Плащанията по европрограмата за бизнеса продължават да се бавят

Томислав Дончев

© Цветелина Ангелова, Капитал

Томислав ДончевОперативната програма "Конкурентоспособност", която е насочена към проекти на бизнеса, продължава да е на опашката по дял на договорените средства, а плащанията към фирмите продължават да се бавят. Едва за 36% от бюджета на програмата (1.1 млрд. евро) са подписани договори. Средният процент на договаряне за всички европейски средства е 54. Това каза министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев в интервю за БТА.


Според него причината за малкото договорени средства по "Конкурентоспособност" се крие в проблемите както на фирмите, така и на администрацията. "Конкурентоспособност" се управлява от министерството на икономиката, а звеното, което приема и разглежда проектите и исканията за плащания, е Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. От двете ведомства обясняват, че постоянно се опитват да ускорят разглеждането и одобряването на проектите, но въпреки това от обявяването на дадена процедура до подписването на първите договори обикновено минава повече от година. Фирми сигнализират, че чакат за одобрение или отхвърляне на проектите си за подпомагане на стартиращи фирми повече от година.


Дончев посочи като проблеми и забавянето при плащанията по одобрените проекти на бизнеса. "Искам да видя още усилия в посока увеличаване скоростта на обработване на документите за плащанията, защото когато един човек си чака парите, които може да са 20 хил. евро, за него това е по-важно от всички данни на макрониво", каза министърът. Той добави, че въпреки въведеното още миналата година изискване парите да стигат до фирмите за два-три месеца, то не се изпълнява. "Това не е добре нито за усвояването на средствата от програмата, нито за българския бизнес", добави Дончев.
Министърът каза още, че министерството на икономиката и Агенцията за малките и средните предприятия са предприели мерки за решаване на проблемите и се надява скоро да има резултат, "защото програмата е със статут на изоставаща". Дончев все пак похвали двете ведомства за работата им по инструмента JEREMIE. По нея бяха създадени пет фонда за инвестиции, кредитиране или гарантиране на заеми на фирмите. Първият от тях - гаранционният, вече започва да работи. "Въпреки това "Конкурентоспособност" е на опашката по договаряне, макар и номинално като плащане да е сред шампионите с 21%, но от тях изплатените грантови схеми са скромен процент. Причината е, че по-голяма част от средствата са по JEREMIE", каза Дончев.


Министърът обяви още, че към момента по всички седем оперативни програми са договорени над 4.2 млрд. евро, или 54 на сто от целия ресурс. "Това показва, че темпът на договаряне е много добър. Към момента плащанията са 14%, или 1.1 млрд. евро. В последната седмица - между 9 и 16 август, имаме договорени около 300 млн. евро, като основната част от тях са по ОП "Транспорт" - договарянето на магистрала "Марица" и на жп линията Пловдив - Септември", каза Дончев. Целта е до края на годината да бъдат платени общо 1.5 млрд. евро по всички програми, а следващата година "трябва да търсим удвояване на резултата от предишните години и 35-40 на сто плащания".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK