Все повече хора не могат да намерят работа повече от година

Все повече хора не могат да намерят работа повече от година

© Цветелина Белутова, КапиталХората, които не могат да си намерят работа от повече от година, стават все повече. Обезкуражените, че някой ще ги наеме също се увеличават. В същото време заетите продължават да намаляват. Най-голям е спадът при самонаетите, показва наблюдението на работната сила на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г.


През периода април-юни безработните са били 369.8 хил. или с 27.6 хил. повече спрямо същите месеци на 2010 г. Безработицата е стигнала 11.2% от икономически активното население. Показателят нарежда България сред страните в Европа, в които пазарът на труда се влошава с най-бързо темпо. Близо 210 хил. души стоят без работа повече от година, въпреки че са заявили, че активно търсят такава. Броят им се увеличава дори и спрямо първото тримесечие на тази година, въпреки пролетното оживление на пазара на труда заради набирането на работници за летния сезон.


Заетите над 15 години са намалели до 2.934 млн., което е с 4.5% по-малко спрямо година по-рано. В тази категория влизат наети, работодатели и самонаети, които през периода април-юни 2011 г. са работили дори един час срещу заплащане. Тук попадат и хората, които са били в болнични, майчинство, ползвали са годишния си отпуск или са стачкували.
Данните на НСИ показват, че всички категории заети са намалели, но най-голям е сривът при самонаетите. Техният брой се е стопил до 220.8 хил., което е с 11.7% по-малко спрямо второто тримесечие на 2010 г. По-малко са и наетите, работодателите и неплатените семейни работници.


Работните места са намалели повече в частния сектор отколкото в обществения. Най-засегнати от съкращенията са били хората с основно или по-ниско образование. Служителите, завършили университетса намалели само с 0.5%.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  Точно поради това Дянков реши НАП да следи денонощно оборота на бай Иван Драгостинов от Нова Загора, който продава зеле, картофи и боб в краен квартал. Следенето се извършва чрез и през мобилен оператор, който е в незавидно финансово състояние. Очаква се на бай Иван да бъде монтиран GPS, да бъде имплантиран чип, на крака да се постави гривна, а в магазинчето от 8 м2 ще има 5 камери, чрез които оператори от НАП ще следят за груби нарушения на закона.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#1] от "Okoto":

  Все пак, редно е да се уточни, че въпросния Иван, бай, е критично голям нарушител на закона, при това рецидивист. Проследяван е за крупни измами с барабой и нелегален износ на колорадски бръмбъри, умело прикрити в картофите. В боба са забелязани дори гъгрици! СЪД за Иван, бай!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Най-засегнати от съкращенията са били хората с основно или по-ниско образование. Служителите, завършили университетса намалели само с 0.5%"

  Този цитат обяснява много неща. Работодателите търсят квалифицирани, можещи и искащи да работят хора.

  А намалелите с 0.5% с висше образование са май хора потърсили работа извън страната и млади жени, които са пред/след раждане.

  Има работа и за хора без образование, но тя е на полето, а те искат да живеят в София...

 4. 4 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Когато Бай Ивановците са няколкостотин хиляди, проблемът е на цялото общество, защото същите тези хора после ще реват защо няма пари за техните пенсии и че държавата им се подиграва.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#3:"nea"]Този цитат обяснява много неща. Работодателите търсят квалифицирани, можещи и искащи да работят хора. [/quote]
  Ами, ти що не видиш първо обявите за работа, какво се търси, па след това пиши! Самите работодатели казаха, че има много вишисти, които няма как да бъдат приети от нашата "високотехнологична" икономика!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#4] от "stefan_":

  Прав си, но липсата на работин места, когато става въпрос за държава, а не отделна фирма говори за лошо управление. На държавата, не на фирмата. Тогава се появяват бай Ивановците, и в случая става по съвет от няколко висши държавника, които обявиха сивата икономика за нещо положително. Е, резултатите са видни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "stefan_":

  "Шъ ривът", ако спрат да работят и да си внасят самоосигуровките. А кога ще спрат да работят и да си внасят ДОО, ЗО, ДОД? Има един верен отговор и няколко тъпи чиновнически неверни такива.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 8. 8 Профил на Fenko
  Fenko
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "Заетите над 15 години са намалели до 2.934 млн., което е с 4.5% по-малко спрямо година по-рано. "

  Нормално е децата които са били 14 години са много по малко от пенсионерите през миналата година. Това му се вика демографски срив.

  "Всяко постижение в науката започва с опит и свършва с него" Алберт Айнщайн
 9. 9 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Работа има колкото искаш но няма кой да работи.Тези хора не търсят работа те търсят някой да им дава 1500 кинта на месец.Толкова села не могат да си намерят говедари овчари и козари толкова пустееща земя има.не е проблем едно семейство да гледа 30 крави и 50 овце.От 30 крави само приходите от мляко ще са към 8000 кинта месечно или 96000 годишно сложете още 30000 от телета сложете и поне 15 000 от овцете и си направете сметката.Има и разходи но това количество животни гарантира над 3000 чисто на месец.Отделно субсидията и безплатната чиста храна.Е няма отпуска барове и дискотеки и се работи.Но българите не искат те искат в офис в София и Варна и за 1500 на месец.И да се присмиват на онези със животните.Затова кърпел и никакви социални помощи

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Абе, самолетоносача, ти на село стъпвал ли си въобще! Знаеш ли колко разходи, ще имаш за тези животни! Не чу ли вчера по новините, че цяла Европа е застрашена от недостиг на месо, защо мислиш никой не ще да гледа стока, а!

 11. 11 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 462 Неутрално

  БЪЛГАРИО - ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА,ЕДНА БЕ ТИ ДОСТОЙНА ЗАРАД ТЯХ !!!!

 12. 12 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Хората, които не могат да си намерят работа от повече от година, стават все повече."
  Това е много опасна тенденция. Когато хората останат дълго време без работа, те се обезверяват, демотивират, маргинализират. Не знам какво мислят тези отгоре и имат ли намерение нещо да направят за тези хора? Или само ще си правят сватбички в Евсиноград и ще ни се правят на аристократи. Безработицата е най-страшното нещо в съвременния свят. Особено сред младите, които се превръщат в аутсайдери. А що се отнася до селското стопанство, не можем всички да станем фермери, а и не е необходимо. В развитите страни само 2% от населението се занимават със селско стопанство и изхранват останалите. Дребното земеделие не е ефикасно, това е доказано. Лошото е, че България няма икономика и няма изгледи да се създаде такава без чужди инвестиции. А инвеститорите бягат оттук като от чума.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Най-засегнати от съкращенията са били хората с основно или по-ниско образование.
  ======================================
  Мишел не е верно
  При моето съкращение останаха на работа ТОЧНО ХОРАТА С ОСНОВНО И БЕЗ ТАКОВА ОБРАЗОВАНИЕ и въобще не се почустваха а някои все още и не се чувсват засегнати, защото е по важно да си предан на шефа отколкото да разбираш за какво си назначен. Това го пиша с ясното съзнание, че може да си навлеча гнева на бивши мой колеги и колежки но въобще съм претръпнал до толкова, че вече всичко ми е безразлично след 9.5 годишна сага по всички инстанции по всички съдилища
  . Ако не ми вярвате мога да Ви го докажа с приключилите дела и влезли в законна сила съдебни решения в моя полза но и барабар с ударите под кръста които може да се позаинтересува и прокуратурата която също съм я сезирал.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#12:"truth"] Дребното земеделие не е ефикасно, това е доказано. [/quote]
  Да ама не както казва Петко Бочаров за мене си е много ефективно защото не купувам всичко от пазара а си го произвеждам а ако не вярвате на мене питайте Уорни .

  [quote#12:"truth"]. А инвеститорите бягат оттук като от чума.[/quote]

  Сори но тук неправилно сте се изразили По -точно би звучало така: '' А инвеститорите бягат оттук като от цървената чума ''

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#3] от "nea":

  "Този цитат обяснява много неща. Работодателите търсят квалифицирани, можещи и искащи да работят хора."

  Явно няма равновесие на пазара на труда. Същите тези квалифицирани, можещи и искащи да работят хора търсят и намират терминал 2. Много малко работодатели могат или искат да им предложат нужните условия, за да развият допълнително потенциала си в България.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 16. 16 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#9] от "aircraft_carrier":

  не е проблем едно семейство да гледа 30 крави и 50 овце...

  Извинявай, ама ти виждал ли си на живо 30 крави? От колко трудиспособни души трябва да е това "едно семейство"? И като си отговориш, си помисли като разделиш 3000 на
  бройката и ще видиш дали си заслужава блъскането.

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 17. 17 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В "нормални" общества има работа - създава се, поддържа се и се развива - за всички. Търсят се и улични метачи, и миячи на чинии и коли, и сервитьори, и ядрени физици, тесни и широки специалисти, вентилоквисти и секви артисти. Кеф ти риба, кеф ти паламуд ! Просто, защото при работещите икономики има необходимост както от шефове и квалифицирани кадри, така и от метачи и сервитьори, шлосери, заварчици и зидаро-мазари...
  Не е въпросът дали има разслоение или не на трудовия пазар въз основа на степента на образованост и квалификация, въпросът е че не се създават предпоставки за откриването на нови работни места.
  Икономика не се прави с 5-6 км магистрали, една спортна зала, задържане на ДДС и прочее акциЙ...

  "It's the economy, stupid" !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 18. 18 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  " Все повече хора не могат да намерят работа повече от година "

  Това е един от най-големите кошмари, който може да се случи в живота на човек. Оставането без работа освен икономиите, влачи след себе си и депресии заради неизвестното, а оставането без работа за продължителен период от време направо срива психиката на човека. И това, че все повече хора живеят в това състояние е тревожно.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 19. 19 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 901 Любопитно

  Нищо ново.
  Мой познат завършил ПРАВО. Повече от година работи като касиер на касата в банка. Все пак е леко трудно без определен "гръб" да влезеш в правните среди.
  Друг завършил магистър по икономика ходи да пренася железа за складове в строителния бранш пак повече от година става.
  Трета завършила счетоводство и контрол в Свищов чисти пансион в Германия и то на черно, понеже вече година и половина не може да си намери работа по специалността в България. Все пак като сервитьорка изкарваше два пъти повече отколкото ако работеше в счетоводна къща, ако въобще имаше шанса да си намери работа в такава.
  Четвърти магистър по информатика чешеше коне в Ирландия сега е охрана на хотел в Лондон.

  Та така с политиката за младежта и спорта по географските ширини, където се намира България!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 20. 20 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#9:"aircraft_carrier"]Работа има колкото искаш но няма кой да работи.Тези хора не търсят работа те търсят някой да им дава 1500 кинта на месец.[/quote]
  Винаги е било така с работната сила в България - мързеливи, некадърни и с претенции.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 21. 21 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  Весела работа!
  Народ от прошляци и мизерници!
  Не очаквайте нищо добро!

  http://e-vestnik.bg/12447

  Бойко ви е достатъчен, това мисля аз по темата. Може и Цецко като допълнение....за романтичен вкус от вечерята с фекалии...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 22. 22 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Очевидно проблемът с безработицата в България се дължи на бай Иван от Нова Загора.

 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#9] от "aircraft_carrier":

  Кой предлага 30 крави ?
  Бърза справка в интернет показва ,че една крава е 1000 лева , а овца 50 лева. И значи викаш едно безработно семейство да инвестира 32000 лева и не'а проблеми викаш....?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  60% от циганите,никога през живота си не са работили

 25. 25 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "aircraft_carrier":Като си толкова работен,пък и от къде да знам,може да си вишист,вместо да сидиш зад бюро за някъкви мизерни600-700 лева,стани говедар,по препоръка на г-н Тикваров.Обещавам ти да цъфнеш и да вържеш,........ама на 36 --ти март някоя си година.

 26. 26 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 426 Гневно

  По данни на НСИ 410 хил. души трайно са емигрирали от страната за периода 1992 г. – 2011 г. Неграмотните българи през 2009 година са 41 % (при средна стойност за Европа 20 %), а 15 % от децата ни са напуснали образователната система, според доклада на Европейската комисия за напредъка в образованието, оповестен през м. април т.г. По данни на синдикатите и Здравната каса, здравно неосигурените българи към м.април 2011 г. са близо 1,9 млн. души. Последните данни на НАП посочват дори, че са над 2 милиона. Два пъти по-висока е детската смъртност в България в сравнение с тази в Европа. Бележим отчетлив ръст на онкологични и сърдечни заболявания. Българите застаряват. Картината е очевидна. Спешните мерки трябва да започнат незабавно и то публично, открито, с ясно назоваване на факти, цифри, процеси и с търсене на експертно, а не на тясно политическо решение на тази лавина от проблеми, които стопяват нацията.

 27. 27 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Весело

  Тотю и Дянков казаха, че това не е вярно.
  България цъфти и процъфтява вече втора година под некадърната милиционерска диктатура.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 28. 28 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "Танас":

  Да си "човек" на шефа е най-важното условие за да не бъдеш съкратен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK