Плащанията от еврофондовете все още вървят с ниска скорост

Най-бавно се усвояват парите по програма "Околна среда"

Плащанията по седемте оперативни програми, финансирани от еврофондовете, продължават да изостават към края на юли в сравнение със същия период на 2010 г. Това показват данните на Министерството на финансите за усвоените пари в края на миналия месец.


През юли са платени около 59 млн. евро, а средно на месец от началото на годината - по 44 млн. евро. За сравнение, през януари - юли 2010 г. средно на месец сумата е 54 млн. евро.


"Скромните плащания" по европроекти, както ги определят представители на Европейската комисия, са сред основните забележки на Брюксел към страната. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев също неколкократно е казвал, че темпото трябва да се ускори и да е по-високо в сравнение с това през 2010 г. Въпреки това поне статистически забързване няма.
Основната причина за по-ниската скорост на плащанията през тази година е превеждането на 199 млн. евро по инициативата JEREMIE през юни 2010 г. Те са част от оперативната програма "Конкурентоспособност" и въпреки че се броят за усвоени, все още не са стигнали до бизнеса.


Според данните на финансовото министерство четири години и половина след започването на действие на програмите са разплатени около 1.12 млрд. евро, или 13.9% от общата сума (около 8 млрд. евро). Най-много са усвоените средства по програма "Транспорт" - 259.4 млн. евро, като те са основно по проектите за разширение на софийското метро и за магистрала "Тракия".


В последните месеци бяха договорени и почти всички пари за жп инфраструктура по програмата, които изоставаха в сравнение с пътните. Усвоените средства по ОП "Транспорт" обаче са около 13% от общата й стойност. Най-големи като дял от общия бюджет са разплащанията по програмата "Административен капацитет" - 26.7 на сто.


По нея проекти изпълняват държавни ведомства и общини. От 1.1 млрд. евро по програмата за бизнеса "Конкурентоспособност" са платени около 253 млн. евро, или 21.7%. До бизнеса реално обаче са стигнали около 4 на сто от парите.


За ускоряване на плащанията от министерството на икономиката, което управлява програмата, планират да насочат около 200 млн. евро към фонд за кредитиране на малки и средни фирми. Той, както и останалите фондове по инициативата JEREMIE ще отпускат средства по проекти на бизнеса до 2015 г., но парите ще се считат за усвоени от момента на прехвърлянето им във фондовете.


Все още най-бавно върви плащането на 1.8 млрд. евро по програма "Околна среда". Досега по екопроекти на общини са платени около 161 млн. евро, или 8.9% от бюджета. Средствата по програмата са основно за депа за отпадъци, отговарящи на европейските изисквания, и за пречиствателни станции за отпадъчни води.Плащанията по програми от 2007 г. досега


Програма - усвояване (в%)


ОП "Административен капацитет" - 26.7
ОП "Конкурентоспособност" - 21.7
ОП "Регионално развитие" - 14.9
ОП "Техническа помощ" - 14.2
ОП "Транспорт" - 12.9
ОП "Развитие на човешките ресурси" - 12.1
ОП "Околна среда" - 8.9

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK