Лекарският съюз замисля да съди пациентски организации заради насаждане на омраза

Милан Миланов

© Валентина Петрова, Капитал

Милан МилановВ Българския лекарски съюз (БЛС) се обсъжда идеята да бъдат съдени лидери на пациентски организации заради насаждане на омраза. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" проф. Милан Миланов, който е председател на етичната комисия към БЛС.


Не сме далеч от мисълта след поредната глупава изцепка на т.нар. пациентски организации и по-точно техните предводители да ги дадем под съд за насаждане на омраза, заяви Миланов. Според него някои от пациентските организации се възползвали от мъката на хората. Тази омраза към лекарите не може повече да продължава, обясни Миланов. Според него "проблемът е в това, че в обществото ни има хуманитарна криза. Отвори се кутията на Пандора", смята представителят на БЛС.


Изявлението му беше по повод случая с Милко Михалев, който твърди, че ръката му е ампутирана след погрешно проведено лечение. Според проф. Миланов обаче изключително важна е вярата на обществото в лекарите. Той е убеден, че последствията от такива актове са убийствени за цялото общество, и напомни, че атаката срещу лекарското съсловие е започнала още преди две години.
Ситуацията в момента много прилича на това, което се случва около предложенията за шофирането - искат да забранят пушенето, яденето по време на шофиране, всякакви забрани. Направо да вземат и да направят така - в България леките автомобили да бъдат без екипаж. Същата ситуация се наблюдава и в здравеопазването", поясни проф. Миланов.


Според него хората и медиите се вкопчват в частни случаи. "Да, лекарите правят грешки, съдят ги, но не бива и да се иска кръв. Аз чух, че съпругата на пациента, на който му ампутираха ръката, иска да убие лекаря", каза още д-р Миланов и напомни, че не трябва да се забравя, че българските лекари всекидневно спасяват български граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK