И Прошков, и Кадиев призоваха за спиране на обществена поръчка

И Прошков, и Кадиев призоваха за спиране на обществена поръчка

© Анелия НиколоваДвамата кандидат-кметове на София Прошко Прошков, издигнат от "Синята коалиция", и Георги Кадиев, кандидат на БСП, поотделно призоваха за спиране на обществена поръчка за изграждането на информационна система на София "Системна интеграция в Столичната община".


Според Прошко Прошков общината ще плати около 3 млн. лв. по нея, като за същата дейност до момента има сключен консултантски договор на стойност близо 4 млн. лв. Новата система няма да промени отношенията между софиянци и Столичната община, посочи той. "Поръчката е за една остаряла и неефективна информационна система, целяща да автоматизира една неефективна администрация", каза той, като допълни, че общината работи като секретна служба и е недостъпна за гражданите. Освен това информационната система не била тази, за която той мечтаел. 


Кандидат-кметът на БСП Георги Кадиев, който е и общински съветник, също настоя с остър тон процедурата да бъде прекратена. "Ето така се хранят котараците в общината. Скандално плащане след плащане, идват избори", заяви Кадиев. Фирма "Аксиор" ООД, която е консултант по информационната система, е собственост на съпруга на Стефани Михайлова, която е депутат от ГЕРБ и бивш съдружник на председателя на СОС Андрей Иванов, съобщи Кадиев.
В обявлението, публикувано на страницата на Агенцията за обществени поръчки, се посочва, че изпълнителят ще бъде избран въз основа на техническата оценка и предложената цена, като тежестта им при избора е съответно 60 към 40.


Сред изискванията на Столичната община към фирмите, които подават документи, е минимален оборот за последните три години от 4 млн. лв., от които поне 3 млн. от ИТ дейности, свързани с разработка, внедряване на софтуер и съпорт.


Офертите ще бъдат отворени на 1 септември, пише още в обявлението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK