Над 300 деца ще получат помощ от държавата за лечение в чужбина

Стефан Константинов

© Красимир Юскеселиев

Стефан КонстантиновНад 300 деца ще получат помощ от държавата за лечение в чужбина през тази година. Това съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов след днешното заседание на правителството.


На него кабинетът премахна ограничението финансирането на трансплантации от Фонда за лечение на деца в чужбина да е до трикратния размер от стойността им в България. По този начин децата, които се нуждаят от такава операция ще могат да получат до 180 хил. лв. - колкото е максималният размер, който държавата отпуска за една година. С досегашното ограничение при някои видове трансплантации, като бъбречните например, не беше възможно да се стигне до определение таван, обясниха от пресцентъра на кабинета.


"Сега всички деца ще могат да разполагат с по 180 хил. лв., когато се наложи. Това са тежки случаи, които не могат да се лекуват в България и затова държавата дава допълнителна помощ на родителите", каза Константинов. Той добави, че досегашното ограничение се е налагало заради остър недостиг на средства във фонда за лечение, който обаче бил преодолян с допълнителни пари от бюджета. "Имаше и дарение от партия ГЕРБ от 1.2 млн. лв.", каза Константинов. По думите му през 2006 г. са били за лечение в чужбина със средства от фонда са били изпратени 39 деца, през 2010 – 276, а през тази те ще са най-вероятно над 300.


"Много богати държави не дават такива суми за лечение в чужбина, България дава, защото знаем, че възможностите на нашата медицина не винаги са високи", обясни министърът. Добави, че средната цена на едно лечение е около 20 хил. евро. Той каза още, че през тази година няма нито един отказ заради финансови причини, а само по медицински съображения.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Много богати държави не дават такива суми за лечение в чужбина, България дава, защото знаем, че възможностите на нашата медицина не винаги са високи", обясни министърът.
  Болният в България не може да се лекува в недоимък, без храна, медикаменти и грижи.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/08/02/1132881_izvunbjudjetni_bolni/
  Лигав и тъп министър е Стефан Константинов. В ненормална държава как да искаме нормална медицина? Щом България не може да лекува тежки заболявания в своите клиники, ще бъде длъжна да плаща за лечение на българи в други страни на ЕС, където това е възможно. Заплащането ще става не по българските, а по съответните европейски тарифи, за да покрива изцяло разноските на пациентите. Такова е заключението на генералния адвокат на Съда на ЕС Педро Круз Виялон (Испания) по дело C-173/09 "Георги Иванов Елчинов срещу Националната здравноосигурителна каса", огласено от Люксембург. Делото се гледа като казус от сферата на свободното предоставяне на услуги в ЕС. Съдия Виялон посочва, че ако българското законодателство е толкова строго, "че прави невъзможно или по-малко привлекателно свободното предоставяне на услуги", е налице несъвместимост с правото на ЕС. Освен това, ако България плаща недостатъчно за лечение на своите граждани в други държави членки, несъмнено пречи и на тях, и на здравните заведения в другите държави да ги лекуват, "поради което представлява както за осигурените лица, така и за доставчиците препятствие пред свободното предоставяне на услуги".Изводът на испанския юрист, който е бивш председател на Конституционния съд, е категоричен: "Следователно по силата на член 56 от Договора за функциониране на ЕС (Лисабонския договор) държавата на пребиваване (България) е длъжна да възстанови разходите, направени за предоставени в друга държава членка болнични услуги, в съответствие с намиращите се в сила разпоредби и скaли (в държавата на пребиваване или държавата на лечение), които са най-благоприятни за осигуреното лице". С други думи водещ е финансовият интерес на пациента, а не състоянието на бюджета на НЗОК. Освен това "разрешението за получаване на лечение в друга държава членка може да бъде отказано само когато идентично или разкриващо същата степен на ефикасност за пациента лечение може да се получи своевременно в заведение, с което здравната каса на осигуреното лице е сключила споразумение".


 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#1] от "latcho59":

  Не се пали толкова - това най-вероятно е поредната схема за източване на бюджета зад граница.

 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Цели 300? Могат да напълнят цял физкултурен салон!

 4. 4 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ще получат "помощ"?!! Не, не е помощ, а ще получат това, което всички сме внесли под формата на данъци и осигуровки точно за тази цел!!!!

  Мамицата им писна ми да ми обясняват как трябва да съм благодарен за нещо, за което си плащам!!!!!!

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Браво. А форумната плява нека си плюе, тя друго не може и не иска. Под всяка новина реват " а защо няма пари за болните деца" ( чунки много ги е грижа за болните деца, ама патардия да се вдига). Сега реват "защо само за 300 деца". "Източват пари". Кой източва пари, чуждите клиники на които ще се плати ли? А за безумния пост на номер 4 нямам думи. Първо научи какво ти покриват мизерните осигуровки и тогава врекай как на всеки се полагат по 180 000 за лечение в чужбина. Абе лайте си...

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Дано не ти се налага да се възползваш от тези 180 хил. за да видиш как ги отпуска любимото ти правителство....

 7. 7 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Абе ей, не се прави на луд, много добре знам, че с мизерните си осигуровки не покривам лечението на 300 деца, но 2 милиона работещи с мизерните си осигуровки ги покриват, както и покриват много други неща. Не протестирам срещу решението, а срещу начина, по който е поднесено - това било "помощ"!!!, не това не е помощ, а нормалния начин, по който трябва да се случват нещата!

 8. 8 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Имаше и дарение от партия ГЕРБ от 1.2 млн. лв."

  Които 1.2 милиона лева са от джобовете на майките и бащите на същите тези деца.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Мда, МЗ и НЗОК все повече се превръщат в туристическа фирма оператор организираща здравеопазването НА ДРУГИТЕ СТРАНИ от ЕС. Благодарение на тази стратегия , тя успешно организира изселването на българските лекари към други страни от ЕС и съответно лечението на българските граждани в чужди клиники. В крайна сметка понеже БЛС не можа да я накара да плаща реално на българските изпълнители в здравеопазването, накрая ще плаща РЕАЛНИТЕ цени, ама на чуждите изпълнители, докато фалира и стане излишна каквато всъщност е.
  Да не мислите ,че у нас няма кой да прави трансплантации например? Има разбира се специалисти, но никой не им плаща труда и затова ще събирате пари за тази дейност в чужбина. Така понеже в България винаги се хитрее да не се плаща квалификацията такива дейности не се развиват. А евтиното излиза винаги по-скъпо...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":
  Д-р Стефан Константинов е акушер гинеколог.
  "daniel_defoe", да не си му доволен пациент? Д-р Стефан Константинов: Никой пациент няма да бъде върнат.
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3478411

 11. 11 Профил на komentator
  komentator
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Миналата година софийската болница "Света Ана" е глобена с 50.000 лева т.к. са спасили 24 пациента от смърт след инфаркт и са превишили нормата от 17 пациента !!!
  Това НОРМАЛНО ЛИ Е В ЕВРОПА????
  Как да не бягат от България тези, които са млади и тези които са с шанс за реализация в чужбина !

 12. 12 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Какво се разбира под дете? До каква възраст? Защото има много хора, които се нуцдаят от пари за операции и лечения извън България! И как точно 1 месец преди изборите ги има тези пари?

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 13. 13 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  По този начин децата, които се нуждаят от такава операция ще могат да получат до 180 хил. лв.
  Ще могат или ще получат? И какво ще стане с останалите хиляди болни деца? Нещо пак ми мирише на корупция - най-дълбоко бръкналия се за рушвет под масата - печели!

 14. 14 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво на няколкото неправителствени организации, които вдигнаха международен шум, за да отпадне безумното ограничение. Всъщност това ограничение не позволяваше държавата да плати нито едно от по-скъпите лечения, които се случват само с помощта на безкористни и посветени на това хора като "Спаси, дари на" (http://www.save-darina.org/)

 15. 15 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Фондът нямал пари? Наглост и лъжа!
  Фондът за лечение на деца в чужбина върна пари преди 2 години в държавния бюджет - при това на фона на Гоцевската кампания Българската коледа.

  Защо постоянно лъжат?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 621 Неутрално

  То от горещини може да се изкука, но затова са отпуските - да си натопят кратуните в студена вода.
  На това гербаджийско правителство обаче много му личи.
  Имам чувството, че първо ни топят в ла*ната, за да сме благодарни когато ни извадят.
  Първо беше статията за отмяна на отмяната на забраната за участие в бордове - първи етап от играта "тука има-тука нема".
  Сега виждаме отмяна на ограничението за връзката с българското ценообразуване. Това си беше направо малоумщина - да направиш оценка на операция, която не можеш да направиш.
  В друга статия днес шеф на РПУ се оплаква, че полицаите ги е страх да не ги набият.
  Този министър засега обра точките с хвалбата, че дори богатите държави не отделят пари за лечение в чужбина.

  pastor
 18. 18 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#16] от "partakesh":
  "В този форум е пълно с глупаци и олигофрени! "

  И аз съм една от тях защото мисля, че парите за лечение на децата в чужбина всяка година отиват при онези 1.4 млрд. от Здравния резерв национализирани за да крепят бюджета...

 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#11:"komentator"]Миналата година софийската болница "Света Ана" е глобена с 50.000 лева т.к. са спасили 24 пациента от смърт след инфаркт и са превишили нормата от 17 пациента !!!
  Това НОРМАЛНО ЛИ Е В ЕВРОПА????[/quote]

  Ако е имало по-възрастни и (не дай си Боже) "прости" пенсионери, може доста тежко наказание да си изпросят.
  "Простият" пенсионер трябва да разбере, че е персона нон грата. Да се джендемосва по-бързо, че пречи на "свръхчовеците" пенсионери и техните побратими.

 20. 20 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "latcho59":

  Като че от джоба си ги дава тия пари. По Кюстендил ги е изкарал. И с мъка ги отделя от сърцето си....

  Нали затова има специален фонд бе, слуга народен...

 21. 21 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 436 Неутрално

  ПО принцип привет за решението, но ето какви съмнения остават:
  - "Дневник" да не забрави да даде информация за отчета, щото едно си е да обещаваш,а друго е да изпълниш, а то и избори идат и едни съмнения ме налягат(от вчера броят на обещанията рязко нарастна)
  - не трябва да има ограничения в парите за деца. Приемам ограничения във видовете болести, състояние на пациента, но в парите - не. Като не можем за децата си да се грижим , какво можем?

  Затова не трябва да се казва ПОМОЩ, А ЛЕЧЕНИЕ - 100% лечение.
  Помощ е за бедните...

 22. 22 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Разстроено

  За всеки депутат партиите вземат по 200 х лв годишно държавна"субсидия" това са безотчетни пари и за четиригодишен мандат стават около 200 милиона и къде потъват...за купуване на депутати и избори за приеми и коли и тн Ако тези пари се вложат за горното благородно дело то няма да остане нуждаещо се дете без такава помощ.Но не би.. това го нямало другаде пълни глупости,но и при нас пък няма много неща които ги има .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Съжалявам, но явно нямаш никаква идея какъв е смисъла от осигуровките и примера ти със 180 000лв е крайно неадекватен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мили съфорумници , прочитайте статията малко по - надолу от заглавието преди да си изсипете закуската на видно място.

  "По думите му през 2006 г. са били за лечение в чужбина със средства от фонда са били изпратени 39 деца, през 2010 – 276, а през тази те ще са най-вероятно над 300."

  Айде да се зарадваме за тия деца и родителите им, които са получили надежда и да помълчим малко за тия, които не са, а?

 25. 25 Профил на small
  small
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Много богати държави не дават такива суми за лечение в чужбина, България дава, защото знаем, че възможностите на нашата медицина не винаги са високи"
  Те щяха да са високи ако не бяха избягали кадърните ни хирурзи от Българи и мизерните заплати които получават!!!Дано не останат само празни предизборни обещания!!!

 26. 26 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Личи си, че идват избори. Досега пари нямаше - ни за лечение, ни за транспалнтации, за раково болните бавеха парите, сега изведнъж намериха ?!?!
  Нека да дадат шанс на болните деца, но защо се сещат само преди избори?

 27. 27 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони!":

  Съвсем наясно съм с осигуровките, това ми е работата. Но нито имам време, нито желание да обяснявам. Просто се опитах да обясня, че смешните осигуровки за здраве, покриват малко и евтини неща и в никакъв случай лечение в чужбина за 180 000 лева, както се опита да ми обясни един съфорумец, че нямало защо да бъде благодарен, защото си плащал здравните осигуровки и това му се полагало. Поне веднъж се опитайте да се зарадвате на дадена новина, без да търсите кого да хулите и как да оплюете. За ошмулената ни държава това е голям жест.

  Няма шики-мики.
 28. 28 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да не дава Господ на имаме нужда от тази помощ.

  Yet another blue planet.
 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Ако всяка година има по 300 деца, които имат нужда от трансплантация, държавата би трябвало да се замисли, дали няма смисъл да инвестира в развитието на подобна дейност у нас, вместо да плаща за лечение по световни цени.

  Втората ми забележка е към журналистите. като сте седнали да публикувате подобна материя, поинтересувайте се от това за какви трансплантации става въпрос, защото трансплантация на солиден орган е едно (и там бройката 300 деца на година ми се струва много голяма за малка страна като България), а трансплантацията на костен мозък е съвсем друго нещо, а и се прави от други специалисти.
  Костният мозък е течен орган и "трансплантацията" е на практика трансфузия (като кръвопреливането). Естествено, преди трансплантация на костен мозък се провежда миелоаблативна химиотерапия (с високи дози, за да унищожи собствения на пациента костен мозък). Последва няколкоседмичен рисков период, в който новият костен мозък да "се прихване", т.е. да заработи и да започне да произвежда нова кръв. Понякога човек може сам да си е донор (автологни трансплантации) и тогава "прихващането" трае 3-4 седмици. При други случаи се търси донор (хетерологни трансплантации) и тогава новият костен мозък "се прихваща" и над 2 месеца.
  Самата трансплантация на костен мозък с подготвителните химиотерапии, с миелоаблативната химиотерапия и последващото "прихващане" струва около 2 млн крони в Чехия (в момента ок. 165 000 лева)

  Трансплантациите на солидни органи имат различна философия, потреби и цени.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Браво. Така и трябва да бъде!

 31. 31 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Радвам се за децата, които ще имат тези възможности. За съжаление обаче не са само те нуждаещи се. И правителството да вземе да издигне нивото на здравеопазването и да създаде нормални условия и достъп до лечение на ВСИЧКИ нуждаещи се в РБ! За това им плащаме. Животът на нито един български гражданин, пък бил той и дете, не е по-ценен от живота на който и да е друг български гражданин, пък бил той и престъпник. Оставете малко емоциите и РАЗСЪЖДАВАЙТЕ!
  Що се отнася до паричната помощ за деца - мисля, че е правилно. Един възрастен може да си направи застраховка на живота и здравето, която да бъде в помощ при подобни случаи, но на едно дете не може по закон (Кодекс за застраховането) да се направи подобна застраховка.
  И трябва да няма горна граница за броя на децата - всички, които се нуждаят трябва да получат помощ от държавата за лечението.

 32. 32 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поредната много добра вест, благодарение на здравният министър и всички гласували за промяната в закона. Поздравявам ги за доброто решение, тъй като здравето е по-ценно от всичко, особено, когато говорим за деца!

 33. 33 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Но защо ми се струва, че целта на статията е да привлече вниманието на аудиторията някак си уж между другото, че е "... имало и дарение от партия ГЕРБ". Да знаете - това няма да е от членски внос! Партиите трябва да изразходват набраните (независимо по какъв начин) финансови средства за политически цели, а не за друго. Нарушаването на финансовата дисциплина е обикновен бандитизъм посред бял ден. В тая държава няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост! Ами като имат пари да правят дарения - значи трябва да се намали или да се премахне субсидирането на партиите от страна на държавата! Ясно е като бял ден.

 34. 34 Профил на winnie__
  winnie__
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Най-важното в случая е че тези пари помагат на болните деца. Хубаво е че правителството мисли за здравословното състояние на младите българчета.

 35. 35 Профил на denessie
  denessie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Надявам се, че това означава над 300 спасени живота! Благодаря на правителството!

 36. 36 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Това е много добре .Трябва да се мисли за всичко

 37. 37 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ето това е реално свършена работа, и то каква!!!Спасяването на животи, при това детски, е най-голямата добродетел.Поклон!Това не са празни приказки от рода на Аз ЩЕ направя, аз ЩЕ изпълня...

 38. 38 Профил на gagata
  gagata
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Браво, това е чудесно, много се радвам. Нашата държава заслужава да има здрави и хубави деца !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK