Депутатите не разрешиха евтаназията на неизлечимо болни хора

Очаквано с 59 гласа "против" и 29 "въздържал се" парламентът отхвърли на първо четене внесения от Любен Корнезов (БСП) законопроект за разрешаване на евтаназията на неизличимо болни хора. В подкрепа гласуваха 13 депутати от различни политически сили.


Корнезов предлагаше евтаназията да става по желание на болния, заявено лично пред нотариус, а когато състоянието на болния не го позволява - искането да се прави от неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите. Законопроектът предвиждаше искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия от трима лекари, един от които - психиатър, и двама юристи, като решенията да се приемат с единодушие и да могат да бъдат обжалвани.


Човек трябва да има право да избира между живота и смъртта, ако страданията му са непоносими, мотивира се Корнезов. По думите му животът е благо, когато си полезен. Той посочи, че въпросът винаги ще бъде спорен, и е решил да представи законопроекта, без да си прави някакви илюзии. "Със стиснати зъби и свито сърце казвам "да" на евтаназията, за мен тя е висша форма на хуманизъм", заяви Корнезов.
Независимият депутат Корман Исмаилов посочи, че единствено този, който ни е дал живота, може да ни го отнеме. Той посочи, че медицината е постигнала определени върхове и продължава да се развива.


Според Ваньо Шарков от "Синята коалиция" този закон превръща лекарите в палачи. Той изрази съмнение, че ще се намерят лекари, готови да извършат евтаназията.


Като аргумент срещу законопроекта Даниела Даридкова (ГЕРБ) изтъкна, че той противоречи на конституцията, на закони, както и на Хипократовата клетва на медиците. Тя определи проекта като "закон за легализиране подпомагането на самоубийството в България".


Според колегата й Лъчезар Иванов с този законопроект Корнезов отправя едно предизвикателство и провокира дебат и размисъл. Той обаче посочи, че не би могъл да го подкрепи.


Павел Шопов ("Атака") смята, че човек трябва да има право на избор, но не и за неща, които противоречат на Божиите заповеди, шестата от които е "Не убивай".

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално
 2. 2 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Павел Шопов ("Атака" смята, че човек трябва да има право на избор, но не и за неща, които противоречат на Божиите заповеди, шестата от които е "Не убивай".

  Това е отговор за GogoPG.

 3. 3 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Имеет си хас.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#1] от "kalistrat":

  Сиреч? Хората, които са изключително болни, които нямат възможност да си набавят нужните медикаменти и всяка минута е страдание за тях, държавата с нейната здравна система не може или не желае да им помогне, какво да правят?

  Тотално лицемерие и популизъм от страна на повечето депутати. Карат хората зорлем, на целия си хал, да събират пари, за да правят тази процедура в чужбина.

 5. 5 Профил на Seaman
  Seaman
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Жалко за всички хора, които всеки ден се молят това да им е последният ден, за да са последни мъките, както за тях така и за техните близки! Имам майка болна от АЛС (Амиотрофична латерална склероза), която е напълно парализирана от тази толкова коварна и неизличима болест, за нея всеки ден е мъчение! Тя се надяваше да приемат този закон, за да може да напусне този свят! На всички, които ще ми набият минусите искам да пожелая никога да не бъдат в положение да имат роднина, който отчаяно да иска да умре по-бързо!

 6. 6 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Съгласен съм. Много е трудно и тежко, но трябва да се търпи. Може би няма да е задълго.

 7. 7 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не е случайно, че в едни от най-развитите страни евтаназията е разрешена. Човек има право да избере смъртта, когато мъките му са непоносими и няма никаква надежда за излекуване. Нашите политици обаче са лицемерни и треперят за рейтингите си.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1606 Разстроено

  "Той посочи, че медицината е постигнала определени върхове и продължава да се развива."

  По света може би. Но нашата е на дъното и продължава да копае надолу, за съжаление.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 9. 9 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "Драги ми господине":

  За рейтинга не съм съгласен. Защото ако мнението на форумците тук е представително за цялата страна, то общественото мнение би било силно изразено в полза на евтаназията. Тоест, ако политиците държаха на рейтинга си, в случая би трябвало да приемат този закон.

 10. 10 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ...59 гласа "против"... 29 "въздържал се"... В подкрепа гласуваха 13 депутати...

  Аз ли криво ги смятам, те ли право излизат доста по-малко от 240 (айде, 239 без Агент Сава, дето минава оттам горе-долу с честотата на Халеевата комета)?...

 11. 11 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "...Тя определи проекта като "закон за легализиране подпомагането на самоубийството в България"."

  Пак демагогстване и популизъм от уж интелигентни хора, депутати...

  Тук става дума за терминално болни хора в последен стадий на болестта, който е ужасно, невероятно мъчителен. Наистина е въпрос на висш хуманизъм, за да помогнеш по единствено възможния начин на едно човешко същество да си замине с достойнство и по своя воля, когато друг изход няма.

  Тук изобщо не става дума за някоя свръхемоционална тийнейджърка, която да иска да бъде евтаназирана заради непрежалима любовна мъка...

 12. 12 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Който не е имал близък човек, болен неизлечимо от рак, той може с лека ръка да отхвърли евтаназията и да се прави на популист. Няма да забравя мъките на майка ми, която си отиде от този свят по възможно най-мъчителния начин. Ако имах възможност, аз сам бих спрял мъките и. Изключително повърхностно и незаинтересовано отношение на повечето "народни" избраници към този много важен проблем. Нека да имат предвид, че и те не са застраховани от нищо. Не е страшно, че ще умреш, страшното е как ще риташ преди това.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#6] от "kalistrat":

  Можеш ли да обясниш по какви причини трябва да се търпи, след като медицината по света е намерила решение на този проблем?

 14. 14 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  С цел спасението на душата, от която няма нищо по-ценно на света.

 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#14] от "kalistrat":

  Подобни абстрактни дивотии може да говори само човек, който не е страдал от тежка болест или не е гледал как се мъчи близък човек.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 16. 16 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "kalistrat":

  А защо "трябва"? Всеки може да има мнение, но тази дума ме впечатли. Защо трябва да се търпи? Модерната медицина ни помага, но и е способна да ни държи- абсолютно ненатурално, живи (полу-умрели де) много дълго време. Защо трябва да търпи един човек?

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално


  [quote#6:"kalistrat"]Много е трудно и тежко, но трябва да се търпи.[/quote]

  На чужд гръб и сто тояги са много! Моли се на теб да не ти идва да главата, да видим дали и тогава така ще приказваш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хриси":

  Съвсем не са абстрактни дивотии, а е самата реалност, в която след време ще се убедите.

 19. 19 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  Извинявам се, повторила съм въпроса.

  Ние евтаназираме животните си, за да не страдат, обаче явно близките ни хора нямаме право да облекчим. Когато няма изход, поне днешната медицина не го предлага, просто не разбирам защо да не пожелае човек да си отиде в по-малко агония и поне малко достойнство.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 20. 20 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално
  До коментар [#16] от "pourquoi":


  До коментар [#17] от "VеnRus 2008":

  Ходете в православна църква и ще разберете. Тук с постинги явно няма да се разберем.

 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#18] от "kalistrat":

  Аз, като човек имал нещастието да премине през ада на тежко заболяване, имам доста по-различно виждане.
  Пак казвам, само който не е преживял или станал свидетел на подобен нескончаем ужас, може да ми говори за безсмъртието на душата. Отстрани е много лесно.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 22. 22 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 463 Неутрално

  И да попитам в добавка, непознавайки добре плетеницата от закони, защо трябва шепа безхаберници да решават за и против един толкова важен за всеки един от нас закон, а не се определи нарочен референдум за целта. Това не ти е закон за прането на пари или за харчене на държавния бюджет, а закон, касещ всеки индивид по един от най-важните екзистенциални проблеми изобщо. Нека всеки каже своето мнение и тогава да се види техния истински избор.
  А че тия са безхаберници, то е ясно - вижте само колко от тях са се събрали да гласуват.
  Не пожелавам никому да му се налага подобен избор, но дали ако на някой от тези, гласували "против", някой ден му се наложи да го направи, дали няма да съжали за вота си днес...?

 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Човек ако иска да се самоубие винаги ще намери начин! Ако е толкова болен, че да не успее - значи вече така или иначе не е човек! Защото някой който няма душа и съзнание вегетира, а не живее..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на RockyCoast
  RockyCoast
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#10:"Twinston Myth"]

  ...59 гласа "против"... 29 "въздържал се"... В подкрепа гласуваха 13 депутати...

  Аз ли криво ги смятам, те ли право излизат доста по-малко от 240[/quote]

  Ами какво ги интересува депутатите евтаназията,виж друго щеше да е ако трябваше да гласуват примерно някакви придобивки,увеличение на грамажа на кюфтета в бюфета....тогава можеше не 240,а 340 депутати да се съберат в пленарната зала....

  .
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#20:"kalistrat"]Ходете в православна църква и ще разберете. [/quote]

  Що за религиозни дивотии в 21 век? Търпете значи, за да си спасите душите, пфу... Еми, търпи ти, ако се случи (недай Боже) аз да заболея от такава страшна, болезнена и с летален край болест, няма да търпя, а ще намеря начин да си съкратя мъките. И не ми се оправдавай с религията, защото Бог, ако съществува, едва ли е такъв жесток изрод, какъвто ти се опитваш да го изкараш, та да принуждава хората да понасят нечовешки мъки и страдания.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 952 Любопитно

  "Независимият депутат Корман Исмаилов посочи, че единствено този, който ни е дал живота, може да ни го отнеме."

  Т.е. акушерите имат право да убиват тези, които са израждали ли? Или майките могат да убиват децата си, ако решат?

  Какво искаш да кажеш г-н Исмаилов?

 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#20] от "kalistrat":

  Остави на хората възможността да избират.

  Тези така религиозни депутати нима нито веднъж не са нарушавали някоя от 10-те Божи заповеди?

 28. 28 Профил на Prometeia
  Prometeia
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Аз не разбирам защо религиозните убеждения трябва да се изтъкват като аргумент против този закон. Който заради такива убеждения отхвърля евтаназията, нека не се възползва от тази възможност тогава. Но за останалите ще е добре да е законово уредено. Това е все едно да се внесе законопроект за забрана на продажбата на свинско месо и алкохол, понеже мюсюлманите по религиозни причини не ги консумират.

 29. 29 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "kalistrat":

  Доколкото разбрах в законопроекта не присъства някакво задължение за евтаназия . Религиозните хора винаги могат да си спасят душата търпейки адски мъки, но защо другите да не могат да решават за себе си? Не мисля, че ти или някой друг, може да си присвоява правото да решава за чуждите души.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#26] от "redguy":

  Визира Бог. Ала всеки е в правото си да вярва или да не вярва, да спасява душата си по един или друг начин. Това, че в църквата съществува стоицизъм, не означава че всички трябва да следват тези догми. Всеки, бидейки свободна личност, би следвало да може да избира - пълнолетните са отговорни пред себе си, за по-малките отговорни са родителите.

 31. 31 Профил на тодор
  тодор
  Рейтинг: 225 Неутрално
 32. 32 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#28] от "Prometeia":

  [quote#28:"Prometeia"]Аз не разбирам защо религиозните убеждения трябва да се изтъкват като аргумент против този закон[/quote]

  Защото това би бил закон, узаконяващ беззаконие.

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#28] от "Prometeia":

  Или пък всички да бъдат задължени да спазват канона дословно, вмъкнат като част от нормативната уредба на една държава. Религиозността е право на избор, а не елемент от управата на една светска държава.

  Депутатите не мислят за основни християнски ценности като не кради, не лъжи, помагай на бедните, а се възприемат едва ли не като върховни божи жреци. И ГЕРБ с новия морал, промяната, ала-бала.

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#32] от "kalistrat":

  Кое точно е беззаконието в случая?

 35. 35 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "Читател":

  Убийство - отнемането на човешки живот.
  Вярно е, че имаш правото на избор дали да убиеш или да не убиеш. Но ако поемеш отговорността да убиеш, след това вечно ще си носиш последствията, които са несравнимо по-тежки и от най-тежкото земно страдание.

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#34:"Читател"]Кое точно е беззаконието в случая? [/quote]

  Нарушение на заповедта "Не убивай!" сигурно има предвид.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Prometeia
  Prometeia
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#32] от "kalistrat":

  Не знам защо повечето религиозни хора, какъвто виждам си и ти, са толкова нетолерантни към останалите, които не са. Ето аз не съм религиозна, но нямам нищо против хората, които са, защото уважавам тяхното право на избор на собствен светоглед. Защо и вие не правите така, а толкова агресивно се опитвате да налагате на останалите с нелепи аргументи собствените си убеждения? Ето това за мен е голям проблем, особено когато подобен начин на говорене се прехвърля в Парламента. Вярно е, че въпросът за евтаназията е много сложен и изисква прецизно обсъждане преди да се приеме такъв закон, но то не бива да се случва на такава плоскост, на която днес се е случило, т.е. да изглежда така, сякаш група полуидиоти са отишли на проповед.

 38. 38 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Лицемерници! Тук става въпрос за напълно осъзнато действие от страна на нуждаещ се или неговите близки! А не за измислен доктор Смърт. Наистина само човек, на който му е стигала до главата подобна ситуация, може да го разбере!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#35] от "kalistrat":

  Ти откъде си толкова запознат? И за душите, и за наказанията? Само от посещения в църквата?

  Прави ми впечатление, че на земята за убийство, поне у нас, съдът налага условна или минимални присъди, а как е след смъртта, е отделен въпрос. Хората имат право да вярват или да не вярват в задгробен живот и няма право държавата да им налага догма по този въпрос.

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  А евтаназията на Корнезов разрешиха ли?

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#37] от "Prometeia":


  [quote#37:"Prometeia"]Защо и вие не правите така, а толкова агресивно се опитвате да налагате на останалите с нелепи аргументи собствените си убеждения? [/quote]

  Моля за извинение, ако сте се почувствали жертва на агресия от моя страна.

 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#35] от "kalistrat":

  Бог нали е милостив, защо тогава мъчи създанията си? Или се разболяват само съгрешили?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "ПАВЛА":

  [quote#42:"ПАВЛА"]Или се разболяват само съгрешили?[/quote]

  То по принцип на земята няма несъгрешили.
  Но духовните причини за заболяванията са различни - може и да са заради грях, може и са за придобиване на небесни венци (ако човек търпи смирено и благодари на Бога). А ако похули Бога и се самоубие, душата му безвъзвратно отива в ада.

 44. 44 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#43] от "kalistrat":

  На какво почива твоята убеденост? Бил си там?

 45. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Това звучи като крайно цинична подигравка с нещастието на страдащите и близките им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 46. 46 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#43] от "kalistrat":

  По твоята логика, на съгрешилите им се прощава, а на неизлечимо болните - не?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 47. 47 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#44] от "Читател":

  [quote#44:"Читател"]На какво почива твоята убеденост?[/quote]

  Убедеността ми почива на многовековния опит на Светата Православна Църква.

  [quote#44:"Читател"] Бил си там? [/quote]

  Това го приемам за приятелски провокационен въпрос.
  Не, не съм бил там.

 48. 48 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 681 Гневно

  До коментар [#14] от "kalistrat":

  Безумието и кретенизма няма нищо общо нито със съзнанието, нито с душата !
  То си е вродено състояние и никой не може да намери лек за него ...
  Пожелавам ти да си спасяваш душата поне години в мъки, за да изкупиш и безумието и кретенизма си ...

 49. 49 Профил на nikolov_n
  nikolov_n
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Като аргумент срещу законопроекта Даниела Даридкова (ГЕРБ) ... определи проекта като "закон за легализиране подпомагането на самоубийството в България". Браво, г-жа Даридкова! Какъв дълбокомислен анализ на проблема евтаназия! Вие сте достоен представител на партия, която очаква от нас да ръкопляскаме и да чоплим семки по стадионите, които възнамерява да построи бащичата! Тук става въпрос да се помогне на хора, умиращи от нелечимо и свързано с нетърпими болки заболяване, които се молят да се сложи край на мъките им (вижте коментар 5 от Seaman). Това отдавна е решено в полза на пациента (например в Холандия от 1985, в Белгия - от 2002), а в момента се одобрява от 80% от британците.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "ПАВЛА":

  [quote#46:"ПАВЛА"]По твоята логика, на съгрешилите им се прощава, а на неизлечимо болните - не? [/quote]

  Нищо подобно. Всички сме съгрешили. Всички неизлечимо болни също не правят изключение - и те са съгрешили.
  Бог прощава само на покаялите се православни християни, независимо дали са тежко болни или не.

  Така че, в случая е редно човек първо да приеме свето Кръщение (ако не е кръстен), след това да се изповяда и причасти. Това ще е далеч по-добре от убийство.

 52. 52 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "truth":

  Не говорете така,ако бяхте убеден в правилността на действията си,щяхте да го сторите по някакъв начин,дори и под заплахата да Ви хванат и бъдете съден после. Минал съм през ада на няколко подобни дилеми в семейството ,този въпрос ме е измъчвал с години,и не страха от съдебно преследване ме е спрял...Убийството си е убийство,това е.

 53. 53 Профил на supernatural
  supernatural
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А какво би се получило ако някой иска например да заграби наследството на някои болен старец по скоро и даде по някой лев на 2-3 лекари за да потвърдят, че стареца е неизлечимо болен (ако той не е в състояние да го отрече в момента, но въпреки това има надежда за него) да му праснат инжекцията и айде на кинтите... Този закон би отворил нови корупционни практики. Може в Швейцария да е разрешено но в България веднага биха се намерили хора, които да извратят идеята за собствена облага.

 54. 54 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#48] от "diogen_l":
  Точно така, Диогене. Правилно си си сложил този елински ник.
  Понеже светът със своята мъдрост не позна Бога в премъдростта Божия, Бог благоволи да спаси вярващите с безумството на проповедта.Защото и иудеите искат личби, и елините търсят мъдрост,а ние проповядваме Христа разпнатия, Който за иудеи е съблазън, а за елини безумство,пък за самите призвани, както иудеи, тъй и елини - Божия сила и Божия премъдрост;защото онова, що е безумно у Бога, е по-мъдро от човеците, и онова, що е немощно у Бога, е по-силно от човеците (1 Кор. 1:21-25).

 55. 55 Профил на supernatural
  supernatural
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "kalistrat":

  В началото ми звучеше разумен, но към края взе да приказваш глупости. Нима твърдиш, че Бог би спасил човек само ако е от православната църква. Аз живея в чужбина, тук няма православни храмове, но хората ходят на църква. Те сектанти ли са? Нима не пише в Библията, че Бог е призвал хора от всеки език и народ под небето. Ами там където няма православие Библията не важи ли за тях. Звучиш като сектант, а не като православен.

 56. 56 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#51:"kalistrat"]Така че, в случая е редно човек първо да приеме свето Кръщение (ако не е кръстен), след това да се изповяда и причасти.[/quote]

  След което да продължи да се мъчи, защото все някой друг трябва да ни решава съдбата - не ни се позволява да си я решаваме сами. Аз, лично искам да имам право на избор - дали да вярвам в Бог, дали да позволя да ме евтаназират, за кого да гласувам и други дребни неща!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 57. 57 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#35] от "kalistrat":

  Евтаназията не е убийство, а подпомогнато (асистирано) самоубийство. (естествено това също не се подкрепя от църквата, но все пак няма Божия заповед ' Не се самоубивай' .
  Много хора смесват евтаназия ,самоубийство, убийство ,геноцид и т.н.

  Има определение какво е евтаназия :

  През 2003 г Европейската Асоциация за Палиативни Грижи (European Association of Palliative Care (EPAC) призовава под думата евтаназия да се разбира САМО евтаназия извършвана по искане на пациента (активна доброволна евтаназия ) или пасивна доброволна евтаназия ( със спиране на системите за поддържане на жизнените функции например при пациенти с необратима кома или мозъчна смърт и отказ от продължаване на живота на пациента в такова състояние)

  "Medicalized killing of a person without the person's consent, whether nonvoluntary (where the person in unable to consent) or involuntary (against the person's will) is not euthanasia: it is murder. Hence, euthanasia can be voluntary only’

  Всички останали случаи без да е взето предвид желанието и съгласието(писмено) на пациента и насилствената , принудителна евтаназия (методите на евгениката разработвани от нацистите) представляват убийство.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 58. 58 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#51] от "kalistrat":

  Сиреч, дори духовни лица могат да се отдават на разгул и светски изкушения, и впоследствие от едно покаяние до отидат в Рая?

 59. 59 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател":

  Точно за противоречията става въпрос, но конете с капаци не вдяват!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 60. 60 Профил на diogen_l
  diogen_l
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#54] от "kalistrat":

  Войнстващото невежество е най-страшното нещо.
  ТВОЯТА църква е тази, която измисли ИНКВИЗИЦИЯТА , за да налага догмите си за покорство, удобни на властниците ! ...
  Ще ти припомня и Пушкин ...
  Е, той не е библията ти , но е много по-точен и прецизен в някои неща ...
  Хвалу и клевету приемли равнодушно,
  И НЕ ОСПОРИВАЙ ГЛУПЦА .

  А аз бих добавил ... И С ФАНАТИЗИРАНИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ИДИОТИ, които се опитват да ни налагат своята простотия и глупост !!!

 61. 61 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#60] от "diogen_l":

  [quote#60:"diogen_l"]ТВОЯТА църква е тази, която измисли ИНКВИЗИЦИЯТА[/quote]
  Приятелю, успокой се малко и не клевети! Православната Църква няма ама нищо общо с инквизицията. Тя е католическо творение.

 62. 62 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател":

  Кой ти каза, че всички духовни лица ще отидат в рая?

 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#62] от "kalistrat":

  Нима, бидейки наясно с Божието правосъдие, умишлено предпочитат Ада?

 64. 64 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#55] от "supernatural":
  Да, според светите отци е точно така. Извън Православната църква няма спасение. Всички останали т. нар. християнски деноминации имат догматически отклонения. За останалите религии пък няма какво да говорим.

 65. 65 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#60] от "diogen_l":

  Всеки човек има право на свои убеждения, ама защо такива се налагат от трибуната на Парламента и се отнема правото на избор - ей това ми е много чудно?

 66. 66 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#63] от "Читател":

  Хората са различни. Още Иуда уж е бил наясно, но е предал Господа.
  Даже за владиците е неимоверно по-трудно да се спасят, тъй носят огромна отговорност и не винаги са на висотата на служението си, но не е наша работа да ги съдим.

 67. 67 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Не познавам в "дълбочина" бг.здравеопазването.Само от бг.дядо ми който почина след дълго боледуване/вярно на почтенна възраст/
  Ако не беше мама да плаща/при все дядо ми да не бил лентяй-работил е 47 години!/мисля щеше да пожелае да го евтанизират.В една държава с такова мизерно и хаотично здравеопазване всеки болен може да изпадне в депресия и усещане за безизходица за да пожелае края си като край на СОЦИАЛНАТА си мъка/ ако се касае за хронично, продължително заболяване и без лечение./
  И не става въпрос за ДА или Не на евтаназията.А как така евтаназия където здравеопазването и социалната политика са евтанизирани?????
  И не давайте за примери държави с които България няма нищо общо.
  Там има и палиативна медицина и персонални асистенти и рехабилитационни центрове и социално обгрижване и финансова помощ за семейството на болния..........
  Когато всички рекурси са изчерпани в медицински и СОЦИАЛЕН план без да се облекчи страданието ,чак тогава може да се говори за евтаназия!
  Поздрави!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 68. 68 Профил на Пенчо Курабийката
  Пенчо Курабийката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Плах депутатски глас иззад кулоарите:

  - Ама как да приемем евтаназията, бе, хора, вие с всичкия си ли сте! Знаете ли колко мераклии ще се появявт веднага!? Пред бюрата за евтаназия в България ще се навърволят километрични опашки. Представяте ли си оживените разговори, които ще се водят между очакващите реда си? Например: Колега, ти с райски газ ли ще си заминеш или по бързата процедура?". Или пък: "Ей, тарикатът, ти що се пререждаш, бе! Я, бягай отзад, че да не преустановя сърдечната ти дейност без време!". Казвам ви, мераклиите ще са толкова много, че на държавния бюджет ще му се наложи да пренасочи средства от фонд "Сребърни коси" към лабораториите за евтаназия. Ами ако някой изведнъж размисли и ревне стоп, а тя течността вече текнала по вените му? Тогава хайде в реанимацията, точи кръв, преливай нова... Не става, никак не става това с евтаназията! Разбирам, красиво е, пленява духа, но... на този етап не е подходящо. Може би, изключения може да се допуснат само за някои депутати, но както ви е долре известно, те са извън закона.

 69. 69 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#66] от "kalistrat":

  Ако Божието правосъдие е толкова безкомпромисно, защо съществува светско такова?

 70. 70 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#43] от "kalistrat":

  струва ми се, че ти си истински християнски талибан. С такива като тебе наоколо, предпочитам да съм атеист.

  low riders team
 71. 71 Профил на Пенчо Курабийката
  Пенчо Курабийката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#43:"kalistrat"]А ако похули Бога и се самоубие, душата му безвъзвратно отива в ада. [/quote]

  А ако е моят случай, аз къде ще ида? Защото хуля бога, а не смятам да свършвам със себе си?

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Политиците ги е страх от евтаназията, и никога няма да я разрешат доброволно. Евтаназията е опасна за тях, защото като се опре до "Да бъда или да не бъда?", задължително се пита :"Кой ме докара до тук?" и "Защо няма пари за лечението ми?"...... едни такива неудобни въпроси, които водят до едни неудобни (за политиците) отговори...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#53] от "supernatural":

  В Швейцария лицето, което желае да умре събеседва с няколко служители на агенцията занимаваща се с евтаназия , в допълнение също с независим лекар. Независимият лекар оценява доказателствата, предоставени от страна на пациента и се среща с него поне два пъти, с интервал от време между всяка от консултациите докато събира юридически допустими доказателства, че лицето наистина желае да умре, след което се подписва клетвена декларация, приподписана от независими свидетели. ВСИЧКИ подпомагани самоубийства в Швейцария се заснемат на видео. След като смъртта е докладвана на полицията, полицейски служител и съдебен лекар пристигат на място . Междувременно от семейството и приятелите задължително се взимат показания. По принцип не се разрешава на съпруг, деца или личен лекар да участват директно в процедурата. Ако личен интерес на близки не може да бъде установен, се приема ,че няма престъпление. След изготвянето на всички доклади тези смъртни случаи се приемат като отворени, закрити и приключени:

  На някои може да се стори драматизация, но този клип е автентичен - реално заснета смъртта на Michèle Causse на 74 г


  http://www.youtube.com/watch?v=l-_uEmdmSsY&feature=related

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 74. 74 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#72] от "gost22":

  Трудно мога да се сетя за по-големи глупости от твоите!Каква е връзката на политиците,парите за лечение на неизлечими болеси и евтаназията?Неизлечимите болести,за това се казват неизлечими,защото са неизлечими!И никакви пари няма да отменят края!Той идва с много мъки!Тогава?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Весело

  [quote#64:"kalistrat"]Извън Православната църква няма спасение. [/quote]

  Да де, само дето и другите църкви така разправят, че извън тях няма спасение. Е, на кого да вярва човек?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  [quote#74:"lz2"]Каква е връзката на политиците,парите за лечение на неизлечими болеси и евтаназията?Неизлечимите болести,за това се казват неизлечими,защото са неизлечими![/quote]
  Когато трябва лекарство за рак, а го няма, защото някой не го е осигурил, и болестта от ремисия стигне до "тотално неизличима", ще се сетите за какво да попитате политиците...
  Ако евтаназията се легализира, хората ще се сблъскат с отговорност за своя живот, и ще започнат да задават "трудни" въпроси към политиците. Сега на политиците е лесно: Бог дал — Бог взел, нищо не зависи от нас или от тебе, но ако човек сам трябва да избира нещата се изведнъж придобиват болезнено личен характер и никой няма да "преглътне" политически отговори.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 701 Гневно

  Ми да нали за депутатите има и лечение и лекарства.
  Тогава да гласуват ОСИГУРЯВАНЕ на лекарства за тежко болните хора!

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 78. 78 Профил на supernatural
  supernatural
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#64] от "kalistrat":

  Кои са тея свети Отци бе момче младо? Не е ли по важно какво казва Библията отколкото някакви си пък били и те много набожни отчета. Той и Мохамед така е казвал за себе си ( а после се е оженил за малолетна).

 79. 79 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Раят е пълнен с боледували от рак
  Интервю на Татяна Филипова с онколога Евгений Сергеевич Павлов
  «Отче Наш, Който си на небесата...», - моли се на колене в храма страдаща християнка. На лицето й се четат едновременно скръб и надежда. Нейният син е раково болен. Енориашите си шепнат: «Господи, помогни й!» и поставят свещи пред иконата на Спасителя. Вследствие на Чернобилската катастрофа населението на Брянска област се е съкратило наполовина. Измрели са цели райони. В провинциално Карачево, например, на един роден се падат 7–10 починали. Още преди 20 години числеността на населението на това градче е била 60 хиляди човека. А понастоящем – 19 хиляди. Там всеки двадесети е раково болен. Водим беседа с лекаря-онколог Евгений Сергеевич Павлов.

  - Евгений Сергеевич, Вие работите повече от 35 години като онколог. Промени ли се нещо от деня, в който за първи път диагностицирахте рак у Ваш пациент и му го съобщихте?

  - Хората се променят, променям се и аз, променя се и отношението на самите пациенти към болестта. Преди време диагнозата „рак” звучеше като смъртна присъда. Не на всеки болен можех да я съобщя, нужно беше да се проучи психологическия статус на неговото семейство. Защо ли? Защото някои роднини започваха да се отнасят към болния с разбиране и състрадание, но имаше случаи, когато роднините, научавайки за страшната диагноза, само правеха положението на болния по-тежко с недостойното си поведение. Вдигаха скандали, спореха... Бяха времена, в които не на всеки пациент можеше да се съобщи такава диагноза и то именно по молба на роднините, за да не посегне болният на себе си.

  - А имало ли е такива случаи във Вашата практика?

  - За щастие, не. Преди години се увличах от източна философия. Своите възгледи за живота и смъртта се стараех да предам и на пациентите. Тогава царуваше атеизмът. Смъртта се възприемаше от човека като нещо чудовищно и неестествено, а след нашите беседи в очите на хората се появяваше искрица надежда. Жаждата за живот и любов е присъща на всеки човек. Имаше и такива, които търсеха изход в нетрадиционната медицина. Но веднъж един болен почина в ръцете ми. Той получи белодробен кръвоизлив и от носа и ушите му започна да тече кръв. След това тайнство на смъртта аз доста се промених. С душата си разбирах, че в източната философия няма изход, няма окончателен отговор на въпросите „защо” и „за какво”. Започнах да търся. Бог ми изпрати православен свещеник в лицето на отец Алексий. Ето как стана това.

  Мой приятел ме помоли да стана кръстник на неговата дъщеря и аз се съгласих. Отидохме в храма, имаше общо кръщение. Отец Алексий попита: «Кои са кръстниците?» Ние излязохме напред. Батюшката обходи всички присъстващи, както офицер обхожда войнишки строй, и изпитателно ни огледа. Дойде и моят ред и изведнъж чувам: «Що за кръстник си, моето момче, когато сам не носиш кръст?!» Всички погледи се насочиха към мен. Аз действително не носех кръст, но бях облечен с палто и в главата ми се прокрадна въпросът как отецът разбра това. Тогава още в църквата си сложих кръст и оттогава не съм се разделял с него. След кръщението някаква сила започна да ме тегли към храма, към отец Алексий. Това беше Господ, Който ме зовеше. Така постепенно започнах да се въцърковявам, помня и първата си изповед... Ето така пред мен се разкри отговорът на въпросите „защо” и „за какво”. Започнах по съвсем друг начин да възприемам понятията «живот» и «смърт». И така стана далеч по-лесно да намирам общ език с болните.

  - А какво ще кажете за атеистите?

  - Като правило, обречените спират да са атеисти. Ето защо е важно да не застреляш човека с диагнозата, а внимателно да му я съобщиш. Много наши светци сами са били тежко болни. Св. Иоан Златоуст е боледувал тежко от стомах, апостол Павел е имал „жило в плътта”, св. Василий Велики и много други също са страдали от тежки болести, за които са благодаряли на Бога и които са им помагали в духовния живот. Бидейки търпеливи в болестта, те придобивали още по-голяма святост и тъй като не са роптали, получавали от болестта си голяма полза. Старец Паисий също е бил много добродетелен човек. Той заболял от рак, но не скръстил ръце, а отишъл на лекар, който го оперирал. Старец Порфирий също бил тежко болен от рак и вземал лекарства, а болестта си наричал «свети рак». Казвал, че раят е препълнен с хора, боледували от рак.

  - Как се възприема от раково болните неизбежността на близката кончина?

  - Медицината не стои на едно място, затова диагнозата „рак” в наши дни съвсем не е равносилна на смъртна присъда. Когато ракът се открие в ранен стадий, прогнозите са положителни. А що се касае до късно открития рак, тогава много болни възприемат мисълта за неизбежна смърт по християнски.

  - Често ли Ви се случва да говорите с пациентите за живота и смъртта?

  - Често, особено за смъртта. Неизбежната и близка смърт поставя доста неща на мястото им. Нея не можеш излъга, от нея не може да се избяга, пред нея всички са равни, и от нея никой не може да се скрие. Многогодишният опит от работата с болни показва, че по-бедните хора по-леко напускат този живот. Богатите скърбят, страдат, точно са започнали да живеят добре и животът си отива. Но православните християни с благодарност към Бога понасят своите болести и нещастия. Ако човек в течение на своя земен живот се е стремял към Бога, то и в задгробния свят неговият стремеж ще е налице, защото душата постоянно ще възраства в любов към Бога. Велики и радостни са обещанията, които Христос е дал на тези, които Го последват: око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат (1 Кор. 2:9). Християнинът трябва да си събира съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат (Мат. 6:20).

  - На въпроса, какво е заветното ви желание, повечето хора отговарят: «Искам щото никой да не умира». Какво мислите Вие за този отговор?

  - Този въпрос е доста обширен. Той може да обхване няколко области. Може да се има превид да не умира душата, защото дори в тяло, човек може да е духовно мъртъв. Какво го чака такъв човек, след разлъката на душата от тялото, съвсем не е трудно да се отгатне – негов дял става вечната смърт. Ако пък се има предвид вечното пребиваване на човека в тяло, то в такъв случай не може да се говори за обновяване на душата. Всички ние сме призвани да се обновим, да изхвърлим от себе си всичко греховно, така че после в пълнота и съвършенство да приемем в себе си Царството Небесно. Затова е нужна тази обнова, защото тя осмисля разлъката на душата от тялото за всеки човек. Свещеномъченик Аркадий Лубенски, прославен в Събора на руските новомъченици и изповедници пише: «Смъртта за мнозина е средство за спасение от духовна гибел. Така, например, децата, които умират в ранна възраст, не познават греха. Смъртта съкращава размера на общото зло на земята. Физическото безсмъртие на нашата природа в нейното сегашно състояние, поробено от греха, би я довело до задънена улица, тъй като нашият слаб дух би бил всецяло и навеки пленен от стихийните сили на материалния и духовен свят».

  Кожените ризи, които дава Господ на Адам и Ева след грехопадението, по тълкуванието на някои църковни свети отци, е физическата смърт, прекратяваща злото в неговото материално въплъщение. Ако първите хора и след своето падение бяха останали в безсмъртните си тела, то злото щеше също да бъде безсмъртно, и тогава вече за човека не би имало никаква надежда за спасение.

 80. 80 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Може ли Църквата да се моли за самоубийците
  „По някакво недоразумение и съвършено погрешно, някои у нас смятат, че този въпрос и до днес няма определено решение в нашата Православна Църква или се признава за такъв, който трябва да се подложи на обсъждане и преразглеждане от страна на църковната власт”
  Светител Теофан Затворник („Советы православному христианину”)
  Църковната иерархия, както и цялата пълнота на нашата Църква, се ръководи от каноните или от Правилата на светите Апостоли, Вселенските и Поместни събори. С тяхното съблюдаване се съхранява, както чистотата на Православието, така и истината в него. Затова и Светата Църква е стълб и крепило на истината, както е казал Апостол Павел (1 Тим. 3:15). С тези Правила се направлява към благочестив живот, както всеки християнин, така и цялото християнско православно общество.

  Св. Църква не може да греши. А тя счита самоубийците за отлъчени от общение и, значи за лишени от надежда за спасение. Защо Църквата се отнася така строго към хора, които по вяра са православни християни, когато сами се лишават от живот?

  Кръстен християнин, чиято убийствена ръка отнема собствения му живот, двойно оскърбява Бога: и като Творец, и като Изкупител. Такова боговраждебно действие е плод на неверие и противене на Божествената воля. Господ му е дал живот, а самоубиецът кощунствено отхвърля този дар. Самоубиецът, според светите отци на Църквата, е духовен потомък на предателя Иуда.

  Милосърдният Бог е създал човека по Своята благост и му е вдъхнал Своя Дух, предназначавайки Своето създание за вечен живот. След грехопадението на прародителите в рая, Бог не отнел от човека Своя Дух, духа на вечността. Дал му временно изпитание на земята и, наказвайки го с временна смърт, му обещал, поради неизречената Си любов към Своето творение, да му изпрати Спасител – Своя Единороден Син. Обещал му, че след достоен живот тук на земята и чрез вяра в Спасителя, човек ще бъде наследник на вечния живот в блажено пребиваване със своя Творец. Ето това е Божият замисъл за човека, ето я целта на земния живот за християнина – вечен, блажен живот след гроба. Земният му живот е място за подвизи според вярата, а след гроба – място за праведно въздаяние.

  Една от главните причини за самоубийството е отслабването на вярата или даже неверието в задгробния живот. Животът на човек, загубил или даже временно забравил за тази вяра, е наистина нещастен и изпълнен с всякакви беди и опасности.

  Основното, което води до самоубийство е неверието, но то предопределя и поведението в живота. Разюзданите нрави увеличават числото на самоубийците. Пороците и тежките грехове обикновено раждат униние, скръб и потиснат дух. Има и такива лекомислени хора, които се лишават от живот по най-нищожни причини: от самолюбие, от желание за слава, от нежелание да бъдат посрамени, заради излъгани надежди и други причини без особено достойнство.

  Каквито и причини да има за самоубийство, само една се признава за оправдана – лишаване от живот при умопомрачение. Във всички други случаи самоубийството се смята за тежък грях без надежда за прошка на Страшния съд Христов.

  Ето определението на Светата Църква за самоубийците: „за такъв не може да става приношение”, тоест нито безкръвна жертва, нито помен. Така е записано в църковните правила (на Тимотей Александрийски, Правило 14). Дори и роднините да уверяват свещеника, че се е самоубил по време на умопомрачение, свещеникът „трябва най-грижливо да изпита” дали това е вярно. Иначе сам „попада под осъждане” (същото Правило).

  Номоканон, Правило 178 гласи: „Ако убие човек сам себе си, не пеят над него (значи не се извършва погребален чин), нито го поменават”. Самото обстоятелство, че е преминал в отвъдното без примирение с Църквата, че е умрял без да се е изповядал, непричастен със Светите Тайни Христови, вече дава достатъчно основание за това, да му се откаже опело и помен, защото според 13-то правило на I Вселенски събор всеки преди смъртта си трябва да бъде напътстван с изповед и със Св. Причащение. Самоубиецът остава без напътствие с тези Тайни не по някакви странични причини, а по собствено произволение. Да, Църквата справедливо отказва опело и помен на нарочно самоубилите се! С цел да убеди недоумяващите, че имат невярна представа за това, че нашата Православна Църква непременно трябва да се ръководи във всички отношения към хората само от чувство на любов, светият Божий угодник Теофан пише: „ Любовта е основа на всички закони и добродетели, не само евангелски, но и човешки, граждански; следователно, всяко действие, съгласно със закона, е съгласно и с любовта, и всяка оценка на това действие, съобразна със закона или правосъдието, е съобразна и с любовта. Но любовта стои по-високо и е по-голяма от закона.

  Има действия на любовта, които не се определят от закона като положителни, но в никакъв случай не са противозаконни; но действия, определяни от закона и не изпълнявани са незаконни, защото са беззаконни и противни на любовта, въпреки че се вършат уж за нечие добро. Ако съдията оправдава виновния против закона или награди недостойния, то въпреки, че изглежда да е направил добро, той го е сторил на виновния и недостойния, и така е сторил повече зло, отколкото добро, защото е нарушил любовта към общото добро, власт и правила”. (Не напразно е казано: „И в милостта е нужен разум”). Ще кажете, че милостта ще бъде похвалявана на съда (срв. Иак. 2:13). Милостта трябва да се среща с истината. Не решава ли най-добре този спорен въпрос Христовият Кръст? Колко безкрайно голяма любов, а в същото време – колко безкрайно голямо правосъдие!”

  Св. Църква и между скоропостижно умрелите намира такива, на които би могла да помогне, както и помага с молитвата си. Например опиващите се с алкохол, разбира се, са самоубийци, ако са пили по много и с години. Но тъй като тези хора все пак не са търсели смъртта си и не са извършили самоубийство, то Църквата в името на християнската любов и с надежда на Божието милосърдие, позволява на роднините да ги поменават.

  Що се отнася за съзнателния самоубиец, то той безвъзвратно се е отрекъл от Бога, Премилосърдния и Всемогъщия, и заедно с това е отхвърлил висшата сила, която би могла да го спаси, и без която дори праведниците не се спасяват – Божията благодат. Самоубиецът сам се е лишил от времето или срока за покаяние, като произволно е прекратил своя живот. А който си тръгва оттук зъл и неразкаян, не може да бъде простен.

  Ние вярваме и изповядваме, че „няма грях, превъзхождащ Божието милосърдие”. Има само един грях, който не може да бъде простен – това е грехът, оставен без покаяние, за когото няма разкаяние. Самоубиецът, лишавайки се от живот, няма възможност да принесе покаяние за този страшен грях, и неразкаян и неопростен преминава в отвъдното, с греха на хулата против Светия Дух. Светият Дух - Жизнодавецът, Който всичко животвори и на всичко дава живот! Прекъсвайки живота си по своя воля, самоубиецът се противи и на Божията воля, на Божия промисъл за него, а това се явява непослушание, гордост, неверие и малодушие.

  Богомъдрият светител епископ Теофан, пише по този повод: „Питате, може ли да се молим за самоубийците. ЦЪРКВАТА НЕ ПОВЕЛЯВА, а как ще се молят синовете и дъщерите?... Тук прозира грехът на гордостта и самомнението, че ние сме по-милосърдни от Църквата и от Самия Бог... Църквата е жив съюз на всички вярващи, които се съчетават всички в едно под един Глава – Христос Господ, и съставлявават едно тяло. Съставляват я вярващите – живите и умрелите. Отишлите си оттук неразкаяни, остават извън нея и извън Господа Спасителя, нейния Глава... Църквата не се моли за самоубийците, защото те умират в смъртен грях, неопростен и неочистен с покаяние”.

  Много светители от всички времена, обръщайки се към свещениците, от които роднините на самоубийците най-напред искат опело и молитви, ги призовават така: „О, иерею! И самоубийците е имал предвид Христос, когато е казал в Евангелието: който похули Духа Светаго, за него прошка не ще има вовеки, а виновен ще е за вечно осъждане, (Марк. 3:28).

  Църквата е заповядала и е постановила да не се извършват молитви за самоубийци. Иерею, помни: цялата сила на злото направлява сатаната за тези, които извършват поменаване на самоубийци. За самоубийците полза няма, а за теб – огромна вреда. Ти ли си по-милосърден от Бога? За какво свидетелстваш на дело и молиш Господа и в молитвата говориш: ето, аз съм по-милосърден от Тебе. Лъжливо милосърдие! И затова Бог допуска дявола да завладее и душата и тялото ти”.

  Ето защо всеки свещенник трябва да знае, че „съгласно църковните правила, погребален чин над самоубийци може да се извърши само в случай на невменяемост на починалия, тоест ако се е самоубил в умопомрачение, за което трябва да има медицинско заключение”. И затова свещенослужителите не бива да пращат миряни (роднини на самоубиеца) при своя архиерей, за да получат разрешение за опело.

  Нали съборно Апостолската Църква е дала определение по този въпрос и един епископ не може сам да решава да има ли опело и поменаване на самоубийци, защото иначе неговото решение ще е против съборния глас на Св. Църква, против църковните правила. А самите иереи трябва ясно и разбираемо да обяснят, защо не може да се извърши нито опело на самоубиец, нито да бъде църковно поменаван.

  В последно време самоубийствата твърде много зачестиха. Те приеха вече едва ли не характер на епидемия. За да се борим със злото, трябва да усвоим правилен възглед за неговия характер. Затова тук доста може да помогне гласът на църковните пастири.

 81. 81 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#75] от "VеnRus 2008":

  До коментар [#78] от "supernatural":

  Що се отнася до спасението на еретиците, има цял дял от богословието наречен "Православна сотириология", който се занимава със спасението. Според Православната сотириология нещата са повече от ясни. Ако искрено търсите смирение, можете да прочетете какво казват светите отци по този въпрос. За онези, които смятат за крайност мнението, че спасението е възможно само в Православната Църква, ще опитам да поясня накратко защо това е така:

  Делото на спасението представлява възвръщане на човека към състоянието, от което той е отпаднал и към образа, по който е бил създаден, като в този процес е подпомаган от Божията благодат. За да се извърши това са необходими две неща. Първо да е налице вярна представа за първообраза, защото как бихте възстановили една икона, да речем, ако не знаете как е изглеждала. И второто нещо - именно тази подпомагаща и възраждащата благодат на Св. Дух. При еретиците и двете неща не са налице. Това е проблемът, а не, както се опитват да ни обвиняват, че ние не искаме еретиците да се спасят. Напротив, искаме! И точно защото искаме, е добре да им казваме, че ако не станат православни, ще погинат.

 82. 82 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Радвам се, че срещам коментари в подкрепа на евтаназията. В края на учебната година писах есе по темата, уви 20% от съучениците ми не знаеха за какво говоря. А всъщност депутатите не са виновни, че в България хората могат да се колят и гърмят за 50 лв или за 16-годишната Деси, но не биха позволили на близките си да сложат достоен край на живота си по мирен и законен път.

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  До коментар [#4] от "Читател":

  Сиреч? Хората, които са изключително бЕДни, които нямат възможност да си набавят нужните ХРАНИ и всяка минута е страдание за тях, държавата с нейната ОБЩЕСТВЕНА система не може или не желае да им помогне, какво да правят?
  Тъй де, на пазара, на свободния пазар могат да си продават органите. Ако не те, кредиторите им, опс "инвеститорите". Дълговете (за дръгливи фрегати и амортизирани хвърчила) требе да са плащат, нъл тъй!?

 84. 84 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  59+29+13 = 101

  Как могат 101 депутати да приемат или отхвърлят законопроект?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 85. 85 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#84] от "|":За 101 далматинци ли говорите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK