Преговорите между СДС и ДСБ за листата в София зациклиха

Преговорите между СДС и ДСБ за листата в София зациклиха

© Юлия ЛазароваПреговорите между СДС и ДСБ за листата с общински съветници в София отново зациклиха. Въпреки очакванията на двете партии окончателната подредба на кандидатите за общински съветници да е готова до 20 август, срокът се отлага за края на август.


Градският съвет на СДС - София, продължава да настоява листата да бъде запълнена поравно с представители на двете десни партии. Те предлагат водачът да е кандидатът за кмет на "Синята коалиция" Прошко Прошков (ДСБ), следван от Владимир Кисьов (СДС), после отново кандидат на ДСБ, след него - на СДС, и т.н.


От ДСБ обаче настояват при подредбата на кандидатите за общински съветници от двете партии в цялата страна да бъде спазена пропорцията 3:2 от резултатите на предварителните избори за претендент на "Синята коалиция" за президент и за кмет на София. Те предлагат различни варианти за спазване на съотношението.
Столичната организация на СДС упълномощи на заседание снощи лидера си Борислав Бориславов да подпише споразумение с ДСБ за съвместно явяване на изборите, което възпроизвежда равнопоставена подредба на кандидат-кметовете (50:50).


Ако споразумението не бъде подписано до 28 август, когато изтича срокът за регистрация на местните коалиции в общинските избирателни комисии, СДС - София, ще се събере същия ден на заседание и ще реши окончателно за формата на участие в изборите, гласи още решението на местната структура.


Според Борислав Бориславов предложеното от СДС-София проектоспоразумение било договорено с ДСБ още преди вътрешните избори. По думите му обаче сега от ДСБ проявявали претенции, с които "нарушават постигнатите договорки".


Такава договорка не е имало, каза обаче пред "Дневник" Радан Кънев, който е в преговорния екип на ДСБ. Напомни, че предложението на партията му беше да не се провеждат предварителни избори, а кандидат-кметът да бъде от ДСБ, тъй като била с по-добри позиции в столицата, като претендентите в листата да се подредят на равнопоставен принцип.


"Това е маниер на водене на преговори и опит да се упражни натиск", коментира още Кънев по повод решението на столичната организация на СДС снощи. Той е убеден, че в София двете партии ще участват във формата "Синята коалиция" и напомни, че срокът за регистрация на кандидатската листа е 20 септември.


Към момента и дума не може да става за разделение между СДС и ДСБ, коментира пред БНР шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков. Според него е нормално след проведените избори да има някакво напрежение и напасване между организациите.


Той напомни, че разговорите се водят единствено на ниво столични структури. Утре е срокът, в който на национално ниво в СДС трябва да получат ясно становище от местната си организация докъде са стигнали преговорите, допълни той. В този смисъл проблем, доколкото може да има такъв, той е на местно, софийско ниво, и няма такъв национален проблем, заяви Марков по повод съмненията за разцепление в "Синята коалиция".


"Ако има някакви търкания, ако има някакъв елемент на напрежение, естествено като национални
ръководства ще се ангажираме с него и той ще бъде решен", декларира още Марков.


Председателят на щаба на ДСБ Веселин Методиев посочи, че при неуспех на преговори на
едно равнище имаме вече отработена система от две години в "Синята коалиция", има следващо равнище. "Това, което искам много хубаво да кажа, е няма проблем със "Синята коалиция" и кандидата за кмет на София, и листата каква ще бъде", заяви пред БНР той.


В началото на седмицата се стигна до разцепление в СДС-Варна, заради номинацията за общ кандидат за кмет на града. Зам.-председателят на структурата Иван Иванов и Григори Бонев, член на партията, се обявиха в декларация против съвместната с ДСБ номинация на Николай Недков за кандидат за кмет, след което започна процедура за изключването им.


Според двамата коалицията с ДСБ не е гласувана от градския съвет на СДС. Те окачествяват подписаната коалиция като "унизителна, напълно неприемлива и целяща закриването на СДС - Варна".


Разцепление между двете партии има и в Шумен, където всяка формация ще участва със свой претендент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK