И новите студенти се разминаха с работодателите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Така ще е докато се залага на количеството за сметка на качеството.

 2. 2 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Гневно

  А що не вземат да финансират някоя специалност , да дарят някоя лаборатория или да направят нещо друго полезно вместо всяка година да им слушам простотиите как се разминавали магически.

  Типично по български , ако може да не дадат нищо , но да определят в коя специалност колко места да има.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 3. 3 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 497 Весело

  Малки неграмотници, ще гладуват като родителите си

 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  А защо просто не се поучим от опита на западната цивилизация. Фирмите които искат даден тип специалисти отпускат стипендии за обучение за такива? Или ДС бизнесмените още гаснат по комунизма и авантата

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  честно казано не съм съгласен с дневник. в крайна сметка и образованието и живота си е на студентите. това какво трябва на пазара на труда в момента (или с едногодишен хоризонт) изобщо не е индикатор за това какво ще му трябва след 5, 7 или 10 години. в крайна сметка си спомням огромния брой безработни инжинери през 90-те години. мисля, че хората са достатъчно големи да вземат собствени решения и да си носят последствията. що се отнася до икономическата политика на правителството - разминаването м/у желания на работодатели и студенти и е последния косур....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 6. 6 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Весело

  "Опитът на Министерството на образованието да стимулира обявените за приоритетни технически науки засега не дава резултат".....

  Как да не дава резултат?!? Дава, в линка по-долу:

  http://e-vestnik.bg/12447

  Който се е махнал от тази държава, махнал, който не е........жалко! Това не е държава, това е дупка с олигарси.....Честита демокрация, скъпи читатели!

  П. С: Безработицата не е 11.2%. Над 22-24% на бас!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 7. 7 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Прощавайте, но какви са тези работни места за инженери и колко добре платени? Питам от позицията на почти завършил в чужбина инженер. Масово срещам българи - завършили инженерна специалност, които идват тук да следват магистратура и не искат да се върнат.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 8. 8 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 714 Весело

  Супер. Държава на икономисти , прависти и психолози. Едните ще прехвърлят парите на олигарсите по офшорни зони докато адвокатите ще ги развеждат с поредната безмозъчна силиконова бомба и накрая псилозите ще им обясняват как всичко в тяхния ( на олигарсите) живот е идеално и те живеят на най-прекрасното място възможно за такъв живот. За всички ще има работа.

 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#7] от "1984":

  В България проблемът е не какво си завършил а кой ще звъни телефончета за тебе за да те вземат - не навсякъде но все пак шуробадженащината си е традиция като домашната ракия

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 945 Весело

  Яаа колко малко коментари!Не кат под статията за "нефръкналия" руски изтребител.
  Явно инженерните специалности не са привлекателни за младежите.Това май е световна тенденция.Инженерната работа е скука.Иска да се отдадеш на проекта,да мислиш,да твориш и накрая какво...едната удовлетвореност+заплатка.Друго е я икономист,я правист,психолог.Все престижни професии в близка орбита до кацата с меда.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 11. 11 Профил на dgndgn
  dgndgn
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Прощавайте, но какви са тези работни места за инженери и колко добре платени?
  Аз пък питам от позицията на търсещ работа от няколко месеца. Инженер със стаж и опит. Фирмата, в която работих се мъчи известно време, от началото на годината няма поръчки и ни разпуснаха така да се каже....

 12. 12 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Гневно

  Какво са дали работодателите на образователната система, за да изискват? И какво предлагат на бъдещите инженери? 700 лв. заплата и безплатна карта за градския транспорт? Има нещо тотално сбъркано в целия 20 годишен преход към "демокрация" и "пазарна" икономика.

 13. 13 Профил на vslv
  vslv
  Рейтинг: 8 Весело

  не става сметката просто
  инженер - 700 до 1000
  адвокат над 1000
  мениджър над 1500
  нотариус, прокурор, съдия колкото съдерат

 14. 14 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#7] от "1984":

  Стой си където си.Тук уменията и знанията ти няма да бъдат оценени колкото и за фризьорка.Родните бизнесмени,както беше споменато по-горе,все още мислят че си им едва ли не длъжник като те вземат на работа.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 15. 15 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 761 Весело

  Докат не се изравни броя на адвокатите с броя на полицаите, шса харчи правото...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 16. 16 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами случва се нормалното. Да не са луди да учат инженерни науки (там следването е тежко) 4-5 години и след това да отидат при така наречените работодатели (в мнозинството от случаите са хора завършили ВИФ и като си казват имената се спъват в буквите), където да са на тръстиката по 10-12 часа, а те да им плащат за 8 ч. и да им правят други бъзици.

 17. 17 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Това изследване бе направено през 2005 г. по поръчка на Министерството на икономиката. Хайде сега, някой да каже тези изводи от него, не ви ли звучат като новини от днешните и утрешни вестници http://www.vitosha-research.com/index.php?id=759

  www.economistbg.com/
 18. 18 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И всъщност вече под всяка статия, където пише "добре платена работа" да се слагат и връзки към въпросната обява. Понеже се оказва, че искат да си до 25 с поне 3 години стаж, 3 езика, собствен автомобил и под добро заплащане се има предвид 1000 лева в София.

  Е да, ама ако нямаш собствено жилище с 1000 лева в София ще мизерстваш. Факт.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#12] от "_dan_":

  +1

 20. 20 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Проблемът с разминаването с пазара на труда идва от обвързаното с броя на студентите финансиране."

  това ВЪОБЩЕ не е причината за съществуването на това разминаване. проблемът е КАЛКУЛАЦИОНЕН, формулиран е от Лудвиг фон Мизес още в началото на 20 век, където обяснява че централното планиране няма как да изчислява. а държавното образование е социализъм, т.е. държавно планиране.

 21. 21 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  И от тези от ТУ, катоо изключим ИТ специалностите, колко си намират добре платена работа? Мой приятел, завърши там някаква технология на металите и му предложиха да е стругар!

  Слава Україні!
 22. 22 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами поне да вземаха някой от студентите на стаж през лятото па да се заинтересован от добрите да им осигурят и договор след следването и съответна специализация и съответно заплащане а те 25 годишен със 10 години стаж два езика и заплата като на една сервитьорка.

 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Никой не може да предвиди какво ще се търси след 10 години, но не е трудно да се каже какво няма да се търси - финансисти, икономисти и прочие. И то в световен мащаб - просто махалото се е запътило в обратната посока след 30 години развитие и търсене на всякакви финансови магесници. Сегашната криза е най-вече от прекаленото надценяване на финансовия сектор, в САЩ се стигна до ситуация финансовите компании да обират 50% от печалбата на цялата страна. Това очевидно не може да продължава и голяма част от настоящите финансисти ще трябва да си търсят по-смислена работа. А за новаците ще е особено трудно. И това ще е тенденция поне за още 15-20 години докато се балансират нещата.

 24. 24 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 883 Весело


  Абе хора, Вие не разбрахте ли ,че университетите са независими.???
  Как кмеете да давате акъл на хора с титли и десетки "научни" публикации!!???

  the devil is in the data
 25. 25 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако става дума за частни университети - да, нека всеки си плаща и да си учи каквото му е кеф.
  Ама това са преобладаващо държавни, финансирани от данъкоплатците. Редно е малко по-разумно да се харчат тези пари и наистина да се дават за обучение на нужни и полезни специалисти. Сега не смее никой да прави съкращения в университетите, въпреки очевидната безполезност на много от тях. Заради 100 излишни преподаватели се плащат милиони нахалост...

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#20] от "lvm":

  И аз това казвам. Отделният индивид показва по-рационално поведение, отколкото цяла държава, от която се очаква да мисли вместо него. Затова радикалното решение е едно платено образование по пазарни цени. За по-бедните студенти - заеми с изплащане под формата на %, приспаднат от заплатата, когато почне работа. Между другото, това не е някакъв краен капитализъм. Подобно е предложението и на ултралявата партия на Зелените в Германия. Който иска - да следва не само без учебни такси, но и на пълна стипендия (покриваща разходите за живот през цялото следване). Условие - 5% данък върху дохода, до края на живота. Пък да видим, дали тогава някой ще се навие да плаща до 65-годишна възраст за удоволствието да бъде 1678-мият випускник в поредния набор специалисти по "Екология", "Електрооборудване на минната промишленост" или "Аграрен мениджмънт и маркетинг"

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 27. 27 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1114 Весело

  А ето го решението за бизнеса: да направят заплатите нормални и ще могат да си наемат немски и холандски инженери.. Май България не изисква разрешителни за тях

  Евроатлантида
 28. 28 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Като знам масата от работодателите ни на какъв хал са, както от личен опит, така и от споделен претенциите на същите ми изглеждат нелепо.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 29. 29 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няколко истини:
  1. По-добре е да учиш висше, та дори и психология. Минаването през ВУЗ поне дава систематично мислене и умения за вникване в проблема и материята.
  2. Качеството на българските ВУЗ е преобладаващо отчайващо.
  3. Качеството на кандидатстудентите в българските ВУЗ е преобладаващо отчайващо.
  4. Свестните преподаватели отдавна се спасиха в чужбина.
  5. Свестните деца се спасяват кой както може и според джоба да учат в чужбина.

  Варианти за подобряване на положението:
  1. Въвеждане на сериозни такси за следване в държавните вузове, обвързани с резултатите на изхода от ВУЗ-а. На който му се учи добре ще обмисля за какво да си даде парите.
  2. Държавно дофинансиране само според резултатите.
  3. Достоверна система за отчитане на резултатите от обучението.
  4. Създаване и стартиране на програма от бизнес организациите на елитни частни училища, според по техните нужди.

  В случай, че програмата не проработи (точка единствена):
  1. Инвестиции само във фолк-академия, ТВ академия (специалисти по риалити) и институти по ХВП (най-вече за специалисти по майсторлъшки мезена и пивовари). Най-добре за по-евтино да е под обща шапка: УНИВЕРСИТЕТ НА ВЕСЕЛИЕТО (името на патрона го оставям на съфорумниците

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 30. 30 Профил на xenomorph
  xenomorph
  Рейтинг: 388 Неутрално

  а на една от практиките в Биологическия по морето преди 3-4 години се ходеше и се измерваше нивото на замърсяване на водата с капак от едновремшните кофи за смет боядисан на черни и бели ивици и вързан с шнур. Наподобяващ западния си събрат, който струва няколко хилядарки и преподавателят авторитетно обясняваше как отпуснатите за закупуване на такъв инструмент пари по някаква Европейска програма на факултета са били 'употребени' за по-добри клаузи щото, видиш ли, хитрите и съобразителни българи са преценили, че и капак от кофа за смет върши точно същата работа (че и по-добра) от нек'во нящо дето тъпите западняци са се хАбили да измислят ей такива кадри му трябват на трудовия пазар предприемчиви, пестеливи и с въображение...специалностт няма значение

  I don't expect anything and I'm still let down.
 31. 31 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  Ама разбира се - я веднага половината записали право и икономика да се запишат за инженери, щот тъй казали работодателите.
  Пазара, уважаеми, пазарааааа. Тъй и не научихте, че никой нормален човек няма да ви работи 50 часа седмично за 500 лева и да ви гледа как се качвате у баварецо. Или поне докато има свободен пазар на труда.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 32. 32 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Има и печени работодатели в България, които те ценят, получаваш добра заплата, бонуси, но те са толкова малко, колкото и честните цигани...

  краен идеалист
 33. 33 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "Diego":

  Натиснах ! без да искам

  краен идеалист
 34. 34 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Разминали са се с преподавателите?!! Серизно ли?!

  Я отворете jobs.bg и вижте какво е съотношението между обявите за инженери (изключвам софтуерни) и тези за мениджъри, финансисти, икономисти и т.н.!

  Missão dada é missão cumprida!
 35. 35 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 551 Неутрално

  работодателите*

  Missão dada é missão cumprida!
 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Работещите практики между ВУЗ-ове и работодатели отдавна са открити по белия свят, тук още има почесване по главите и чудене защо и как се случва разминаването. Същото е и в здравеопазването. Вместо да се приложат ефективни системи, доказани на Запад, се правят някакви сглобки от тук, от там и в крайна сметка местния хибрид не издържа теста. Но пък достатъчно много интереси са обслужени по сега действащите системи (само не и идеята за устойчиво развитие на страната).

  Бих обърнал внимание на начина на преподаване, на необходимостта от стажове, на достатъчно добра и законово съобразена мотивировка от страна на работодателите. Знам за случай, в който инженер, който работи в кол-център взима повече, отколкото ако работи по специалността си. Защото не всеки може да се вреди за консултант по апетитни проектчета.

 37. 37 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На бизнеса като му трябват определени специалисти да вземе да се стегне и да финансира специализации и магистратури, които са десетки.В момента за млад висшист е трудно да започне било работа в държавно учреждение или частна фирма защото има изисквания за професионален опит 2,3,5 г., езици и т.н.Така, че каквото и да се учи е без файда.По принцип дипломата си е диплома, но ученето е цял живот.Клиширано, но има Google.

  treasurer
 38. 38 Профил на hunt3rbg
  hunt3rbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  инженер не е програмист , но за жалост поради модата ги наричат "софтуерни инженери" . Та заради поредния балон - програмирането някой си вкарва филми , че се търсят инженери

 39. 39 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако държавното финансиране на университетите беше обвързано с процента реализирали се по специалността друго щеше да е. А не професорки на по 75 години да ми обясняват как "Вие студентите искате само практика - не може". Еми как ще може като ще изчезнат всички изкуствено създадени теоретични предмети, за да може да си прибират хонорарчетата и да си мънкат под носа. Когато отида на интервю не ме питат учила ли си теория на превода, а директно ми пляскат 2 страници.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 40. 40 Профил на Ivaylo Daskalov
  Ivaylo Daskalov
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Никой не вярва на детските приказки за търсените инженерни специалности и колко добре били платени , просто хората не са такива глупаци както отгоре смятат .

 41. 41 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 626 Неутрално

  С толкова много "психолози", "икономисти" и "прависти" накрая търсенето на подобни кадри ще е толкова пренаситено, че тези хора ще трябва работят като таксиметрови шофьори.

  Дори и да не е високо заплащането на техническите специалисти в България, парите, които един инженер/технолог/програмист взима със сигурност са повече от средностатистическия човек, работещ в областта на психологията.

  За съжаление много хора са наплашени от математиката и физиката още от малки. Освен това, родителите им са им наливали в главите идеята, че трябва да си финансист/банкер/адвокат, за да вземаш много. Това е факт, но когато всеки втори е такъв, няма да взимаш много.

 42. 42 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 876 Весело

  Значи - компаниите "отчаяно" търсят инжинери , готови са на ръце да ви носят , а те отиват психолози и адвокати. Ако хората не отиват инжинери не е защото са тъпи. Децата ни са много по-умни от нас. Тъпи сме пак ние , заради това че не го виждаме. От позицията си на поживял над 2 пъти повечко от днешните студенти мога да кажа ,че ако някъде предлагат добри пари - не милиони , а само толкова че да ти стигат за за покриване на разходите и храна( да кажем 1000 лева с много условности) маса народ ще се юрне да го работи , дори и да не е най-добрата работа. Ако един инжинер взима средно 1000-1200 за София и 700-800 за страната , за МЕИ ще се влиза с най-малко 5

  Само че нашите работодатели "отчаяно" искат инжинери , дето да им работят хамалска работа (сглобяване на тон колони и ремонт ГСМи) за 400-500 лева , ама да си и инжинери ,че като неще се нае*е да не дават пари за ремонт

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 43. 43 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Психология, Право и Икономика са къде по- интерсни за изучавана от инженерните специалности. Всеки си избира каквото му харесва да изучава. Реализацията за всеки след това е индивидуална и освен от броят на свободните работни места, зависи и от много други субективни и обективни фактори.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 44. 44 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Току що по скайп линкнха това на една моя позната , електро инжинер. Отговорът й беше - "ми да кажат къде ги търсят , да дадат 1000 лева заплата и аз веднага отивам".

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "1984":

  Ами заплата 1500-3000лв за КАДЪРНИ хора по ТЪРСЕНИ СПЕЦИАЛНОСТИ. Подчертавам дебело КАДЪРНИ и ТЪРСЕНИ. Демек не всеки завършил инженер го очаква подобна заплата.....

  Иначе дали тези пари са малко или много - толкова са. На който не му харесва или си прави собствен бизнес и плаща той заплати или хваща пътя да си търси другаде късмета

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#42] от "Augusto Pinochet":

  Аугусто, много са ти сбъркани представите за инженерните заплати в София

  Един кадърен програмист под 2500 не пада! Специалистите по комуникация, енергетика също.

  Но пак подчертавам, говорим за наистина кадърни хора, които освен специалността комуникират абсолютно свободно поне на английски, имат желание и възможност да учат допълнително и се предполага да са заети във фирмите си поне 5 години.

 47. 47 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Дргаи някой си , говорим не за програмистите. Те са ясни, И явно вашите представи са сбъркани , тъй като в тази сфера 2000 лева са абсолютния минимум. И не е като да няма интерес към информатиката. Но вместо захласнато да гледате по чуждите панички можеш да погледнете колко точно човека приемат на година в МЕИ и какъв % от тях са информатика

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 48. 48 Профил на insighterplus
  insighterplus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо "само 20%" го цитирате все едно е лошо, напротив, добре е! Ние сме израснали с тъпото вярване, че ако си учил за А, то можеш, или дори трябва, да правиш само А, все едно нямаш мозък или начин на мислене, които да се прилагат успешно в други свери. За малък брой специалности (лекар, и тн) разбирам, но за другите това мнение си е живо ограничение. Колкото и да ми е неприятно да го призная, най-добрите ръководители, който съм виждал са филолози, инженери и химици, не онези, които са учили икономика.

 49. 49 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Висшето образование в България е пародия на образование. Както между впрочем и всичко наше мило и родно ... за съжаление. Който иска наистина да постигне нещо и да се реализира в живота - към Терминал-2.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 50. 50 Профил на hunt3rbg
  hunt3rbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой_си , на теб са ти сбъркани представите за българска фирма и чуждестранна такава. Да сега взимат по 2500лв , но благодарение на "по-евтиния" труд сравнено със САЩ. После ми кажи има ли търсене на машинни , електрически и строителни инженери и какви са заплатите там.

 51. 51 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#44:"Augusto Pinochet"]Току що по скайп линкнха това на една моя позната , електро инжинер. Отговорът й беше - "ми да кажат къде ги търсят , да дадат 1000 лева заплата и аз веднага отивам".[/quote]
  Ето, дай и този линк на твоята позната. http://www.jobs.bg/f1225292
  Не че подобни обяви са често явление в последно време.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 52. 52 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-малко желаните специалности са свързани с производството. За икономисти обаче има предостатъчно работни места.

  http://antiideas.wordpress.com/
 53. 53 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Весело

  Длъжен съм да отбележа, че средния обем думи (без значение дали са смислени или не) във всеки пост към горната статия, в пъти надвишава обичайната бройка, под тези за статии за обичайните злободневни неща, като Бойко, Кризата, И. Костов и т.н.

  И макар броя на постовете да е скромен (за сега и спрямо злободневните сттаии), то отношението е крайно ясно...

  Close to the Edge
 54. 54 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  на студентите им даи пиене и 2000 лв заплата,тогва консенсус ще има

 55. 55 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Весело

  А, то е, че злите "бизнесмени" пет пари не дават за добруването на добрите и работоспособни и отговорни и трудолюбиви (ученолюбиви) и постоянно-развиващи се и честни (подчертавам) трудещи се...

  Демонизирането на определени социални прослойки, никога не е носило ДОБРО за цялото общество.

  Close to the Edge
 56. 56 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Тези специалности дето са описани по-горе спокойно могат да минат в колеж. Чудно ми е с какво би напълнил един вуз програмата им за цели 8-10 семестъра. Загуба на време.

 57. 57 Профил на avovals
  avovals
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Опитът на Министерството на образованието да стимулира обявените за приоритетни технически науки засега не дава резултат. "

  някой знае ли по какъв начин са стимулирани техническите науки и как са обявени за приоритетни?

 58. 58 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "аз":

  Нещата са мноого сложни, ако се пипа някъде, то трябва да се пипне навсякъде. Преди всичко един ученик или студент трябва да си седне на задника и да чете! Познавам кардиолог, който през соца всяка седмица е ходил пеш 40км от селото в което живее, за да учи в града и му е било супер тежко, но не се предава учи до скъсване, техните едва намират пари да го издържат, но успява. С изключително много четене 6-7г , само той си знае какво му е било.. та в момента същия се наслаждава на изключително висок стандарт на живот. В същото време едно 90 да не кажа 99% от сегашните студенти, нямат цел в живота и студентските им години минават не в четене на книжки, а по дискотеки и к*рвалък. Е, после кой е виновен ? Другия момент засяга качеството на висшето ни образование. То трябва така да развива човешкия капитал, че завършилите да са готови да поемат задачите от техните работодатели със съвсем минимално обучение от страна на последните. После, учебният план и той трябва да бъде изготвен съвместно от учителско тяло, бизнес и др организации. Преминаване към англо-саксонския изпитен модел т.е изпити на по-чести интервали вместо 1 изпит накрая на годината. Това може и да работи в Германия но за Бг е безсмислено. Възнаграждения за професорите - бизнеса може да ги спонсорира, а правителството трябва да насърчава бизнеса. Тука се къса една много важна нишка не че толкова образованието ни е калпаво просто последните 20г се управляваше в тотално безхаберие, което убиваше стимулите в три измерения - бизнес, професори, студенти. ... и така нататък. Но не може да обвиняваш един, всички имаме някаква вина положението да е такова, не може да има качествено образование, здравеопазване, правосъдие без да се плати висока цена именно данъци, те идват от бизнеса, а бизнеса печели от клиентите си. Ако сме достатъчно атрактивни за тези клиенти / запада / за 15-20г можем да си построим чудна държава така както направиха почти от нулата Исландия, Шотландия, Сингапур.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 59. 59 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Единствената причина зубърските специалности да са толкова желани е... че са зубърски, а на повечето хора дори малко не им се мисли.

  Не включвам хората, които съзнателно са избрали дадената специалност и са решили да се развиват в нея, но мнозинството от кандидатстващите психология (например) не са такива. Казвам го като човек завършил миналата година..

 60. 60 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Образованието не е домен само на министерството на образованието. Трябва да има координация с бизнеса, с необходимостите за фундаментална наука, с необходимостта от нов преподавателски кадър.
  В България преди 1944 този синхрон е започвало да се получава - Министерството на Просвещението е знаело за нуждите на самото "просвещение", а буржоазията е давала доста стипендии за бедни младежи - както за средно, така и за висше образование. Така в завода на дядо ми повечето работници са успели да завършат средно образование с неговите пари, но след това са работели за завода, но им е качвал и заплатите. Помня като дете, бившите ни работници посещаваха баба ми, дядо беше починал отдавна и ми разказваха с благодарност, че им е дал образование. Затова и като дете не чух някой да се обърне към баба ми "ма другарко ...", винаги чувах "госпожо...", "уважаема госпожо...".

  E PLVRIBVS VNVM
 61. 61 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  е плащайте им заплати на феодалните старчета да изкарват инж. визитки, които струват по-малко от хартията, на която са напечатани! излиза инженер по комуникации в МЕИ и не знае, какво е АТМ и ми се фръцка за пари и условия! щракат си чичовците програми от 70та година и не им пука за изследванията на министерства и че фирмите плащат за обучения още поне 2 год. след това.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 62. 62 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 773 Неутрално

  >>"от останалите висшисти само 20% работят по специалността си" - това е напълно достатъчно да покаже колко с главата надолу е всичко. Трябва ли да припомням, че 80-те % които НЕ работят по специалността си и след 5 години ще се деквалифицират тотално (ако изобщо имат някакви знания и умения в момента) са стояли 5 години във ВУЗ на издръжка на данъкоплатците?
  За какво са ни 50 ВУЗ-а, когато 'продукцията' на 40 от тях е излишна и негодна за нищо?
  За едно хлапе сигурно е естествено да търси на работата лекото и да иска да учи икономика или право. Нали не плаща, пък накрая излиза с "престижна" диплома, мама и тати се гордеят.
  Нещата ще се оправят само с премахване на безплатното 'више'.
  Ако плащаш, е нормално първо да учиш, а не да блееш 5 години, второ да избереш специалност която може да те изхранва, и трето да избереш ВУЗ в който е по-вероятно да получиш полезни знания. При платено висше, измислените псевдо -ВУЗ-ове и филиали ще изчезнат за година-две. И избора на специалности ще съвпада в много по-голяма степен с нуждите на икономиката.

 63. 63 Профил на PUFI
  PUFI
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Уважаеми сънародници от Българска Стопанска камара, не стига,че приватизирахте всички заводи за стотинки и после ги , ами и акъл раздавате кой, къде и какво да учи. Не стига,че "матряла" иска да забогатее изведнъж, щото си мисли, че като завърши право ако не стане известен колкото Марковски, то поне ще стане шеф на някой съд в провинцията, ами и университетите за пари приемат студенти и в специалности като " отглеждане на заек в помещения до 3 кв.м." Не стига, че Малкия Стамболов- Б.Б. ги направи овчари, ами и вие сега им казвате какво да учат. Айде оставете сами да вземат решения, пълнлетни са все пак.

 64. 64 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "jorji24":

  иди до ФМИ на СУ и се разходи вътре - ще видиш доооооста табелки на фирми спонсорирали университета.
  същото важи и за доста други университети в страната.

 65. 65 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#55] от "Xintu":

  Ми хората гледат и виждат, бе. Неоспорим факт е, че огромния процент от работодателите или крият осигуровки, или се стискат за пари, или пък издевателстват над служителите си. Прави ми впечатление, че това са най-вече ла.нари, които нищо не са постигнали сами в живота.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 66. 66 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#59] от "blaf":

  Дефинирай "зубърска специалност", ако обичаш. Според мен всяка специалност е интересна, ако си роден за нея. Ако не си, ако ще и история на футбола да учиш, пак нема да ти е интересно.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 67. 67 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  С малко думи - казано, относително вярно е, че "работодателите" са алчни, несъпричастни, некомпетентни и гадни, но също так е относително вярно, че "трудящите се" са алчни, несъпричастни, некомпетентни и гадни. И едните, и другите идем от едно семе/племе и сами сме си виновни. Примери да иска човек... безброй...

  Close to the Edge
 68. 68 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "vstoyanov":

  Крайно недостатъчно...

  Това е като да хвърлиш троха на някое сомалийче.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 69. 69 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#65] от "Flash":

  Ами да, съгласен съм, но абсолютно същото мога да кажа и за огромния брой от "служителите", няма разлика.

  Днес си служител, утре шеф, или обратното, разлика няма.

  Close to the Edge
 70. 70 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#39] от "monique":

  Браво, мен ми е интересно къв превод ще изплякаш без теория на превода и други разни теории- като във филма Булката беглец, където някой гениален преводач като теб беше превел надпис на фризьорски салон curling & dying като накъдри се и умри -това по БНТ, а не от торентите Теория на превода си е теория на превода, отделно трябва да имаш практически курсове за писмен и устен превод Плюс че от теория на превода до теория на превода има огромна разлика и някои са като Приказки от 1000 и 1 нощ, а други са теоретични неща, които имат отношение към практиката ама ти няма как да знаеш това щото толкова си и чела по предмета

  Само се чудя кои са тези дето са ти сложили плюсовете, сигурно потребителите на преводи от БНТ и торенти, после се чудим защо хората са толкова тъпи из тоя ареал

 71. 71 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#70] от "bette":

  В никакъв случай не бих искал да прекъсвам, Вашата лека дамска разпра, но не можах да разбера за какво иде реч?

  Ясно ми стана, че теорията на превода е:

  [quote#70:"bette"]Теория на превода си е теория на превода,[/quote], ...забележително наблюдение...

  wtf... виното ли Ви е непреведено или що?

  Close to the Edge
 72. 72 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ментор":

  Проблема в много други страни е решрн като приемането в университета става с много добра оценка от диплоамата и приемния изпит. Ако са приети то даржавата отпуска заем на университета да учат и като заваршат и започнат работа, то започва да им се удържа от заплатата чрез даначните,така наречените "схеми за подпомагане на висшето образование". Като тези пари се дават на всияко дете което е прието независимо от материалното положение. Така те са с нагласата че триябва да учат и да си плащат после. Дори и богатите не плащат на децата си за щяло и нещяло, но нали в България има много пари, то те се разсипват за каквото и да е като се почне от ненужните балове и разхищения и платена поръчка за университет за тези които нямат добър успех.

  Imigrant
 73. 73 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Днес им трябват инженери, утре ще им трябват мениджъри, не можем да се водим само по акъла на "бизнеса". Още повече, че бизнесът тук е хилав и не се знае утре ще го има ли или не. А за отпускане на стипендии от страна на мафиотите бизнесмени и дума не може да става. Трябва да караме Мазерати, да имаме яхти като на кралете и да чукаме мис България последна година. А студентитъе сами да се финансират, пък и да ги питат какви специалности ще им трябват на господата. Доморасли чорбаджии, пребоядисами бивши кадри на ДС и БКП. Боклуци!

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Така ще е , докато в университетите не вземат кадри спрямо нуждите на предприятията, а взимат връзкари и платили подкуп, които после получават пари, преподавайки ненужни неща.

 75. 75 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 712 Весело

  До коментар [#6] от "Wizard":


  [quote#6:"Wizard"]Безработицата не е 11.2%. Над 22-24% на бас! [/quote]

  Да не съм луд, ще вземеш да спечелиш.

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  В Министерството на образованието трябва най-после да разберат, че прекалена специализация в университетите не трябва да е голяма. Чистото специализиране може и трябва да се извършва от бизнеса. Само там знаят какви точно специалисти са им необходими.
  В САЩ съществува едно разделение на две. Завършилите бакалаври са или по...науките(технически насочените), или по...изкуствата(литература, изкуства, право и т.н.). Ако завършилият бакалавър желае да започне работа в бизнеса, едва след година работа там и след показани съответни данни той бива изпратен (от фирмата) обратно да учи,където специализира само желаното от фирмата.
  Съвсем друг е реда, когато бакалавърът желае да се занимава с научна дейност....

  Едва след като започнат работа или да се занимават с нау

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Един банален пример за образование ,при което няма девалвация у нас. МУ-София и всичките медицински ВУЗ-ове на/вкл. полувисшите такива/ Не стига ,че трябва да има отлична диплома от средното, трябва задължително да се явиш на кандидатстудентски изпити и то два,като тази година бала удари 36 от 36 възможен за влизане,а най-ниските около 32 бал ,които влязоха държавна поръчка/ 1000 лв такса за студент за година/. Бройките само за МУ -София за лекари,дентисти и фармацевти бяха над 400. Но тъй като интереса на кандидатстващите деца с високи кандидатстудентски балове/но за мал шанс останали извън тази класация/ е голям се отпуснаха още около 200 бройки от трите специалности платено само за МУ-София. Годишната такса е 7414 лв. и естествено ,че е запълнена.Висшите специалности пък за медицински мениджмънт и подобни е межд 2000-3000 лв. А за акушерки,сестри и прочие полувисши -над 4000 лв. Или като казва един именит професор медицинско светило: "Колеги, медицината не е за простаци и бедняци." И тези факт го доказват.
  Според мен всички други Вузове у нас дават диплома за "вишо" образование без значение конкретната специалност.

 78. 78 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#68] от "jorji24":

  съгласен съм, но ако си чел новини за огромните дарения към щатските университети, знаеш, че обикновено дарението е обвързано с постигането на някакви резултати...

 79. 79 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Господата работодатели защо не вземат пример от работниците. Когато на работниците не им харесват предлаганите условия, те търсят по-добри или поне отговарящи на нуждите им в чужбина, пазара на труда е отворен. Като им трябват инжинери, да си внесат от чужбина, както искаха да правят с виетнамци и др. подобни. Само, че инжинерите ще имат изисквания и ще искат по-добро заплащане, а не само празни приказки и обещания. Глобализацията изисква малко по-отворено мислене, а не само в рамките на българската действителност.

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
 80. 80 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Два коментара: Нуждата на пазара от инженерни специалисти се вижда в повишеното количество обяви за работа на инженери с добри заплати. Ако един работодател дава без много да се замисли 300 лв. за една вечеря в ресторанта с приятели, но умува цял месец дали да вдигне заплатата на техническия си ръководител от 550 на 600 лв, очевидно на него не му трябва особено труда на инженера. Освен това, ако успехът на бизнеса зависи от политическите връзки на шефа, а не от ефективността на производството и реализацията на услугите, няма как инженерната работа да се цени подобаващо.

  Освен това: Не може учениците за една или две години да се преориентират от хуманитарен към инженерен профил. Тези неща изискват по-дългосрочно планиране и подготовка.

  Хайде, и трети коментар: Човешкият мързел също е фактор. Да си студент за някои означава кръчми и нощен живот. За други означава библиотеки и лаборатории. Освен това, по-лесно е да минеш на изпит по психология, отколкото по висша математика, нали?

 81. 81 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Прблемът на България е, че всеки иска да яде на хляба мекото. Затова са малко тези дето искат да си изкарват хляба с труд и знания. Това е криза на ценностната ни система. Това е следствие от чалгата. Това е следствие от игрите на щастието, с които ни облъчват телевизиите. Това е част от широко рекламираната теория на удара. Това е следствие от превръщането на градивните търсещи своята изява и идентичност хора, в тъпи потребители, на които платени маркетинг гурута им създават вкуса и потребностите. Това е чалга поколението, което създадоха подлоги и цървули като Слави, Каролев, Валерия Велева, Тошо Тошев, Андрей Райчев и хиляди знайни и незнайни слуги на Сатаната. Дано Бог се погрижи по-скоро за тях.

 82. 82 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#37:"Брадвата"]В момента за млад висшист е трудно да започне било работа в държавно учреждение или частна фирма защото има изисквания за професионален опит 2,3,5 г., езици и т.н.[/quote]

  Проблемът за това изискване е в качеството на дипломата- с нея не знаеш даже и основни неща. Спомням си как при последния ми работодател преди отдаването ми на собствен бизнес изцяло търсеха човек да вдига телефон като съпорт с малко познания за linux. Имаше кандидати с висше, които не знаеха как се пуска рс(кутията била по-различна от средностатистическата в опита), нямаха и грам познание по основни понятия- примерно какво е това мрежа. Та имам бая познати в ИТ, които сами си казват, че предпочитат самоуки среднисти и диплома за висше не гледат, а просто пускат някакъв вид тест за основни познания. Та и работодателите просто искат човек да започне днес, а не да гледат 5-6 месеца, година дали ще се научи и да му плащат заплата. В по-малките фирми все пак си е разход сериозен да издържаш така някой, който след година я е научил, я не, я остане във фирмата, я не...
  Истината може би е в работа по време на следване. Много фирми лесно се съгласяват да наемат студенти- не искат висока заплата, не са обременени със семейство и издръжка на дом, деца(съответно работа за 8ч на друг ще я работят и 12 с интерес и ще я свършат, а и при ниско заплащане и 5 дни да я борят не е проблем. При това наистина студент няма как да има опита на човек с 3-4 години стаж и да може да свърши за по-малко от 2-3 пъти разлика във времето нещо. И аз някога си мислех, че знам много, но сега за час правя работа от преди години за седмица.). Какво пречи на студентите да не идат да са сервитьори или да не купонясват само? На изхода от ВУЗ ще са с диплома и 2-3 години стаж. Аз така си изкарах висшето- от деня след приемния изпит почнах на 60ина лв(1998 при нормална заплата 150-200лв), до края на образованието вече бях на 1500, а си изкарвах и странично. Е, не живях студентския живот с "поживей си, мами, че си млад", ама... За съжаление точно по време на следването студентите сами се забиват- искат повече пари и отиват в някое заведение, пътуват по бригади. После след следване 7-8 години и забравено всичко от преподаваното(а то и преподаването е едно) тръгват да търсят работа.
  Изобщо, системата ни е крива още от началното образование- едва дава някаква грамотност, не дава никакво чуство за отговорност и работа, висшето в голямата си част е отбиване на номер от преподаватели с много остарели знания, младите не се борят сами да научат нещо, не работят даже по проекти в самия ВУЗ. Накрая какво искаме точно и кой е виновен- работодателят, който иска да плаща за реална работа, защото 1000лв са си 1000(И това са само преки разходи за заплата при 700лв чисти на човека.)? Ами, парите за съжаление не са от една купчина и да се дават, защото собственикът има. Парите се изкарват, а без умения не става. Работата не е само стоене на мястото ти 8ч.

 83. 83 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#80:"Петкова"]Освен това, ако успехът на бизнеса зависи от политическите връзки на шефа, а не от ефективността на производството [/quote]
  Eй това е разковничето! Собственикът, който е във връзка с управляващите, има и поръчки, има и работа, и може да осигури заетост, заплати, и т.н, независимо какъв е проекта и ефективността му. А другите духат супата, или си отиват. И освобождават място на новите заселващи се в БГ - рускоговорящи!

 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#80] от "Петкова":
  ++++++++

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#83] от "shumkar":

  Не си напълно прав. С корупция и ДС-контакти можеш да вземеш поръчки и да се "нагушиш с пари". Но този успех е много краткосрочен. За дългосрочен успех дори и тези "назначени" бизнесмени имат нужда от експертните знания на специалисти, които да могат да вършат реалната работа.Тези т. нар. бизнесмени, които си мислят, че бизнес означава бухалки, лимузини и пари за проститутки, ще фалират рано или късно. То не става само с построяване на хотел. После е необходим екип, който да разработи хотела. За да оцелеят, трябва да правят наистина нещо, което да се търси на пазара. Не става само с извиване на лакти, източване на предприятия, контрабандни схеми и рязане на кабелите на конкуренцията.

 86. 86 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#85:"Петкова"]С корупция и ДС-контакти можеш да вземеш поръчки и да се "нагушиш с пари". Но този успех е много краткосрочен. За дългосрочен успех дори и тези "назначени" бизнесмени имат нужда от експертните знания на специалисти, които да могат да вършат реалната работа.[/quote]

  Права си, но негативната нагласа играе голяма роля тук. "Защо да уча като ще вземам 300 лв", "Защо да развивам бизнес като ще дойдат мутри да го разбият", "Защо да правя еди какво си, защото (вмъкни оправдание)".

  Нещата обаче са различни...

 87. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#85:"Петкова"]За дългосрочен успех дори и тези "назначени" бизнесмени имат нужда от експертните знания на специалисти, които да могат да вършат реалната работ[/quote]
  Лошото е, че тези "назначени бизнесмени" тотално изкривиха бизнес средата в БГ. Нямам предвид идиотите с бухалките - имам впредвид Трейс, Главбулгарстрой, хидрострой, които изобщо ни е допещат други да се явят на конкурси, чужденците отдавна са се отказали да идват, освен разни виенски фирми, които са толкова австрийски, колкото и аз космонавт. Да не говорим за корупцията във висшите ешалони на властта и комисиите, нагласените конкурси, усвояването на публични и евросредства, масовата регистрация на руски фирми в агропроизводствата точно с цел на присвояване на еврофондове.
  България не е Европа!

 88. 88 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На бизнеса, в голямата му част първо му трябват нови собственици.
  А не ДС-ари и мутроиди.

  Любов и светлина!
 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#88] от "petranica":
  Прави си, но как да се появят, като затова следят синдикати, НОИ, НАП? А някоя фирма надигне малко глава, и веднага дебаркират един куп чиновници, за да поправят нещата.

 90. 90 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Весело

  Имаме си и банкерки с финансовото състояние , колкото на двадесетина Нобелови лауреати. Имаме си най-красивия, най-умния, елитен екземпляр, лично селекциониран от Б.Б.. - международното светило Дяконкофф.
  И какво ? Пак сме недоволни. Нямали сме „визия” за светлото бъдеще. Нямали сме мерак за покоряване на високите научи хоризонти ??? Чалгата ни била по-калпава от Сръбската и Турската. Оплаква ме се, че дори скъпо платените програмисти и инженери получават по-малко и от мърляво банково директорче…..
  Търсим логика.Търсим връзки между търсене и предлагане.Чудим се пазара пазарен ли е или не е ??
  Добре, че поне идиотите цъфтят от щастие.

 91. 91 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Те и да не се разминат заради специалностите после 100 процента ще се разминат като им предложат 530 лв. стартово и всяка година по 20 лв. покачване а и в повечето случай ще се налага да търпиш някой пишман български бизнесмен краднал от тук от там направил някой куца фирма и си мисли че е Доналд Тръмп и те кара да правиш някакви абсурди постоянно и ти се чудиш да се смееш ли да плачеш ли като същевременно умираш от че този човек ти е Шеф

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 92. 92 Профил на cska666
  cska666
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Тези от БСК са големи образи. Направо се чудя, какво ще правят след 2-3 години, когато паднат ограниченията за български работници за целият ЕС. Ами то един строител в Германия взима по 30 евро на час !!! С тези смешни заплати ще трябва сами да си работят.....)

  Новини от близкото бъдеще....БСК: "Никой вече не иска да работи в нашите фирми. Държавата да плаща 60 % от заплата на работниците в нашите фирми за да можем да излъжем все пак някой да ни работи"

 93. 93 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#91:"Hooligan"]Те и да не се разминат заради специалностите после 100 процента ще се разминат като им предложат 530 лв. стартово и всяка година по 20 лв. покачване а и в повечето случай ще се налага да търпиш някой пишман български бизнесмен краднал от тук от там направил някой куца фирма и си мисли че е Доналд Тръмп и те кара да правиш някакви абсурди постоянно и ти се чудиш да се смееш ли да плачеш ли като същевременно умираш от че този човек ти е Шеф [/quote]

  Виж, има назначени бизнесмени, има олигарси, които с връзки в бившата ДС и политиката печелят поръчки и трупат куп пари. Защо, обаче, в един момент настроението е срещу всички работодатели? Голямата част всъщност, макар и притискани от държавата, в условия на луда борба за оцеляване срещу държавния чиновник и монопола някак кретат. 90% от фирмите със сигурност са някакъв нормален бизнес. 90% от оборотите са в олигарсите. Все пак масовият работодател е в 90те % малки фирми(100000 по 2 работника са повече работни места от 1000 с по 50 работника). Големите да имат 50-100000 работника, останалите са в дребния бизнес. Просто завод не може да има 100000 работника, колкото и богат олигарх да го ръководи. Проблемът със заплащането идва от това, че квалификацията ни честно е ниска, а и не работим много. По-ниска производителност двойно спокойно може да носи и 10 пъти по-ниска заплата(Обяснявал съм куп пъти как влияят на това равни разходи с другите страни за самата техника и т.н.). Докато не се научим, че борбата на гражданите трябва да е за максимална свобода на правене на бизнес и минимум данъчен и чиновнически тормоз, за явни и важащи за всички правила, за борба с монопола, за да може да се развиват всички играчи на пазара и да влизат нови, ще сме с ниски заплати. Олигархът спокойно казва "Аз съм единственият или конкурентът ми Пенчо ще ти даде и той 500лв. Ако искаш, почвай тук.". Пенчо е притиснат, не може да печели и да си позволи повече от 500лв, защото има двама работници, а държавни поръчки не може да хване и на половин цена от олигарха, всеки опит да разшири дейността е свързан с куп лицензи, бавения до даване на подкуп, данъчните постоянно слухтят как да му вземат някоя нова глоба. И в тоя момент работниците са готови постоянно да псуват всички наред, особено Пенчо, защото иска те да му изработят 1000лв, за да им ги даде, а идеалът е фатмак или чиновник, който за 8ч на работното място без отчетена дейност си получава парите като в соца. Даже и работилите в производство в старото време са с лошия навик да мислят, че всичко е до отчитането на работното време. Докато не мислим, че трябва да работим усилено да изкарваме пари, ще е така. Като изместваме проблемите в локуми за куфарчета и ДС, пак ще си стоим на сегашното положение. Криза ще има, докато не се научим да се борим за това да има силен дребен и среден бизнес и на това, че работодателят е важно да е добре, за да сме и ние.

 94. 94 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "Учи мама, че да не работиш." На времето четяхме в-к "Направи си сам", садихме си домати, копахме си по 10 дка царевица, правехме си сами вино и ракия от собствените си лози, свирихме на китара, правихме си сами електронни схеми на звънци, ла-педали, и т.н. Сега вече всичко се получава чрез мързел и няколко копчета. Направиха ни мързеливи потребители. Под работа вече се разбира правенето на кафе, вдигането на телефона, показването на силиконови прелести, ръкопляскането в зала на телевизионно предаване, слагането на подпис под документи с невярно съдържание облагодетелстващи бандитите ... Вече само спекулата, далаверата и удара носят благоденствие. Труда е занимание за тъпи глупаци. От него вече не се печели. Който неможе да краде става магазинер. Техникумите станаха гимназии. Обучението се свежда до английски и компютър. Никой нищо не разбира. Затъпяването е тотално. Да живее тъпата чалга и цървула Слави.

  не съм избягал
 95. 95 Профил на almistmu
  almistmu
  Рейтинг: 446 Разстроено


  До коментар [#7] от "1984":

  Ами да ! Нека припомня стария виц за оня, който написал в автобиографията си: "Произхождам от бедно инженерно семейство". Пък и какви инженери са нужни за държава, в която няма промишленост !

 96. 96 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#93] от "атанас":

  Наско съгласен съм с всичко което каза но ще ти кажа едно аз работя много и имам повече от достатъчна квалификация за позицията която заемам и всички са предоволни от мен и моята работа но до там ..... фирмата в която работя си е типичната измислена фирма ! Ръководните кадри са некомпетентни мързеливи и са сложени по местата си заради роднински или приятелски отношения със собтвениците те не могат да организират работата не са запознати със същноста и налага се постоянно аз да правя всичко вместо тях понеже знам и мога ..... дори нямам желание да израствам в йерархията на фирмата защото собтсвениците са Експлоататори и Мошенници а дори и да исках нямаше да мога понеже не съм роднина и приятел и не мога да се мазня по цял ден ! В този случай за да не мрънкам като повечето Българи имам избор :
  1. Да си намеря нова Работа ! Сменил съм доста работни места като на всяко едно от тях ситуацията е почти идентична а в момента дори няма и предложения за работа и искам не искам си стоя тук имам жена и дете за който трябва да мисля ....
  2. Логично след като се описах като много кадърен следва въпроса защо не започна да се занимавам сам с дейноста с която се занимавам и ето и отговора КАК ? С какви пари аз съм типичния млад човек в България живея на квартира с жена ми и детето ни и живеем месец за месец това е общо взето ....

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 97. 97 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#93] от "атанас":

  Забравих да добавя и още нещо Завършил съм Една от Най елитните ( Да не кажа най елитната ) Гимназия в страната като след това съм завършил и то със добър успех В едно от най Елитните Висши Учебни Заведения в страната като съм учил не съм преписвал и във момента се намира във горе описаната ситуация ........ Да приемем че аз съм самохвалко и не работя достатъчно или съм некомпетенен защо тогава всички мой съученици и състуденти са във горе долу идентична ситуация като мен ....... Мога да изброя на пръстите на ръцете си мой съученици и състуденти който са Успели и работят във Големи Компании на ръководни длъжности или пък Имат печеливш собсвен бизнес като в 50 % от случайте за да се случат така нещата при тях са подпомогнати финансово и със връзки от Родители , Роднини или Приятели ........

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 98. 98 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#96:"Hooligan"] С какви пари аз съм типичния млад човек в България живея на квартира с жена ми и детето ни и живеем месец за месец това е общо взето .... [/quote]

  Да, трудно е. Особено с тия простотии на държавата- ще имаш фирма с 5лв оборот месечно и вече дължиш осигуровки на 420, а при опит за по-масова дейност(магазинче или заведение) ще те утрепят за лицензи и ще те бавят година поне за тях. Мога да ти дам насока само една- пробвай да работиш за себе си извън работно време, ако го позволява типа на работата ти. Не е лесно, няма да имаш време за жената и детето много(Примерно пак ще си вкъщи, но пред рсто.), но... 2008-9 работих на 8ч, а след това доработвах докъм 1-2 през нощта и от 6 и нещо до 8-9, както и в събота и неделя, като в това време се гледаше тъкмо новородено с цялото къпане, смяна на пелени, редовни събуждания от рев и т.н.. В момента горе-долу върви бизнесът и поне се издържам с него. Ситуацията ни е такава, че просто за човек без наследствен капитал единственият път към собствен бизнес май е това в 99% от случаите. Много ми се иска нещата да са различни, но в крайна сметка имаме някакви години тук. След 10 няма да имаш шанс да започнеш нещо свое, ако не бориш сега, та и в калпави условия просто трябва да се опита. И, пак, зависи все пак от това какво работиш. Адвокат едва ли би могъл след работа в кантора да консултира клиенти- ни съд работи след 18ч, ни нищо.
  Просто не натирвай всички работодатели в кюпа на тези, които си видял, че не са читави. Не го заслужават хората. И те се борят като теб. За дребния да остават след всички заплати, данъци, кредити(говоря за тези за самия бизнес) и разходи 1000лв често си е успех. Този човек няма нужда да бъде охулван, а наистина просто трябва да искаме по-добра държава(визирам институцията, а не територията).

 99. 99 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#97:"Hooligan"]Да приемем че аз съм самохвалко и не работя достатъчно или съм некомпетенен защо тогава всички мой съученици и състуденти са във горе долу идентична ситуация като мен ....... [/quote]

  Не те познавам, но не ми се вярва да си самохвалко. Сериозно си звучиш. Просто тръгна с това какви били работодателите и колко давали. Несъгласието ми е с тези приказки. Смени атаката с такава срещу чиновници, политици, лобита и нещата ще звучат съвсем различно.
  Виж, аз програмирам. Искам да имам помощ и да ми остава време. Доходите ми са такива, че няма откъде да платя на работник 500лв, че и осигуровки да има реални на тях. Така не наемам човек. В един момент, ако имам свободни 600-700лв за помощник, а на пазара това са нормални заплати(сега са 600-700 ниските в моята сфера в София), то няма да тръгна да работя само за работника и да му давам 1000лв. Ако, обаче, пазарът на такива като мен е нормален и не ни изтискват, ако мога примерно да предложа цена 10000 на община за поръчка, която сега големите като единствени играчи на тоя пазар допускани(Виж колко често има условия при дребна поръчка да имаш оборот примерно 1 милион на година и 20 работника...) взимат за 100000, то ще има липса на работници при високи обороти. Така ще дават такива като мен и 2000лв- ще имат приходи достатъчно, а никой няма да иска да отиде на 500лв, защото има куп предложения за 1500лв. Бумът от 2007-8 ни показа нещо такова- нямаше свободни кадърни хора и заплатите растяха сериозно.

 100. 100 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#41] от "blaf":

  Те и сега повечето работят като таксиметрови шофьори

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK