Близо 600 хил. души разчитат на помощи от държавата

Политиката за социално подпомагане е нефективна, а средствата се прахосват, показа анализ на ИПИ

Близо 600 хил. души са получавали социална помощ от държавата миналата година. Повечето от тях са инвалиди, но има и много самотни родители, възрастни, сираци и учащи, чиито домакинства са с доход по-нисък от определен минимум. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за хората, които са зависими от помощта на държавата. В тази категория не влизат безработни и жени в майчинство, които получават обезщетение, но благодарение на това, че са плащали осигуровки. В изследването не са включени и получаващите семейни помощи за деца. 


През последните 4 години държавата дава все повече пари за интеграция на хора с увреждания, които далеч не постигат своята цел, установи ИПИ. Проблемите пред намирането на работа водят до трайно понижаване на доходите на тази група и до превръщането й във вечен бенефициент на социални помощи, се посочва в анализа. По данни на Агенцията по заетостта едва 10% от инвалидите работят, което означава, че 250 хил. души си стоят вкъщи, въпреки че са в състояние да се трудят. Основните причини за това са ниското образование и нормативните защити, според които работодателите е почти невъзможно да съкратят такъв работник независимо от представянето му. В интервю за "Дневник" шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски каза, че привилегиите трябва да останат само за служителите, които са се инвалидизирали в съответното предприятие.  


През 2010 г. над 477 хил. души са получили т.нар. интеграционна добавка за телефон, транспорт, диетично хранене, лекарства, обучение. Това е струвало на бюджета 123 млн. лв. Сумата се увеличава всяка година, показва изследването.
Повече са и средствата за помощи за възрастни, самотни родители, сираци, ученици от семейства с много ниски доходи. Въпреки че през миналата година 116 хил. души са били подпомогнати, което е два пъти по-малко спрямо 2009 г. Намалението в броя на хората се дължи на нормативни промени, но парите за тях са повече.


Според ИПИ в държавната политика за социално подпомагане липсва целенасоченост и оценка за ефекта от помощите. Друг недостатък е неефективното разпределение на средствата. "В момента не една социална помощ се отпуска без какъвто и да е подоходен критерий или със силно завишен такъв, което я прави неефективна и води до прахосване на публични средства. Например месечните помощи за деца (35 лв.) са обвързани със завишен доходен критерий (350 лв. на човек от домакинството) и достигат в много малък размер до половината от семействата, без да водят до реално подобряване на грижите за тези деца", се казва в анализа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK