Борисов стяга министрите за е-правителството

Борисов стяга министрите за е-правителството

© Анелия НиколоваНима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев (Томислав Дончев министър по еврофондовете, по част от които вече се работи изцяло електронно – бел. ред.), да е във всяко едно министерство. Това казва премиерът Бойко Борисов по темата за въвеждането на електронното правителство, става ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на кабинета на 31 август.


Той обяснява, че се е разбрал с премиера на Естония за въведения в страната модел на е-правителство и "какво от него могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може и да ни даде и експерти, които като дойдат тук, за да можем да го внедрим много бързо".


Премиерът продължава: "Важно е да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум, всичко това да сме го забравили и да е в историята". Завършва със заканата, че ако "някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено, веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори".
Реакцията му е по повод обясненията на транспортния министър Ивайло Московски, че имат разногласия с правосъдното министерство по темата.


"Дневник" публикува разискванията в правителството по темата без съкращения:


Точка 40
Проект на Постановление за приемане на Наредба за изискванията към алгоритмите за създаване и проверка на квалифициран електронен подпис.


Бойко Борисов: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите. Приема се точка 40. Между другото Московски, Митниците, МВР, Дончев, на 12-ти съм се разбрал с премиера на Естония и ще доведе една делегация и лично той ще ни презентира електронното правителство. Говорил съм с него какво от него могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може и да ни даде и експерти, които като дойдат тук, за да можем да го внедрим много бързо. Естония е държава от нашата черга, а много бързо го въведоха и го направиха и работи перфектно. Така, че лично премиерът ще го презентира за един ден отиваме само по тази тема да ни информира.


Николай Младенов: Искам да добавя, че незабелязано от общественото мнение има доста сериозен напредък в България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи вече почти изцяло и е електронизирано. Министерството на външните работи преминава на 19-ти на електронизиране, ако успеем да го направим това за всички ведомства, не само бумащината на Министерски съвет, но и оперативно решенията ще могат много по-бързо да се работят, за това е хубаво да дойде някой от хората, които реално го правят в институциите в момента, за да знаят технически условията какви са.


Бойко Борисов: Вземам само един министър, всички останали са експерти, които се занимават с тази дейност. Разбрали сме се след две седмици още веднъж на ниво експерти, където той е поканил и други държави от Европейския съюз, ще изпратим вече, но идеята е да вземем софтуера и техните специалисти, които са го въвели, да не експериментираме в приложението.


Цветанов!


Цветан Цветанов: Понеже не чух за Министерството на здравеопазването, а преди бяхте поставил една задача преди месеци, нашите експерти работят с техните експерти и мисля, че е хубаво да има експерти от Министерството на здравеопазването.


Бойко Борисов: Ние не можем да заведем тридесет човека, за това например експерта, който е от МВР да бъде този, който работи със здравеопазването.


Цветан Цветанов: Те работят и с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


Бойко Борисов: Така, че до тогава всичко, което има да се даде или да се поиска, за това повтарям, хората които ще бъдат: Московски координира и други министерства, ако искат да попитат, да вземат или да организират нещо.


Стефан Константинов: Искам да кажа, че в началото на месец октомври имам покана от техния здравен министър и ще ходя точно по тази линия, но идеята за електронно правителство чудесно се връзва с цялостната идея и въобще за електронно здравеопазване. Там са интегрирани неща и едно нещо на вид дребно, което е дребно е чипът, който имат в картата за самоличност, което може да бъде и здравна карта и да се унифицира, а не хората да ходят с множество документи, а да има единна точка достъп до системата. Така, че това е нещо, за което сме говорили с министър Цветанов и е хубаво вече да се помисли в тази насока.


Бойко Борисов: Организирайте се с твоя колега, ако може и той на тази дата, предполагам, че след като премиерът лично ще ни презентира програмата, би трябвало и би могло да има. Организирайте се и действайте.


Московски!


Ивайло Московски: Господин премиер, искам да кажа две думи, чудесно е всички колеги казват докъде и какво е постигнато, но трябва да е ясно, че говорим за приложенията на електронното правителство и на електронната интегрирана система. Целта ни е, тъй като това в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и тук е моментът да призова всички колеги, нека да оказват максимално съдействие на нашите специалисти експерти, тъй като за да бъде изградена тази интегрирана система, за да може ние да комуникираме по електронен път между всички институции разбира се е необходим достъп до всяка една такава. Т.е. конкретно визирам в случая колегите от Министерството на правосъдието, където имаме известно неразбиране на ситуацията. Разбира се те си имат своите правилни аргументи. Тук не става въпрос да ни се дава пълен достъп до вашите вътрешни системи. Тук става въпрос ние да имаме достъп самата структура на електронното правителство да достигне до вас, а вече самите приложения какво вие ще дадете вътре в тази система никой няма право и няма да ви се бърка вътре в системата, но ние в крайна сметка трябва да имаме достъп.


Трудно успяхме, но успяхме например с колегите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. За момента имаме проблем с Министерството на правосъдието. Концептуално имаме различия. Ние считаме, че бързо и ефективно това нещо би могло да се извърши от външни компании изпълнители, които са специализирани в тази дейност. Колегите от Министерството на правосъдието считат, че тези системи трябва да бъдат изградени от вътрешен капацитет, какъвто за съжаление, може би е правилно, но ние нямаме нито време, нито имаме такъв капацитет.


Бойко Борисов: Ако имат вътрешен капацитет да ни кажат срок?


Даниела Машева: Нямаме.


Бойко Борисов: След като нямате тогава възлагайте, седнете след това и го коментирайте.


Дончев!


Томислав Дончев: Искам да напомня на колегите, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждане на електронно правителство сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония. Ние имаме добре работещи отделни решения в отделни министерства, в отделни ведомства, в отделни общини и това, което ни липсва към момента, е, там където трябва да се съсредоточат усилията, е една координирана система следваща единни стандарти.


В подкрепа на това, което каза колегата Московски, именно това можем да научим от колегите от Естония, има различни видове софтуери освен естонския имаме категорично нужда от помощ по отношение на внедряването на единна координирана стандартизирана система, където са ни дефицитите.


Да подкрепя колегата Младенов, имаме много добри решения, по две оперативни програми вече подават документи по електронен път без грам хартия. Отчитат се по електронен път също без грам хартия. Очакваме всеки момент да се включи и конкурентоспособност и половин година оттук нататък считам, че по всички оперативни програми процесът ще върви изцяло електронно.


Това е добре, но имаме нужда от цялостна координирана и стандартизирана система, а не отделни и добре работещи решения в отделни ведомства.


Владислав Горанов: Съвсем накратко по същата тема, с две думи без да връщам темата към инхаус възлагането. Ние трябва да имаме един интегриращ орган, бил той и Министерството на транспорта в сектора, който се занимава с това, но от думите на министър Московски разбрах следното, проблем от последните десет години. Всяко ведомство си прави система и ревниво си я пази и тя не си говори с другите системи на държавата.


Бойко Борисов: За което всъщност са похарчени пари, а тя не може да функционира, защото идеята е като се влезе в електронното правителство или дадената тема, да може по електронен път да си вземеш или да си подадеш данните, за да не се ходи по гишетата. Това е целта на системата. Ако трябва да ходите от едно на друго място и да влизате отделно в системата е безсмислено.


Владислав Горанов: Нещо повече, системите трябва освен да имат интегрирана техническа съвместимост между тях, отново казвам, че трябва да има и политическа воля системите да си общуват и това, което каза министър Московски завоалирано е, че всички министри трябва да проявят политическа воля и да не ревнуват. Техничарите, които са направили системите, те ги гледат първо като техни деца, второ на много места в този бизнес има монополизиране от страна на изпълнителя на съответната информационна система, който през годините поддържа собствения си бизнес монополизирайки поддържането на тази система.


Бойко Борисов: Младенов!


Николай Младенов: Тя е внедрена в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в момента приключва внедряването в Министерството на външните работи. Оказа се, че тя е купена при нас преди няколко години и останаха около 20 хиляди лева, за да може да заработи. Навсякъде е направено това. Тя е разработена в България, тя е българска, продава се по цял свят. Сума ти мултинационални компании работят с нея, а ние в българската държава не можем да се разберем министерствата да я внедрим. В момента, в който тя съществува, вече документооборотът между министерство А и Б става електронен веднага и улеснява работата на гражданите.


Бойко Борисов: Естествено. В момента ние обясняваме: бялото е бяло, черното е черно, сивото е сиво. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. В това ли сега искате да ме убедите? Аз ви казвам "бяло е", вие ми казвате "не е черно, не е сиво, а бяло". Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев, да е във всяко едно министерство. Оттам ще вземем, говорил съм за без пари, ако трябва да платим само на експерти, които да ни координират системата. Какво повече го умуваме. Ако нещо са купили или има купено, с две ръце ще им благодаря и ще им викам "Браво!" Поне нещо да се види от това, което е купено. Важно е да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум, всичко това да сме го забравили и да е в историята. Какво го коментираме повече? Какво ревниво ще пази правосъдието, от кой? Кое пазим ревниво?


Приемаме точка 40.


Московски, от мое име, само искам да ми кажеш ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено ако дойдеш и ми кажеш "този, три дена ходят експертите, ето го" - веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Тиквочът кефи... голям палячо.... ама премиер... вервайте ми,,,

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 3. 3 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Абе да докарат там няколко тира електронно правителство от таз Естония... и да разтоварват по градовете... по няколко палети... да има да не е да нема...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  В момента както падат цените по борсите... може йефтинко да купиш електронно правителство.... има още час докато затвори Ню Йорк... да дават ордерите... да не се ослушват....

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Пак ще трябва да се бръкнем за нови лични карти с чип и милиционерите отново ще се радват и размножават
  ======================================
  В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори.
  ======================================
  С това наш Боце издави рибата
  Ако МВР се е отворило значи съм станал папуас

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Като са тръгнали по тази тема, кога ще се плащат данъци и осигуровки с 1 платежно вместо с 5-6?

 8. 8 Профил на feniks78
  feniks78
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още един мандат ако изкара,знаете ли колко нови думи ще научи........

 9. 9 Профил на Emo
  Emo
  Рейтинг: 426 Весело

  Не разбирам защо ни трябват чужди специалисти?
  Дянков вече свърза DOS с ERP посредствум кабелче. Да го удължът кабела и ето го електронното правителство, ще спестят 200 милиона : )

 10. 10 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Значи щом Тиквочът може да управлява таз държава - тогава всеки друг и той би могъл да се справи...

 11. 11 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1002 Весело

  Некой да е виждал тиквата и компютър в един кадър?

 12. 12 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#7:"Skydiver"]

  Като са тръгнали по тази тема, кога ще се плащат данъци и осигуровки с 1 платежно вместо с 5-6? [/quote]
  След 5-6 петилетки.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 13. 13 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  така като чета стенограмата, никой от изказалите се си няма и бегла представа от е-правителство

  low riders team
 14. 14 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#11] от "Мария Антоанета":

  той има смартфон, за да играе тетрис на него

  low riders team
 15. 15 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "be_google":

  aber naturlich! Изтъкваш всеизвестен факт и след това питаш за мнението на хората?? На ББ ли се прайш?

  и btw не съм от тия с минусите. Хич не съм доволен от герб.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 16. 16 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Борисов стяга министрите за е-правителството
  ==============
  Давайте направо към i-правителството.

  Yet another blue planet.
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#13] от "Comandante Marques":

  Г-н Борисов иска бърже да заприличаме на Естония, ама дали си задава въпроса защо толкова много пари през последните години потънаха в нещо, което все още го няма, а го очаква до максимум година?

  Ако стане, добре. Ще дойде 22-ри век, ние още се мандахерцаме по темата.

 18. 18 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#2] от "Twinston Myth":
  [quote#2:"Twinston Myth"]Deus ex machina[/quote]

  Малеее... Тия от правителството окончателно са изгубили връзката с реалния живот! То бива, бива, ама това вече е диагноза!

  Някой да ми отговори колко милиона са профукани за е-правителството? За 10 години! Писал съм го но не ме се търси. Който го интересува ще го намери в архива на в."Дневник". И те са го писали.
  Тия милиционери, сега ли откриват топлата вода и колелото...?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  Значиии, аз стигнах до тук:

  "Бойко Борисов: Ние не можем да заведем тридесет човека, за това например експерта, който е от МВР да бъде този, който работи със здравеопазването."

  Лелелелелеле! Експерт от МВР да работи със здравеопазването?!?! Супер!

  Дано и да е в комплект с прокурор! Ама Естонски, т.е. Е-прокурор, тъй да се каже

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ама и заглавие! "Стяга"?!? Веднага си предствих едни менгемета и наш Борисич навива ли, навива ))))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#13] от "Comandante Marques":

  много ясно. още в първите няколко параграфа останах втрещен, че министри, хората, които трябва да са наясно с методологии, техники, стратегии и инструменти за управление не са наясно с ползите, начините на работа, комуникации и безкрайно оптимизиран начин на контрол от едно електронно правителство...

  добрата новина е, че Бойко поне е казал:
  "безплатно ще ни излезе! ако трябва само на експерти ще платим..."

  той си мисли, че това е като да инсталираш един Уиндоус ХР...

  РЕФОРМИ !
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#18] от "drakar65":

  Милиони (500) са похарчени в Естония. У нас - милиарди (2). А като резултат - там целия живот е улеснен от съвременните технологии, тук - едно почти нищо.

 23. 23 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#21] от "Rage Against":

  по едно стечение на обстоятелствата познавам ресорния зам.министър Първан Русинов, който "отговаря" за е-правителството ами не съм оптимист, да ти кажа.

  low riders team
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#23] от "Comandante Marques":

  Можеш ли да поясниш защо?

 25. 25 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ваньо Танов откога е готов и звъни на ЕГН-то.

 26. 26 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#23] от "Comandante Marques":

  аз пък преди години съм работил за малко по проект на е-правителство.
  аз не съм оптимист за консултантите и компаниите, които могат да го внедрят

  и фактите сочат точнот това. над 100 млн. евро похарчени за анализи, системна интеграция, лицензи и сървъри. а сървърите дори не са в сървърно климатизирано помещение, а са сложени в ракове върху дебелите червени прашни килими в резиденция Бояна

  НСДВ и БКП изкрадоха и изхарчиха толкова много пари, че ме е срам...

  РЕФОРМИ !
 27. 27 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  няма капацитет, ако ме разбираш

  low riders team
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#13] от "Comandante Marques":

  Останах със същото впечътление !
  Нека питат по компетентни,не е срамно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Те да се сдобият окончателно с интерактивни магистрати... пука им за е-правителството...

  Свобода за Надежда Савченко!
 30. 30 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#28] от "EREBUS":

  ти да си чул милиционер да иска акъл?

  low riders team
 31. 31 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#26] от "Rage Against":

  в МВР ако им кажеш сървърно помещение, веднага ти показват конвойната

  low riders team
 32. 32 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "Танас":

  То това е основнота идея, да се тупа чувала непрестато за пари. То не беше смяна на номера, лични документи, пререгистрации на фирми ...

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 33. 33 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  облеченият като етикет за лютеница Цветанов и малограмотната му камарила от МВР, както и 99% цялата общинско-държавна администрация - мизерници на заплата - електронно правителство, голям майтап ще е.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прочетохте ли интерюто с Ради Атанасов?
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2011/09/01/1148782_radi_atanasov_it_specialist_vreme_e_bulgariia_da/

  Ради Атанасов, IT специалист: Време е България да престане да бъде хартиена държава

  "Горчив опит и отказ от обществени поръчки

  Преди година, когато се е върнал в България, за да започне бизнес, Атанасов веднага е пробвал да участва в държавна поръчка за разработване на софтуер. "Тези поръчки се провалят много често не по технически, а по политически причини и това е предварително ясно", смята IT специалистът. За кратко време стигнал до извода, че "всичко се извършва с проекти, които минават през корупционни схеми".

  По думите му в държавата има много талантливи млади хора, но не се използва капацитетът им. "Вложих време и желание в проекта, с който кандидатствах, и беше, меко казано, разочароващо, като видях за какво става въпрос", казва още Ради. Вече не вижда смисъл повече да участва в обществена поръчка."

  Каквито и експерти да внесе ББ, ефект няма да има при съществуващата корупция. А кадърни хора си имаме! Но не ги допускат да вършат работа. Щото... всички знаем защо.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 866 Весело

  "Искам да напомня на колегите, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждане на електронно правителство сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония."

  Голям праз!
  Забвсички по едничка за ГЕРБ цяла торбичка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Определение за Е-правителство на Бойко:

  Това е такова правителство в което изреченията започват с 'Е-'

  'Е аре свършете не'ква работа, не мое така..'
  'Е-ми те нека си говорат , ние работиме ...'
  'Е к'во стана с моя човек ...?'
  'Е-ми мое да сме обещали, ама ..
  'Е аз вече обещах , не знам к'во ше праите'
  'Е сутринта мое да съм казал е-дно , ама следобед акъла е друг, вечерта е още по-друго , а сутринта е по-мъдра от вечерта...'
  'Е казах да го уволнат, ама сега казах да го въстановат...'
  'Е-й изпуснах мачлето...'

  Не случайно сайтът им е www. e-gov(на).bg

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "totilas":

  Прав си само ,че това се случва защото не е държава , а територия . За това вилнеят Тикви , и всякаква друга милиционерска паплач .

 38. 38 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Бойко с уникално сравнение между частната инвестиция на EVN и държавната Цанков камък

  EVN построи за ЕДНА година две турбини за производство на топлинна енергия и ток! Дава 100 мегавата! 50 електрическа и 50 топлиннна! И струва 50 милионна евро!

  Цанков камък на Станишев и Доган струва 500 милиона евро за 80 мегавата!

  http://www.dnes.bg/politika/2011/09/02/turbini-s-nejni-imena-sisi-topli-marica-sveti.127935

  пс Аз допълвам че Цанков камък вече НЕК го строят 4 години и още не могат да го пуснат да заработи!

  Бойко да започне интервюто в неделя с Цветанка Ризова именно с тоя брутален пример така ще демонстрира разликата между дясната политика и лявата политика!

  пс2 Айде да навие EVN да вземат и топлофикация София че там нещата са безнадеждни!

 39. 39 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 585 Неутрално

  В интерес на истината Бойко Борисов има една добра стъпка в посока електронно правителство - една от първите му работи (не знам дали негова беше или на Дянков) беше да спре кранчето на едни хрантутници, което правеха електронното правителство в България.

  В момента аз смятам, че във фирмите из Бъглария има достатъчно много хора, които могат да направят Интернет базирана държавна администрация (някакси термина "електронно правителство" не ми допада). Проблемът е, че няма как да им се даде думата, защото ще се вдигне такъв шум, че тя ще бъде заглушена.

  Ето моите скромни идеи:

  1. Да се прескочи "електронно" и да се отиде направо към Уеб 2.0.

  2. Да се използват само отворени формати на данните.

  3. За всяка услуга първоначално да се проектира уеб-апи, а след това да и се прави интерфейс. С други думи услугите да имат и интерфейс достъпен чрез програми на независими разработчици. По този начин в много български софтуерни/уеб продукти могат да бъдат интегрирани услугите на администрацията.

  4. Да се промени системата за цифровите подписи, така че държавата да ги издава, вместо множество лицензирани фирми. Разходите по техническото издаване и съхранение на подписите са значително по-малки от предлаганите в тях услуги. вероятно имат големи разходи за лицензиране, маркетинг, а може и голяма печалба да начисляват. По-добре е цифровите подписи да са вградени в документите за самоличност.

  5. Няма смисъл всички услуги да се обвързват с използването на цифрови подписи. Така или иначе подписа (и цифров да е) не е гаранция против злоупотреби. Цифровия подпис даже е по-лесен за открадване. Здраваи функционираща СЪДЕБНА СИСТЕМА е във всички случаи необходима.

  6. Нотариусите в момента вземат много пари, за малко свършена работа. Те могат да бъдат посредник за гражданите, които имат проблеми с технологиите. Цифровия подпис трябва да отмени много от нотариалните заверки. Той наистина е по-лесен за открадване, но много по-труден за фалшифициране, поради това на места, където сега се изисква нотариална заверка, трябва да може да се минава само ел. подпис.

  Сещам се и за още неща, но съм сигурен че нищо от тях няма да се случи, по начина по който си ги представям. Затова си лягам да спя....

 40. 40 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Важното е да има желание да стане, че досега имаше желание само за усвояване. Пък като нямат капацитет ще намерят някой, който има, то никой не е всемогъщ.

 41. 41 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател":
  Не е така. За 500-те милиона в Естония си прав. В България са изхарчени около 10-15 мил. Но без никакъв ефект, полза или каквото и да е. Някой хора просто са си ги припознали.

  Проблема не е в електрониката, хартиения носител или пощенските гълъби!
  Проблема е в самите нас! Щом позволяваме на политиците толкоз години да ни правят на маймуни, а естонците не...

  Май трябва силата да разедини съединението...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Абе от протокола се разбира че Тотьо на това заседание се спотайва .Вероятно защото не е знаел че ще се подхване такава тема ,ама на следващото ще е готов да опонира че с тия електронни правителства се нарушават един куп социални и синдикални права и веднага ще предложи да се свика тристранката която да вземе крайното решение !

 43. 43 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1665 Весело

  Кефи ме обаче стила на премиера! Напомня ми за казармата:
  "Московски!"
  "Слушам!"
  "Падни долу! Стани! Майтапя се, падай!"

  Малко грубичко пипа, но ако наистина направят тая работа с електронното правителство като естонците, ще живнем всички.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#43:"The Shadow"]Малко грубичко пипа, но ако наистина направят тая работа с електронното правителство като естонците, ще живнем всички.[/quote]

  Само, че преди това наш Боце ще му направи една магистрала като слънце на това е - правителство и естествено ще им резне лентичките после ще го измаже това е - правителство и пак ще му резне лентичката Защо неговите Експерти не подгонят тия които са усвоили парите за е - правителство и да ги пратят малко при бай Ставри втори етаж южно изложение, строг но справедлив

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да, това повече напомня на вечерна проверка в казармата, отколкото на заседание на правителство. А за е-правителството... Не се отчита основната разлика с Естония - там живеят естонци, у нас не. У нас има крадливи приятелски (другарски) фирми, които взимат държавни поръчки на тройна цена и не вършат работа.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 46. 46 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Внимателно четях стенограмата и стенех от мъка.Представям си как се е чувствал Владислав Горанов когато е обяснявал за ИНХАУС ВЪЗЛАГАНЕТО и с какъв разбиращ поглед го е гледал Борисов,кимайки умно с глава!!!!

 47. 47 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хората не се интересуват електронно ли е, роботизирано ли е, кво е, що е правителството. Хората имат нужда от правителство, което се грижи за децата, за майките, за пенсионерите, за работещите, за социално-слабите, за болните, за бизнеса, за България. А в сегашното правителство няма и мираж дори за някаква отговорност към българския народ. Съсредоточете се важните неща, спрете да мислите само за собствените си задни части!

 48. 48 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Много хубаво.

  Да се надяваме, че ще стане, а плювачите нека си плюят.

 49. 49 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  А въвеждане на отворени стандарти?
  http://ime.bg/bg/articles/otworena-administraciq/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 50. 50 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  БАИТ: Порочните практики при обществените поръчки в ИКТ сектора продължават
  http://www.investor.bg/news/article/86997/261.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 51. 51 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Електроннното правителство в България се движи в посока
  "ПР операция", по измисляне на успехи и резултати, там където те не достигат или ги няма. И както във всяка ПР операция министрите си прехвърлят топката като на игра по волейбол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK