Екоминистърът спря проект на "Юлен" в ски зона Банско

Екоминистърът спря проект на "Юлен" в ски зона Банско

© ДневникМинистърът на околната среда Нона Караджова е спряла инвестиционен проект на фирма "Юлен" в ски зона Банско. Това стана ясно от съобщение на сайта на министерството. Става дума за проект за строителство на нова чайна в местността Платото на мястото на изгоряло преди година заведение.


Проектът за новата чайна, който е внесен от "Юлен" за одобрение, обаче е с по-голяма квадратура от изгорялата постройка - 473 кв. м вместо 306, а локацията му е на 250 м от старото заведение.


Караджова е прекратила започналата екооценка на проекта с мотива, че той попада извън концесионната площ на "Юлен" по териториално-устройствения план (ТУП) на ски зоната от 2000 г.
В решението си министърът припомня, че съгласно 10-годишния план за управление на Националния парк "Пирин", където е разположен курортът, ново строителство е недопустимо и могат да се изграждат единствено ски пистите и съоръженията, залегнали в първоначалния ТУП.


Петър Петров от ръководството на "Юлен" отказа да коментира решението и дали фирмата ще го обжалва.


Решението на министъра е в унисон с изказването й от миналия месец, че нови проекти над Банско няма да се допускат, преди да се реши спорът за ски зоната. През юни Караджова обяви, че две измервания на зоната, поръчани от екоминистерството, са установили, че "Юлен" е разпростряла пистите и съоръженията върху 1650 декара от националния парк - с около 655 декара над площта, записана в концесионния договор.


Тогава Караджова предложи с поправки в Закона за концесиите да бъде променен договорът, така че вече да включва и завзетите от фирмата площи, както и да се повиши годишната концесионна такса, която "Юлен" плаща.


Според екоминистерството надхвърлянето на първоначалната площ е станало отчасти заради промяната в устройствения план на ски зоната през 2005 г. Тогава картата на зоната е била променена, но това не е било отразено в концесионния договор, стъпил на първоначалния план от 2000 г.


Екоорганизациите от групата "За да остане природа" разкритикуваха намерението на Караджова и призоваха правителството да национализира съоръженията и пистите извън обхвата на концесията или да разтрогне концесионния договор. "Юлен" обаче заяви, че данните на екоминистерството не са коректни и започна собствено измерване на зоната.


Споровете по техническата документация тепърва предстоят в работна група между министерството и концесионера и едва след това ще бъде взето решение по казуса, съобщиха вчера от пресцентъра на ековедомството.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3142 Весело

  "...строителство на нова чайна в местността..." - това малко КАМЪЧЕ едва ли ще обърне шейната на Юлен, защото много от властИЗПОЛЗВАЩИТЕ се возят ли, возят на нея...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Гледам и не вярвам на очите си!!! Рушвета ли не е приведен навреме???

 3. 3 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1426 Весело

  До коментар [#2] от "kimba3":
  Караджова си пази мястото- тези неща се решават на по- високо ниво от нейното. Там отива и превода, пардон, дарението

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Плевналиев е много креслив когато бута баракта на някой дядо, но си, но за това че половината ски-зона на Юлен е построена незаконно не бил получил писмен сигнал от Нона Караджова, то бива лицемерие ама чак такова дебелоочие и за нашите стандарти идва в повече. На този фон това за чайната си е фарс.

 5. 5 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"svoboden"]Плевналиев е много креслив когато бута бараката на някой дядо, но за това че половината ски-зона на Юлен е построена незаконно не бил получил писмен сигнал...[/quote]
  Народа му вика "дебелоочие"...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 6. 6 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Струва ми се, че това е едно добро начало! Дано да продължават в този дух и когато става дума за по-големи нарушения.

  Вярвам, че е добре държавата да пипа здраво, когато става дума за опазване на национално (и световно) природно богатство, от което малка група хора се опитва да изстиска максимум печалби без въобще да се интересува от последствията върху природата и устойчивото развитие на района.

  www.zaednovchas.bg
 7. 7 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1423 Весело

  Свещ на Цеко за Алеко!

  Хитростта пречи на мисълта!
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  И аз все се надявам, да почнат да се случват добри неща. Малко смелост трябва на кабинета. Важното е да бутнат първата къща и съответно собственика и в затвора. После ще бъде по-лесно. Дано са си взели поука от критиките за Юлен през юни и успеят да ги вкарат в правия път

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво на Нона. Сега да премахнем и незаконните 2-3 лифта и залесим 1-2 писти.

  gorskia
 10. 10 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Все не вярвях, че любимата ми ски зона Банско е незаконна, но еколозите ме убедиха: http://forthenature.org/upload/documents/2011/07/Zakonna_li_e_ski-zona_Bansko.pdf

 11. 11 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 748 Неутрално

  За това народа си има приказка:

  На триците скъпи, на брашното евтини.

 12. 12 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Едно принципно решение, браво на Нона Карджова!

 13. 13 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Днес чайната...
  Утре Концесията!!!

 14. 14 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#5] от "Майстор Балкански":
  Майсторе чети и се учи: "Договорът с „Юлен” АД, сключен през 2001 г., ... Според икономическия анализ концесионерът е заплащал сумите по концесионното възнаграждение по методика, която се прилага за концесиите за отдаване на подземни богатства и в която при определяне на размера на възнаграждението не се взима предвид площта на концесията. Към този тип концесия би следвало да се приложи специфична методика, която отчита и защитава по-добре интереса на държавата, сочи още икономическият анализ. В него е отчетен и фактът, че в предходните години не е упражняван адекватен контрол върху параметрите на концесионния договор, което е довело до сегашното състояние."
  И пиши отговорите си:
  1. Кой точно е сключил този договор през 2001 г.?
  2. Защо тогава не е изготвена "специфична методика"?
  3. Кой точно е трябвало 2001-2009 г. да упражнява "адекватен контрол"?
  4. Защо едва сега - 2011 г. "честни хора" се сещат за Юлен и обвиняват министрите на ГЕРБ за престъпленията на предишните?
  5. Кое е умното решение според тебе (и подобни) - да се разрушат лифт и пр. за да се спази закона - със съответни преки и косвени загуби, да се разстрелят 20-те отговорни от 2-те миналите правителства, или да се узакони статуквото - с огромни глоби, такси и пр. поне за напред?
  Или нищо от изброеното няма значение - важното е да се плюе по ГЕРБ.
  Пряко по темата - браво на Караджова -стъпка в правилната посока.

  Поздрави
 15. 15 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Изключително неприятна "чайна" беше - всъщност ресторант на самообслужване. Абсолютно никакъв смисъл няма от него, въпреки че при една по-сериозна буря на Платото може да послужи за подслон на такива идиоти като мен. Заради такива като нас изсякоха 0.001% от горите на България. Другите 99.999% отидоха в Гърция или в нечии печки, ама за тях екологичните организации и тук постващите мълчат като....

 16. 16 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#15] от "Скиорски":

  Пич, ти беше ли на протестите при приемането на новия Закон за горите 2010-2011, ако не си просто замълчи.

  Защото еколозите и доста граждани като мен бяха на протестите в София пред парламента, и отстоявахме Законът за горите да гарантира опазването именно на останалите 99,9999 % от българските гори!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 17. 17 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "Скиорски":

  А на протестите по предишния закон за горите през 1998? И на протестите срещу заменките на гори през 2008 и 2009? И на протестите 2006 и 2007 срещу опитите з аузаконяван ена разпродажбите на публичните гори?
  Беше ли? Не си, иначе нямаше д а питаш. Писна ми от драскачи, дето си седят на топло до зад-ка на жената и мрънкат.

  gorskia
 18. 18 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Starec":

  частично си прав, ама недей с въпросите че ще задам следните:
  - кой одобри ОВОС на ски зоната 2001 и в чие правителство е сега?
  - кой разреши строителството на два нови лифта миналата година?
  И накарая - незаконно строителство не може д а бъде узаконено и по закон трябва д а бъде разрушено. Ти искаш ли това правителство да спазва законите или не? Правя Аферим на Нона за много нейни действия през последните 2 години, но ми се иска да е за ВСИЧКИ действия. Писна ми от продажни министри през последните правителства и сега имам високи очаквания.

  gorskia
 19. 19 Профил на Мер Ака Ри
  Мер Ака Ри
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#3] от "kkk_20":

  ПИБ ПИИИИБ !!!

 20. 20 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От доклада на еко активистите виждам, че извън определената зона са само пистите Шилигарника 2 и Стражите. Това сигурно има нещо общо с промяната на устройствения план на ски зоната през 2005.
  Разгледах пистите и измерих разстоянията в Гугъл и остановявам, че пистите надхвърлят 30 м ширина с много малко, един, два метра с изключение на местата където се събират две писти. Не знам какво е изискаването за тези зони, но от гледна точка на сигурността те трябва да са поне сбора на ширините на всяка една от пистите. Ширината на просеките на лифтовете са 10 -15 м. Не виждам как с тези стандарти на лифтовете може да се впишат в 6те метра които са отредени. Личи си, че са се опитали да използват минимално пространството, защото ако се наведеш може да се пипнат клончетата на боровете. Изглежда като оценката да е направена малко неадекватно. Честно казано, ако има злоупотреби са незабилижими. Сравнено с други проекти в България това е милионна от капка в морето. Банско ми е любимото място за каране и то стана такова след като бяха направени всички нови съоръжения преди това само на Боровец и Пампорово карах. Там между другото просеките на лифтовете е със същите размери.

 21. 21 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Дано само не е единствено малко прах в очите на хората преди следващото безумно решение по по-генералния казус. Все пак макар и малкото обществен натиск доведе до някакъв резултат. Браво на всички, дали от времето си, за да изразят гражданската си позиция!

 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Защо Плевнелиев не удари едно рамо на Нона и не вземе да дотътри оная симпатична GPS апаратура, с която мерят колко чадъри има на плажа за да измерят колко хектара гора са гътнали бандата ЮЛЕН извън концесията??? Нали било много трудно да се изчисли и нямало с какво да се измери

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Добро решение на министърката! Хайде сега и за ония заграбени и унищожени 65 хектара от националния парк да последва наказание, за да знаем, че законите не са само на хартия!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 24. 24 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "Starec":

  Ако министри от минали правителства имат пръст в тази далавера, няма нищо по-просто сега ГЕРБ да им потърси отговорност. Което очевидно не става.

  Вероятно поради възприетия от гербаджийското правителство принцип: "Гарван гарвану око не вади". Единственото ясно е, че имаме едно безобразие, и общественоста в България вече не желае да търпи подобни неща.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 25. 25 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "reminder":

  ами явно ни можеш да четеш, нито да ползваш линийка. Като си платиш карта за половин ден в Банско, с нея пускат ли те да караш цял ден? Като Юлен са си платили за 6 метра, нема как да ползват 15, нъл така?

  gorskia
 26. 26 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#25] от "gorskia":
  Прав си, че няма да ме пуснат за цял ден, но тука едва ли става въпрос за неплащане. По-скоро за някакваи стандарти, които не са съобразени с действителността. А за линийката мога да те уверя, че няма грешка. Може всеки сам да си направи замерване.

 27. 27 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  писта томба не е 30 м. широка колкото е разрешена , а 70 метра. не знам как я мериш ?
  До коментар [#26] от "reminder":

  gorskia
 28. 28 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  МОСВ се издига в очите ми. Най-сетне адекватни решения по закон, а не по изгода на олигарси и мутри. А какво стана с ония 65 хектара ски писти, незаконно построени в парк Пирин? За тях кога ще има санкция?

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 29. 29 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Весело

  Пфу, почнах да се повтарям вече. Извинявайте, възрастта не прощава

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 30. 30 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да не би да идват избори случайно?

 31. 31 Профил на звяр
  звяр
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Там и в момента се сече,но всички или са некомпетентни или подчинените на министърката играят двойна игра и и подават неверни данни.Всички поразии са замаскирани от наемни хора.

  Аз знам,че нищо не знам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK