БСК: Университетите бълват ненужни кадри

БСК: Университетите бълват ненужни кадри

© Николай ДойчиновДържавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката. В резултат липсват специалисти, чужди компании се изтеглят от България, защото няма кадри, висшисти стоят безработни или работят нискоквалифициран труд. Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация обяви и серия предложения към кабинета за реформи в образованието.


Заради липсата на кадри компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, обмислят да напуснат страната, предупредиха от камарата. По техни данни фирмите ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция.


В момента над 32 хил. от "официалните" безработни са с висше образование, а около 30% от тях са с икономическа специалност или право. В същото време 42.5% от студентите миналата година са учили стопански науки и администрация, съобщи БСК.
Не е ясно колко от висшистите, за чието обучение държавата е плащала, се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори, шофьори. Тези данни се потвърждават и от други места - например в Софийския университет най-желаната специалност отново е психология, а кандидатстващите в Техническия университет намаляват.


Само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни специалности. Вече започва да се усеща и липсата на достатъчно и добри кадри в здравната система, напомниха от работодателската организация. Освен масовата емиграция на специалисти причина за недостига е и фактът, че за последните пет години броят на младежите, които искат да учат медицина, е намалял наполовина.


Заради тези проблеми БСК за пореден път предлага държавата да финансира приоритетно специалности, които са нужни на икономиката, и да ги съгласува с работодателите. Освен това да се въведат финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието.


Работодателската организация предупреди и за друг голям проблем - феминизацията на учителската професия и застаряването на кадрите. Според БСК може част от дългата ваканция на учителите да се използва за повишаване на квалификацията им.
Най-дефицитните кадри
инженери
специалисти, които да усвояват, разработват и произвеждат авангардни технологии
лекари и медицински сестри
експерти по усвояването и управлението на европейските фондове
мотивирани и квалифицирани учители
техници


Студенти в излишък
по право
администрация
икономика
стопански науки
психология
история

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fenko
  Fenko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За парламента каквото и да си завършил ставаш.

  "Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн
 2. 2 Профил на Филип
  Филип
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Понеже психолозите са тооооолкова търсени, нали, затова са в излишък.

 3. 3 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 391 Неутрално

  ЕС и България имат нужда от квалифицирани кадри със средно професионално и висше техническо образование, а не от вишисти с по 3 непотребни висши. Това е стара българска болест - повече мързеливи вишисти от водопроводчици, ел.техници, часовникари, келнери и мн. др. професии. Девиза при комунизма беше: "Учи сине (дъще), за да не работиш!" Швабите винаги са мислели за средните технически кадри и затова са първенци в Европа! Повече техникуми и ПУЦ-ове, по-малко езикови гимназии ще реши много от актуалните проблеми на България среднорочно! Българите, които искат да работят в чужбина, все по-често се сблъскват с множество пречки на европейския трудов пазар заради ограниченията за работа в някои страни, липсата на информация за тях и консерватизма на работодателите, езиковата бариера и непризнаването на квалификацията им.

 4. 4 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ами от БСК да кажат коклко бьлгарски фирми са инвестирали по определени програми в ниакои университет или платили докторска степен или дали под ниакаква форма пари за наука и иновации то само с дьржавата да даде не става

 5. 5 Профил на mradev
  mradev
  Рейтинг: 225 Неутрално
 6. 6 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "bozkata":

  Прав сте. Сега се сетиха, че трябват технически специалности. А кой разреши в село Голямо Уйно да има университет? точно такива от БСК преди ревяха че инженери не им трябват, а юристи и икономисти за да им замазват далаверите. Затуй се наложи технически университети да произвеждат юристи и икономисти. Аз съм физик. Преди много години, когато кандидатствах моята специалност приемаха 20 души. Конкуренцията бе огромна. сега никой не иска да учи физика. Искат "европеистика", като мой племенник, който не е стъпвал на лекции, денонощно играе на РС-то, през деня спи, но вече завърши. Е, какъв спезиалист ще бъде? А учи в УНСС.

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#3] от "bozkata":
  ------------
  Прав/а/ си Бозка,ама нали след техникума трябва да работи.Не е като да си цял ден пред служебният комп и да спамиш по форумите.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Проблема не е само в липсата на бройка ,а и в самото качество на образованието. Аз сега завършвам Техническия и спокойно мога да кажа ,че за да ме наемат някъде трябва да ме обучават. Много малка част от обучението преминава в практиката , основно се учат разни теории. А и пословичната трудност с която се завършва ТУ е вече само мит.
  Поне аз мисля да се ориентирам към чужд университет за магистратура , България само в краен случай.

  Голям проблем е и заблудата на голяма част от кандидат-студентите ,че като учиш икономика си по-близо до парите и ще забогатееш бързо.

  Като 10% от и без това малкото инженери/лекари стават за нещо , как няма да се преориентират компаниите.

  Държавата или трябва да набие много сериозни средства във средното и висшето , или направо висшето да стане изцяло частно.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Гневно

  Студенти в излишък?
  БСК: Университетите бълват ненужни кадри?
  Скапаняци от БСК - няма ненужни университетски кадри, а вие сте ненунжни тъпанари. Улицата ли да бълва престъпници и наркомани? Оядени типове - клептомани, нарекли се звучно българска стопанска камара.Камара от паразити.

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "jorji24":

  Писах ти +1(не е разрешено повече).Има бъдеще в теб.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 11. 11 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "rodos":

  Амии мерси , силно се надявам да има

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 12. 12 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами то в днешно време всеки, който е кандидатствал е получавал званието Университет. В древността Университет се е давало само на училище, в което се обучават по Философия. А тези училища, в които се учи физика, химия, биология, дърводелство и други, не са получавали званието Университет, защото това са специалности, които дават практични знания, как да се оправят в реалния живот.
  А днес всеки е висшист без практика и знания....

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"bozkata"]Швабите винаги са мислели за средните технически кадри и затова са първенци в Европа! Повече техникуми и ПУЦ-ове, по-малко езикови гимназии ще реши много от актуалните проблеми на България среднорочно! [/quote]

  Съгласен съм с написаното само, че нашите работодатели изискват към средните технически кадри и владеенето на по два езика и възрастови ограничения. Кандидатствах като сервизен специалист в много известна фирма и на третата пресевка шефа ни изпита и практически и направо ми каза, че ако зависи от него веднага ме взима но Биг Боса каквото кажел а обикновенно взима млади кадри и останах втора резерва. Стажа по специфичната специалност ми е 15 год. действителен и без договор около 2-3 год./ по Виденово време / плюс 5 - 6 години и като шофьор с абсолютно всички документи и карти което е нужно за сервизния специалист за да обикаля по всяко време страната но сега се заемам с езиковото обучение и като го придобия ще си бия камшика там където ще мога да работя професията си.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#8] от "jorji24":

  Жоржи, аз завърших ТУ през 1990 и пак беше почти същото, както го описваш (Мой колега се шегуваше, че учим история на техниката, а не самата техника, защото материалната база беше от преди 30 години!) Тогава, обаче имаше млади, надъхани асистенти и добрите студенти ходеха да работят след лекциите в лаборатории, които по това време вече започваха да продават разработки на фирми! Нямам идея как е сега, но правилно си се ориентирал за магистратура в чужбина! Успех!

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  За голямо съжаление си прав.През 1980 материалната база беше на 20г.,но това не променя много нещата.Аз също съм учил история на техниката на същото място,нямаше голям избор.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  До коментар [#15] от "rodos":

  Аз завърших измервателна техника. По време на упражнение с ръководител шефът на катедрата измервахме съпротивлението на много точно, референтно съпротивление, затворено в специална кутия само с изводи за свързване отвън. По едно време кутията започна да пуши от заграване от протичащия ток и професорът (името ми изчезна сега, но беше на над 60 години) обясни, че бил напълнил кутията със слама, за да отнема влажността! Точно това беше поводът моят колега да каже, че учим "история на измервателната техника". (Не работя като инженер от 1992 и за това термините ми са неточни, съжелявам!)

 17. 17 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  да се финансираТ ТОЛКОВА бройки, колкото е необходимо за икономиката, останалите платено обучение

  Времето е наркотик, много от него убива.
 18. 18 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А дали са ни необходими и тези военни академии,с оглед числеността на армията ни.Да не говорим,че в Бг армията има 57 генерали,докато в Германската са 36

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Абе какви ги дрънкате, проверете, в който и да е сайт за работа и вижте колко хора се търсят за производство, и тогава говорете! Мога със сигурност да кажа, че от 20 години от инженер-химиците, броят на тези, които работят по-специалността е около 20%, и то заедно с тези в търговията с химикали, БАН и университетите! Да не говорим, че при съвременните технологии, всеки който знае да чете и пише, знае един чужд език, и как се включва, и изключва компютъра, може за няколко месеца да бъде обучен за почти всяко работно място!

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 696 Весело

  Сега, остава да се окаже, че във форума, има двама колеги, които си работят по специалността и са ми цъкнали минуси!

 21. 21 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Аз съм завършил топлообменна и масовообемна техника.Реализация намерих след 1990г. разбира се не в БГ.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#21:"rodos"]масовообемна[/quote]
  направо ме уби с тази техника! и реализация си намерил!

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  [quote#8:"jorji24"]Държавата или трябва да набие много сериозни средства във средното и висшето , или направо висшето да стане изцяло частно.[/quote]

  А то си е частно, но още не сте го разбрали..
  Същите идиоти, които реват ката ден и нощ, че данъците им били високи, сега се сетили, че няма ЕнжеЛери. Идиотите, дето не си дават сметката, че един качествен инженер струва колкото трима психолози или юристи, защото иска оборудване, лаборатории, качествен достъп до научна периодика днес викат, че държавата трябвало да им даде качество...
  Свинете даже не се сещат, че завършващите в тези специалности нямат достъп до едно високотехнологимно работно място, да го видят, но пак държавата им е длъжна...
  Хайде де пробваме да им вдигнем корпоративния данък. Или да ги накараме да финансират така нужните им специалности...
  Тия ще ореват орталъка, ще изкарат от девет дерета вода как това е дискриминация и ще се позоват на вездесъщия пазар...
  В края на краищата университетите произвеждат това което се плаща, а местната популация е насочена към "престижните" дисциплини.
  Пазар. Да не цирикат. За 3.2% от БВП - толкова.

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  [quote#19:"ban"]Да не говорим, че при съвременните технологии, всеки който знае да чете и пише, знае един чужд език, и как се включва, и изключва компютъра, може за няколко месеца да бъде обучен за почти всяко работно място![/quote]
  През последните 5-6 години при мен попаднаха две бисерчета които напълно те опровергават.
  Да те пази Господ от претенциозно,амбициозно,некадърно и нагло същество.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 696 Неутрално

  24-ти, а сега кажи как си ги избра, и за производство ли става дума, и с какво образование!

 26. 26 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Някой виден българин беше казал: ,,Като знам какви са инжинерите,ме е страх да отида на лекар" .........,,Като чуя за зъболекар,се сещам за мост "

 27. 27 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#25] от "ban":
  Нищо не съм избирал.Идват при шефа, шефа ги праща при мен.
  Лекар съм.Некъдърния и претенциозен е най лесно да го оставиш да се издъни,но при мен просто е невъзможно.Няма да ти е никак кеф ако издънката е на твой гръб.
  Кофти специалиста рано или късно си намира място където да не пречи.Лошото е друго.Освен тия двамата,за последните 10-15години имаше и няколко много точни момчета и момичета.
  Научиха се много бързо,вършеха си съвестно работата, но болницата е малка,работа доста,заплащане лошо + неясно бъдеще и сега получавам картички по празниците от София, Англия и Германия.


  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 28. 28 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#26] от "kitaec__":
  Любим лаф на баджанака ми.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 29. 29 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Празни приказки, не лъжете хората! Квалифицирахме се като отлични машинни инженери и придобихме огромен производствен опит. Сега почти всички колеги се отказахме от професията защото се оказахме ненужни защото в Бг спря дя се произвежда. Професията се определя не от Университетите и БСК, а от пазара.

 30. 30 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ХА ДОБЪР ВИ ДЕН-ПАК КАТО СЕ СЕТИХТЕ !!!!

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "jorji24":

  А какво ще кажеш, ако от някоя компания ти предложат, някъде в 2-3-ти курс, практика при тях, ама реална!!! Да видиш наживо как се решават технически/ технологични проблеми, да имаш контакти с по-опитни, да си пробваш силите. Към това да добавят и една прилична стипендия, платени от тях участия в изложения (или там каквото се прави в твоята област), специализации в чужбина... Изобщо неща, които никой университет сам не организира. И по света това се прави от заинтересуваните - т.е. от "бизнеса".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Весело

  Медийно-олигархичните слуги дали са журналисти?
  http://30dumi.eu/2011/02/pogrebanata-pogrebalna-zhurnalistika/
  Наскоро известният чужд гражданин и по стечение на обстоятелствата 4 години премиер на България С. Станишев заплака. Плачът му бе на чужд гроб и с чужди сълзи. Станишев ароматизира и без това смърдящата кочина, наречена българска журналистика. С тревога забелязал, че медиите у нас не били свободни!

  Доста хора, които гледат телевизия, четат вестници, слушат радио, не знаят, че тези термини са напълно еякулирали откъм съдържанието журналистика. Нима журналисти могат да бъдат наречени слугите в медийните империи на Ирен Кръстева и Д. Пеевски, в корпорацията на Кр. Гергов, или пък екс-ВАЦ –овете, сега попаднали под крилото на Л. Павлов?

  В тези кръжоци по интереси има всичко друго, но не и журналистика, поне в оня вид, който можем да прочетем сега.

  Нещата са дотам изчистени, че корпоративните ратаи, кой знае защо наречени “журналисти”, все още се обличат в тази мисловно-пожелателна форма.

  Нима очаква някой от тези конспиративни бърлоги да излезе истината? Да, истината излиза. Но през задния изход на авторите. И винаги истината, но не цялата истина.

  В едно обаче Станишев е прав, медии в България няма. И това е тенденция не само у нас, а в цял свят. Глобализирани чичковци като Рокфелер, Сорос, и прочее световни олигарси, така са измислили нещата, че истината ще е последното нещо, което ще търси все по-огладняващият глобализиран човек.

  За разлика от другите държави, в които т.н. демокрация сега се срива пред очите на изумените и невярващи хора, то ние бяхме оглозгани още от самото начало на “прехода” .

  За един оскотяван народ, чийто кумири са чалга-звездите и бандитясалите политици, истината е последна грижа.

  Засега обаче.

  Да защитим животнитe !
 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "LZ161":

  Извинявай, но е точно обратното: Която технологична компания (ако я има и е достатъчно стабилна), да си подбере още в началните курсове (не по-късно от началота на 3-ти) кадърни студенти, да ги обучава в своята среда, да ги дофинансира...

  Останалите - ще се замислят дали с една купена или изкарана как да е диплома каква работа ще си намерят. Това е пазарен принцип, а не някаквиси "бизнесмени" (с извинение) да обясняват как държавата трябвало да дава пари за техните нужди!!! Е, това е точно наопаки на нормалното, но то наш`то "бизнес" хич не е в зоната на нормалното . С изключения, разбира се!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Гневно

  ..БСК ..алчни и гадни експлоататори , които изгониха стотици хил. млади БГ с ниските заплати се сетиха , че останаха само циганите най-младото население на страната ..Като застроихте язовирите и морето с имения и давате на курвите коли по полвин млн. , не мислихте за развитието на бизнеса , а при първото искане за повишение на заплатата безапелационно гоните работниците защото " отвън чакали на опашка"..Ами.....викайте следващия от "опашката"...

 35. 35
  vankoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "Музар":

  Прав си да бизнеса също трябва да има голямо участие във процеса на обучение. Големите университети в САЩ се издържат почти изцяло от частния бизнес ( до колкото ми е известно )

  Твърде любопитни са шефовете на български фирми , които постоянно мрънкат как трябвало сами да си обучават кадрите ,но ако им споменеш думата стаж ти тряскат вратата пред носа.

  За половин работен ден възможности почти няма , а като споменеш ,че си студент и трябва да присъстваш поне на упражненията щото иначе няма да завършиш , те гледат на кръв.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#18:"kitaec__"]Да не говорим,че в Бг армията има 57 генерали,докато в Германската са 36 [/quote]
  чакай сега - основната боеспособност на БА е точно в генералите. Поддържаме голям контингент генерали за да плашиме врага!

  И не само германската армия, мисля и китайската можем да я респектираме с нашия генералски контингент!

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "Nikolay UK":

  Друго си е генерал лейтенант да поведе атаката, нали? Врагът се осъзнава директно преминава на нашта страна, а неосъзналия се разстрелва на място на новопреминалите.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 40. 40 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Добрутро, Станке!
  А тези (за съжаление тези преминали през системата на средното образование) абитуриенти не могат ли сами да проучат какви са данните за специалностите и каква е реализацията? А не може ли да има реална и независима атестация на университетите (от Отворено или Затврено общество) А не е ли ясно, че целта на университетите е да произвеждат негодни за реализация млади хора? А не е липрекалено ясно, че бившите преподаватели по МАрксизъм сега преподават икономика и политически науки? А кой нормален млад човек ще се запише в университе с ректор "Оазис" или ректор "мартин", псевдоними от... А не е ли вярно, че завършилите журналистика, дори и в най-добрите вестници, като Дневник, не са наясно с правописа и стила?
  А коя начело на тази Камара не стояха ли пак другари с псевдоними? И какви са критериите за специалисти? Как стопанска камара проучва, че няма нужда от историци и психолози? На какъв принцип?
  А кой е органът който досега е давал съвети как да се развива висшето образование в условията на пазарна икономика ( с изключение на "шаманите" от Отворено общество?)

 41. 41 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ясно е, че с изключение на някои специалности в нашите университети (много малко) и Американския университет, никои други не са приспособени за капитализма.
  Подготвят безработни или средни кадри за администрацията.
  Социализмът там се е запазил.
  Но не се опитвайте да приписвате вината на едни специалности или на някои университети. Провалът е на цялата система, на цялото общество да се справи. Това бившите марксисти не допуснаха да стане ясно, за да могат да продължат да получават университетски заплати до пенсия. Професор по педагогика на изобразителното изкуство в 4 клас! Моля ви се!
  Предполагам, че и марсианците имат по-достойни ректори.
  Но недейте да пишете, че е възможно пазарът да наложи промяната. Така или иначе ще стане, благодарение на пазара, но бавно и мъчително, защото 90% от преподавателите са бивши комунисти и чнегета и те пазят системата.
  А от специалисти нужда има по всички специалности, независимо от броя на завършилите, стига в това общество да има меритокрация, за да се избират най-кадърните от завършилите. Нещо, което в българската марксическо-комунистическ-селска шуробаджанащина няма как да стане.

 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "jorji24":

  Хм, нямам предвид финансирането на Висши училища (вместо МВР, например )!!!

  Наясно съм, че нашите ВУ не дават добро образование. НО!!! Как да го направят, като нямат "обратната връзка"??? Когато става дума за изисквания на "бизнеса", нещата са доста по-конюнктурни и краткосрочни, отколкото едно ВУ може да заложи като академична програма. Това е работа на бизнеса, не на училището!!! Дори и да е приложно.

  Просто жалващите се "бизнесмени" (макар и от легитимна бизнес-асоциация в случая), трябва да поемат собствените си отговорности. А те не са да мрънкат като някакви "каки-силиконки", как нищо не им уйдисва. Изграждането на специалист, в техническа специалност - приложна, е около 2-3 след дипломирането, в класическия вариант и при желание от двете страни. Но ако почне СЛЕД дипломирането - и двете страни почват от нулата. Студентът се е подготвял широкопрофилно, щото не знае къде ще му излезе късметът, а "бизнесът" какво очаква - от ВУ да му "направят" готов специалист, който със седмица-две инструктаж да стане велик точно в тази сфера??? Ами, няма как!!! Няма как да стане, ако няма практика и ангажименти най-вече от по-богатата страна.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#42] от "Музар":

  Съгласен. Идеята ми е подобна. Тези организацийки да не се явяват като някои висши оценители, а наистина да се намесят в създаването на това, което искат да се получи.

 44. 44 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#42] от "Музар":

  Но как да стане, като и в тях членуват все мъдри хора, завършили в репродуктивната образователна българска система и нямат аналитично мислене, за дадат идеи за конкурентно образование?

 45. 45 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Студенти в излишък
  по право
  администрация
  икономика
  стопански науки
  психология
  история
  ==================
  Абсолютно вярно. куцо ,сляпо и сакато вече е с такива тапии.

 46. 46 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Работодателската организация обяви и серия предложения към кабинета за реформи в образованието.
  ==============================
  По добре щеше да бъде, ако статията беше акцентирала върху въпросните предложения, вместо да набляга на емоционално заредените негативни симптоми на българското образование.

  Yet another blue planet.
 47. 47 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Весело

  Студенти в излишък ...

  [quote#45:"Дива селянка"]Абсолютно вярно. куцо ,сляпо и сакато вече е с такива тапии.[/quote]
  Не си права. В квартала има един куц и сляп, който все още няма магистратура по стопанско управление.

  Yet another blue planet.
 48. 48 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 489 Неутрално

  В развитите държави имат много интересна система.Освен платеното частно образувание и това с приемни изпити и успех след матурата, има и деца, които са сключили договор с дадена компания, тя заплаща образованието по семестри на студентите, но ако те не си вземат изпитите то те връщат парите на компанията, а след като завършат са длъжни да работят по договор за няколко години. по този начин имат осигурена работа като завършат, а и факта че трябва да връщат пари ги кара да залягат над учебника. освен това има така наречения ТЕЕ изпит,който определя нивото на желащи и ти трябва доста висока оценка,за да влезеш.Познавам деца на роднини в Бг които едва вързаха 3на димплома за средно образувание и влязоха в университети само за да могат да се включат в студентските бригади в чужбина. да же някои от тях след като ги скъсаха на изпити пак вадят фалшиви бележки и отиват на такива бригади, а деца дето искат да идат и са добри в учение нямат място.

  Imigrant
 49. 49 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Учат икономика и право, защото все още не са открили специалност МАФИОТИКА.
  Но очевидно първите две специалности са достатъчни за обслужване на родната ни МАФИЯ.
  Както и на ДЪРЖАВАТА, която й слугува.

 50. 50 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#36] от "jorji24":

  Американските университети определено не се издържат от частния бизнес

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 51. 51 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  От доцент Трактора, дето е и шеф на БСК, големи знания ще получат....

 52. 52 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Тези жалки нещастници от Българската стопанска камара, наистина ли вярват , че кадърните ни инженери и медици ще останат да работят в България за мижавите им заплати???
  Ами те и кадърните български икономисти, психолози и юристи също не работят в България,заради ниските заплати които получават у нас!!!Попитайте ги Симеон Дянков и Кристалина Димитрова , защо работеха в САЩ-за слава, или за пари???
  Кой качествен специалист продава труда си на безценица на българските олигарси???Нали , ако е наистина умен и квалифициран в чужбина ще изкара поне 20 пъти повече , отколкото у нас???
  Елементарен пример-мой познат завършил 4 годишен електротехникум работи в момента на три смени в завода за авточасти LUK , град Архен Германия.Обслужва две машини с цифрово - програмно управление. Месечната му заплата е над 5000 евро!!! Какво трябва да работи в България за да получава такава заплата???Прибавете към това и немският стандарт на живот и ще разберете,че единственият начин ''честните" ни капиталисти да задържат такива будни и работливи българи у нас е нова "берлинска стена"!!!
  И докато един квалифициран български среднист получава 5000 евро като редови работник в Германия , биха ли казали господата от БСК каква е средната месечна заплата на българските инжинери висшисти у нас???

 53. 53 Профил на alabamagirl
  alabamagirl
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Държавата била финансирала ненужно образование. Между всичките излишни неща, които финансира държавата, образованието е най-малката грижа.

 54. 54 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1149 Весело

  [quote#38:"be_google"]Чудя се какво бачкат и тия завършили философия[/quote]
  Хидроинженери!

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 55. 55 Профил на vrangel67
  vrangel67
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой е заинтересован да учи 5 години формули, като после я го работи я не. Просто това което китайците произвеждат за стотинки ние неможе да се конкурираме с тях. Така че няма и да има интерес. Аз съм среден техник и от няколко месеца немога да си намеря работа та на никого недавам съвет да учи за инженер. Не е сигурно после какво ще работи, в България съм се убедил, че нямаш ли вуйчо владика не чакай да се реализираш.

 56. 56 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#47] от "uran":

  Сигурно е статистик Не го мисли въобще)

 57. 57 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#8] от "jorji24":
  [quote#8:"jorji24"]Аз сега завършвам Техническия и спокойно мога да кажа ,че за да ме наемат някъде трябва да ме обучават. Много малка част от обучението преминава в практиката , основно се учат разни теории. А и пословичната трудност с която се завършва ТУ е вече само мит. [/quote]

  В десетката - точен коментар!!!!!
  [quote#8:"jorji24"]Поне аз мисля да се ориентирам към чужд университет за магистратура , България само в краен случай. [/quote]

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 58. 58 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#55:"vrangel67"]Аз съм среден техник и от няколко месеца немога да си намеря работа та на никого недавам съвет да учи за инженер.[/quote]
  Не ти знам специалността каква е, и в кой град търсиш работа, но ето ти една обява с изисквания за технически познания без да си инженер.
  http://www.jobs.bg/f1219325
  Аз пък бих дал следният съвет на бъдещите студенти инженери - ставайте инженери, защото ви идва отвътре, а не защото сте чули, че плащат много. Ей така заради слухове се раждат и пародиите - инженер, който не може да върже два кабела, и гледа чертежи, сякаш са ръкописите от Мъртво море.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 59. 59 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#58] от "sniper":

  Тази обява... с тази заплата която са дали няма да си намери нито един кадърен ДВГ специалист. 95% от механиците на пазара в България, които работят по сервизи и гаражчета не могат да правят нищо повече от това да въртят гайки... а онези 5 процента които могат да работят с прецизна техника и прецизна работа не изкарват по-малко от 5К на месец.
  Факт...

  Жената е покана за щастие
 60. 60 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#55] от "vrangel67":

  Аз съм инж... транспортен. Учих ДВГ и да ти кажа формули не е нужно да се учат - има си справочници, там си ги пише. Важно е да знаеш какво и за какво ти трябва. В интерес на истината нашенското инженерно образование не дава кой знае какво, но може да ти даде насоки... другото е въпрос на лична организираност и желание да се развива човек.
  И знаеш ли какво 8 години както съм завършила... 8 години аз си бачкам в сферата която учих, обаче почти 70% от някогашните ми колеги от университета не работят в тази сфера, че дори нямат нищо общо... я сега познай защо...?!?!?!?!

  Жената е покана за щастие
 61. 61 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 508 Весело

  Като, се има предвид,как наш Ганьо се отнася към психологическата помощ и към психиатричната също,не е ясно за какво толкова налитат на тази специалност.Освен може би,като ломотят по мобилните в транспорта и по градинките да ползват някоя и друга по-засукана фраза.
  Отделно,че кандидатстващите по разни ВУЗ-ве и хабер си нямат,защо и какво ще учат...Записват специалности- дето и значението на думата не знаят...антропология например.

  haokarapora
 62. 62 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#59] от "bgpainter":

  Права си, че пазара на труда у нас е изкривен, но може пък тоя дето ще го намерят да умее освен качествено да завива гайки, да прави разлика и между моторен трион и фреза.
  Пуснах линка, защото човека се оплака, че стоял без работа. А какво точно търси, къде и кое го устройва си решава той.
  Иначе примери от практиката колкото искаш. Виждал съм технически ръководител на обект, който не може да даде ниво.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 63. 63 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#13] от "tanas":
  При мен е същата работа. Ама нали Биг Боса най-знае.

 64. 64 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#62] от "sniper":

  Аз ти гарантирам, че няма да си намерят за такива пари. Лично аз, с моите познания ще направя един основен ремонт, но дори и аз няма да отида да работя за такива пари... да не говорим да го правя по цял ден и 20 дни в месеца. С трици маймуни не се ловят. Дори в това направление никой няма да те пита на каква възраст си... защото тя в случая не е важна, важно е какво можеш и какво знаеш.
  Всеки може да продава домати, но не всеки може да мисли логично, особено когато трябва да се търси решение на проблем. Като завиваш само гайки няма как да знаеш изобщо от къде да тръгнеш, за да търсиш решението.

  Жената е покана за щастие
 65. 65 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  И само си се търсят. Аз на една такава обява трети път си пращам документите и виждам колко са кандидатите за длъжността. След седмица я има пак същата обява с нова дата. Това да ти говори нещо?

 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#1] от "Fenko":

  А-а, има и специалности, с които си свръхквалифициран за там.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Липсват "мотивирани и квалифицирани учители" - Уот да фак!!!! Мотивацията не е функция на образованието, а на условията на работа, които се предлагат.

  По същия начин, медицински персонал излиза достатъчно от университетите.. Просто всички кадърни си бият шута в чужбина!

 68. 68 Профил на cat_empress
  cat_empress
  Рейтинг: 436 Весело

  До коментар [#54] от "sniper":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  «El mundo era tan reciente que muchas cosas carecían de nombre, y para nombrarlas había que señalarlas con el dedo»
 69. 69 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#47] от "uran":

  А сакат ли е?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 70. 70 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Проблемът не е в количеството дипломирани, а в качеството на тяхното образование. (Дори тук във форума, хора със задълбочени разсъждения пишат "образувание" Преди няколко години ми се наложи да интервюирам за работа повече от 100 човека, половината с магистратури и всевъзможни сертификати за владеене на езици. Мнозинството бяха с правописни грешки още в мотивационното писмо и автобиографиите. Започнахме да ги молим да се представят на английски език и не малко просто си тръгваха, а работата изискваше средно ниво разговорен английски. Доста печален извод от цялата история беше, че наехме само двама студенти, които покриваха критериите и трима над 35 години. Останалите бяха трагични. Това не е ли измама? Какво реално има в тези дипломи?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 71. 71 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#54] от "sniper":
  право в целта, Снайпер!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 72. 72 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#61] от "haokarapora":

  Много е ясно даже. Отдавна се знае, че към помагащите професии човек често се ориентира, поради собствените си психологични трудности и фантазията, че учейки ще си помогнат за разрешаването на личните си проблеми. Това обикновено е несъзнавано и, ако ги попитате в прав текст, тези кандидат-студенти не биха могли да знаят каква е причината за странния им стремеж тъкмо към този вид знание или биха дали съвсем различен отговор.

  От друга страна, аз не считам, че това задължително е лошо. Така хората имат шанс да развият личността си, а тъй като личната терапия е задължително условие да практикуваш някои от тези професии и е желателна за практикуването на други, това може да бъде много важен прелом в житейската им история. Дали ще работят точно това е съвсем друг въпрос, с тези си знания и новопридобити умения, могат да са полезни на най-различни места. Включително и като по-чувствителни и отговорни майки, бащи, партньори и т.н.

  Изобщо не е работа на стопанската камара да решава какво хората да учат или не. Хората имат ум да преценят какво им се иска, дори и да не знаят докрай причините за това. Държавата може единствено да каже на нея колко специалиста й трябват и да плати за тях. Същото може да направи и бизнеса, ако е бизнес наистина (по-горе има много читави идеи по въпроса, предложени от хората във форума). Оттам нататък всеки е свободен да си плати, да си намери програма, която го устройва и да си потърси реализация в рамките на планетата. Поради известни ограничения, идващи от реалността. Може би скоро и това ограничение ще отпадне.

  Другото е усилие да въведем нещо, от което уж се отказахме - тоталната организация, която претендира да знае колко ти се яде, какво и кога, в колко квадратни метра ти се живее, кога ти се ходи по нужда и т.н.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Практически няма мутреса, чалгаджийка, манекенка и пр., която да не следва "вишо" - обикновено специалности като PR, дизайн, психология, политология...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  БСК защитава интересите на "бизнеса", а не на "кадрите". Защо ли са "дефицитни" инженери, лекари и медицински сестри, експерти по усвояването и управлението на европейските фондове, мотивирани и квалифицирани учители, техници? Много просто, понеже с такива мизерни заплати не са луди да останат нито на тези длъжности, нито в България. Съвет към младите хора: отивайте в тези специалности, които ще ви носят хубави доходи... Съвет към Данев: препоръчайте "бизнесът" да дига заплатите, тогава кадри ще има....

  проф. д-р Боян Дуранкев
 75. 75 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  [quote#34:"vlad76"]..БСК ..алчни и гадни експлоататори , които изгониха стотици хил. млади БГ с ниските заплати се сетиха , че останаха само циганите най-младото население на страната ..Като застроихте язовирите и морето с имения и давате на курвите коли по полвин млн. , не мислихте за развитието на бизнеса , а при първото искане за повишение на заплатата безапелационно гоните работниците защото " отвън чакали на опашка"..Ами.....викайте следващия от "опашката"...[/quote]

  Най-точния коментар!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 76. 76 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  [quote#64:"bgpainter"]Всеки може да продава домати, но не всеки може да мисли логично, особено когато трябва да се търси решение на проблем. [/quote]

  Така е. Само че в България инженерите взимат колкото продавачите на домати, че в някои случаи и по-малко.
  Ето това е трагедията.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 77. 77 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#38] от "be_google":
  По същата логика възниква въпроса,до колко са нужни и тези духовни академии,като се има в предвид,че по малко от 20% от българите ходят на църква.............интересно е все пак,че и Гоце е набожен вече

 78. 78 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако до 1-2 години държавата не промени нещо радикално в образованието, не ни чака нищо добро. Расте поколение, което е толкова глезено и без желание да учи/работи, че ви е бедна фантазията, за какво иде реч!

 79. 79 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Държавата да се ориентира като туристическа и няма да има нужда от квалифицирана работна ръка. Достатъчни ще са 3-то отделение за хора които ще чистят, носят багаж и готвят.

  Намерете и прочетете защо Boeing има офиси и развойна дейност в Русия.

 80. 80 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе истински кадърните не ги чувам да се оплакват. В БГ има масово инженерни заплати от 3к до 10к лева. Ама тези хора ще ги познаете по това, че не ЦИВРЯТ по форуми. Като не им харесва заплатата - сменят работодателя и толкова. И обикновенно работодателя циври след тях да се върнат.

  Но това са наистина кадърни хора. Кадърните доктори и те са така - не циврят за пари, просто ги ВЗИМАТ!

  Тия дето циврят, че са недооценени - ясна е работата. Щом не можете да се реализирате на исканата от вас цена, значи, таргета ви е прекалено висок. Но продавачи на пазара винаги се търсят, споко...

 81. 81 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#78] от "dow_jones":

  Споко, такова поколение расте в целия свят. Справка - Лондон.

 82. 82 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Например,другаря Борисов,висше пожарникарско,доктор там на някакви науки и две рекетьорски академии,отгоре на това е и генерал...................истински генерал

 83. 83 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Като няма нужните инвестиции и финансиране, как ще има качествено образование? Как ще пратиш току що завършил студент в АЕЦ-а, като е чел и зубрил само за ядрена физика, без да е виждал и пипал нищо? Ще избие цял един народ, че и два даже! Тези университети са държавни и кой друг освен държавата да е виновна за тези некачествени и ненужни кадри?????????????

 84. 84 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Да се дават данъчни облекчения на фирми, които плащат на стипендианти. Облекченията да влизат в сила, когато стипендианта постъпи на работа във фирмата с договор за минимум 5 години. Облекченията да са пропорционални на заплатата на стипендианта и общия брой назначени стипендианти.
  Хем държавата няма да дава пари на ръка, хем ще се обучават само реално нужните кадри, хем завършилите ще имат веднага работа с възможност за развитие. Отделно фирмите ще търсят умни младежи, а не роднини...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 85. 85 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В Пловдив,Киевския университет,поне произвеждаше бандити

 86. 86 Профил на komba
  komba
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бълването е политически оправдано
  Още не се пръкнала партия която ще посмее да закрие специалности, та даже цели вузове, защото ще лъсне безработицата при младите. Сега в НСИ-то младежите се водят студенти, а пък те захранват сивото в бизнеса. Така хем вълка сит, хем агнето цяло.

 87. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#79:"dissident"]
  Държавата да се ориентира като туристическа и няма да има нужда от квалифицирана работна ръка.[/quote]
  Те и мутрите мислят като теб, и затова туризмът ни е на туй дередже!

 88. 88 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дива селянка":

  [quote#45:"Дива селянка"]вярно. куцо ,сляпо и сакато вече е с такива тапии.

  fuck the mods[/quote]
  Човек, който може и да не е куц, сляп и сакат, но пък разнася из Мрежата тази "сентенция" - fuck the mods - като своя сигнатура не би трябвало да се отваря устата, при обсъждане проблемите на висшето образование у нас!

  The best way out is always through Robert Frost
 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#52:"kimba3"]
  И докато един квалифициран български среднист получава 5000 евро като редови работник в Германия , биха ли казали господата от БСК каква е средната месечна заплата на българските инжинери висшисти у нас??? [/quote]
  А какво им пречи да отидат в Германия? Относно 5-те хиляди евро за редовия работник? мисля, че информацията ти е неточна!

 90. 90 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#70:"etty1"]
  Започнахме да ги молим да се представят на английски език и не малко просто си тръгваха, а работата изискваше средно ниво разговорен английски. [/quote]
  За съжаление силно са занижени критериите относно владеенето на чужд език. Голяма част от екскурзоводите са разни мохикани на по 60 и пвече години, а завършилите елитни езикови гимназии говорят езика на някакво съвсем базово ниво!

 91. 91 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изборът на специалност е личен въпрос и право на всеки пълнолетен гражданин на страната.
  Човек може да си избере да следва "История на изкуството", например, и сигурно в процеса на обучението ще научи много и интересни неща в тази област. Сигурно и следването ще бъде забавно.
  Но избирайки тази специалност трябва предварително да е наясно, че когато я завърши най вероятно може да му бъде предложено место за пазач/ка в някоя зала от Националната галерия, или ако откаже от това, да се отзове в армията на безработните...

  The best way out is always through Robert Frost
 92. 92 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #83-Някой-"тези университети са държавни и кой друг освен държавата да е виновна за некачествени и ненужни кадри????''
  А бе ти тъп ли си , или само се правиш на тъп????
  Първо държавата ни е капиталистическа и второ, тя е собственост на МАФИЯТА!!!
  Следователно "умните" ни мафиоти,"честни" капиталисти са виновни за дереджето на образованието в момента!!!
  Като нямат квалифицирани кадри - да си внесат от чужбина!!!
  Ама нали , за да разберат кой чужденец е менте и кой наистина е квалифициран, трябва първо те да са квалифицирани в сферата на бизнеса , който развиват???
  Иначе в сферата на точенето на ДДС, укриването на данъци, кражбите и убийствата, наркоразпространението, силиконовите уличници и чалгаджийки-те са изключително квалифицирани-спор няма...
  Ами вижте любимата певица на днешният министър председател на България-чалгаджийката Ивана!!!
  Да сте видяли Боко Картофотиквеников на опера,или на балет???
  Ако утре примерно така наречената от критиката "Моцартова и Щраусова икона"- Мария Томова-Синтова изнесе концерт в Софийската опера , колко от ''честните'' ни капиталисти ще видите сред публиката???
  И тези тъпанари седнали да ни обясняват, какво е образованието в България!!!
  Ами нали политиците са купени и пратени в парламента с вашите пари???Накарайте ги да го реформират така , че да заработи!!! Ама как , като и вие нямате ум за пет пари в кратуните си и не знаете???
  Ако имахте , да сте изпраскали по един качествен частен технически университет и една качествена частна медицинска академия и да печелите от произведените в тях кадри!!!
  Само,че има една малка подробност. Кучетата по цял ден висят пред касапите в кланиците , но до сега касапи не са станали!!! Поне до сега на мен не ми е известно мутра да се е изучила за кардиохирург!!!

 93. 93 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#92] от "kimba3":
  Коментара ти е супер !

 94. 94 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Най-дребен пример относно крайните ефекти - в Германия например Ауди, БМВ и Мерцедес се карат предимно от инженери, лекари и юристи. У нас - не точно.

  Какво да мерим образование и културни ценности, и да анализираме причините и последствията.

  I am mine
 95. 95 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В същото време и много лекари и мед сестри дава образователната ни система,ама те пък бягат в чужбина

 96. 96 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#54] от "sniper":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Chad
 97. 97 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До #89-shumkar-Ами колкото и невероятно да ти звучи-информацията ми не е неточна!!! Човекът се ожени за немкиня през гладната българска 1997-ма година. През 1998-ма започна в тази фирма с начална заплата от 8000 марки. През 2001-ва взе заем и построи триетажен дом, на който мнозина днешни и тогавашни мутри биха завидяли!!!
  И в други форуми съм писал , как красивата му се чудеше през лятото на 1998-ма година защо сме се оплаквали , че сме бедни, щом толкова много джипки м мерцедеси и БМВ-та кръстосват улиците ни.
  И още един пример с мой братовчед , който от 8 години е в Чикаго!!!Също среднист-4 години ел.техникумИзкарва над 4000$ на месец.А работейки "контрабандно" извън работно време по специалността си докарва още около 30000$ годишно!!!

 98. 98 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Както каза онзи тъп пожарникар дето ни управлява: Лош човешки материал. И е прав за съжаление. Е да де, ама за де се произведе "качествен човешки материал" трябва да се инвестира в училища университети и преподаватели. Трябва да се осъвремени цялата система и да се настрои към европеиската система на образование, а не да строи зали за 250 000 000 ... и да рита топка в тях. Българските университети бълват полуграмотни безработни с много малки изключения. Прост народ, проста държава. Ей това е!

 99. 99 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 442 Разстроено

  [quote#81:"niakoi_si"]Споко, такова поколение расте в целия свят. Справка - Лондон. [/quote]

  Ами тъкмо затова няма как да бъде спокоен човек...

  Chad
 100. 100 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#6:"stoicho2"]Затуй се наложи технически университети да произвеждат юристи и икономисти. [/quote]
  Това се наложи, тъй като според "изискванията" на Закона, за да се нарече едно висше учебно заведение "университет", е необходимо да предлага обучение по специалности от поне две сфери. Затова например в ТУ-София има специалности с икономическа насоченост, а в УНСС - право.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK