Рецепти за добро училищно образование предлага "Заедно в час"

Рецепти за добро училищно образование предлага "Заедно в час"

© Любомира ПетроваФирма за кроасани, която да снабдява детски градини, домове за деца в неравностойно положение и училища (понеже храната там не е много хубава), така описва своя бизнес план 12-годишната Никол. "Поне един–два месеца ще ми трябват да намеря работници, защото искам да продавам кроасани и в парковете, и по улиците на хората, които бързат за работа", допълва тя.


Никол е в пети клас и вместо безгрижна ваканция е избрала да посещава лятната академия на организацията "Заедно в час", която ще продължи до 26 август. "Реших, че ще е много интересно. Учим как да имаме фирми, когато пораснем, и как да помагаме на хората", казва Никол. Около нея бързо се струпват още ученици – нейни бизнес партньори – Кати, Мони, Видо и Светльо. "Ние сме много опитни в магазините. Решихме да продаваме плодове и зеленчуци и за една вечер изкарахме 10 лв.", с гордост заявяват те.


Табло с успеваемост на учениците от 5-ти клас по предприемачество в лятната академия на "Заедно в час"

© Любомира Петрова

Табло с успеваемост на учениците от 5-ти клас по предприемачество в лятната академия на "Заедно в час"
Магията на предприемачеството им разкрива Ивелина Пашова – една от 22-мата учители на "Заедно в час". Тя е на 25 години, завършила е икономика в УНСС. Работила е в Испания към УНИЦЕФ (UNICEF) и "Спасете децата" (Save the Children). "Това ме накара да видя колко малко е необходимо на едно дете да повярва в себе си, да стане позитивен човек и да се справя в живота", казва Ивелина.


След като се връща в България, тя попада на сайта на "Заедно в час". Окончателно решава да стане учител за две години след срещата си с административния екип, както тя го нарича - "хора, носещи идеята в сърцата си като мисия". От есента Ивелина ще преподава английски и бизнес английски в Копривщица на ученици от 7-ми до 12-и клас.


Мисията на "Заедно в час" е да насърчава и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат мотивиращи учители и лидери, за да се улесни достъпът на всяко дете в България до качествено образование.


Привличат се кандидати с високи постижения. Одобрените се обучават по модела "Преподавай като лидер" и придобиват квалификацията учител. Ползват практики на успешните бизнес лидери. След обучението учителите лидери започват да преподават на ученици със слаби постижения в училище за срок от две години.


Тяхната задача е да измъкнат децата от капана на ниските очаквания. Поставят им високи цели, работят с техните родители, за да могат не само да задържат децата, докато се образоват, но и да променят живота им в положителна насока.


Първата подобна програма е създадена преди 20 години в САЩ от организацията Teach for America, а днес работи в над 18 страни от цял свят. В България "Заедно в час" е неправителствена организация, която адаптира модела на международната мрежа Teach for All.


Всяка стая разполага със свои правила за работа и поведение

© Любомира Петрова

Всяка стая разполага със свои правила за работа и поведение


Георги Дянков е на 23 години с образование по физика и математика, придобито в Холандия. Въпреки че е приет магистратура в Сингапур, той решава да стане учител за две години. През обучителния си период в лятната академия Георги преподава "Човекът и природата" в 40 СОУ в кв. "Люлин".


Вече е изградил стратегията си на преподаване. "Колкото и труден да изглежда материалът, аз го онагледявам. Във физиката нещата са логични. Искам да науча децата да мислят логично", казва той.


Харесва му и системата, наречена "Тракер", където отбелязва развитието на учениците си в проценти.  "Целта ни е всички ученици да имат над 80% успеваемост. Всъщност тракерът дава оценка на учителите". От 15 септември Георги ще преподава физика и математика в 138 СОУ "Проф. Васил Златарски".


Преди това обаче той и останалите кандидат-учители ще преминат изпит за придобиване на професионална квалификация. "За закона е важен изпитът, за нас обаче е важно да кажем: Днес учениците научиха нещо", казва изпълнителният директор на "Заедно в час" Евгения Пеева.


По думите й в дългосрочен план целта е да се направи мрежа от хора, които са радетели на каузата всяко дете да учи и да намери своя път след това. Новата кампания за подбор на учители вече е започнала с попълване на формуляр на сайта на програмата. Целта е тя да обхване двойно повече учители и училища с висок процент на отпаднали ученици. Пеева допълва още, че през следващата година се очаква да се пенсионират голям брой учители, а желаещи почти няма.


"Заедно в час" е организация, създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България". През двете години учителите ще получават месечна заплата, квартира, ментор от бизнес сектора, продължаващи обучения и достъп до международната мрежа от учители лидери.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  "При определяне на заплатата на учителите ще се вземат предвид много фактори, някои от които са: Наредба № 1 от 4 януари 2010 г. за работните заплати на персонала в звената от системата на народната просвета" !?!?
  Това гарантира провал, защото брутна заплата от 450лв. няма да ентусиазира никого.
  Желая успех на тези млади хора. Интересно, колко от тях ще останат в системата на образованието след двугодишния период? Едва ли ще бъдат дадени такива данни, защото и в момента никой не иска да признае, че повече от 2/3 от наличните учители са пенсионери или в пред пенсионна възраст.

 2. 2 Профил на bez_pokoj
  bez_pokoj
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Александър, да, планираме да споделяме публично данните за резултатите от програмата, вклчючително колко от започващите учители остават в системата след това. Очкаването ни е да има такива, които продължат да преподават (опитът в международната ни мрежа показва, че обикновено над 50% от участниците продължават да преподават след като приключат участието си в програмата), както и такива, които ще се насочат към други сфери, но ще допринасят за подобряване достъпа до качествено образование по други начини (например, чрез промотиране на тази мисия, чрез ангажиране на нови хора нея, чрез подкрепа като ментор или спонсор на учителите, чрез разписването на образователни политики и други).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK