Осигурените продължават да се топят
- Приходите изостават със 160 млн. лв.

Осигурените в България продължават да намаляват. През периода януари - юни 2011 г. плащащите осигуровки за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година.


Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена за "Дневник". Основните причини за това са ръстът на сивата икономика, съкращенията, емиграцията и нарастващият брой икономически неактивни, коментираха работодатели, синдикати и осигурителни експерти.
Бюджетът на НОИ пак е "на червено"


Сегашното намаление е по-малко от миналогодишното - през първото шестмесечие на 2010 г. спадът в броя на осигурените спрямо същия период на предходната година беше със 160 хил. Въпреки на пръв поглед незначителния дял от 2% свиването тази година оказва сериозно отражение, защото отваря още по-голяма дупка в и без това огромния дефицит на осигурителната система.


В закона за бюджета й за тази година е планирано недостигът да бъде 1.4 млрд. лв. Данните от изпълнението му към края на юни обаче показват, че той ще бъде по-голям, въпреки че от началото на годината пенсионната вноска се увеличи с 1.8 процентни пункта, което според управляващите трябваше да вдигне приходите.


Засега обаче те изостават със 160 млн. лв., показва справката на НОИ. Причините за това са по-малкото осигурени и по-ниският от планирания среден доход, върху който се правят вноските, обясниха от института. Според сметките в Закона за бюджета на общественото осигуряване през тази година доходът трябва да стигне 610 лв., но средната му стойност за първите шест месеца е 586 лв.


Земеделци на изчезване


От януари до юни регистрираните земеделци са с една трета по-малко спрямо същия период на миналата година (виж графиката), въпреки че те имат най-ниски разходи за осигуровки, тъй като ги плащат върху 240 лв. С над 15 хил. са намалели и самоосигуряващите се. Това са адвокати, архитекти, еднолични търговци, лекари, журналисти, артисти и други със свободни професии.


Почти всички от тях плащат върху минималния праг от 420 лв., макар в началото на годината парламентът да въведе и по-високи суми за осигуровки с идеята печелещите повече да внасят повече. При работещите най-масовата трета категория труд плащащите вноски са с близо 22 500 по-малко. Тенденцията, макар и по-слабо, е засегнала и полицаите и военните. Само работещите при тежки условия  - миньори, летци, водолази, химици, металурзи, са се увеличили с около 1000. Това са и професиите, в които осигуровките са върху най-големи заплати.


Половината заети се осигуряват до 420 лв.


"Намалението на осигурените се дължи предимно на затварянето на много малки и средни фирми, които са силно затруднени от високите лихви по кредитите", каза лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. "Други преминават в сивия сектор, за да пестят разходи, а някои заминават за чужбина", добави той. Според Тренчев увеличението на пенсионната вноска не е причина за посивяването на икономиката.


"Към спада на осигурените трябва да се добави и това, че се увеличават тези, които официално работят на 4 часа", коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Летните проверки на инспекторите по труда показаха, че всеки трети договор се сключва на половин работен ден, въпреки че често служителите се трудят по 12 часа.


"Сериозен проблем е, че заради липсата на инвестиции не се откриват работни места. В момента ръстът на БВП се дължи на експортните фирми. Те обаче постигат по-добри резултати чрез повишаване на производителността на труда, а не на заетите", добави Бранков. Бившият социален министър Иван Нейков добави още причини за негативното развитие на осигурителната система.


"Заради стагнацията на пазара на труда продължава да расте броят на продължително безработните и отчаялите се, че ще намерят работа. Кризата удари много силно и самоосигуряващите се, които сериозно намаляха. Безработицата също се увеличава", каза той. 


От данните на НОИ се вижда, че половината от работещите се осигуряват върху суми до 420 лв. Най-голям е делът (18.7%) на внасящите върху заплати от 480 лв. и 720 лв. На осигурителният таван от 2000 лв. плащат около 86 хил. души, или 3.2% от заетите. Най-много са намалели работещите в строителството - с близо 28 хил. души, и в търговията  - с над 11 хил.


Върху най-ниски суми осигуряват работодателите в охранителния бизнес, производството на облекло, хотелите и ресторантите. На обратния полюс са заетите в производството на кокс и нефтопродукти, които са осигурявани средно върху 1763 лв.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Осигуряващите се трябва да имат стимул да внасят.
  А то за това трябва пенсионна реформа:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. КОйто колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от ГЕРБ, БСП и ДПС са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  Еми при такива условия как някой да е реално толкова глупав че внася. То си личи и по огромния дефицит де.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Осигурените продължават да се топят
  ---------------------
  И още ще продължават, докато думата " реформа " продължава да се счита за мръсна, нежелана или може би непосилна за нечий капацитет и възможности. Която и причина да е, резултата все ще е този - НОИ на червено.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 3. 3 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Без правилегии за държавни служители,армия,полиция-дргото е дискриминация.Българските граждани са равни пред закона.Така е по конституция.

 4. 4 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  моето поколение, ако не работи в условията на първа и втора категория труд - милиционери, военни и т.н. ще се пенсионира на 69 години. Питам Тотю, който изпотен вода не е пил, а само се поти докато смучи водка, колко от нас ще доживеят тези 69 години, че да се осигуряват? Истинската дефиниция на живота тук е да станеш издържан от държавата кадър и да получаваш даром всичко, което в нормалния свят трябва да се скъсаш от работа и да се самопенсионираш след навършване на 50-55 години.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 663 Весело

  Системата е концептуално сгрешена от самото начало. Отнася се и за двата вида осигуряване.

  Последният проблясък с новите глоби за нaетия персонал може само да доосиви икономиката. Не е вярно, че наемника има интерес да крие осигуровки. Поне интересът му не е финансов, а се свежда да не го уволнят, ако много му знае устата.
  Чатала на врата, пък нека ходи да мърда

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На практика така се получава защото поколението родено в началото на 1960 - 1965 година, че и до 1970 год. е сурвкано многократно от Държавата за сметка на Държавните служители, военни и милиционери които и до ден днешен не си внасят сами осигурителните и пенсионни вноски даже им плащаме и социалните придобивки. Работилите и работещи в Химическата промишленост, Металургия, Строителство, В и К сектора, Въздухоплаването и Мореплаването, Автотранспорта категорийни работници от тази възрастова група не вижда смисъл повече да внася осигуровки защото се чувства излъгана от собствената си Държава която даже се изгаври и национализира пенсионните им партиди от частните Пенсионно Осигурителни Дружества което е прецедент в Европейска държава.
  Държавта като иска да да има доходност и да премахне категорийте защо не внесе в ПОД всички вноски които са удържани от работещите до 31.12.1999 год. или да качи в сайта на НОИ партидите и движението по тях както са направили ПОД ?
  Защо се премахнаха категориите за работа при специфични условия и риск за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки / чл. 156 (1) т.1 от Кодекса на Труда / ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  Да , но циганите продължават да се множат!!!

 8. 8 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Намалението на осигурените се дължи предимно на затварянето на много малки и средни фирми, които са силно затруднени от високите лихви по кредитите"
  Банките да продължават да си разиграват коня, веригите и чуждестранните монополи да продължават да пращат пари на централите си ... и тука да се чудим после що няма пари, дребен/среден бизнес и откъде да си платим осигуровките. Има толкова много полицаи, военни и държавни служители с които сме ортаци в яденето на пенсионната баница, че за нас с чиито пари са купени продуктите няма да остане почти нищо. Като резултат сериозно се замислям да мина в сивия сектор, да си заделям осигурителните пари които сега внасям , с тях да си купувам злато/акции/имоти и ако работя добре да се пенсионирам като бял човек на 55години.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 9. 9 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Десен - абсолютно правилно. Давай да го внасяме за разглеждане по съответен начин, от човек, който има законодателна инициатива.

 10. 10 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#3] от "neznaiko_2011":
  Незнайко - много правилно - отдавна трябва да се премахната привилегиите на тези хора (полицаи, магистрати, военни) и поне да се задължат да си плащат осигуровките и здравните вноски.

 11. 11 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Това вече не е новина! Отдавна е време за мерки за да се увеличават, но не процентите на вноските, не стажа за пенсиониране, не години за пенсиониране, а броят на осигурените. Да се осигуряват всички държавни служители, полиция, военни и др. които сега ползват системата без да внасят нищо в нея (включително и тези които са осигурявани на минималната работна заплата, или на минималните осигурителни прагове).

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 12. 12 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 466 Неутрално

  КРИВОРАЗБРАНАТА БЪЛГАРИЯ - БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!!

 13. 13 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#8:"dreamboxer"]Банките да продължават да си разиграват коня, веригите и чуждестранните монополи да продължават да пращат пари на централите си ... и тука да се чудим после що няма пари, дребен/среден бизнес и откъде да си платим осигуровките. [/quote]

  Днес Райфайзен решиха да ми пуснат в кутията "уникална" промоция за кредит САМО с 10,5% ГПР.....Така се смях....На кого ли разчитат изобщо? Че и доказване на доходите искаха и превод на работна заплата......

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 14. 14 Профил на avovals
  avovals
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В България малък и среден бизнес вече почти няма, за производство - то едва диша... Да ги питам, когато го унищожат напълно от къде ще заделят за осигуровки на държавния служител?

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  До коментар [#1] от "Десен":

  "3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател."
  Не рабрах. Под данък за социално осигуряване разбираш само пенсионното осигуряване или включваш и здравното осигуряване, и обезщетенията поради болест, безработица и трудова злополука? Щото сегашните не са 21.5%, а са 29.5% (трета боклук-класа работещи) плюс още едни 12% уж от държавата.
  При 13% пенсионно осигуряване, сметнал ли си колко трябва да е трудовият стаж за една "достойна пенсия"? Да не би да клони нейде към 60 години?
  Няма да е лошо да уточниш процентът върху какво ще се изчислява - доходи от рента (лихви, наем, дивиденти), хонорари, от покупко-продажба, награди, "командировъчни" от мисия, безотчетни депутатски, доход от представителни разходи или ще облагаш само наемните работници на брутната им заплата?

 16. 16 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 806 Разстроено

  А мене като ме осигуряват на 1200 лв и ме скубят душмански, се чуствам прецакан. Още повече като не ми дават направления за специалисти, щото да имало за бабетата хипохондрици, а в болницата ме слагат до бай Мангал, на когото АЗ му плащам осигуровките, щото имал 12 деца (за които пак давам за помощи) и бил беден.
  Че кой луд да стои в Бг, да му бърка яко държават в джоба и да гледа как други тарикати живуркат с неговите пари!
  ТОВА ЛИ ВИ Е СОЛИДАРНОСТТА?!

  За едни благата, за други ла*ната
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "wanderer":

  Не, здравното си е отделно. Говорим за пенсии и пенсионна реформа, а не за здравна.
  Ако искаш и за здравната ще ти кажа и за наденицата, що пък да не ти кажа.
  Та здравната....

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#8] от "dreamboxer":
  Хич не го мисли, а направо действай. Дори на депозит да ги трупаш парите за осигуряване, ще натрупаш с пъти повече, отколкото ще вземеш от общата каца след време. Преразпределение от типа давам 3 части и ако доживея ми връщат 1 част е ситуация за разпознаване на мошеници. А дали са частни или държавни мошеници, няма особено значение.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  За какво да се осигуряваме,като като неусигурен,лечението излиза по-евтино.Вноските на осигурените ги крадат лекари и фармацефти,и пак трябва да плащаш.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Пенсии, майчинство, безработица - нищо от това не осигурява държавата по нормален начин! Пенсионерите не могат да се издържат, майките не могат памперси да си купят с майчинските, камо ли нещо друго. Безработните, регистрирани в БТ, ако въобще вземат някакви пари, получават подкрепа около 3-4 месеца.... Кой е този луд, който ще внася осигуровки на държавата, в която вече никой няма доверие?

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Любопитно

  [quote#5:"Митко Василев"]Не е вярно, че наемника има интерес да крие осигуровки. Поне интересът му не е финансов, а се свежда да не го уволнят, ако много му знае устата[/quote]

  Бате, каква заплата искаш? 1000 лв чисто и на момента, или 600 лв на пълни осигуровки? За мен няма никакво значение.

 22. 22 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#8] от "dreamboxer":
  Точно затова говорех и аз.Бачкаш здраво развиваш фирмата
  и когато решиш я продаваш или оставяш на децата под твой контрол и се пенсионираш, ма в тази кочина и това не е сигурно .

 23. 23 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Баща ми ей така се осигурява, осигурява. И като се пенсионира му казаха: "А не може да взимаш пенсия, за която си се осигурявал! Има таван!"

  Това е "правова" държава, "зачитане" на правата на собственост и прилагане на закони "в интерес" на гражданите.

 24. 24 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#14] от "avovals":
  Ми няма да заделят ,ще ги вземат от другите данъци както и сега правят .То НОИ отдавна си е фалирал,а да разчитаме на него след 20г когато щесе пенсионираме си е безумие.Пак ни докараха до
  положение всеки да се спасява както знае ,ма иначе е длъжен
  да внася в кацата без дъно.

 25. 25 Профил на суматоха
  суматоха
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само се чудя, като се махне тавана на максималния осигурителен доход и плоският данък бъде отменен, колко пари допълнително мислиш че ще влязат?: все пак сме едни 3,2% !!! от тези, които се осигуряват (от 2.7млн. души)!!!!
  и защо всички са се вторачили в тези 3,2% от населението? ние ли сме "СоСиалното" на държавата, та вечно нас държавата да ни "дои" щот няма откъде? и от къде на къде аз, трудейки се много повече съм длъжен да "се грижа" с размера на целия си доход за "професионалните безработни" и "псевдо-инвалидите". Половината ми село са "инвалиди" вкл. и мои съученици, та и целите им вилаети-всички инвалиди, но в същото време имат ловно оръжие....

 26. 26 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#25] от "rangelover":

  по малко стари данни инвалидите по книга са около 800 хил...
  Смятай....

 27. 27 Профил на self made
  self made
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Те не останаха хора в България те осугуровки.....масово мои познати напускат кой след гимназията кой след уни

 28. 28 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 806 Гневно

  Докато всяка тази паплач на държавни хранилки не си плаща, никога, ама никога няма да се оправи социалното, а и здравното осигуряване!!!
  А и не мисля да оставам тук да храня крадци и ченгета, то друго няма.

  За едни благата, за други ла*ната
 29. 29 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Весело

  Въх! Ни думай! Ма топят ли се осигурените? Не мога да повярвам! Каква изненада невероятна и велика!

  Ми ний, като ви разправяме от 2 години, че точно това ще стане, че не може да обявиш целия народ за престъпници и да гониш всичко живо за несъответствие с безумните закони в РБ и че накрая няма да има 5 лева кой да ви даде, вий защо не слушахте, а?! Щото сте вилики милиционери, нали?! Пък то милиционер дет да не е най-умен и дет от сичко да не разбира, то се знае- няма. Просто не съществува такъв.

  А ся държавните служители да плащат пенсиите! Щото то в тая държава освен държавни служители и пенсионери друго няма. Другите или заминаха или ви гледаме сеира!

  С нетърпение чакам да видя как Бойко ще извади пари от джоба си и ще плати наесен пенсиите . Нали той ги бил плащал? А, ся да ги плати! Аз ще гледам

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 30. 30 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#29] от "zumm":
  ++++++++++++++++++++++++
  На есен не знам ама след нова година май имаше и някакво плащане по външният дълг /врътнат компетентно от юпитата на царя/ та мисля ,че ще има игра с МВФ а новият заем знаеме от кой ще се изплаща.От Тиквата ,ма с парите на данъкоплатците /ако останат такива /.

 31. 31 Профил на dgndgn
  dgndgn
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Да впишете и мен в топящите се осигуряващи от 1 септември. И да увеличите бройката на безработните

 32. 32 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 810 Неутрално

  .... Само работещите при тежки условия - миньори, летци, водолази, химици, металурзи, са се увеличили с около 1000. Това са и професиите, в които осигуровките са върху най-големи заплати....Не пишете глупости, като не разбирате. В много случаи работещите втора категория вземат повече пари от тези от първа (нощни, вредни, интензивни, командировъчни, извънредни и каквото се сетите още. Причините са неспособността на държавата да се справи с проблема.А категоризацията, за която пишете, има значение единствено и само за възрастта за пенсиониране.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 33. 33 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 466 Гневно

  По данни на НСИ 410 хил. души трайно са емигрирали от страната за периода 1992 г. – 2011 г. Неграмотните българи през 2009 година са 41 % (при средна стойност за Европа 20 %), а 15 % от децата ни са напуснали образователната система, според доклада на Европейската комисия за напредъка в образованието, оповестен през м. април т.г. По данни на синдикатите и Здравната каса, здравно неосигурените българи към м.април 2011 г. са близо 1,9 млн. души. Последните данни на НАП посочват дори, че са над 2 милиона. Два пъти по-висока е детската смъртност в България в сравнение с тази в Европа. Бележим отчетлив ръст на онкологични и сърдечни заболявания. Българите застаряват. Картината е очевидна. Спешните мерки трябва да започнат незабавно и то публично, открито, с ясно назоваване на факти, цифри, процеси и с търсене на експертно, а не на тясно политическо решение на тази лавина от проблеми, които стопяват нацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK