Борисов: Нека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми

Борисов: Нека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми

© Красимир ЮскеселиевНека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми, заяви премиерът Бойко Борисов във Варна, съобщи "Фокус".


Той направи сравнение на сегашните протести в някои държави от ЕС със ситуацията в България през 1995-1996 г. По думите му, предадени от "Фокус", той е заявил, че когато българите са стачкували, правили са барикади и са горели гуми по кръстовищата, тогава другите държави са работили. "Сега нека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми", е тезата на премиера. Според него "редът на България е минал, а сега е време да се правят пречиствателни станции, магистрали, спортни зали и инфраструктура, земеделие, културен туризъм – това, което прави в момента държавата".


"Тези държави, които не са били дисциплинирани и са харчили повече, отколкото произвеждат, създават риск", коментира предупрежденията за нова икономическа криза Борисов. Той обясни, че преди две години за правителството е било приоритет страната да влезе в еврозоната, но "в момента държавите там са доста по-зле и представляват риск за България". "И за това ние казахме, че ще дойдем в еврозоната, когато си въведете дефицитите във вида, в който са подписани споразуменията – 3%", зави премиерът.
Според Борисов България може да бъде пощадена от втората вълна на кризата "единствено по начина, по който правителството работи в момента, а именно - чрез компенсаторните механизми на европейските фондове". "В рамката има 9 млрд. евро, които страната може да усвои. С тези средства 7.5 млн. население на България ще мине през кризата, която се създава в другите държави", твърди премиерът. И за пореден път заяви, че не случайно "Мудис" е вдигнала кредитния рейтинг на България, "защото този компенсаторен механизъм помага".


Той допълни, че "няма основание за вайкане", въпреки че когато най-големите икономики се сриват, това се отразява и на България. "Най-големи компании в света фалират, губят мощност, едвам оправят своите проблеми, камо ли да вкарат пари за инвестиции навън", каза Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK