Рецепти за добро училищно образование предлага "Заедно в час"

Рецепти за добро училищно образование предлага "Заедно в час"

© Любомира ПетроваФирма за кроасани, която да снабдява детски градини, домове за деца в неравностойно положение и училища (понеже храната там не е много хубава), така описва своя бизнес план 12-годишната Никол. "Поне един–два месеца ще ми трябват да намеря работници, защото искам да продавам кроасани и в парковете, и по улиците на хората, които бързат за работа", допълва тя.


Никол е в пети клас и вместо безгрижна ваканция е избрала да посещава лятната академия на организацията "Заедно в час", която ще продължи до 26 август. "Реших, че ще е много интересно. Учим как да имаме фирми, когато пораснем, и как да помагаме на хората", казва Никол. Около нея бързо се струпват още ученици – нейни бизнес партньори – Кати, Мони, Видо и Светльо. "Ние сме много опитни в магазините. Решихме да продаваме плодове и зеленчуци и за една вечер изкарахме 10 лв.", с гордост заявяват те.


Табло с успеваемост на учениците от 5-ти клас по предприемачество в лятната академия на "Заедно в час"

© Любомира Петрова

Табло с успеваемост на учениците от 5-ти клас по предприемачество в лятната академия на "Заедно в час"
Магията на предприемачеството им разкрива Ивелина Пашова – една от 22-мата учители на "Заедно в час". Тя е на 25 години, завършила е икономика в УНСС. Работила е в Испания към УНИЦЕФ (UNICEF) и "Спасете децата" (Save the Children). "Това ме накара да видя колко малко е необходимо на едно дете да повярва в себе си, да стане позитивен човек и да се справя в живота", казва Ивелина.


След като се връща в България, тя попада на сайта на "Заедно в час". Окончателно решава да стане учител за две години след срещата си с административния екип, както тя го нарича - "хора, носещи идеята в сърцата си като мисия". От есента Ивелина ще преподава английски и бизнес английски в Копривщица на ученици от 7-ми до 12-и клас.


Мисията на "Заедно в час" е да насърчава и подготвя способни и амбициозни млади хора да бъдат мотивиращи учители и лидери, за да се улесни достъпът на всяко дете в България до качествено образование.


Привличат се кандидати с високи постижения. Одобрените се обучават по модела "Преподавай като лидер" и придобиват квалификацията учител. Ползват практики на успешните бизнес лидери. След обучението учителите лидери започват да преподават на ученици със слаби постижения в училище за срок от две години.


Тяхната задача е да измъкнат децата от капана на ниските очаквания. Поставят им високи цели, работят с техните родители, за да могат не само да задържат децата, докато се образоват, но и да променят живота им в положителна насока.


Първата подобна програма е създадена преди 20 години в САЩ от организацията Teach for America, а днес работи в над 18 страни от цял свят. В България "Заедно в час" е неправителствена организация, която адаптира модела на международната мрежа Teach for All.


Всяка стая разполага със свои правила за работа и поведение

© Любомира Петрова

Всяка стая разполага със свои правила за работа и поведение


Георги Дянков е на 23 години с образование по физика и математика, придобито в Холандия. Въпреки че е приет магистратура в Сингапур, той решава да стане учител за две години. През обучителния си период в лятната академия Георги преподава "Човекът и природата" в 40 СОУ в кв. "Люлин".


Вече е изградил стратегията си на преподаване. "Колкото и труден да изглежда материалът, аз го онагледявам. Във физиката нещата са логични. Искам да науча децата да мислят логично", казва той.


Харесва му и системата, наречена "Тракер", където отбелязва развитието на учениците си в проценти.  "Целта ни е всички ученици да имат над 80% успеваемост. Всъщност тракерът дава оценка на учителите". От 15 септември Георги ще преподава физика и математика в 138 СОУ "Проф. Васил Златарски".


Преди това обаче той и останалите кандидат-учители ще преминат изпит за придобиване на професионална квалификация. "За закона е важен изпитът, за нас обаче е важно да кажем: Днес учениците научиха нещо", казва изпълнителният директор на "Заедно в час" Евгения Пеева.


По думите й в дългосрочен план целта е да се направи мрежа от хора, които са радетели на каузата всяко дете да учи и да намери своя път след това. Новата кампания за подбор на учители вече е започнала с попълване на формуляр на сайта на програмата. Целта е тя да обхване двойно повече учители и училища с висок процент на отпаднали ученици. Пеева допълва още, че през следващата година се очаква да се пенсионират голям брой учители, а желаещи почти няма.


"Заедно в час" е организация, създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България". През двете години учителите ще получават месечна заплата, квартира, ментор от бизнес сектора, продължаващи обучения и достъп до международната мрежа от учители лидери.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK