Пари за пречиствателни станции по курортите ще се дават само срещу точен брой на леглата

Росен Плевнелиев

© Цветелина Ангелова

Росен ПлевнелиевДържавата няма да налее нито лев за изграждането на пречиствателни станции в курортите, ако няма точна информация колко са жителите на една община и тя да е засечена през три източника. Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев след днешното заседание на правителството.


"В момента има жестоки разминавания. Община Созопол например е подала информация, че на територията й има 80 хил. легла. По данни на министерството на икономиката те са 2 хил.", каза Плевнелиев. Той обясни, че по-голямото число, подадено от общината е, за да се обоснове по-високата цена на проекта за пречиствателната станция. На основата на данните на министерството на икономиката се плаща турстически данък.Не искам да влизам в противоречие с министър Росен Плевнелиев. Нека той да каже каква да направим пречиствателната станция в Община Созопол и той да носи отговорността за нея, защото е много лесно човек само да цитира и да коментира. Това заяви пред "Фокус" кметът на община Созопол Панайот Рейзи. "В крайна сметка никъде те не могат да кажат събота и неделя, когато се изсипе цяла България в Созопол, дали сме 40 хил. или сме 70-80 хил. души", каза Рейзи. Според него данните за ползвателите в Созопол са ясни и точни. "Готов съм да разговарям, с който пожелае на тази тема, че информацията, която имаме и даваме, е напълно точна, ясна и съобразена", посочи кметът.Плевнелиев добави, че ВиК дружествата са направили трета таблица, в която са сметнали колко вода се консумира. От нея се вижда, че в Созопол е имало 40 хил. души по време на пика на туристическия сезон. Разминаването в данните на община Несебър било между 350 хил. и 650 хил.


"Каквато и пречиствателна станция да правим, трябва да знаем точни данни, за да я направим адекватна. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на коректната информация. Дали е магистрала или пречиствателна станция тя може да се финансира по европейските фондове само ако има качествено прединвестиционно проучване и точни данни", каза министърът на регионалното развитие.


"Общините да бъдат честни и добри и да подадат точна информация колко жители има през зимата и колко през лятото. Вторият източник трябва да е министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което трябва да подаде коректни цифри какъв е броят на леглата, за които се плаща туристическа такса", каза Плевнелиев. Ще вземем и от Националния статистически институт, добави той.


"Ако общините искат да правим пречиствателни станции - да дадат коректни цифри, съвпадащи на всички нива. Да видим кой плаща, кой не плаща такси и да видим точно колко хора има реално и колко се броят само фиктивно, за да има по-скъпи станции", каза министърът на регионалното развитие.


Той каза, че най-тежките казуси са "Златни пясъци", Созопол, и района около Слънчев бряг и Несебър. До края на май 2012 г. целта е да изведем дълбоководно заустени тръби, за не се създава проблем с директно изливане на отпадъчни води по плажовете в тези зони. Това вероятно ще струва от 15 до 20 млн. лв., каза Плевнелиев.


По-рано през деня той каза пред БНТ, че през 2010 г. са построени и пуснати в експлоатация 6 пречиствателни станции, в момента се изграждат още 14. Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов нарече проблемът "ахилесовата пета на Черноморието" и увери, че "до година-две той ще бъде решен кардинално". Той добави, че държавата е готова да помогне на общините, които не могат да се справят с изграждането и че е възможно да се изготви специализиран закон в тази насока.


Преди няколко седмици зам.-министърът на екологията Ивелина Василева каза, че от есента селищата с население между 2000 и 10 000 еквивалент жители ще могат да кандидатстват за еврофинансиране на пречиствателни станции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK