Общините даряват МВР "в името на доброто партньорство"


- Цветанов спря със заповед помощите от фирми и частни лица

Кметове не виждат нищо лошо общините да даряват МВР и те ще продължат тази практика. Така прави община Перник, която първо събира пари от фирми, а "след това ги преотстъпва на полицията", както обясни кметът на града Росица Янакиева. Парите отиват за гориво на патрулките и охрана на януарския фестивал на кукерите.


Нямаме избор и даряваме "в името на едно добро партньорство" и "по-активното им участие в опазването на реда", каза Росица Янакиева. С гориво и консумативи, купени с пари от оскъдния си бюджет, община Монтана дарява вътрешното ведомство, посочи кметът Златко Живков.
В Царево също подкрепят безвъзмездното подпомагане на полицията според кмета Петко Арнаудов и затова поели разходите за лятото на 7 полицаи от Бургас, които да пазят туристите в морското градче.


Общините, държавни органи, държавни предприятия, международни организации, чужди държави и ведомства могат и в бъдеще да даряват МВР. Със заповед от вчера на вътрешния министър Цветан Цветанов, коята влиза в сила от 1 септември, се забраняват даренията от фирми и частни лица.


Компаниите и хората, които искат да подпомогнат полицията, имат още две седмици да го сторят. За разлика от досегашните договори, в които дарителят може да пожелае да е анонимен, новите трябва да съдържат клауза, че дарителите са съгласни предметът и стойността на акта да бъдат вписани в публичния регистър на МВР. От ведомството обещаха той да действа от октомври.


Цветанов взе решението след тримесечен скандал за получени от МВР над 15.5 млн. лв. като дарения за първите шест месеца на годината. В тази сума министерството вписва и пари по европрограми. Въпреки оплакванията за недостиг на средства одит на Сметната палата показа, че за 2010 г. ведомството не е усвоило над 3.5 млн. лв. безвъзмездни средства.


"Заповедта отразява практиката общините да даряват МВР, за да има допълнителна грижа за селата с проблеми и по-често да обикалят", смята изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. По думите й сигурността на хората е най-важна, въпреки недофинасирането и на местните власти, и на МВР. Веднъж годишно МВР се отчитало пред общините какво е свършило с дарените им пари, гориво или консумативи, каза още Чавдарова


И Златко Живков посочи исканията на хората за по-голяма сигурност, "затова допълнително подпомагаме местните полицейски управления".  Какво да ги правим, не виждате ли с какво разполага персоналът на полицията, аргументира се Петко Арнаудов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK