БСК: Университетите бълват ненужни кадри

БСК: Университетите бълват ненужни кадри

© Николай ДойчиновДържавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката. В резултат липсват специалисти, чужди компании се изтеглят от България, защото няма кадри, висшисти стоят безработни или работят нискоквалифициран труд. Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация обяви и серия предложения към кабинета за реформи в образованието.


Заради липсата на кадри компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, обмислят да напуснат страната, предупредиха от камарата. По техни данни фирмите ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция.


В момента над 32 хил. от "официалните" безработни са с висше образование, а около 30% от тях са с икономическа специалност или право. В същото време 42.5% от студентите миналата година са учили стопански науки и администрация, съобщи БСК.
Не е ясно колко от висшистите, за чието обучение държавата е плащала, се занимават с нискоквалифициран труд - продавачи, сервитьори, шофьори. Тези данни се потвърждават и от други места - например в Софийския университет най-желаната специалност отново е психология, а кандидатстващите в Техническия университет намаляват.


Само 20% от студентите се обучават в най-търсените от бизнеса технически и инженерни специалности. Вече започва да се усеща и липсата на достатъчно и добри кадри в здравната система, напомниха от работодателската организация. Освен масовата емиграция на специалисти причина за недостига е и фактът, че за последните пет години броят на младежите, които искат да учат медицина, е намалял наполовина.


Заради тези проблеми БСК за пореден път предлага държавата да финансира приоритетно специалности, които са нужни на икономиката, и да ги съгласува с работодателите. Освен това да се въведат финансови стимули за бизнеса да инвестира в образованието.


Работодателската организация предупреди и за друг голям проблем - феминизацията на учителската професия и застаряването на кадрите. Според БСК може част от дългата ваканция на учителите да се използва за повишаване на квалификацията им.
Най-дефицитните кадри
инженери
специалисти, които да усвояват, разработват и произвеждат авангардни технологии
лекари и медицински сестри
експерти по усвояването и управлението на европейските фондове
мотивирани и квалифицирани учители
техници


Студенти в излишък
по право
администрация
икономика
стопански науки
психология
история

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK