За полицията и прокуратурата да разстреляш делфин не е престъпление

По тялото на делфина ясно личат следите от куршуми

© Атанас Русев

По тялото на делфина ясно личат следите от куршуми
- Делфинът е екзекутиран с автоматично оръжие, тъй като ясно личат следите от автоматичен откос
от съобщението на Министерството на земеделието

Един черноморски делфин беше убит с поне пет куршума. За полицията и прокуратурата обаче това не е никакво престъпление. Тялото на разстреляния бозайник беше изхвърлено от водата пред къмпинг "Корал". За случая сигнализира и разказа концесионерът на плажа Атанас Русев.


Веднага след като във вторник открил тялото, мъжът се обадил на тел. 112, пристигнали двама полицаи. Те обаче заявили, че според началника им в Царево случаят няма как да се квалифицира като убийство и няма какво да направят. От районната прокуратура в Царево казаха за "Дневник", че при тях е постъпил сигнал за животно в "напреднало трупно разложение".
Но няма данни за насилствена смърт или следи от огнестрелно оръжие. Дежурният прокурор Мария Николова е разпоредила да се обезопаси районът и ако се налага, да се уведоми окръжната прокуратура в Бургас. Цял ден днес "Дневник" не успя да открие обвинителите в Бургас.


Междувременно министерството на земеделието съобщи, че на агенцията по рибарство и аквакултури е разпоредено да провери случая. От ведомството смятат, че най-вероятно "делфинът е екзекутиран с автоматично оръжие, тъй като ясно личат следите от автоматичен откос".


"Дневник" очаква още реакции по случая от районната прокуратура в Царево, особено след заключението на земеделското министерство. Търсим коментари и от екоинспекцията в Бургас и ветеринарната служба. 


"Държаха се все едно им е гадно, че са дошли", разказа Русев за поведението на полицаите. Доста развълнуван, той заяви, че не може да повярва и че "няма такава държава". Според него куршумите е можело да се извадят от тялото на делфина и да се види от какво оръжие са.


"Шефът на полицията в Царево и прокуратурата - хората, които трябва да се занимават с това и да знаят, казват, че не е престъпление. Утре ще убият някой човек и ще го заровят сякаш нищо не е станало", продължава Русев.


Информацията за случая подпали "Фейсбук", а граждани започнаха да разпространяват петиция до институциите и медиите: "Шокирани сме да разберем, че в нашата страна делфини се убиват с оръжие за забавление и още по-шокирани, че властите очевидно не искат да положат усилия за прилагане на закона."


И прокуратурата, и полицията има какво да направят и законът далеч не им връзва ръцете. Например - чл. 325Б от Наказателния кодекс гласи: "Който умишлено умъртви животно, се наказва с лишаване от свобода до една година и с глоба от хиляда до три хиляди лв." Ако това не пасва на обвинителната концепция в Царево и Бургас, има и втори текст в НК: "Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение №3 към Закона за биологичното разнообразие, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева."


И трите вида делфини, които живеят в Черно море, са защитени по въпросното приложение на закона, а два от тях са и световно застрашени.


Междувременно никой не знае къде е делфинът. Един багер дошъл и го отнесъл. Дали доказателствата за престъплението по тялото са запазени също не е ясно. Според Атанас Русев местната екоинспекция е заровила някъде животното.


Ако прокуратурата все пак реши да започне разследване, то е обречено, защото е загубено много време за издирване на извършителите, а и тялото на делфина вече е разложено и дори и да е имало някакви улики по него, те са загубени, коментираха експерти. Може да се стигне и до абсурдна ситуация - да се ексхумира тялото за някакъв вид аутопсия.


ЦИТАТ:


ТЕКСТ ПОД СНИМКА:


По тялото на делфина ясно личат следите от куршуми | Фотограф Атанас Русев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK