Бездействието на държавата, или историята за един разстрелян делфин

Бездействието на държавата, или историята за един разстрелян делфин

© Атанас Русев"В разговорен смисъл престъпление е онова деяние, което е явно несправедливо, и санкционирано от обществото за противоправно, недопустимо и противоречащо на моралните очаквания за дължимо поведение". "Според чл. 9, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република България престъплението е общественоопасно деяние, което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо."


Това е записано в българската Уикипедия. Уикипедия е лесно достъпна база данни, която може да използва всеки, който не знае нещо и иска да го провери. А, ако е прокурор, знае, че може да провери подобна информация в Наказателния кодекс.


В НК има и нови текстове за престъпленията срещу животни. Те също са лесно откриваеми и в тях е записано, че насилието над животни е наказуемо. Чл. 325Б от НК гласи: "който умишлено умъртви животно, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от хиляда до три хиляди лв. "
Убийството на делфин обаче е наказуемо по един друг, много по-стар регламент в Наказателния кодекс: "Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева". И трите вида делфини, които живеят в Черно море, са защитен вид по въпроснотo приложение на закона, а два от тях са и световно застрашени.


Това обаче очевидно не е известно на полицаите в Царево.


Преди ден стана известно, че оттам са отказали да се занимават със случая на разстрелян делфин (от снимките се виждат поне 5 дупки от куршум), който изплува на плажа на къмпинг "Корал".


Тялото беше открито от концесионера на плажа - Атанас Русев. Той описва случая в www.clubextreme.org. Там разказва, че след като е подал сигнал на 112, пристигат двама полицаи. Те обаче заявяват, че според началника им в Царево случаят няма как да се квалифицира като убийство и те няма какво да направят. От районната прокуратура в Царево заявиха за "Дневник", че при тях е постъпил сигнал за намерено животно в "напреднало трупно разложение". Нямат данни за насилствена смърт или следи от огнестрелно оръжие. Дежурният прокурор Мария Николова е разпоредила да се обезопаси района и ако се налага за случая да се осведоми Окръжната прокуратура. Те не бяха открити за коментар. Междувременно от министерството на земеделието съобщиха, че са разпоредили проверка по случая на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. От там смятат, че най-вероятно "делфинът е екзекутиран с автоматично оръжие, тъй като ясно личат следите от автоматичен откос"."Дневник" очаква още реакции по случая районната прокуратура в Царево. Търсим коментари и от екоинспекцията в Бургас и ветеринарната служба. 

"Държаха се, все едно им е гадно, че са дошли. Че са направили нещо извънредно", заяви Русев пред "Дневник". Още доста развълнуван,  той каза, че не може да повярва и че "няма такава държава". Според него куршумите е можело да се извадят и да се види с какво оръжие е стреляно.


"Шефът на полицията в Царево и прокуратурата - хората, които трябва да се занимават с това и да знаят казват, че това не е престъпление. Утре ще убият някой човек и ще го заровят сякаш нищо не е станало", продължава Русев.Информацията за случая подпали Фейсбук, а граждани започнаха да разпространяват петиция до институциите и медиите. "Ние сме шокирани да разберем, че в нашата страна делфини се убиват с оръжие за забавление и още по-шокирани, че властите в България очевидно не искат да порложат усилия да прилагане на закона. Бругалния случай ще бъде запомнен и ще бъде свързван с името на страната за дълги години напред: България - страна-убиец на делфини".

Той не е забелязал нищо необичайно преди да се появи делфинът. Животното престоява денонощие на плажа. От ветеринарната служба отказали да се ангажират с някакви действия, препратили към общината.


"Бяхме в морето с лодката за риба, когато ми се обадиха по телефона от Екологията в община Царево. Към 10.20 сутринта. Човекът каза, че задължение на концесионера е да си почиства плажа. За него това представляваше просто едно почистване... Не знам точно колко минути виках по телефона, но стигнахме до там, че дори и аз да направя всичко, беше нужно да му се обадя, за да ми каже къде да заровя делфина", продължава Русев, докато описва първоначално случката.


"Самият факт, че екоинспекцията го е заровила някъде е престъпление. Явно хората, които по принцип се занимават с такива неща, трябва да ходят на опреснителни курсове", разказва Русев пред "Дневник"


"Невероятно фрапираща гледка - имаше и още кръв. Аз имам и камера, но отказвам да снимам такива неща. Бяхме се събрали 30 души и само аз звъннах на 112", спомня си Русев за гледката на изхвърления от морето делфин. Той продължава: " Имаше предложения дори да го пренесем с лодка до съседния плаж и там да се оправят с него. Така действа цялата държава - идва проблем - хвърляш на някой друг - дали се решава или не - не е ясно", заявява още Русев. Той дава пример как постоянно пуска сигнали, пише жалби, праща снимки за нередности по плажа.


Последният случай е със самолети, които летяли на 10 метра от хората - "изключват си двигателя и пикират". Русев казва, че като се обадил на 112 му се изсмяли. След много разкарвания, в крайна сметка полетите спират за няколко дни, след което отново започват да летят над плажа.


Бездействието на държавата, или историята за един разстрелян делфин

© Атанас Русев


"Аз съм идиотът на държавата - пиша молби, снимки, пращам по цял ден. И никаква реакция от органите, които трябва да се занимават с това. На които се плаща, за да правят това. Вече съм решил - каквото видя качвам във Фейсбук, за да е публично. Просто нямам вече физическото време и сили - не е от лоши чувства", казва още Русев. Вече не звучи толкова афектирано, а по-скоро изморено.


Междувременно никой не знае къде е делфинът. Един багер дошъл и го отнесъл.

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mara
  mara
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Като има текстове в закона, как така не е престъпление?!

 2. 2 Профил на Дони
  Дони
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пълно безхаберие и непукизъм...!!!

 3. 3 Профил на vikahamipenchev
  vikahamipenchev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  не се учудвайте от тези неща. полицията нас самите не може да опази и да се справи с проблемите от ежедневието,какво остава за един делфин... а отделно на това.. въобще не е 1 случай с жестокост към тези благородни животни. постоянно изплуват и по бреговете на Градина и Черноморец. аз лично съм виждал разрязан делфин, очевидно по хирургически начин и изхвърлен във водата.

 4. 4 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "mara":

  защото полицаите са от прости по-прости и каквото са научили в Симеоново преди години, това е. Те и на арестант му викант в лицето "ти си престъпник", пък после "престъпникът" съди държавата за морални щети. Американски филми да гледат да видят как се действа с арестанти. Да отидат в Германия да видят как се обработва спряла кола - единият гледа отдалече с, ръка на кобура. Вторият седи на 3-4 метра зад колата, пак ръка на кобура и наблюдава. Нашите, идва единият, другият седи в патрулката, че го мързи да си мръдне топките. Нали имаше случай преди години един спрян да открадне патрулка пред лицето на полицаите. Погледнете ги и с какви шкембета ходят, ще се затичат 50м и ще се търколят - така може по-бързо да се придвижат. Пародия!!! Дане започвам с униформите, че са толкова жалки

 5. 5 Профил на jrachev
  jrachev
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  На всички разумни хора вече трябва да е пределно ясно, че нещата в тази държава стават все по-зле. И това е от некадърно управление от мафиоти. Някой може ли да каже защо отпускат още 15 млн. лв. на МВР?

  Важното е как се позиционираш
 6. 6 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 621 Неутрално

  всичко функционира по този начин. като не е в моя двор, не ме интересува. като през Турско. за поглед отгоре никой не се сеща.

  утре някой маймуняк, ще стреля по деца, като онзи, който "по невнимание" стреля по децата, щото му пречели да си пият ракията. на знакова дата - най-вероятно голям християнски празник. и никой няма да направи логическата връзка полицейското бездействие в случая с делфина и пуцането по деца.

 7. 7 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Колегите ви от Капитал са написали къде е делфинът.
  "В крайна сметка решението на общината било да изпрати багер, който закопал трупа на бозайника някъде по-далеч."
  http://www.capital.bg/blogove/2011/08/31/1148318_um_beliiat_vrag/

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 8. 8 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Мързи ги полицаите, не им се занимава...пък и бумащината, ами законите... какви бяха!
  Пък тия дето убиват ей така за кеф...ще си платят, по един или друг начин!

 9. 9 Профил на jason
  jason
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Правова България: "Ко па реве тоа, да не са го гръмнали него!"
  Съжалявам за цинизма, но няма как...

  There's no excuse for bullsh!t - Лошо куче в крак с времето
 10. 10 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1106 Разстроено

  До коментар [#8] от "krasivel":

  Че тях и ги мързи да подадат сигнал и да помогнат на давещи се деца в Созопол, какво остава за някакъв си делфин.

 11. 11 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ама то е ясно като бял ден - "героят-ловец" с автоматичното оръжие е близък приятел на местните власти, ако не и сам някой от тях...да убиеш делфин?!?! Типично за нашенските мутри...колко ли прост и елементарен трябва да си, за да го направиш?

 12. 12 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Вече го писах в Капитал - това животно е под защита и наказанието би трябвало да е бая по-високо от това за бездомно куче.
  ЗАКОН ЗА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ.
  Чл. 37. За защитени на територията на цялата страна се обявяват дивите животински и растителни видове, посочени в приложение № 3.
  Приложение № 3:
  РАЗРЕД КИТОПОДОБНИ CETACEA
  Сем. Делфини Delphinidae
  Чл. 38. (1) За животинските видове от приложение № 3 се забраняват: 1. всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи;

 13. 13 Профил на small
  small
  Рейтинг: 506 Гневно

  Те с убииства на хора не искат да се занимават,а какво да кажем за делфин!Гнусна и долна институция е това "полицията"!!!За нищо не стават освен да ги храни народа,да си дърлят топките и рушвети да прибират!!!Ужасно ме е яд че въобще ги има...

 14. 14 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Колеги какво да кажа повече,освен едно Шефът на РУП Царево да си ходи,барабар с тези полицаи които гледаха сеира в Созопол.Докога ще търпим униженията от служителите на МВР,то бива бива,ама ..... Все някога ще му писне на българина и тогава горко и тежко на лупмените които ни управляват

 15. 15 Профил на small
  small
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Възмутен съм и не мога да спра да събирам омраза към тях(полицаите) и такива които остават ненаказани за деяния като това!!!Просто във всеки един момент се доказват колко са некомпетентни,мързеливи,лакоми и тн.Как е възможно да ги търпим???

 16. 16 Профил на id
  id
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Вчера или онзи ден гледах по телевизията, как в Австралия бяха намерили на плажа заблудил се полумъртъв пингвин, бяха го излекували, сложили му GPS. Преди да го върнат обратно в морето, хората му се радваха, снимаха се с него – истинска холивудска звезда.
  Тук убиват делфини с куршуми(?!).
  Грозна работа. Аборигени или българи сме?

 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Разстроено

  Нямам думи. В тази държава има култ към простотията и агресията

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 731 Гневно

  Поредното безумие в Бокостан и Цвъкивил. Но какво да очакваме от служителите от администрацията, след като имат такива примери за подражание като Рапона (Тиквата) и Ал Бънди. А дали ако някой разстреля едни каракачански овчарки на едно лице от Банкя и захвърли труповете на полянка в Борисовата градина ще разкатават гражданите по гореописания начин?

 19. 19 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То пък голямата файда като заведат дело срещу неизвестен извършител. Как ще го намерят? Да вземат да вадят куршумите от леша ли? И да им правят експертиза. Другите престъпления разкрити, с делфина ще се занимават.
  Ако имаше свидетели, тогава - да. Щяха да си вършат работата.
  А патоанатом не искате ли да му прави аутопсия и да прибере една хилядарка за експертизата. И няколко полицаи да се занимават няколко дена със случая и бумаги да напишат цял том. Щеше да ни излезе златен тоя леш.

 20. 20 Профил на Whisper
  Whisper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Както беше написал някой под статията за спасения в Нова Зеландия пингвин, "за цивилизоваността на хората в една държава може да се съди по отношението им към животните". Тук режем краката на кучетата, тровим царските орли за трофей и стреляме делфини за кеф.....

  "Ако протегнеш ръце към звездите няма да останеш с шепа кал."
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  К'ъв е този концесионер, та да разкарва родната полиция д'ет ни пази- според В. Маринов -дебелия!??? Умрел делфин- голяма работа! Те хора мрат и полицаите гледат от страни с пренебрежение, ама такова едно, като че ги няма. Преди време улових един крадец на бензин и резервни гуми от колите по тротоара в 4.30 сутринта. Обадих се на 112 и никой не дойде. Съседите се правят на дълбоко заспали докато аз го поудрям лекичко, че може да умре. Те сега по съдилищата гледам все едни тежко болни, тези престъпници!?? Отивам в районното, началника вдига рамене- кражбата била по малка от една минимална заплата. Да се смееш ли, да псуваш ли, да плачеш ли? А убийците на този делфин ще си го получат свише! Този все по рядко срещан красив моряк е на изчезване. Ей тъпи полицаи, аз помня когато не се минаваше ден, да не видя близо до брега стадо делфини! А сега цяло лято може да не видиш нито един!? Той Цвъки Шестапартаментов, от делфини също не се интересува! Я каква уста има същинска акула! Сполай ви българи!

 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Гневно

  Чудя се какво може да накара полицията да не работи. Някой казва, че заплатите им били малки. Това обаче не е причина да не си вършат работата. А това за заплатите според мен не е съвсем вярно. А при този нагъл отказ да си вършат работата, и минимална заплата им е много.
  Същото се отнася и за 112. Нали е създаден именно за да се подават сигнали за опасност. Защото това, което правят със самолетите е опасно за хората на плажа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  Бойко е странно мълчалив тия дни...

 24. 24 Профил на market83
  market83
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има голяма популация на делфини за наше щастие. Най-страшното е, че псевдо-рибарите постоянно ги убиват, тъй като им късат мрежите и съответно ядат от рибата. Много са случаите на умрели делфини и по Северното Черноморие, но няма институция, която да преследва варварското отношение към най-прекрасните морски създания.

 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#6] от "melchett":

  Натам отиват нещата. Дано не съм прав но като гледам как се стреля по делфини за спорт, режат се крака на кучета, стрелят се по кръстовища за отнето предимство... приближава се моментът в който много ще решат че другите ги дразнят и ще грабнат автомата... А полицията ще казва все така "ми ниье кво да направим"

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#18] от "HERMES":

  Всички коментари са по същество, само един рапон се изтъпанчил да ни осведомява за политическите си възгледи.

 27. 27 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  един линк много по темата:
  http://9gag.com/gag/230638/
  ниехората сме най-големите паразити на тази планета

 28. 28 Профил на hito
  hito
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Чл. 325Б от НК гласи: "който умишлено умъртви животно, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от хиляда до три хиляди лв. "

  Този закон не е ли малко неадекватен. Или прасетата на село ги убиват случайно.

 29. 29 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#19] от "kodjauzun":

  "Законова държава" означава, че се спазват с еднаква сила всичките закони. Когато някой тъпоумен прокурор започне еднолично да преценява с какво "си струва" да се занимава, спираме да бъдем държава и се превръщаме в територия. Освен това биоразнообразието е национално богатство. Трудно се разбират тези неща в държава, където жителите на цял град искат да изгонят Юнеско, за да могат свободно да пристрояват кенефи към тристагодишните си къщи. И природата и историята са богатство и не са за един ден.

 30. 30 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#19] от "kodjauzun":

  ..бъди сигурен че за 1 ден разходка из рибарските кръчми на Царево и разговори със собственици на даляни, веднага ще стане ясно кой точно излиза на море с огнестрелни оръжия, кой на 2-рата ракия почва да разказва как е застрелял поредния делфин, късал безценната му мрежа и кра от рибата 'му'. Случаят едва ли е единичен, просто само за този информацията достигна до медиите през фейсбука. А колко делфини лежат застреляни някъде по морското дъно, само Морето знае

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "kompleksar":Докога ще търпим униженията от служителите на МВР,то бива бива,ама .....

  Българина търпи, тъъърпи, тъъъъърпииииииии и вземе че свикне! За 20г да сте видели някакви зачатъци на ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО???????

 32. 32 Профил на istanchev
  istanchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Делфините в Черно море стана прекалено много, поради което рибата е намаляла поне 10 пъти за последното десетилетие, така че един хищник по-малко не е никаква трагедия
  А това че не се спазват законите е съвсем друга тема...

 33. 33 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#19] от "kodjauzun":

  Как не те е срам бе човек.То бива безочие,ама твоето прелива.Същото е и за загиналото в Черно море момиченце онзи ден.
  По твоя логика за какво да се образува следствие,и да се вика патоанатом,и защо ли полицията е длъжна да спасява удавници,самоубийци или гражданин в нужда.Щом не си дарител за чий ЧЕП си й.
  Браво колега,явно всичко човешко вече отсъства в теб.Като препоръка те моля да отидеш в някой делфинариум и да видиш как децата си общуват с тези същества.Не ти и хората като теб,а нашите деца.И как греят очите и лицата им след тези незабравими мигове.Дано някога се усетиш и да се промениш.

 34. 34 Профил на kompleksar
  kompleksar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гражданин":

  Понякога се заформя,но бива спирано в зародиш със всякакви средства за съжаление.Иначе като се замисля си прав ,колкото и тъжно да е от този факт

 35. 35 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Големо нещастие е да се родиш български делфин...

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 36. 36 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 616 Гневно

  Много правилен коментар, общо взето това е и най-логичния вариант за убийството на делфина. Делфините винаги са пречили на рибарите, защото им изяждат и малкото останала в риба, а в днешната ситуация на безнаказаност нищо не им пречи да убиват и по 5 делфина на ден. Разбира се, възможно е да е убит и за забавление от някоя мутренска яхта. Ние предполагаме, но работата на разследващите органи е да резследват и да повдигнат обвинение. А е ясно, че тук е извършено гнусно престъпление, и то срещу защитен вид! Какъв човек трябва да си, за да убиеш толкова красиво и благородно животно?

 37. 37 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#32] от "istanchev":

  може ли данни за това как се увеличили делфините и как затова рибата е намаляла? или просто се намираме на приказка. за последните 20 години няма проучване за количеството на делфините в българската акватория, ако не съм прав - моля пратете линк.

  gorskia
 38. 38 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#36] от "hobbitbg":

  не съм видял рибари с автомати, ама знае ли човек? във всеки случай МВР има данните на всички с автомати и може без проблем да установи от чий автомат е откоса убил делфина.

  gorskia
 39. 39 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В България полицаите никога не са били толкова мразени както при този министър! Като видя униформен и ми се повдига. Тези празни погледи, кисели физиономии и разпуснати фигури говорят само за скучното им монотонно ежедневие. Като си представя, че освен заплатите им дължа и обезщетение от 15-20 заплати при напускане и тавана на пенсиите, и то не само на тези, които рискуват уж живота си, а на цялата им бюрокрация, направо се вбесявам.

 40. 40 Профил на small
  small
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "kodjauzun":
  Ужасно тъпа логика!Как не те е срам да изказваш това просташко мнение?Ти да нямаш пръст в тази работа та да се радваш на бездействието на "полицията"?


  [quote#33:"kompleksar"]Дано някога се усетиш и да се промениш. [/quote]
  На някои хора не им достига сивото вещество за да се осъзнаят на какъв хал са за да се осъзнаят и променят!!!

 41. 41 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#38] от "gorskia":

  Не знам как решихте само от една снимка, че делфинът е застрелян с автомат? Това само експертиза може да го установи. А в крайна сметка, автоматът може и да е ловен, много рибари са и ловци.

 42. 42 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "jrachev":За да компенсират спряните дарения!

 43. 43 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 616 Неутрално

  полицията в царево и убиецът заслужават единствено дълбоко да ги съжалим....

 44. 44 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#37] от "gorskia":

  Цитирам d.berov от форума на Капитал:

  "в Черно море няма 'огромен брой делфини' , най-вече защото а) до 66-та са избивали по няколко десетки хиляди на година за правене на филе и б) защото както и тази видна депутатка е казала - риба няма, а като няма храна няма как да има и делфини. Точният брой делфини в морето е трудно да бъден установен без много мащабни преброявания от самолети, кораби и сателити, в момента мои колеги се опитват да направят някаква груба оценка, цифрите изобщо не са съществени. Със сигурност тенденцията е към драстично намаляване на популацията на делфините в сравнение с нивата от преди 40-50 години обаче..
  ето една извадка от този предварителен доклад:
  ' Трите вида черноморски делфинаса със отрицателен тренд по критериите на IUCN (Reeves & Notarbartolo di Sciara, 2006) ...Основните фактори според Bearzi (2004) повлияли популациите са: намаляване на достъпа до хранителния ресурс за обикновенния делфин и муткура. От двата случая на масова смърт на делфините през 1992-1994 г. само единия е свързан с епидемия от морбили вирус, а другия е резултат от глад. Те съвпадат със рязкия спад в числеността та черноморската хамсия (Engraulis encrasicolus), еутрофикацията на водоема и намаленото кислородно съдържание, както и с масовото размножаване на ктенофора Mnemiopsis leidyi.'
  Ето и още малко инфромация по темата, от доклада на Черноморската комисия за състоянието на Черно море през 2009-та година:
  http://www.blacksea-commission.org/_publ-SOE2009-CH10.asp"

  Иначе "анализите на рибарските дружества" показват между 1 млн. и 2 млн., но тъй като въпросните дружества имат огромна изгода да се разреши лова на делфини, тези цифри са също толкова обективни, колкото броя на леглата в Слънчев бряг.

 45. 45 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Уважаеми зелени човеци, ловът на делфини в Черно море е забранен и популацията на животните се възстановява много добре, дори да има извратени случая.
  А за да има съпричастие към животните, в което и да е общество, първо трябва да има такова към хората. На там трябва да са насочени усилията на всички в момента, не към делфини, кученца и тем подобни.... рано ни е да мислим за тях

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 46. 46 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#32] от "istanchev":

  хмм.. и ти знаеш, че е така понеже си изследвал рибите и делфините в Черно море през последното десетилетие? Или така ти каза един човек, дето ' ги знае тея работи'?

  айде да не пиша и тук и там, чети си тука, обърни специално внимание на линка в края на поста, към Доклада за състоянието на Черно море през 2009, издаден от Черноморската комисия, има доста страници за това 'колко риба има и защо е толкова малко' . :
  http://www.capital.bg/blogove/2011/08/31/1148318_um_beliiat_vrag/?ref=miniurl#comment-50

 47. 47 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "Марин Весков":Аборигени са коренното население,ние сме "българи",дошли от майнатаси!

 48. 48 Профил на small
  small
  Рейтинг: 506 Неутрално
  [quote#32:"istanchev"]Делфините в Черно море стана прекалено много, поради което рибата е намаляла поне 10 пъти за последното десетилетие, така че един хищник по-малко не е никаква трагедия[/quote]
  И хората по земята станаха прекалено много,а те са най-големият хищник!!!Значи и за убииствата,голяма работа,няколко хищника по-малко?

 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 998 Гневно

  Тая година един туземец в Лозенец разправяше ,че рибарите стреляли по делфини, щото им късали мрежите.И " властта" проявявала разбиране и не ги закачала,така че бездействието на полицията и кмета не ме учудва.Ако все още може да се извадят куршумите,извършителя е лесно да бъде открит и вината му доказана. И мисля ,че следва да отговаря по
  Чл. 278д. от НК (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
  Делфина е означен с със знак (*),и в Закона за биологичното разнообразие изрично разпорежда,че за видовете, означени със знак (*), се прилагат разпоредбите на чл. 278д от Наказателния кодекс.
  Ако деяние,за което се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години не престъпление според шефът на полицията в Царево и прокуратурата,професионалата им пригодност и добросъвестност будят съмнение.

 50. 50 Профил на elovdol
  elovdol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В Швеция има 15 000 полицаи на 10 000 000 население . Тука са 63 000 . Това са престъпници в униформа служители на държавната мафия . Пикая на всички политици и цялото МВР . Трябва да ги затворят в парламента и да ги издавят в лайна .

 51. 51 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не знам как е в България, но би трябвало и притежаването на автомат. оръжие да е забарнено с местния Кригсвафенгезетц... поне 5 г. затвор.....

 52. 52 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#49] от "slonsco":Абсолютно си прав!Те и затова са го заровили някъде,за да не сети някой за оловото в тях и да открият кой е стрелецът!

 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гражданин":То затова намалява "битовата престъпност". Щото никой не работи по нея

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Браво на този концесионер! Повече хора като него - и ще се оправи тъпата ни, тъпа държава!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 55. 55 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Не искам да сменям темата, но преди няколко месеца трябваше да се обаждам два пъти на 112 в 3 часа сутринта за да пратят една патрулка да осмири някакви диви чалгари в Младост в София.
  Направо трябваше да повиша тон за да спрат да ми обясняват как те нищо не можели да направят защото входа бил заключен.
  Това да толерираш дивити чалгарски селяни е направо смешно бездушие! И то полицията да го прави!

 56. 56 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#41] от "hobbitbg":

  във ФБ имаше доста снимки и е убит с автоматично оръжие, а то подлежи на специална регистрация и не се дава на всеки, поради което не е проблем да се проверят, стига някой да вземе от трупа куршумите

  gorskia
 57. 57 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Лошото е, че нормалните наистина се превърнахме в идотите на държавата, а разни чиновничета са готините, които по своя преценка решават кое е престъпление и кое не, а в същото време тези неща за ясно записани и тези чиновничета получават заплата от данъците ни за да спазват законите. След като за шефа на полицията убийството на делфин не е престъпление, а според законодателството на България и ЕС е, да си удря шапката в земята и да ходи да отглежда царевица.
  И друго си мислех - как някой наглец (този, който е стрелял) чете тази статия и се подхилква с вътрешното блаженство, че никой няма да разследва деянието му. Пък и си мисля, че по малките населени места често се знаят извършителите, ама сега... "хора сме, защо сега да се скарам с брата на колегата на баджанака? Утре и на мен може нещо да ми потрябва. Не е убил човек, я. Пък и човек да убие, няма как да върнем човека...".

 58. 58 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Стига сте плюли полицията бе. Виновен е прокурора, който не е предприел нищо. Ако имаше съвестно и професионално отношение щеше да заведе дело срещу неизвестен извършител, или както там се води. Явно обаче прокурора не е нито морален,нито професионалист и не си разбира от работата, пък и му е през к.ра....чола. Това обаче може да си има последствия за него,тъй като явно не си е свършил работата и не е образувал дознание при очевидни доказателства за извършено престъпление.
  Колкото до полицаите, те дори и да са искали да направят нещо, не могат, ако така им се нареди.

 59. 59 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ей, от ден на ден в тая държава все повече ми се иска да взема един автомат и да ...., щото така като гледам тоя снайпер няма да ми свърши работа.
  А иначе какво да им се чудя на " компетентността " на полицаите от Царево, колкото колегите им от Несебър са смели, явно толкова тия са професионално подковани, за да реагират правилно. И май не само те, ами и другите замесени представители на " държавата ".
  Струва ми се, че май скоро саморазправата ще излезе отново " на мода ".
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/24/1143883_shefut_na_rpu-_nesebur_policaite_v_slunchev_briag_se/

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 60. 60 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Родната полиция ни пази само в песните на Цецковия приятел. Какво очаквате от вмирисаните шкембета. Само като ги погледнеш и ти се отщява да ги сигнализираш. Мръсни, потни, разгърдени, с непрани униформи, измачкани, дебели. Най често ги гледам седнали в кафене! Кое да е кафене. Вие представяте ли си чужденец да поиска упътване от роден полицай?!? Да го пита къде да отиде просто? Просто мътна става, ако тръгне да се жалва, че е ограбен. Ченгенцето ще избяга по бързо и от джебчийката, щото не знае език. Не знае и задълженията си, защото за да ги знае, трябва да познава законите. А за да ги познава, трябва да е чел. А като им прочетеш фишовете и актовете- неграмотници! Поне като са неграмотни, да ставаха за респект. И това не могат защото са разплути тулупи, които могат да бият хилави студенти и протестиращи пенсионери. Но пък като мине тумбата цигани или мутрата се правят на марсианци, все едно не ги касае. От къде на къде някакъв СОТ-аджия ще ходи да блъска във фитнеса да поддържа форма, а ченгето което трябва да пази обществото тъпче баници на аванта?!
  И да, винаги се мъкнат, все едно ги караш да вършат нещо извънредно, а не регулярната си работа. Държат се така, все едно ти правят услуга, а не това за което им плащаме от данъците си.
  А детето което се удави в Созопол? Когато очевидката разказа, че пет полюционера са гледали давещото се момиче и са пушили цигари, началникът им чак се обиди, защото служителите му не можели да плуват?!?! Ами момчето което е хукнало да спасява децата да не би да е могло?! Егати оправданието... това не са полицаи, това са чиновници на държавна хранилка...

 61. 61 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Колко зла и празна трябва да е душата ти за да убиеш делфин ей така... разбирам да умираш от глад и да имаш нужда от храна, но това си е чисто зло.

 62. 62 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някой рибар му е писнали да делфините да му ядат улова ! За тези , които не знаят рибата в Черно море е в пъти по-малко от преди 20 г. ! Популацията на делфините е огромна, защото ловът им е забранен, а те естествени врагове в Черно море нямат, няма вече акули ! Не разбирам каква е тая медийна истерия за един делфин, Дневник, вие толкова внимание на застреляни хора на отделяте ! Пълен абсурд, а всички са оплакват, че държавата е абсурдна, е как няма да е с толкова лумпенизиращи медии и лумпенизиран народ !

 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#62] от "svoboda1": Рибата не намалява заради делфините, а заради хората. Ако няма хора, как мислиш ще се регулира популацията им за да може да се изхранва? Сигурно има как.
  А според теб човек, който убива животно за удоволствие (не за храна), за удоволствие не би ли могъл да направи същото и с човек?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Самият факт, че екоинспекцията го е заровила някъде е престъпление".

  Глупчо, естествено, че ще го заровят! Кой ще прави пъстърма от убит неясно кога делфин?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на zuzu78
  zuzu78
  Рейтинг: 8 Гневно

  Само едно ще кажа.. Господи, по-бързо раздавай възмездието си, защото от тази красива България нищо няма да остане освен боклуци и престъпници.. всичко унищожиха, всичко заграбиха, всичко убиха.. съвест нямат не срам.. ненормалници скапани!!! За този който го е направил е ясно какво заслужава, ама тия свине в МВР и Общината заслужават не с камъни да ги замерят а да им плюят в лицата!!!

 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "arch_":

  Арх, абе ти мъж нямаш ли да те вкара в ред и да обсъждаш рецепти в мама.бг? Убивани са няколко стотин хиляди делфини на година, след което соц страните забраняват отстрела, но той продължава в Турция. Убивани са не за филе, а за мас. Когато някой делфин се оплете в мрежите рибарите правят пастърма от филето, ако не могат да го освободят. Хора са се борили по няколко часа и рязали десетки метри мрежа, за да освободят делфин и след това са казвали, че делфина след като се освести им благодарил. Никой рибар няма да стреля по делфин, защото делфина не къса мрежи, той се оплита в тях и ако не се освободи се дави, т.е. или рибарите го намират жив и го освобождават или мъртъв. кой катил ще хукне с пушка в морето в малка лодка, която се клати, за да стреля по делфин оплетен под водата в мрежи? Преди делфините са убивани от специално наети стрелци от Молдова, но дори и те стреляли от сравнително стабилни риболовни кораби и били толкова добри, че ги улучвали само в темето. познавам много хора, които са участвали в тези избивания и самите те казват, че още сънуват кошмари.

  Конкретния делфин е бил убит от пияни военни или гранични полицаи, вероятно в Румъния или Украйна, възможно е и тука и затова няка как да се разследва.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#63] от "Gopeто":

  Имало реакция и от чужбина, зарази убийството на един делфин ! Нека погледнат първо себе си ! Специално и за всички невежи, които ни изкараха най-жестоката нация, едва ли не ! Аз съм за ограничаване на популацията им, не съм специалист, но не виждам как са по-важни от останалите морски обитатели ! http://www.youtube.com/watch?v=TrJfsH7wsFc

 68. 68 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 620 Гневно

  Няма спасение от милиоционерското племе...

 69. 69 Профил на капитализЪма
  капитализЪма
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това са същите мичурински селяни, които с очите си съм виждал как стрелят по сърнички с "Калашников", после ги мятат на покривите на УАЗ-ките и се връщат в педалското си селце (защото за мен бившия Мичурин никакъв град не е, въпреки че навремето се излъгахме да купим малко земя там) и се правят на "и ловец съм, и рибар съм". Няма по-голямо беззаконие от това по южното черноморие, щото там "Бог високо, цар - далеко". Мръсни отрепки, поощрявани от кмета - най-големият корумпиран боклук на юг от Бургас.

  "Невидимата ръка на свободния пазар ке дойде свише и ке ни оправи всичките, сешсе?" - Адам Смит (1723-1790)
 70. 70 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#67] от "svoboda1":
  Може би за разлика от 95% от морските обитатели ще ти помогнат да не се удавиш и няма да пробват да ти отнемат мизерното животче...
  Като не ти пука те пускам в басейн с акули и да видим кои ще ти се сторят по-важни!!!

 71. 71 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  рибарите избиват делфините, защото им късат мрежите. полицията да започне от тях.

 72. 72 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Каква "полиция" може да имаме след като в нея работят само милиционери.

  Отврат!!!

 73. 73 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  "Аз съм идиотът на държавата - пиша молби, снимки, пращам по цял ден. И никаква реакция от органите, които трябва да се занимават с това. На които се плаща, за да правят това. Вече съм решил - каквото видя качвам във Фейсбук, за да е публично. Просто нямам вече физическото време и сили - не е от лоши чувства", казва още Русев. Вече не звучи толкова афектирано, а по-скоро изморено.

  разбирам го човека...

  Истината ни прави свободни.
 74. 74 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хем изисквате от полицията действия и я наричате калпава, хем ви тресе силна вяра в нея, че като заведе следствие, ще разкрие нещо станало в морето без свидетели.

  Схващате ли противоречието?

 75. 75 Профил на капитализЪма
  капитализЪма
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#74] от "kodjauzun":

  Абе Коджаузун, не смяташ ли, че можеха поне една експертиза да направят и да пуснат куршумите да се сравнят в нашенската и европолската база данни, за да се види не е ли използвано оръжието и за други престъпления? Ама не - тъпата кука си остава тъпа кука. Ако случайно и ти си кука, и на теб ще ти кажа, че си тъпо парче, па ходи ме съди. Прости милиционери...

  "Невидимата ръка на свободния пазар ке дойде свише и ке ни оправи всичките, сешсе?" - Адам Смит (1723-1790)
 76. 76 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 229 Разстроено

  О, това май е спорт в този район... Миналата година, пак по това време имаше мъртъв делфин на плажа на Арапя, ужасна гледка и смрад. Но не съм търсил следи от оръжие - заобиколих от далече. Сега си мисля - едва ли е съвпадение.

 77. 77 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#70] от "m0lt3n":

  Може и да са най-важни за теб, но ти не си най-важния, говорех за биологичното равновесие !

 78. 78 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Цецко прави избори! Реве ми се бе!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 79. 79 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "kompleksar":

  Ама ти подхожда ника колега. Поздрави.
  Казвам, че е безнадеждна работа. Ти явно пращиш от доверие в полицията, че ще открие нещо, а?
  А знаеш ли, че у нас организираните ловци, убиват с хиляди над разрешеното и дивеч не остана. Да са хванали някого?

  Хем имате полицията за некадърна(което си е така), хем и вярвате, че може да разкрие нещо станало в морето без свидетели(което е наивно, надценявате я).

  Схващаш ли противоречието?

 80. 80 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1379 Гневно

  До коментар [#45] от "spas27":

  За твое сведение горкото животно нито е захапало , стреснало или наранило някои !!! Просто един (или няколко) безмозъчен варварин притежаващ оръжие (!!!) е убил животинката , която със сигурност е много по-интелигентна от него ! На въпросния варварин му трябват само още няколко чашки за да направи същото и с друго живо същество този път човек !!! Или може би и тогава ще се намери някой , който да го защитава ? Не разбирам как може да се убие толкова красиво , дружелюбно и приятно животно ей така за едното нищо???

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 81. 81 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "d.berov":

  Здравей Шерлок,
  ако е за версии, имам по-достоверна. По принцип не гадая, ама като си почнал. Пише, че дупките са от автомат. И ако добре се вижда на снимката, дупките не са от сачми, а от куршуми и са в един ред.
  Кой там има такива? Граничните ни катери имат.

 82. 82 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#81] от "kodjauzun":
  ..да, и такива истории съм чувал, изобщо предположенията ми не са изсмукани от пръстите ми, базират се на неща, които ми казват хора в рибарските среди по морето.. Каквото и да е станало в този случай, уви едва ли ще разберем..

 83. 83 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да убиеш делфин. Грозна работа. То горкото делфинче сигурно се е доближило и е започнало да се закача дружелюбно с тях, а те са го отстреляли от упор.

  Yet another blue planet.
 84. 84 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мартин":
  [quote#68:"Мартин"]Няма спасение от милиоционерското племе...
  [/quote]

  Те са същите по манталитет. Убийците и МВР. От едно племе са, което е вражеско на българското племе.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 85. 85 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1262 Разстроено

  Вие сериозно ли бе Дневник? Съжалявам за делфина - но каква е разликата дали е бил застрелян или е бил хванат в мрежа и после изкормен от рибари?

  Колко хора умират всяка седмица след мангалски набези??? Защо това не се отразява? Нещо във връзка с БХК и Инфомедия май??

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 86. 86 Профил на Divа selianka
  Divа selianka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#83] от "uran":

  Делфина не е бил стрелян. Вече е доказано.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Разстроено

  Ужасно, нямам думи просто, такава жестокост към делфините - може би най-интелигентното и красиво животно на света

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на zuzu78
  zuzu78
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Евродепутатката Илияна Йотова: Морските бозайници са напаст

  Делфините все по-често нападат готовия улов на рибарите, алармира евродепутатката Илияна Йотова, която е запознала Европейския парламент с тревожното състояние в Черно море.

  Според Йотова популацията на делфините вече е проблем, тъй като от 1966 г. в България е забранен уловът им. “В момента рибарите ги ненавиждат, защото нахлуват на глутници, нападат рибарски таляни и унищожават уловената риба”, каза Йотова. Делфините се научавали бързо, че това е лесната и достъпна храна за тях. Според нея това не е причина да се разреши уловът на делфини. Но е повод да се заделят пари от бюджета, с които да се направят изследвания за причините, довели до огромния им брой и за въвеждане на съвременни технологии, с които да бъдат отблъсквани от местата, където се ловят риби."
  АЛОООООООО ЕВРОПАТКАТА (да не я наричам с по-нецензурни думи).. вземи се скрий ма малоумнице проста, как не им омръзна на тия да се излагат.. делфините им виновни че намаляла рибата, първо си реши проблемите с пречиствателните станции по черноморските селища и градове и тогава се оправдавай с "многобройната популация на делфини" дето жив човек не е виждал от сушата от години!?! Миналата година риба с тонове плуваше с коремите нагоре по северните брегове, пак ли делфините и виновни... малеееее как ме е яд на такива малоумници дето се водят управляващи.. тия и на свинарник не трябва да им се дава да управляват!!!

 89. 89 Профил на zuzu78
  zuzu78
  Рейтинг: 8 Неутрално  “Няма данни за насилие над животното”, заяви вчера прокурорът от Царево Кънчо Крумов" - тоя на боб ли е гледал или е хвърлил карти таро та е разбрал какво му е на делфина!?!

 90. 90 Профил на buranovska
  buranovska
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това е ужасно и недопустимо. ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ГАДОВЕТЕ.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на trakiec
  trakiec
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вижте сега, това изобшо не е делфин, а избягалата бяла акула от "Челюсти", маскирана като делфин.
  И стрелецът я е застрелял при самоотбрана. Как изобщо не ви е срам да съжалявате за смъртта на този прословут звяр. Вместо това помогнете на стрелеца да препарира трофея си и да си го постави в хола за спомен.
  И тази стара злосторница бялата акула така само наврежда на благородните делфини. делфините са доказано с интелект, намиращ се близо до този на хората. Не е съвсем ясно дали на по-високо ниво, защото са придобити друг тип умения. Колкото и странно да е, но делфините може би притежават телепатия. Естествено това са само теории засега, които не са докрай потвърдени, но делфините се използват успешно при психологиЧески травми при които съвременната медицина в момента е безсилна.
  Поради скъпоструващите условия за продължително съжитеслтво между пациент и "лекуващ", тези леЧения са с определена цена - в порядъка на хиляди евро за 10 дена.
  http://www.dolphincure.com/rezervemain.php
  400 евро на ден
  Турците с тези делфини пари правят.
  Всъщност не се знае дали стрелецът поразил злодея от снимката не е от турски произход.

  Fiat voluntas Dei.
 93. 93 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Мръсни гадове!! Какво им е сторило животното??!!

  Fail with honour then succeed by fraud
 94. 94 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#1:"mara"]Като има текстове в закона, как така не е престъпление?![/quote]

  Няма престъпление, защото

  "при тях е постъпил сигнал за намерено животно в "напреднало трупно разложение". Нямат данни за насилствена смърт или следи от огнестрелно оръжие."

  Ха сега обяснявай, че наистина е имало застрелян делфин - може пък след като е умрял да са го стреляли. Или сам да се е гръмнал....Поне според полицията де.....

  И после се чудят, защо половината дела падат още в прокуратурата, а останалата - в съда...А администрацията както обикновено си играе на прехвърли топка.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 95. 95 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пълното безразличие, които ни заобикаля, освен ако не накърнят собствения ни интерес се вижда и в този случай.
  Жалко за убития делфин!
  Те са наистина прекрасни животни!
  А за реакцията на полицаите и прокуратурата каквото и да кажем все ще е малко - просто са преместили едно нещо от единия си крачол...
  Какво ли и да очакваш - нали преди няколко дни бяха оставили едно дете да се удави, защото, представете си не можели да плуват...
  И това се отнася за служители в Созопол?
  Помогни си сам, дето се вика...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK