Данъкоплатците са "дарили" 281 млн. лв. за пенсии на полицаи и военни

БСК: Крайно време е всички чиновници и униформени да си плащат осигуровките

Данъкоплатците са "дарили" 281 млн. лв. за пенсии на полицаи и военни

© ДневникЗа пореден път Българската стопанска камара (БСК) предложи държавните служители, полицаите, военните и магистратите да плащат осигуровките си, както всички останали работещи, а не вноската им да се покрива от държавния бюджет.


По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) към 30 юни 2010 г. са се осигурявали 83 180 полицаи, военнослужещи и кадри от съдебната власт. Средният им доход е бил 973 лв. (при 570 лв. на заетите в реалния сектор). За миналата година държавата, която трябва да им превежда вноските, е платила само 215 млн. лв. Пенсиите на тази категория служители обаче са стрували 496 млн. лв.


Тъй като се получава дупка в бюджета на НОИ, разликата от 281 млн. лв. е запълнена с пари от данъци. Така данъкоплатците са субсидирали пенсиите на полицаите, военните и следователите. Проблемът идва от това, че тези три категории се пенсионират много по-рано от останалите работещи и получават двойно по-големи пенсии двойно по-дълго.
Затова стопанската камара предлага освен служителите на МВР и Министерството на отбраната (МО) да си плащат сами осигуровките, вноските да бъдат увеличени с 12%. Според БСК така приносът им в осигурителната система ще се изравни с разходите за техните пенсии.


Въпреки че вноските ще станат по-големи, отколкото на "обикновените" хора, униформените ще получават по-голяма пенсия по-дълго. Сега подобен е моделът при работещите първа категория труд - например миньорите се осигуряват допълнително в професионални фондове.


През последните години бизнес организациите много пъти се опитваха да прокарат идеята държавните служители, полицаите и военните да плащат сами осигуровките си, но винаги срещаха отпор от управляващите. Тя беше отхвърлена и при дългите преговори за пенсионната реформа през миналата година.


"Някои министерства ни приемат като врагове и със сигурност ще бъдат против. Това обаче е единственият начин да има яснота във финансовите потоци в осигурителната система", каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.


Един от мотивите на управляващите е, че ако чиновниците си плащат осигуровките, ще им намалеят и без това малките заплати. Данните на НОИ, НСИ и други ведомства обаче показват, че възнагражденията в обществения сектор са чувствително по-високи, отколкото в частния.


Според бизнес организацията за част от служителите на МВР и МО правото на ранна пенсия трябва да отпадне. Тя трябва да се определя в зависимост от риска на работното място. За полицаите, които са на улицата, такъв бонус трябва да има, но няма причина секретарката на шефа да се пенсионира по-рано, каза Данев. 


Средната пенсия на полицаите през 2009 г. е била 410 лв., а тази за останалите работещи - 240 лв., дадоха пример от БСК. "Те се пенсионират, получават повече и продължават да работят. Освен това при напускане на системата взимат и по 20 заплати като обезщетение", каза Данев. За да се изчисти осигурителната система от подобни недостатъци, БСК предлага за военните, полицаите и служителите на правораздавателните органи да се създаде отделен пенсионен фонд, подобен на този за учителите.


"Така ще е ясно кой колко плаща и колко получава. В момента осигуровките на всички държавните служители са доста замъглени, тъй като се превеждат с трансфер от консолидирания държавен бюджет, а не от отделните ведомства", каза Данев.


Стопанската камара припомни и старата идея всички министерства да плащат вноските на служителите си всеки месец, както всички работодатели от реалния сектор. В момента осигуровките на чиновниците се превеждат в НОИ веднъж на три месеца.Всяка година - 50 хил. нови инвалиди


Друг проблем, който нарушава финансовата стабилност на осигурителната система, е драматичният ръст на инвалидните пенсии, казаха от стопанската камара. Всяка година освидетелстваните нарастват с 40 000 - 50 000. Това не е нормално и налага мерки за ограничаване на злоупотребите, твърди Божидар Данев. Всички знаем колко струва освидетелстването за инвалид на черния пазар, добави той, но отказа да съобщи цената на фалшивия документ. Необходимо е да се повишат заплатите на работещите в Националната експертна лекарска комисия, министерствата на здравеопазването и на труда, за да няма предпоставки за корупция, предложиха от БСК. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK