РЗС подкрепя Прошко Прошков за кмет на София, Мартин Заимов води листата им

РЗС подкрепя Прошко Прошков за кмет на София, Мартин Заимов води листата им

© Юлия ЛазароваПартията на Яне Янев РЗС обяви подкрепа за кандидатурата на Прошко Прошков за кмет на София. Мартин Заимов пък ще води листата за общински съветници на партията.


Засега нито партиите от "Синята коалиция", нито самият кандидат Прошков са коментирали неочакваната подкрепа.


"Ако досега имаше съмнения, че Прошко Прошков ще отиде на балотаж, от днес няма да има такива. С подкрепата на РЗС Прошков със сигурност ще участва на втория тур на изборите в столицата", заяви на пресконференция Яне Янев. Обясни мотивите на партията си така: "За нас е изключително важно София да се отнеме от групировката ГЕРБ, която ръководи по столицата по модела "Софиянски - Борисов".
В същото време заяви, че РЗС правят "огромен компромис", като не издигат свой кандидат-кмет в столицата, и че няма да правят подобни жестове на други места в страната.


Общинският съветник Мартин Заимов, който беше кандидат за кмет на десните партии на предишните избори, обясни решението си за оглави листата на РЗС с аргумента, че "трябва да се уважават избирателите, а не да се водят котерийни битки между партиите". Като кандидат от гражданската квота той е подписал паметната бележка на РЗС, с която се заявява подкрепа за Прошков, но и се призовава за подкрепа на партийния им кандидат за президент - Атанас Семов.


В документа, подписан от Янев и Заимов, пише, че до това решение се е стигнало заради "задълбочаващата се тежка криза в "Синята коалиция" и системните опити на ГЕРБ да разцепва и присвоява десния политически спектър", както и "с цел да се създаде стабилен десен управленски проект".


Неотдавна подобно решение - за подкрепа от друга политическа сила, предизвика силни трусове в десния съюз. Напрежението между СДС и ДСБ беше породено от факта, че партията на Мартин Димитров е подписала споразумение с новото ОДС за подкрепа на десния кандидат за президент Румен Христов. В ОДС влизат "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия и някои от тях са в обтегнати отношения с ДСБ на Иван Костов, която пък е партньор на СДС в "Синята коалиция".


В събота от ДСБ отново определиха тази подкрепа като подмяна на "Синята коалиция" и "компрометирано политическо споразумение с партии, които са срещу нашия кандидат за кмет на София".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK