Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съда, казва висш магистрат

Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съда, казва висш магистрат

© Красимир ЮскеселиевБитката с тежката корупция изисква ресурс извън съдебната система. Ако има проблем, то той продължава да е свързан с доказаността на тези престъпления, казва зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев в интервю за БТА.


Магистратът припомня, че работата на съдиите е предопределена от правилата, които задава законодателството и е само част от наказателната политика на държавата. "Превенцията също е много важна, а тя не се измерва само с тежки наказания, каквито са всеобщите щения, както и повсеместното "задържане под стража". Действащият НПК вече е променян 13 пъти за пет години, честата промяна не позволява формиране на стабилни правила, създаване на трайна практика по приложението им", казва Илиев.


Запитан дали връщането на двуинстанционното производство ще ускори разглеждането на делата, зам.-председателят на ВКС отговаря отрицателно, с аргумента, че и сега на първа инстанция те приключват най-често за около три месеца. Връщането на двуинстанционното производство ще е стъпка назад, защото изисква пренастройване на процесуалната система и натрупване на нова съдебна практика, предупреждава той.
Магистратът прогнозира, че работата на спецсъда няма да се забърза, особено делата за трансграничната престъпност, които зависят от изпълнението на съдебни поръчки в други държави. В отговор на въпрос колко голям е рискът тези съдебни състави да са орган, който да подпечатва обвинителни актове, отговаря, че такава опасност няма, защото има още една инстанция - ВКС. На свой ред ВКС няма да въвежда изключения и да насрочва приоритетно дела, постъпили от спецсъда: "Те ще се гледат по общия ред с всички останали дела", уверява Илиев и допълва, че липсва каквото и да е основание да се поставя под съмнение независимостта на касационните състави при решаването на делата включително и тези, които ще постъпват от специализираните съдилища.


Проблемът с натовареността на съдиите според зам.-председателя на ВКС може да се реши като с вдигане на таксите се намали броят на делата, като се прилага по-широко медиацията, като се даде възможност на прокурори да санкционират дребните престъпления или като се декриминализацират дребните посегателства върху собствеността. "Всеки от тези варианти подлежи на обсъждане, за да се стигне до комплексно решаване на проблема", се казва в интервюто.


По думите на Илиев в критиките към съда в публичното пространстро се използват конкретни решения по дела, за да се правят генерални обобщения. "Разкриваемостта на престъпленията е един от основните проблеми, които предопределя и бързината за наказване на извършителите, но други са органите, ангажирани с неговото разрешаване. Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съдебната система. Ако има проблем, то той продължава да е свързан с доказаността на тези престъпления", казва магистратът.


В интервюто той коментира и независимостта на съда, който по думите му "винаги е независим при решаването на конкретното дело". Фактът, че и сега в съдебните зали има хора, които търсят правосъдие и вярват в съда, показва според него, че упреците са неоснователни. "Нека не се вадят заключения за системата като цяло от конкретни дела, които се поднасят в публичното пространство като несправедливи. Това не е печеливш вариант", призовава зам.-председателят на ВКС. По думите му "понякога се спестяват истини, поднасят се неистини, включително за конкретни дела на ВКС". Според Илиев това вреди не само на съдебната система, но поставя под съмнение коректността и на разпространителите на такива неистини.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Корупцията - всеобхватна!
  Борбата - безрезулатна!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  А, разбира се, че проблемът не е в съдебната система, че как може изобщо някой да си помосли нещо друго.

 3. 3 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 428 Весело

  Както винаги по тези географски ширини причината е другаде.
  Друг да свърши работата.
  Нищо ново!
  Давайте напред, към всенародното добруване!!!

 4. 4 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Това си директно признание за зависимостта на съдебната система от "външни фактори".

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  С други думи: "Надежда тука всяка оставете", както е казал Данте Алегиери...
  Да се спасява кой как може...сега поне не вардят с картечници по границите.

 6. 6 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 558 Любопитно

  Борбата с корупцията изисква смелост и твърди убеждения!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 7. 7 Профил на Коста
  Коста
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мисля, че с това интервю няма да се намалят критиките към съда, даже ще има обретен ефект! Не мога да си обясня защо всички от политици до магистрати не обичат да бъдат критикувани и нападани когато не си вършат работата

 8. 8 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  "Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съдебната система" - тя половината е в СЪДА!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  "Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съда, казва висш магистрат" Предполагам има предвид предимно финансов ресурс.Защото все още има останали съдии и прокурори без хотелче на морето.А когато всеки съдия и прокурор се сдобие с имот на морето,изведнъж ще станат всички честни и неподкупни!!И ще настане един живот-ееех мечти!.

 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 11. 11 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 476 Неутрално

  добре де, съдиите имат една единствена функция - да проверят дали доказателствата по дадено дело водят само и единствено от проблема до извършителя. Това означава да се прилага елементарна математическа логика. Прокурорите са тези, които трябва да са наясно с тази логика и да предоставят неоспорими доказателства, чрез които да елиминират абсолютно всяко съмнение, че извършителя не е извършил престъплението. Адвокатите пък винаги търсят точно тези пропуски на прокурорите. Така че нито съдиите, нито адвокатите са виновни за липсата на правова държава - всяко дело може да се провери от журналисти и комисии. Прокурорите са цакани, неуки или просто мързеливи. Колкото до самият съд, директорите там са за бой, а не съдиите... да ги махат тия псевдо управители. Не може в 21 век да нямат адекватни информационни системи и методи за координиране на експертни комисии и т.н. и да не контролират за спазването на законните срокове за всичките им там процедури, ама така е като за директори се назначават съдии, а не такива, които са учили как да управляват! Същото е и със здравеопазването и с какво ли още не. А корупцията се смачква с прозрачност, само дето същите тези директори си пазят статуквото и не прилагат основните принципи за прозрачност, за да не им лъснат далаверките - дискотека в сградата на съда и такива подобни простотии. Ние сме глупаците, защото още не сме взели тоягите и не сме изчистили институциите от тази пасмина, която не може да се смени вече 50 години... за МВР яма да говоря, че там положението е направо трагично.

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  .....и извън страната може би.

 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  "Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съда, казва висш магистрат"

  И какъв е този ресурс? Да се уточнят кой на кого плаща?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Проблемът с натовареността на съдиите според зам.-председателя на ВКС може да се реши като с вдигане на таксите се намали броят на делата, като се прилага по-широко медиацията, като се даде възможност на прокурори да санкционират дребните престъпления или като се декриминализацират дребните посегателства върху собствеността.

  Доста странни предложения!!! То и сега таксите, особено минималните адвокадски хонорари (това е дело на авдокатската гилдия) са твърде високи, което прави невъзможно търсенето на правосъдие от по-бедни хора. Второто - прокурорите директно да санкционират - това си е направо ужас! И третото - да се декриминализират по-дребни "посегателства върху собствеността" - че то и сега съдът се произнася, че крадецът на колата бил влезнал в нея "само малко да се повози"...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Точно извън съда!Просто трябва да им се свали имунитета....

 16. 16 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 420 Неутрално

  "... като се декриминализацират дребните посегателства върху собствеността ..."

  Трябва да се декриминализират сексуалните посегателства над някои твои роднини! То бива, бива, ама вашето на нищо не прилича вече, ресурси нямали ...

 17. 17 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Вариантите останаха два, тъй като търпимостта на обществото към престъпността силно намаля.
  Единият вариант е правосъдната система да се вземе в ръце и да почне да дава справедливост и законност срещу парите, които получава от данъкоплатците и от страните в делата.
  Вторият вариант е да се натрупа достатъчно недоволство, което да подрони държавността и така да се стигне пак до вземане в ръце на правосъдието, но от извън самата система.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 18. 18 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  "...Магистратът припомня, че работата на съдиите е предопределена от правилата, които задава законодателството..."

  Как да ти вярвам маестро, след като "Случаят Борилски" е факт? Каквото и да ми приказваш, то няма да има никаква стойност. Дори отвън ти казват, че в Абсурдистан има две съдебни системи - за бедни и за богати.
  Сега се пенявиш за още "ресурси", за усвояване демек. Колко? Два, три, пет пъти повече? Аре не ставай смешен, щото сравнени с колегите ви от нормалните европейски държави, сте направо жалки. И ще ставате все по-жалки и все по-нахални.

 19. 19 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#11] от "kki":

  Искате да кажете, че всичко е толкова просто, логично и математически обосновано, че корупцията всред българските съдии е мит? И никой около вас не е страдал от българския съд, не сте чували за продадени дела, за делото "Борилски", за ред популярни "клиенти" на съдилищата ни, които и досега са безнаказани и свободни...? Според вас излиза, че всичко е една игра (разчертано картонено поле с фигурки и пулове), която просто не се играе правилно от страна на Прокуратурата?! Уау! То тогава обществото ни е "зомбирано" и съвсем ненаясно със ситуацията. Моля ви, публикувайте манифест, в който простичко да обясните колко невинни са съдиите български, колко тъпи са прокурорите наши и колко набедени са роднините на първите. За мен е показателна една случка преди около 3 години. Тогава бях в компанията на хора от правораздавателната ни система (съдии, прокурори, следователи... Да си имам и компанията аз, ама нейсе!) и бе зададен въпроса "Колко е корумпирана българската съдебна система?". Отговорът от различните страни се въртеше от 75% до 98%. За мен това са ужасни стойности. Пък то не било така баш..., според вас.

  :)
 20. 20 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "kimba3":
  Точно така,справедливост в съда,ще търсим зад границите ни !
  Иначе с картечници е най лесния начин да се оправи съд.система

 21. 21 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#19] от "kakawida":
  Лустрация,приятелю,с това трябва да се почне.Съд прокуратура и полиция,правителство,президентство и НС са в ръцете на ДС.Но може би и през Велико НС трябва да се мине,за да се промени на първо место конституцията.Тогава ще бъдат осветлени всички агенти на ДС,и такива като Боко тиквата

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  "Магистратът припомня, че работата на съдиите е предопределена от правилата, които задава законодателството и е само част от наказателната политика на държавата."
  Ако е така, то тогава за какво са ни съдиите и цялата съдебна система? Изработва се една програма, в която 2 или 3 да вкарват данните и тя директно ще отчита дали едно или друго действие е престъпление или не. Самата програма се променя според промените в закона. Ще ни излиза 200 пъти по-ефтино.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#11] от "kki":

  В съда няма служба директор, а председател. Той има административни функции, но е и действащ съдия. Делата се разпределят чрез компютър, за да се избегне пристрастността. Съдебните инстанции разглеждат фактологията по делото и решението на съдията се базира върху законите. Най-горната инстанция разглежда делото в тричленен, а някои състави са и от пет члена. Тъй че съдията е на светло. Решенията се публикуват в интернет. Всеки може да ги прочете. Е не всичко е идеално, няма система без корупция.

  нели ангелова
 24. 24 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#22:"Храбър"] за какво са ни съдиите и цялата съдебна система? Изработва се една програма, в която 2 или 3 да вкарват данните и тя директно ще отчита дали едно или друго действие е престъпление или не. Самата програма се променя според промените в закона. Ще ни излиза 200 пъти по-ефтино. [/quote]

  Предложил съм го преди една година. Създаването на такава програма би решило всички проблеми и би излезло с пъти по-евтино от сегашните разходи по издръжката на съдебната система.

  Проклета да е Русия!
 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Без ресурси?????
  За най-скъполатените длъжности в държават.а???
  Тия там верно не стават за чеп..

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  А ресури за реформи на съдебните кадри има!!!
  Високи стълбове по Витошка и евтини здрави въжета.

 27. 27 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "Битката с тежката корупция изисква ресурс извън съдебната система".Такъв ресурс е особено необходим в МВР,но там той очевидно липсва и затова-огън по съдебната система и по-точно не по цялата,а по съда!

 28. 28 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 418 Гневно

  така си е,
  нужна е група въздаваща
  правосъдие, ама истинско,
  и поправяща съдебните "Грешки",
  нещо като "божията ръка на земята"
  или "справедливост за всички"
  или.....
  раздаваща истинско правосъдие
  за явните престъпници

 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#21:"kitaec__"]Лустрация,приятелю,с това трябва да се почне.Съд прокуратура и полиция,правителство,президентство и НС са в ръцете на ДС.[/quote]

  Хапълно съгласен съм с всичко налосано в поста защото и аз съм напълно убеден, че макар и късно но трябва Пълна Лустрация и Пълно отваряне на Всички Досиета както и имената на Вербовчиците а не само на жертвите.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "добре де, съдиите имат една единствена функция - да проверят дали доказателствата по дадено дело водят само и единствено от проблема до извършителя. Това означава да се прилага елементарна математическа логика."Цитат от 11..
  Пич,ако съдийството беше толкова просто отдавна отдавна съдийте да са
  заменени от компютри..Български съдии могат да бъдат заменени....
  Но истинските съдии по света освен фактите за присъдата се съобразяват с хиляди други фактори,като,традиции,общетвени настроения,прецеденти,лична смелост и достойнство. и т.н..и т.н.. Но на БГ съдиите им липсва интелектуален и морален капцитет да навлизат толкова на дълбоко...
  И затова произвеждат главно лайна...
  Като разполгаха с всички факти по делото Борилски ,какво направиха??
  Пак се осраха естествено..

 31. 31 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#29] от "tanas":
  Но това може да се случи,единствено ако на власт е правителство което не е подвластно на ДС,която пдпирана много здраво от Русия не го допуска.Преди това трябва да се появи в българия такава партия,която е наистина проевропейска,а не комунистическа от руски тип,каквато е герб

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#24] от "КДС":
  Всъщност! Написанот беше само подигравка на оправданията на този книжарски плъх Юскеселиев, защото именно честността и непреднамереното отношение на един добър съдия може внесе разликата в името на истинските хора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#32:"Храбър"]Юскеселев,[/quote]

  Това е фотографът на Дневник! Името на магистратът е в началото на статията:

  "... казва зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев в интервю за БТА."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Докато държавата не се пребори със себе си, думата корупция е неуместна.

 35. 35 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Гроздан Илиев е наглец, ще му завираме делото Борилски в сурата нагла!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 36. 36 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Има една много проста терапия за отсяване на читавите съдии, които едва ли са повече от 20% в системата. Просто от министерството спират да им плащат за 3 месеца, и които продължат да карат колите си за 100 К, да поддържат любовници за 3-5 К и да оставят по барове и ресторанти още толкова - да заемат срещуположните места в съдебната зала.

 37. 37 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "buchalo":
  Гущера да си откъсне опашката!? Надявайте се...
  Октопода пипалата, държавата да се бори сама с себе си!? Че то термина корупция е символ днес на държавата!

  Или яки шамари от Запад за да влезем в някакви нормални правила на поведение на политиците, или гражданско неподчинение и бунтове както в Англия, Испания, близкия Изток и северна Африка! Явно политическия модел от 22г. не върши никаква работа, абе върши но за определени хора.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много неработещи закони нацвъкаха и всеки е с не по една вратички а тия '' и '', '' или '' и '' от '', '' до '' '' се заменя '' не знам дали имат аналог в чуждото законодателство защото съм чел, че там си има за това провинение е толкова глоба и толкова затвор няма '' или '' , '' заменям с пробация '' и всякакви наши идиотизми. Присъдите за някой вид престъпление са обикновенно до 5 год. но си ги лежат като стой та гледай и няма кой кум, кой сват, кой на булката брат а глобите са им % в зависимост от получаваната заплата и там няма измъкване.
  В съда а и в Прокуратурата има съдии и Прокурори които правораздаваха по възродителният процес и по прословутия чл.40 т. а от Закона за Народната Милиция / Андроповския член / и тези съдии и прокурори е нужно да си подадат оставката сами защото тези Административни Наказания / както ги водеха / почти всички са описани в Закона за Политическа и Гражданска Реабилитация на Репресирани Лица и почти нито едно дело не е минало през съда благодарение на тяхното витиевато тълкуване при сегашното време.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 39. 39 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Дълбоко съм убеден, че не може да се разчита на справедливост чрез българската съдебна система. Напротив - физическото унищожение на всеки представител на българската съдебна система, е стъпка в посока на възстановяване на справедливостта.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 40. 40 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Съдебните системи на държавите - членки в Европейския съюз, трябва да бъдат уеднаквени, заяви еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг по време на пресконференция в Барселона, цитирана от испанския ежедневник "Ел мундо". Целта е европейските граждани и бизнесът да имат едни и същи права и задължения в различните държави членки, допълни тя."

  Колкото по-бързо това стане реалност, толкова по-добре. Тогава вече ще има правосъдие в България.

 41. 41 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Така е, прав е, най-добре едни чекисти да ги организираме в отряди на НКВД и да тръгват направо по по-хубавите вили.

 42. 42 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#19] от "kakawida":

  Благодаря за коментара! Не искам да кажа, че няма корупция сред съдиите (за дребни неща може и съдиите да са корумпирани), а че тези, които трябва да обвиняват са цакани. Съдиите имат доста лесна работа, както казва коментар [#23] от "Нели Ангелова". Фактите могат да се проверят, но защо не са изнесени доказателствата е това, за което говоря. Кой е отговорен за задвижването на гражданските дела? Защо имаме висока степен на саморазправа? Ще Ви кажа - защото когато се обадя на полицията ми казват, че нямат ресурс. Един милиард не им стига, та се занимават с покровителване на нарко-пласьорите. Прокурорите спят. Това е! Мога да дам и куп примери, но не е това идеята. Идеята е, да създаваме гражданско общество и да настъпваме силно към демокрацията и изкореняването на шуробаджанащината. Това, което Гроздан Илиев говори са пълни, безхаберни глупости. Точно липсата на елементарни методи за легална защита доведоха народа до там, че 5 милиона да се изнесат извън България и 3.7 милиона да дрискат на главите на малкото останали българи с морал. Прокуратурата спи, а шефовете на съдилищата правят далавери. Земята се заграбва, който няма пистолет е прецакан и идеята е да се кара Порше сега... Толкова ли сме слепи?!?

 43. 43 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Българският съд е крайно време да бъде съд, а не покровител на престъпници и пералня за нечисти съвести, доколкото изобщо престъпниците имат съвест. Законодателството и работата на полицията не са на ниво, но нека вината не се търси само у другите. Така Доган бе изкаран гений хидролог ако не се лъжа. Съдът не намери конфликт на интереси/ Че той съдът и капка вода в тихия океан не би могъл да намери. А законите и работата на полицията също подлежат на серьозни анализи!

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Хиляди пъти го пиша,пак ще го напиша:

  Трябва Съдебната система да се изгради на ново!Като се освободят ВСИЧКИ съдии,да се назначи комисия,с участие на службите на ЕС,и да се направи подбор на нови съдии,като едно от изискванията да е,кандидата да няма в рода си магистрат,служител на ДС и МВР, или ръководен кадър от времето на комунизма.Два пъти в годината,новоизбраните съдии и прокурори да се явяват на проверка на детектора на лъжата,пак пред комисия с участието на службите от ЕС.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  "Корупцията е средство, чрез което държавата скрито регулира пазара."-/Милтън Фридмън - получил Нобелова награда за икономика, развивайки въпросната теза./

 46. 46 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz2": Ало, тази комисия ВЧК ли ще се казва бе, лустраторе? Явно си промит до крайност мозък, неподлежащ на осъвременяване!

 47. 47 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "d2kr": Не се сърди на съда, а на системата, драги! Открай време ни втълпяват, че в Америка всеки говедар може да стане милионер и президент! Защо и Доган да не стане? Нали вече неофициално сме 50+n-ти щат на USA?

 48. 48 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#30] от "aramissss": Нищо не пречи, в помощ на съдийте да има компютърна спесификация и съпоставяне на доказателствата и аргументите на обвинението с тези на защитата! Но само като помагало на съдията! Решението той ще вземе на база приетите от него факти, по съвест и интуиция, на база Закона!

 49. 49 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Защото в съда ресурс няма! Това на снимката е поредното НЕКОМПЕТЕНТНО и силно КОРУМПИРАНО доносниче, което едва ли е свършило нещо полезно през цялата си кариера...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 50. 50 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Весело

  Прекрасен пример за отзивчив съдия.
  Сълзите напират в очите ми от умиление.
  Как ли ще устискам напиращата любовна мъка към родното правораздавателно съсловие?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 51. 51 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz2":
  Добре е това дето предлагаш,но мислиш ли,че на този етап ДС/зад която стои Русия/ще допусне такава комисия,членове на която да са и хора от Брюксел.Русия е най заинтересована да се запази това статукво и не вярвам да допусне промяната му.На това правителство което ще се осмели да проведе лустрация на всякъде ще му трябва поне 10 хилядна жандармерия за подкрепление,защото само във варна свободно се разхождат 6000 руски мутри с эавтомати,да не говорим,че и лукойл си имат собствена армия и у нас

 52. 52 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#49] от "Johnnie":
  де да беше само той

 53. 53 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Докато комунисти като Гоце имат квоти за избор на висши съдии нещата ще са розови само за някои хора!
  ЛУСТРАЦИЯ!

 54. 54 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Де факто,правораздавателната система е устроена на принципа на най-древната професия.
  Твърди тарифи,железни правила,и прекрасни кадри.
  Какво да се желае повече?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 55. 55 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#49:"Johnnie"]което едва ли е свършило нещо полезно през цялата си кариера... [/quote]

  Не си прав.Свършило е много полезни неща,но за семейството си!Както и другите изроди, от които чакаме справедливост!
  Май трябва Народен съд за българския съд!

 56. 56 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#43] от "d2kr":
  Съдът ,прокуратурата,полицията,всшата престъпност са в ръцете на ДС,респективно на валентин Златев,който е ръката на руската мафия у нас.те са му верни и много послушни слуги,за това той е недосегаем,а задачата на боко тиквата е просто,добре да му клати топките.

 57. 57 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#56] от "kitaec__":

  Стига с тия мантри за Златев.
  Защо не се обадиш на теменужения Нютон от Драгалевци ,за да ти каже истината?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 58. 58 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съдиите сами си правят мръсно, защото не наказват държавните и общински служители които постоянно нарушават закона за административното регулиране и административната дейност, закона за предоставяне на услуги и други подобни ! Служителят е задължен сам да си намери документа който е при него или е издаден от друг орган в Бългерия , под заплаха от глоба до 10 000 лв.! За сега законите не се прилагат, няма наказани и това е хранилка за корумпирани служители ! Фалшификатори печелят от мързела и чувството за безнаказаност на служителите ! Съдилищата са задръстени от дела за неправомерни действия или бездействия на служители ! Няма персонално наказание за служителя , а обезщетението се плаща от всички нас, данъците които плащаме ?

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 61 Профил на raykov
  raykov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За такива Чудомир е написал"Не съм от тях, како Сийке"...

 61. 62 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#60] от "liolio": Що, има дежурни, болни, самотни.
  Но полуделите са повече и правосъдната система има заслуга за това.

 62. 63 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 405 Неутрално

  За кокошка няма прошка, за милиони няма закони, нито съдии!!!

 63. 64 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1078 Весело

  [quote#57:"Белия(т) Негър"]теменужения Нютон от Драгалевци ,[/quote]

  Супер!След това сравнение не е нужно да се раждат поети!А живите -да не посягат към перото!

 64. 65 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#47] от "kirkor":

  Говедо, съдът ни е на това дередже заради руските подлоги, бившите комунисти в него, а не на американските традиции, от които България е на светлинни години!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 65. 66 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Човекът просто е искал да каже че в България нещата не са правят като хората... във всичкм сфери на живота....

 66. 67 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Гроздан си боядисва косата... вервайте ми....

 67. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#33] от "Музар":
  Благодаря ти за поправката.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 69 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Извън мятането на храчки във всички посоки, по 100% от магистратите (макар че такива са и прокурорите, а МВР твърди, че работи добре с тях), хубаво е нещата да се коментират не изобщо, на ангро, по принцип и т.н., а по възможност малко по-конкретно. Така или иначе резултатите идват винаги след конкретни мерки.

  Интересно ще е да прочетем известна аргументация от страна на управляващи, коментиращи и др. граждани с право на мнение, какво мислят по въпросите: двуинстанционно, или триинстанционно производство по НПК; условия за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание; съотношение между дела от общ и частен характер; задължителност на защитата; способи за събиране и проверка на доказателствата; прекратяване на досъдебното производство от прокурора; касационни основания… (съжалявам за несистематичното изброяване). Обаче не трябва да се забравя, че нещата са в система и като се форсира необмислено на едно място, на друго нещата може съвсем да гръмнат.

  При добро старание един професионалист взема да се справя прилично с тези неща някъде към 10-тата година. Какво да се прави, че са верни поговорките: „Пази Боже, сляпо да прогледа” и „С гледане и кучето щеше да е касапин”.

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "charlyb": Ако, американската традиция, дето я гледаш по-филмите. Има ли в света държава с по-голяма престъпност и с повече затворници на глава от населението? Да си чул обаче в затвора да е влязъл някой бос за далавери с държавни активи, тези, които печелят милиарди с един удар за сметка на милиони балъци като теб? А "говедото" ти го връщам с панделка!

 71. 72 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#65] от "charlyb":
  Точно така.Именно заради комунистическата измет и руските боклуци сме на това дередже.И гербаджиите са 100% комунистически отрепки,особено парламентарната им група

 72. 73 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#57] от "Белия(т) Негър":
  Валентин златев е много добър комуняга,нали съвсем скоро подари 2 апартамента на руския посланник,но мачка като парцал боко тиквата.Той е вечния премиер в сянка от 20 години,но той управлява държавата и е главнокомандващ по всички въпроси,а двамата сиавмки близнаци борисов и първанов са му най послушните слуги

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK