Искра Фидосова: Уседналостта в Изборния кодекс изигра своята роля

Искра Фидосова

© Георги Кожухаров

Искра ФидосоваВ цялата страна ще има едва няколкостотин души – 200, 300 или 500, които да са променили адресната си регистрация с цел изборен туризъм и това няма да е решаващо за вота. Този извод направи в сутрешния блок на БиТиВи председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова (ГЕРБ). В същото време телевизията излъчи репортаж от созополското село Габър, където новорегистрираните жители са около 150 души и в момента се води разследване срещу кмета Димитър Трънков заради направените от него неправомерни регистрации.


Фидосова обясни, че тези няколкостотин души са променили регистрацията си в промеждутък от 8 дни през януари след ветото, което наложи президентът Първанов върху текстове от Изборния кодекс, сред които и този за т.нар. уседналост. По думите й тези новозаписани избиратели могат да се окажат решаващи само в някои села, но те са единици.


Тя уточни, че в с. Габър може би няма да се съберат необходимите 350 избиратели, които се изискват по закон, за да се проведат избори за кмет. Според нея част от новорегистрианите са направили това извън тези дни през януари и така те няма да могат да участват във вота там.
Фидосова допълни че тази седмица от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) трябва да предоставят справка за актуалната обстановка и там ще се види колко души реално са променили адресната си регистрация.


Искра Фидосова отговори и на въпроси за кандидатурите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент, като посочи, че те са "хора, познати на обществото" и обявяването им, което ще е в неделя, изобщо не закъснява. По думите й предизборната кампания е достатъчна, за да бъдат представени те на избирателите. "Нека да ги оставим да си свършат работата там, където са техните постове и позиции в момента", призова тя.


В отговор на въпрос Фидосова отказа да обвърже името на регионалния министър Росен Плевнелиев със слогана на партията "Градим България". "Доказахме, че България може да строи, че България може да бъде финансово стабилна страна, че България може да реформира и да има модерно здравеопазване и образование. Думата "градим" е естествено продължение на това, което сме правили досега. Ние изграждаме, продължаваме да развиваме България", обясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK