МВР е получило 236 коли като дарение от собствена фирма

По този начин е заобиколен Законът за обществените поръчки

МВР е получило 236 автомобила "Опел Астра" като дарение от собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Така министерството е заобиколило Закона за обществените поръчки, писа "Медиапул" позовавайки се на данни, получени чрез Закона за достъп до обществена информация. Колите са осчетоводени от министерството на обща застрахователна стойност 2.02 млн. лв., или по 8860 лв. на автомобил.


БМВ е един от най-големите и чести дарители на МВР, показа справка на "Дневник" (виж карето). Според информацията, получена от "Медиапул", само между 1 април и 31 юли тази година вътрешното министерство е получило нови помощи за общо 2.8 млн. лв. От септември МВР би трябвало да спре да приема дарения от частни фирми, но забраната няма да важи за общини и държавни дружества.


Договорът за дарението на опелите е сключен на 20 юли лично с вътрешния министър Цветан Цветанов, който едновременно е и принципал на дружеството БМВ. В същия ден Европейската комисия обяви мониторинговия си доклад за България, в който разкритикува практиката МВР да получава дарения. Не е ясно кога точно са купени колите.
От официалния вносител на "Опел" в България "София ауто" заявиха пред "Дневник", че нямат отношение към сделка, в която да става въпрос за толкова голям брой коли. Тази година те са продали на БМВ "десетки коли, но не и стотици". От "София ауто" не пожелаха да коментират и как е постигната цена от 8860 лв. за неупотребяван автомобил.


Освен заобикалянето на Закона за обществените поръчки дарението буди и други съмнения заради ниската стойност на новите коли. Няма информация за действителната цена, на която ги е придобила БМВ, и дали тя съвпада с посочената застрахователна стойност, декларирана от МВР.


От друга страна, БМВ е държавна компания и с всички дарения, които прави на принципала си, заобикаля данъчните закони и намалява печалбата си. С други думи - дружеството не внася пари в републиканския бюджет, а ги дава на МВР, с което бюджетът на ведомството се увеличава по още един начин.


"Автомобилите са за ползване на РПУ-тата. При закупуването им не са използвани бюджетни средства и затова не е необходима обществена поръчка", заявиха от пресцентъра на МВР, цитирайки управителя на БМВ Симеон Делисивков.


"Медиапул" цитират друг подобен случай от май 2001 г., когато БМВ купува по същата схема 300 автомобила "Опел" и ги дарява на МВР. По същата схема бившият вътрешен министър Румен Петков се сдоби с два бронирани автомобила "Ауди" на застрахователна стойност 200 000 лв., пак дарени от БМВ.Вътрешният спонсор БМВ


БМВ се занимава с разнообразни дейности - от проектиране на охранителна и пожароизвестителна техника до продажба на оръжие. Само до март тази година вътрешното дружество се е отчело с едни от най-големите дарения за принципала си. От справката, с която "Дневник" разполага, се вижда, че БМВ е дала на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" към МВР сумата от 835 207.83 лв. Фирмата е дарила 50 000 лв. за ремонти на подразделения на пожарната в Криводол, Враца, Мездра и Роман. Гранична полиция е получила мобилна система за крупната сума 1 235 376 лв.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2669 Разстроено

  "...дарение от собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги"...- "номерът" с даренията е: ЕДНИ пари(100%) се "разпределят" съобразно силата на интересите, на порции, което е ЗАКОННО скриване на облагите на страните, и което освен, че оскъпява реалната стойност не дава ИСТИНАТА нито пред НАП, нито за статистиката. Въобще ЕДНИ пари се разпределят между "правилните" ВИНАГИ обвързани страни... Лъжат ДЪРЖАВАТА, лъжат и ЕС, а ТЕ ЛЪЖАТ нас...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Поредната "апартаментна" далавера на Цецо, по стара, местна традиция, когато въшката се наяде, първо си намира любовница\онази история с изчезналата, заплодена гербаджийка\, после си сменя жилището, прави си вила и си купува нова кола. Прескачайки обществена поръчка под предтекстта, че парите са си лични на МВР, което е смешно и тъжно - издържана от данъци служба да си има собствени приходи, като да са ги изработили марсианци от Луната, а не хранени хора на РБ. Тъжно е, че по този начин демокрацията, конституцията и устоите на Републиката са подкопани престъпно от една, уж силова структура, която в Сл. бряг я е страх да не я бият. Позор за РБ.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И така МвР заобикаля изискването за провеждане на конкурс за доставка на автомобили

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Беден BG
  Беден BG
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Това физкултурниците били големи далавераджии! Като погледнеш кого са хванали за наркотици, кой прави въоръжени нападения, кой е в силовите групировки, кой върти незаконно държавните пари - боксьори, борци, сумисти и други спортисти!

  Обичаам да обичам и да мразя обичам, но най-вече обичам на себе си да приличам!
 5. 5 Профил на Ivan Geshev
  Ivan Geshev
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Говорете ми още колко е як Цв.Цв. и как само ги 'фаштал пък видиш ли те ги пускали.. говорвте ми. Дарвния, апартаменти, загуба на информация, неяъзможност за събиране на доказателства, полицейско насилие и още безброй много минуси....

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 6. 6 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Освен тези ще излязат и много други факти за подобни врътки и вътрешно ведомствени далавери, наглед уж узаконени, но храбро ощетяващи хазната и всички нас. С изключение на шепа хрантутковци на висши държавни постове. Ето как техният пример мотивира и генерира престъпни уклони сред най-различни прослойки и хора на по-ниски нива.
  Ясно като бял ден: с такива лъжи и далавери реформи не се правят и за това МВР ще продължава да бъде най-не реформираната система у нас.

 7. 7 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Освен тези ще излязат и много други факти за подобни врътки и вътрешно ведомствени далавери, наглед уж узаконени, но храбро ощетяващи хазната и всички нас. С изключение на шепа хрантутковци на висши държавни постове. Ето как техният пример мотивира и генерира престъпни уклони сред най-различни прослойки и хора на по-ниски нива.
  Ясно като бял ден: с такива лъжи и далавери реформи не се правят и за това МВР ще продължава да бъде най-не реформираната система у нас.

 8. 8 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Хахаха, ще пукна от смях - щом самите държавни дружества крият приходи за да не плащат данъци...
  Абе няма ли някой да дойде да документира тези неща - да оставим и ние нашата система за историята на човечеството, току виж се оказало, че сме измислили ноов стой...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 9. 9 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Ами нали точно затова ще си разрешим дарения от държавни фирми, пък техен ще си е проблемът за техните дарители, тях никой няма да ги търси. Така хем вълкът ще е цял, хем агнето сито.
  И откъде-накъде МВР чрез някаква заповед на министъра си ще определя правила за дарения, които и пълнят гушата.
  Това е същото като самореформирането на съдебната система.

 10. 10 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Една от многобройните "печеливши" дейности на "БМВ", в която тя е "определена" да бъде и монополист, са пунктовете за регистрационни номера на МПС в цялата страна. Не само регистрацията и пререгистрацията се извършва от тях, но и производството на самите номера, подложките за тях, както и съпътстващите подмяната дейности. Може да се сметне и при всяка задължителна и законово определена "подмяна на номерата", за какви средства става въпрос, което се случва периодично!

 11. 11 Профил на mechiarpuheini
  mechiarpuheini
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Между другото най-интересното Дневник са го подметнали на края:
  "БМВ се занимава с разнообразни дейности - от проектиране на охранителна и пожароизвестителна техника до продажба на оръжие"
  Продажба на оръжие! Това може би е ключът от палатката защо новите автомобили са на 1/3 от пазарната цена.
  Излиза ,че оставащите 236 по 16 000лв. са дарение от частният вносител на автомобили или по-вероятно от черната каса на МВР(БМВ) !!!

 12. 12 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срам и пак срам, но те нямат срам, усмивката на корупцията, този Цецо, все повече ми напомня на Стефан Софиянски, друг все така приятно усмихнат човек

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Мошеникът си е мошеник ! А Бойко нащо приказваше за таралеж и гол задник ? Знаете ли как се оноде таралеж ? Мооооого внимателно.

 14. 14 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Освен заобикалянето на Закона за обществените поръчки дарението буди и други съмнения заради ниската стойност на новите коли. Няма информация за действителната цена, на която ги е придобила БМВ, и дали тя съвпада с посочената застрахователна стойност, декларирана от МВР."

  И покрай заобикалянето на закона някой е лапнал тлъста комисиона. Ето така ГЕРБ управляват и така се "работи" в МВР. Как ни пазят, как да им вярваме като те не са почтени и прозрачни? И тия "борят" престъпността! Далавери, комисионни, лобизъм,...всичко това е ГЕРБ! МВР даде на думата ДАРЕНИЕ много лош смисъл. МВР, не искам да плащам никакви данъци за вашата издръжка. Живейте си само от "дарения".

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 15. 15 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Един човек трябва просто да е слабоумен, за да приеме, че даренията на МВР са нещо нормално. Нека се сравнят с даренията на старческите домове. Нали по принцип дарението е хуманен акт.

 16. 16 Профил на А, чашката
  А, чашката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От "София ауто" не пожелаха да коментират и как е постигната цена от 8860 лв. за неупотребяван автомобил.

  Какво пискате, кой от вас може да осигури такава цена, с конкурс или без конкурс?
  И аз искам Опел, нов, може да е одраскан за 8860лв/1,95583 = 4530,046 евро.

 17. 17 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Затова държавни фирми не трябва да има. Държавните фирми са или губещи или източвани.

  Ако МВР искат дарения да ги направят анонимни. Отиваш онлайн, правиш дарение, парите отиват в специален фонд и никой не знае кой е дал и колко. Средствата могат да бъдат използвани за подпомагане на пострадали или убити полицаи.

  А в МВР трябва да се направят дълбоки реформи...

 18. 18 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "ventsy":

  Не става така. Анонимните дарения подлежат на разкриване. Убитите и ранени полицаи не оправдават даренията. Когато един полицай бъде убит или ранен при и по повод на изпълнението на неговите задачи, това е трагедия за семейството му и за държавата. Няма дарение, което да овъзмезди тази трагедия, освен самата държава. Защото анонимният дарител може да е бил този, който е убил или ранил същия полицай.

 19. 19 Профил на Ах, морето
  Ах, морето
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре де, търг за МВР непознато явление ли е, кво е?? Или апартаментите на Цецко няма как да минат с търга??

 20. 20 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "moon744":

  То е ясно че ако някой убие или рани полицай, то той трябва да бъде наказан с всичката сила на закона.
  Просто казвам че при анонимни дарения, дарителите няма да им бъде дадено преференциално отношение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK