Политици за сделката за "Булгартабак"

Представителите на синдикатите в холдинга протестираха днес пред агенцията за приватизация срещу продажбата.

© Анелия Николова

Представителите на синдикатите в холдинга протестираха днес пред агенцията за приватизация срещу продажбата.Дали надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще одобри или не сделката за приватизацията на "Булгартабак холдинг" ще се разбере до часове. "Дневник" се допита до политическите сили за позиция по темата, след като решението зависи от това кои от представителите на партиите в надзора как ще гласуват. 


Седемчленният орган включва трима представители на ГЕРБ и по един от БСП, ДПС, ДСБ и "Атака". За да получи сделката  одобрение, е достатъчно "за" да гласуват четирима.


Представителят на "Атака" в надзора Петър Петров коментира през "Дневник", че тази сделка е възможно най-добрата за България, но не пожела да обяви предварително как ще гласува, тъй като ще изчака обсъждането. За него обаче сделката не може да бъда по-добра, заради постигнатите финансови и социални параметри по нея. Петров не се притеснява от факта, че има само един кандидат за купувач, при това с неясен собственик. Очевидно това е най-сериозният купувач, коментира лаконично той. Добави, че е информирал и лидера на "Атака" Волен Сидеров за процеса по приватизацията на тютюневия холдинг - от самото начало досега. От пресцентъра на "Атака" казаха за "Дневник", че Сидеров е в командировка и няма да коментира темата.
От БСП многократно се обявиха против сделката с аргумента, че цената е ниска. "Това надбягване с един кон трябва да бъде прекратено", заяви Румен Овчаров. Той обяви, че ако сделката бъде осъществена, това ще е една от най-крупните измами за последните 20 години и направи аналогия с приватизацията на БТК и на "Булбанк".


"Булгартабак" има 561 млн. активи и 164 млн. лв. по сметки - само това е повече от цената от 100,1 млн. евро, която се дава, отделно са марките, материалите, пазарният дял, износът, коментира депутатът от БСП Корнелия Нинова. Според нея с обещанието да изкупува по 5000 т тютюн годишно купувачът всъщност ще намали сегашните количества, които са 6000 т. Друг аргумент на левицата е размерът на договорените инвестиции - едва 2 млн. лв. през първата година и 5 млн. . лв. прев втората, докато сега холдингът инвестирал по 25 млн. лв. годишно. От БСП подозират и че дружеството ще бъде препродадено.


Изпълнителната власт трябва да поеме своята отговорност за тази сделка, коментира пред "Дневник" депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той заяви, че определено това не е най-добрата сделка за тютюневата компания  и че цената в никакъв случай не отговаря на истинската стойност. Депутатът не се ангажира с прогноза как ще гласува представителят на ДПС в Надзорния съвет, но заяви, че ако сделката бъде одобрена, партията ще следи стриктно да се спазват поетите ангажименти.


В четвъртък Имамов изрази опасения за съдбата на холдинга, защото когато купувачът е финансов инвеститор, той не купува, за да развива предприятието. Той определи като внушение споменаването на Русия в тази сделка и каза, че е склонен да вярва в предположенията, че зад руските финансови средства стоят представители на България. Повтори тезата, че социалните параметри на сделката са били заложени, за да отблъснат сериозните купувачи.


Представителят на ДСБ в икономическата комисия в парламента  - Иван Иванов, отказа да коментира темата и препрати към съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Димитров не беше открит за коментар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  У нас политици няма!
  Всички са измама!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 931 Гневно

  Една престъпна сделка!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 3. 3 Профил на ataka_b_mpaka
  ataka_b_mpaka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  по-добре да има сделка, отколкото да няма никаква

  невъзможен съм!
 4. 4 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Винаги може да е по-добре, но също и много по-зле. Това е най-добрата сделка за България.

 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Смешници!!!
  Атака, които искат национализация на приватизираните активи, твърдо подкрепят сделката.
  Нинова и Овчаров пък, които искаха да продадат БТХ за 100 млн. лв., твърдят, че 100 млн. евро са малко. Че и много перспективно било. Ами тогава защо под вашето вещо управление все завършваше на оперативна загуба?

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#5] от "fras":

  Кога е завършвал на загуба БТХ!?

 7. 7 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сините избягват микрофона, червените беснеят, че друг ще вземе комисионните, но хубавото е, че КАСАТА СЕ ПЪЛНИ, че балансите се стабилни!

 8. 8 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Аз лично предпочитам държавата да прибере 100 милиона, отколкото да затвори предприятието или да го остави да фалира. Цигарите са цигари и държавата може да спечели само от продажбата, защото 50 % от българите пушат всеки ден!

 9. 9 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Истинските собственици на Булгартабак холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера", като консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев.

 10. 10 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Истинските собственици на Булгартабак холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера", като консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев.

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пък и ДПС се обаждат с цялата си наглост.
  А защо точно те блокираха сделката за продажба на Булгартабак последния път?
  Цената тогава беше по-добра.
  Ама пустите му избори...

 12. 12 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#10] от "greco_jlt":

  Мойто момче, ти да не бил та им свети, че разбра за какво иде реч? А това за ДПС пък е тотална глупост! Много се дразня на подобни изказвания. Като толкова много знаеш - иди при БТВ да ти вземат интервю, да видим как ще си докажеш твърденията! Аман от разбирачи! Може ги Господ трябва да слезе и закупи холдинга, че да си спокоен?

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 13. 13 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  2007 г. са на консолидирана загуба 38 х. лв.
  2008 г. са на оперативна загуба близо 20 млн.
  През тези години, за да намалят загубите от оперативна дейност, продадоха всички дъщерни фабрики, без тези в София и Благоевград. И Плевен, и Стара Загора, и Юрий Гагарин(фабриката за опаковки), и разните там Шумен, Джебел и т.н. Последно продадоха Пловдив-БТ, сега Кингс. Мотивите за всички тези продажби бяха, питайте Корнелия, покриване на загуби от оперативна дейност.
  (Правете разлика между резултат от оперативна дейност и общ финансов резултат.). И това при доста по-добра пазарна среда за Холдинга.
  Трайков, при падащ вътрешен пазар и световна криза, вече две години изкарва БТХ на печалби между 20 и 30 млн. Без да продава активи.

 14. 14 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "greco_jlt":

  Всички не знаят кои са, само ти го знаеш някак си понеже скоро го прочете ли? Лично ли си проверил информацията, че я постваш 2 пъти за да се набие в очите на форумци? Или?

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 15. 15 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Всички, които “се радват” ги разбирам … но дали някой ви вярва?!

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Румен Овчаров пък какво недоволства. Нали подписа същия тип сделка за Балканкар срещу Пирогов, където от купувача се искаше "да развива българското каростроене". И там падна едно биене в гърдите, какви социални ангажименти се поемат и какъв "мащабен стимул" получава родното машиностроене...А сега какво има там, виждаме всички. Една 3-4 години стара дупка за поредния мол и едни ръждясващи тенекиени огради с надпис "Внимание! Строителен обект! Влизането забранено!"

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 17. 17 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ей това доживяхме - "националистите" да възхваляват руското влияние, а "социалистите" да са против.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 18. 18 Профил на Елена Беркова
  Елена Беркова
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Все по-жалки стават, но явно не си дават сметка. Те вярват, че „матриала“ е мегапрост и се връзва.
  Наивни са…..
  За 22 години им научихме всичките номера.

 19. 19 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  !BG/Т-Парламент "То LET" или "For SALE"!
  !BG/Т-ПРАВИТЕЛСТВО "То LET" или "For SALE"!

  ХЕЙ търГАЩнико-Б/г/Т-ПРОДАЖНИК, ЗНАЕШЛИ ЦЕНАТА ВЪВ ВАЛУТА НА ИЗВЕCТНАТА НИ МАРКА "АРДА" СЪС И БЕЗ ФИЛТЪР ЦИГАРИ?
  Пита те бившият председател на въздържателното дружество в 32 и 33 гимназии “К.Охридски” в София, Илия Енчев.

  Аз никога не съм слагал цигара в уста, но ме боли за нашето-Родно, КЛЮЧОВО селско СТOПАНСТВО!

  ХЕЙ търГАЩнико-Б/г/Т-ПРОДАЖНИК,
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА НАС, БАЛКАНСКИТЕ-БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА ЮЖНО-ОСЕТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА НУРИСТАНО-АФГАНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  Знаеш ли кои са КЛЮЧОВИТЕ СЕЛСКО-СТОПАНСКИ ПРОДУКТИ НА КАБАРДИНО-БAЛКАРТСКИТЕ БЪЛГАРИ?
  НЕ!
  Щом незнаеш, тогава ЗАСТР€ЛЯЙ СЕ или КЪШ ОТ РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ!!!!!!
  Н€ЗАСЛУЖАВАШ ДА ЖИВ€€Ш И ДА С€ НАРИЧАШ българин тук!

  ДН€С раз-ПРОДАВАШ ЗА СТОТИНКИ ТЮТЮНA С БРАНД НЕЙМА-"БТ",
  УТРЕ ЩЕ ПРОДАДЕШИ СЛЪНЧОГЛЕДА-нива, И ДОМАТИТЕ- И ЖИТОТО ОТ ЗЕМЯТА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ, даже ще търГАЩНИш за зелено и майка и баща и децата и гащтите си !

  ХЕЙ търГАЩнико-Б/г/Т-ПРОДАЖНИК,
  Фрaнc РАЗ-СМЪРДЯЛИТЕ СЕ парфюм МАСОНИ, "МАДАМ-РОША" , "НИНА-РИЧИ", "ШАН€Л" И ВСИЧКИ СЪМНИТЕЛНО ПАХН€ЩИ €VRO дух-ПЕРСОНИ, ЧАКАТ с нетърпение РАЗПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРСКАТА РОЗА, да именно РОЗА, от родният град РОЗИНО!!

  НОВИЯТ ОЛИГАРХ Русс-МАСОН€ЦА Раймондасам Туменасам от СЪМНИТЕЛНАТА УКРАИНСКО-ЛАТВИЙСКА ФИРМА "Сандора", ПРИТ€ЖАВАщ 80% ОТ НЕЧИСТО ИЗПРАНИТЕ АКТИВИТЕ НА ФИРМАТА, СТАНА новият
  МАФИОТ-СОБСТВЕНИК НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ, ПОД НАЗВАНИЕТО "БТ-ТЮТЮН".

  !!СТОП РАЗПРОДАЖБАTA нa почва и земя от РОДИНАТА НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ ПОД МАСОН-ИГИДАТА «бт-тютюн»!!

  Заради култ-идеологическата БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ МЕЖДУ партии, вери в религията и ЕТНOС на произхода ни, СМЕ СЪЗДАЛИ парламентарната-ДИСКРИМИНЦИЯ, ПРЕД КОЯТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОРИЛИ ОЧИ, А ТЪРСИМЕ ЩАСТИЕ И УСПЕХ, ОЗВЕРЕНИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ-БЕЗПРИЕМНО, ГРУП-ОТРИЧАЩИ СЕ!
  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ МЕЖДУ-ПАРТИЙНИТЕ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАПАДКИ, ПРЕРЕКАНИЯ СВАДИ И БОЕВЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА КОИТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОИРИЛИ ОЧИТЕ, НЕ Е ЛИ ТОВА ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ИСТИНСКИ "узаконена" ПАРЛАМЕНТАРНA-ДИСКРИМИНАЦИЯ, по законите на джунглата?
  (БЕЗПРИЕМСТВЕНА) ГРУПЩИНА, да ето трагедията ни и в момента!
  Един вид потвърждение на Култ-политическата репресия и парламентарната €ВРО-дискриминация!

  България, която изгубихме!
  БЪЛГАРИЯ КОЯТО ПРОДАДОХМЕ!
  http://www.bgsviat.narod.ru/
  http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm

  Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
  А Мъдростта на нас БЪЛГАРИТЕ е да бъдеш, не да имаш!!
  Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за култура на Българския дух!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"
  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 20. 20 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#4] от "gabriel85":

  Е, след това веднъж за винаги ще ви бъде отнето моралното, а и политическото право да говорите за лошата Костова приватизация, за Балкан и пр.

  Днес вие си правите вашия Балкан. Нека Сидеров, ББ да не се правуят на щрауси!

  И Костов през тези години не спря да повтаря, че в онази ситуация е направил най-доброто, което можеше да се направи за Балкан. Нещо голямо съвпадение на аргументите се получава.

  Welcome to the club!

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#13] от "fras":

  Не знам какво четеш, но консолидирания резултат за 2007 г. на БТХ е печалба 3,197 хил. лв.

  http://www.bulgartabac.bg/downloads/downloads_upload/KGFO_2007_Grupa_BT.pdf

 22. 22 Профил на jessy.coy
  jessy.coy
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "greco_jlt":

  Ама много сте компетентни всички! Как само ти знаеш кои са, а ние не. Тази сделка да не се подписва с фантоми, каквото трябва да се знае се знае, всичко останало са клюки. Постоянно навсякъде някой се съмнява и до кога така? Ако ти знаеш и можеш повече защо си тук?

 23. 23 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Аз пък искам да знам истинските причини, поради които от 10 кандидати остана само тази руска банка и взе, че спечели .

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#23] от "marsena":

  Лошото е, че хората дотолкова свързват това правителство с корупция и рекет, че вече каквото и да правят (въпреки че точно тази сделка не е пример за честност и прозрачност) повечето хора са убедени, че става дума за корупция.

 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  по сметките на Булгартабак има депозити от 164млн. лв? Боже мой, нали не смятат да ги оставят тези милиони като актив на купувача. Такава приватизация и аз правя и то без да ми е посредник ВТБ

 26. 26 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От тези политически коментари човек би си направил извода, че тройната коалиция не стои зад сделката, както твърди 24 часа. Излиза, че ГЕРБ са прецакали другарчетата от ДПС и БСП и са свили БТ за себе си?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 27. 27 Профил на умрял поет
  умрял поет
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#24] от "svoboden":
  а предишното правителство с какво го свързваше? с прозрачно управление? сделката е факт и само времето ще покаже дали е правилна

 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1752 Весело

  "Представителите на синдикатите в холдинга протестираха днес пред агенцията за приватизация срещу продажбата"

  Край на кафенцата с цигарка на сладка приказка в работно време. По-малко държавни предприятия значи по-малко профсъюзни деятели, т.е повече производителна сила.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 29. 29 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "jessy.coy":
  "Постоянно навсякъде някой се съмнява и до кога така?"

  Така, до края на света!
  Иначе става старата песен на нов глас.
  След като има съмнения и неясни параметри, то с какво тия се различават от предишните?

 30. 30 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 472 Неутрално

  А спомня ли си някой именно Корнелия Нинова и Румен Овчаров как прецакаха сделката за БТ преди няколко години? В този смисъл - по-добре да си мълчат, защото е смешно.

 31. 31 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До 5

  Ае не лъжи бе, БТБак не е било на загуба, лумпен. Поредната сделка на мафиотите от ГЕРБ и Делян Пеевски с ДПС>

 32. 32 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#666:"Публикация"]Представителят на ДСБ в икономическата комисия в парламента - Иван Иванов, отказа да коментира темата и препрати към съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров[/quote]
  Мдаа, така не се прави "политика". Без да поемаш отговорност, и да тичкаш за всичко при началството - "той знае най-добре". Малко хорица са се заели с големи дела, затова нищо не се получава...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 33. 33 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Тъй като в дневник няма инфо а някои се интересуваха как е гласувал надзорът ето заповядайте

  Шест на един за “Булгартабак”

  Надзорът одобри сделката, подписват договора до дни


  против е гласувал единствено представителят на БСП Руси Статков. “За” са тримата членове от ГЕРБ и представителите на ДПС, “Атака” и ДСБ.

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-09-03&article=380566

 34. 34 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А когато свършат обектите за продаване,кво прайм???

 35. 35 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#34] от "neznaiko_2011":

  Имаш ли представа колко предприятия фалираха благодарение на БСП НДСВ и ДПС? Булгартабак също можеше да поеме по същия път, но ние го спасихме и в крайна сметка извлякохме печалба от почти 200 милиона. 200 милиона от тук, 100 от там и така се събират още свежи пари, които да вдигнат България на крака.

 36. 36 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До #17 Николай Цолев

  "Ей това доживяхме - "националистите" да възхваляват руското влияние"

  Те никога не са имали против руското, дразни ги европейското и американското най-вече.

 37. 37 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 674 Любопитно

  Фактът, че ДПС мълчи, значи или техни хора го купуват, или са им запушили устата с много пачки.
  А какво може да се случи при приватизацията през офшорка? справка - БТК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK