Най-много претенденти за кмет - в Бургас

Местната власт става все по-привлекателна за партии и независими


- Партньори на левицата и десницата в парламента изневеряват по места

Интересът на партиите към кметските и общинските избори остава висок. След като в началото на август Централната избирателна комисия регистрира 73 партии (с 15 по-малко в сравнение с 2007 г.), сега по регионите се наблюдава увеличение на желаещите формации да издигнат кандидати за кметове, показа проверка на "Дневник".


Срокът за вписване на партиите, коалициите и инициативните комитети изтече на 28 август, а до 20 септември ще могат да се регистрират кандидатите за кметове и общински съветници.
В София са регистрирани 37 формации и инициативни комитети за кметските избори, докато преди 4 години броят им е бил 30. В същото време за общинските са заявили участие 44 партии, обединения и комитети, докато през 2007 г. са били 51.


На 23 октомври ще може да се гласува и за един независим кандидат за кмет и един независим претендент за общински съветник - съответно Георги Жеков и Цончо Колев, научи "Дневник" от Общинската избирателна комисия (ОИК).


Четири коалиции ще издигнат кандидат-кмет на столицата - "Синята коалиция" (ДСБ и СДС), ОДС, в която влизат ССД на Стефан Софиянски, Демократическата партия на Александър Праматарски, БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден", БНД на отцепниците от НДСВ и ВМРО-НИЕ на пловдивския кмет Славчо Атанасов.


Партньорите на СДС и ДСБ в "Синята коалиция" в парламента - Обединени земеделци на Анастасия Мозер, БСДП на Йордан Нихризов и Радикалдемократическата партия на Захари Петров, са се регистрирали в отделен съюз в София. В партията на Иван Костов не знаеха за решението им, но очакват подкрепа за десния кандидат Прошко Прошков.


Съюзниците на БСП в "Коалиция за България", с която са в парламента - Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и "Евророма" на Цветелин Кънчев, също ще участват в коалиция "Евро за София". ЛИДЕР и ДПС ще са в общ съюз, но само за изборите за общински съветници.


В Бургас в изборите за общински съветници ще участват общо 47 партии, коалиции и инициативни комитети - със 7 по-малко спрямо 2007 г. Кандидати за кмет обаче ще издигнат 22 партии и коалиции - двойно повече отпреди 4 години.


По-висок спрямо 2007 г. е интересът към кметското място в Русе - сега са се регистрирали 28 формации, докато преди 4 години кандидатите са били 11. За общински съветници тогава са се борили 47 формации и 11 независими претенденти, а сега са подадени общо 43 заявления за участие.


В Пловдив са се регистрирали 45 формации, колкото и през 2007 г. Местните коалиции там са четири - "Синята коалиция Пловдив", Гражданска мрежа за модерен Пловдив, "Кауза Пловдив" с участието на "Новото време" на Емил Кошлуков.


Вероятно сегашният кмет Славчо Атанасов ще бъде издигнат за втори мандат от съюза между ВМРО-НИЕ, новото ОДС, Обединени земеделци, НДСВ, Радикалдемократическата партия и БСДП. Двайсет от всички регистрации са за кмет на Пловдив, докато през 2007 г. е имало 13 кандидати. В Пловдив за кметското място ще се бори само един независим кандидат - Нанко Кушеков.


За кмет на Варна са дали заявка 37 формации, сред които 5 бизнес сдружения, докато през 2007 г. кандидатите са били общо 14. За общинските избори са се регистрирали 53 партии и коалиции срещу 54 преди 4 години. ОИК - Варна, отмени регистрацията на двойника на десния съюз между ДСБ и СДС - "Синя коалиция - Варна", в която трябваше да влязат "Обединени земеделци" и "Евророма".


Кандидатите за кмет на Ямбол ще са 31, или поне толкова формации са се регистрирали за кметския вот. При предишните избори за кмет на Ямбол са мерили сили само 18 кандидати. Повече са партиите и инициативните комитети, които ще се конкурират за места в общинския съвет - 40.


За кметското място в Кюстендил се регистрираха 19 формации - с осем повече от претендентите на предишния вот. В общинските избори ще участват 25 формации.


ОИК - Перник, регистрира 31 формации за общинските избори. За кмет на общината ще мерят сили 19 партии и коалиции - с 6 повече от последните избори. Там обаче десните се разцепиха и регистрираха две коалиции - "Обединена десница" (в нея влизат СДС, НДСВ, новото ОДС, БСДП, РДП и "Обединени земеделци") и "Демократи за Перник" (с участието на ДСБ, БЗНС и ВМРО).


Независимо че Демократическата партия е част от ОДС, местната структура в Перник единодушно е решила да подкрепи "Демократи за Перник", съобщи областният председател на Демократическата партия Петьо Фетфов, цитиран от  "Фокус".


Официално Демократическата партия не е вписана в коалицията "Демократи за Перник", но нейни представители са включени в листите за кметове на населени места и за общински съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Издигат много кандиидати за да може да се стигне до балотаж, защото иначе ще им стане лошо от първи тур да го изберат бъдещия кмет! Тогава ще има да обясняват на какво са дължало и т.н.

 2. 2 Профил на ivanko1
  ivanko1
  Рейтинг: 433 Неутрално
 3. 3 Профил на oponenta
  oponenta
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Като чета статията установявам, че ОДС настъпват мощно в цялата страна.... затова те заслужават поздравление за смелостта да инициират и предприемат реални действия за обединение на автентичната десница!

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Бургас си има добър кмет. Синята коалиция и БСП настъпват смело към 4 % бариера, ама първите отдолу нагоре, а вторите обратно. Мечтая и ние в София да имаме кмет като бургаския.

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Бахти бъркотията! Направо ме заболя главата още по средата на статията от всички тези вождове

 6. 6 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#4:"grayeagle"]Мечтая и ние в София да имаме кмет като бургаския. [/quote]

  Ако ти се сбъдне мечтат, ще си мамаш кметица, а не кмет.

  Sofianec
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1530 Весело

  Много вожд, малко индианец.

  Винаги скогато се отваря възможност припомням поучителната история от миналите местни избори за общински съвет в Сандански. При наличието на безброй партии и независими кандидат почти всички паднаха под минимума необходим за влизане е ОС. С някакви си мисля около 7% една ромска организация спечели изборите (явно толкова са ромите в Сандански ама са единни) и след преразпределението на местата спечелиха мнозинство в ОС, т.е. станаха управляваща сила в града (хак да им е на Сандански). След 2 години обаче сами се отказаха та тихом мълком проведоха нови избори за да има управление в града.

  Кубрат, Кубра-а-а-т.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 8. 8 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 621 Неутрално

  В Бургас кметските избори са предрешени според мен - настоящият кмет е най-добрият след промените. Не знам какво трябва да те накара да не гласуваш за него.

 9. 9 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 451 Неутрално

  За съжаление,политиката остана един от малкото печеливши бизнеси!Може би,на това се дължи този ентусиазъм!

 10. 10 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#9:"feniks78"]За съжаление,политиката остана един от малкото печеливши бизнеси!Може би,на това се дължи този ентусиазъм[/quote]
  Т.е. не искаш да допуснеш, че в БГ има много неща за оправяне по градове и паланки и съответно много хора искат да се нагърбят с нелеката задача да помогнат на обществото, един вид pro bono. Странно, много странно...

 11. 11 Профил на marystaneva
  marystaneva
  Рейтинг: 453 Весело
 12. 12 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Бургазлии ще кажат, но мисля, че настоящият им кмет е читав. Градът изглежда все по-добре, направи Спирита, един от сериозните кандидати за еврофондовете.

  Кметовете и кандидат кметовете трябва да разберат, че дори най малките неща са важни. Не в София да се радваме, че направили алеите в част от Южния парк, сякаш не е нормално да се случва..

  ще се оправим...сами
 13. 13 Профил на lavenda
  lavenda
  Рейтинг: 8 Весело

  Даа,наистина ние от Бургас можем да се похвалим с работата на кмета и резултатите от нея.Титлата "Най-добър град за живеене в България" за 2010 г. не ни у дадена случайно.Струваше си газенето на калта и заобикалянето на изкопите през зимата.Централната улица стана приятна за разходка,без дупки и стар асфалт,сложиха много пейки,зеленина,оправиха Морската градина,Казиното,градският транспорт е редовен и с много нови автобуси на метан....мога още много да пиша.Мисля,че Димитър Николов няма от какво да се притеснява на изборите - бургазлии оценяваме високо труда му,аз лично няма да имам никакви колебания пред урната.

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1521 Весело

  Щом съюзник на БСП в "Коалиция за България" ще бъде и "Евророма", лидер на която е криминално проявеният Цветелин Кънчев, озачава че столетницата майка много я е окъсала. Да им е честито съдружието на Комунистите и да приготвят скарите и кебапчетата !

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#13] от "lavenda":

  АЗ СЪЩО НЯМАМ НИКАКВИ КОЛЕБАНИЯ!

 16. 16 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Аз съм от Бургас. Кметът ни е супер. Градът ни е коренно променен, много неща се направиха и то в положителна посока. А имам и лични впечатления от този човек, също и от познати - винаги ще обърне внимание на човек, ще се заинтересува от проблема му и ако е във възможностите му, ще помогне. За мен като бургазлия кметът ни е върха!

 17. 17 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Недей си мечта толкова...остави, че имаме градинки - с най-много фалирали фирми в България сме...съответно няма работа.

 18. 18 Профил на burgas73
  burgas73
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Градът ни става все по-добро място за живеене като облик и инфраструктура. Факт. Като кмет Николов се справя много добре. Факт. Но е някак неприлично това захаросано венцехвалене, колеги съграждани от форума......

 19. 19 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#17] от "melina_a":

  Приемам и запомням казаното от теб. Винаги, който е на място знае истината. Поздрави.

 20. 20 Профил на ledenotomomiche
  ledenotomomiche
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Много са да.Но нямат шанс срещу
  Димитър Николов.
  Най-много да се стигне до балотаж.Няма нито един достоен опонент поне за сега.(особено Ваклин Стойновски)
  Борбата в Бургас няма да е за кметския стол а за общински съветници.
  melina_a
  Безработицата не е задължение на кмета на един град.Нито носи вина за фалита на фирми.Безработицата като явление е отражение на държавната политика.

 21. 21 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Бургас е уникален град,но две неща ме втрещиха:

  Кучешки градини!

  Кошчета за кучешки отпадъци с найлонови ръкавици в тях!

  И ни едно бездомно куче по улиците!

 22. 22 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Проектите на Бургас, бяха направени от зам. кмета от екипа на Йоан Костадинов - ВЕНЕЛИН ТОДОРОВ, отговарящ по онова време за ресор - Екология и Евроинтеграция!
  Новият кмет, роден в турското село Руен в семейството на селяни от село Просеник и село Надър - бивш общински ренегат от СДС, получи на готово 99% от изготвените проекти с които бе възстановен града ни. Кметът Николов е собственик на имоти и активи чрез подставени лица за над 5 милиона лева, които е придобил от врътките си в СДС и ГЕРБ.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 23. 23 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#20] от "ledenotomomiche":

  Димитър Николов е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, партията, която управлява България в момента. Така, че има много общо-той също прави държавна политика. Това, че е "просто" кмет не означава, че не трябва да търси начини за инвестиране в бизнеса на града, за нови проекти(не само за градинки и улици) за развитие и насърчаване на малък и среден бизнес.

 24. 24 Профил на ledenotomomiche
  ledenotomomiche
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Димитър Николов имаше огромно желание за индустриална зона....предлага 2 пъти но не я приеха от общинския съвет да не ги изброявам поименно.
  Колкото до градинките,уличките и ремонтите на пътищата това също разкрива работни места г-жо макара и временни.
  Ако толкова не ви харесва какво се прави за Бургас ето има още 21 кандидата за поста. Изберете си друг това е ваше право.Но ако си мислите че един кмет може да реши проблемите с безработицата в гради независимо от коя политическа сила е грешите.
  Само една малка тайна ще ви издам всяка чужда фирма желаеща да прави инвестиции в България е задължена да отворя централния си офис в София.
  Ето заради това там се инвестира повече.

 25. 25 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#24] от "ledenotomomiche":

  Не става дума за чужди фирми, има достатъчно българи, които могат да правят и развиват дейност.
  Никъде не съм посочила, че няма да използвам правата си, нали? Точно поради тази причина, да - ще си избера друг кандидат.
  Индустриалната зона не е единственият начин за справяне с безработицата, така че стига вече с тази индустриална зона. Да, хубаво щеше да е, ако беше гласувана, но уви. Бургас не е индустриален град, има и други дейности, които биха могли да бъдат развити. Както и временните работни места - те не решават проблемите на големия град, които никак не са малко за "Най-добрият град за живеене".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK