбина и да наблюдаваш ситуацията в България от там, е като да речем, когато някой се намира в интимна връзка, така оплетен от нея, че сам не забелязва какво се случва с него и само приятелите му, т.е. страничните, но напълно съпричастните наблюдатели, имат способността и могат обективно да му помогнат в случай на пълна каша - каквато явно не ни е непозната по нашите родни земи.

  С други думи казано, разчитайте на обективните гласове на сънародниците ви от чужбина! Имаме нужда от тях!

  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 22. 22 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пловдивски":

  Просто трябва да се въведе гласуване по пощата и тогава никой в чужбина не би имал проблем да гласува.

  Аз няма да гласувам дори и да дойдатда ме молят вкъщи, така че темата ме вълнува само теоретично.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 23. 23 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#8] от "инсп. Петров":

  другарю инспектор, докато такива като нас имат бг паспорт, плащат данъци и ти докарват до 10% от заплатата, ще гласуваме та пушек ще се вдига. и то за когото ние решим, а не за когото ни спуснат отгоре.
  а иначе лично смятам, че трябва на мил'ционерите трябва да се забрани да се гласува

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 24. 24 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "Курт Деликуртев":

  ми не е сигурно, преди 4 години имаше секция и в щутгарт. викам да се пробваме, а? все 20 души ще изнидум да пратат молби.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 25. 25 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#23] от "beatles":
  а иначе лично смятам, че трябва на мил'ционерите трябва да се забрани да се гласува

  да се таковам у клавиатурата...

  абе разбирате за кво иде реч...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 26. 26 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Колко лицемерен трябва да си за да забравите кой внесе закона за изборите във Констиционния съд ,където беше отменен срокът за отседналост и най вече електронното гласуване.Ащо се отнася за гласуването във чужбина аз съм против .Не може хора който не живеят във България да решават моята съдба ,във повечето случай не говорещи даже български.Това е все едно да гледате екшън по телевизията и да давате акъл на главния герой .

 27. 27 Профил на panta2
  panta2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "|":
  Циганите гласуват и за тебе споко

 28. 28 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#27] от "panta2":

  Толкова се развълнувах от тази новина, че единствената причина да не си разплета чорапите е, че не нося такива.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 29. 29 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "|":

  По пощата? Струва ми се доста бавно и несигурно...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "beatles":

  Преди 2 години събрахме повече от 100 гласа, ама дойчо не дава секции извън консулските служби!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пловдивски":

  Работи за много държави, включително и САЩ.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#12] от "NO2ID":
  Живеещите в ЕС гласуваме на местни избори и за евроизбори по мстоживеене. За парламентарни и президентски избори гласуваме по гражданство.

  Иначе, много от нас имат доста наследства в България и плащат по-големи данъци от много хора, които си живеят в страната. Така че и по тази причина - където плащаме данъци, след като сме и граждани - не може да ни се забранява. Но дори и да не плащахме и стотинка - гражданството дава неотменими права и, ако някой се опита да ги отмени, е лесно осъдим за орязване на права.

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 498 Неутрално

  подгответе се за всякакви изненади от професионалните ни служители на външно, стационирани в чужбина предимно за да ви усложняват живота

 34. 34 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "21. Списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната („ЗА ОБЯВЯВАНЕ" - Приложение № 5 от изборните книжа за изборите за президент и вицепрезидент на републиката), се публикуват от министъра на външните работи и от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България не по-късно от 04.10.2011 г. (18 дни преди изборния ден) на интернет страницата на Министерството на външните работи и на дипломатическото и консулското представителство. "

  А що не си... Аз пък не искам да ме "публикуват" и няма да пусна никакво заявление. Отделно от това, така или иначе няма да гласувам - не само защото живея в чужбина и ми е все тая кой ще е президент, а и защото за мен не е "избор" да си избирам между комунист, психопат, милиционер и измамничка. На тези избори българският народ за пореден път ще бъде попитан "с вазелином или без вазелином". Правилният отговор на този въпрос е въобще да не му се отговаря. Сори...

  http://ide.li/
 35. 35 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 443 Любопитно

  преди 2 години, напук на комунягите, герб спечелиха изборите. тогава .бяха разкрити злоупотреби с бюлетините в посолството ни в сащ. посланикът бе отзован (въпреки че беше в отпуск по време на инцидента с изхвърлянето на бюлетините на боклука). някои от отговорните дипломати (по чието време се случи това сериозно произшествие), не само че не бяха подведени под съдебна отговорност, но и все още се подвизават в мисия вашингтон. тогава какъв е смисълът да се гласува и харчат пари в чужбина, когато има безотговорни държавни служители, които са все още там.

 36. 36 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Отново грешки в управлението- искат имена и данни, ами изборите са анонимни. Освен това толкова много изисквания, че на хората да им се отще да се включат.Защо другите държави суспяват и се организират и пращат по пощата букетините и информацията за интернет гласуване така, яе хората успяват по няколко начина да гласуват без проблем,а това не може да стане в България. Осввен това мисля че хора, които са емигрирали и имат и друг паспорт едва ли имат право да се намесват в уперавлението на България след като не живеят там или поне нямат такова намерение в близко бъдеще.Или по начина по който Българското пеавителство обявява нещата пак мисли да фалшифицира резултати.

  Imigrant
 37. 37 Профил на erez11
  erez11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "инсп. Петров":

  прост и глупав човек си драги Петров. дано децата Ви да не мислят като Вас.

 38. 38 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А електронно гласуване?! Как ще се огранизираме тук като в градчето ми има 3-4 българи, които няма даже да гласуват..
  И още как..

  .
 39. 39 Профил на Боряна Бориславова
  Боряна Бориславова
  Рейтинг: 8 Гневно

  Аз по разединен народ не съм виждала!!!.... Не мога да повярвам на коментарите... Какво точно ви дава право да казвате, кой има и кой няма право да гласува?! По логиката, така цветущо описана от някои „умници”, техни колеги и цялата рода, циганите, ромите и турците, които само се водят по документи, че живеят в българско село на 3 км от турската граница, имат повече право да гласуват, отколкото хората, които НЕзависимо къде нощуват и работят, вкарват повече пари в майка България, отколкото е бюджета на страната! Това са официални статистики или с колегите, не сте стигнали до там да прочете, а по-скоро ви интересува да напсувате някой и да го пратите по дяволите, дали от завист, дали от по-долно чувство, няма значение! Но такива коментари и най-вече въздействието, което имат върху всеки един българин, който не е 365 дни в годината в рамките на страната (не излиза от вкъщи, ако не ходи на работа или в местната кръчма!) е неописуемо! Много хора казват, че ние няма да се „оправим”, аз бих допълнила, докато има такова разединение – никога!!!

 40. 40 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Кофти е с демокрацията в България... ама много. Още циклим над това кой има право да гласува и кой не. При това с чисто хипотетични приказки, защото законово всичко е ясно и няма изгледи да се променя. Кога ли ще стигнем до издигане на кандидати, програми за управление, стратегии... Засега тази част е изцяло фиктивна и разни гумени глави от ДС успешно е имитират вече 22 години.

 41. 41 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Как ще гласувам след като от посолството ми казаха че немога да се запиша за да си сменя паспорта тъй като дните са запълнени до края на годината.Прз март ми казаха че неможе да ме запишат за смяна тйи като имам повече от един месец до изтичането на срока а след това ми отказаха.Отпуската ми за тази година е през ноември-декември.

 42. 42 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Едно от нещата от които ГЕРБ се отказаха беше електронното гласуване.
  И с това показаха че се страхуват от гласа на 2 000 000 емигранти, живеещи в нормални държави и силно желаещи да видят България като нормална държава.
  Олигархията иска гласа на обработените от медии и слухове затворени в махалите си роби.
  А, да не забравяме и робите на Ахмед Доган, докарвани до урните под строй.

 43. 43 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1089 Гневно

  "Пак за да предотврати възможности за фалшификации на вота, министерството ще публикува на страницата си, както и на интернет адреса на съответните консулства списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната и номера и адреса на секцията, където те ще подадат гласа си. "

  Това не е ли в нарушение на правата на избирателите?!! Аз може да не искам всеки, който провери листа да види къде се намирам в момента??

  Fail with honour then succeed by fraud
 44. 44 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#30] от "Курт Деликуртев":

  да де, ма нали уж има почетен консус, дмснв.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 45. 45 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#36:"Imigrant"]Защо другите държави суспяват и се организират и пращат по пощата [/quote]

  просто- защото искат. и гражданите си търсят правата. българите в чужбина не се подложени на промиване на мозъка и токувиж избрали грешния президент....което е недопустимо.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK