Намаляването на заетостта продължава да увеличава производителността на труда

Производителността на труда в аграрния сектор продължава да е най-ниска.

© Надежда Чипева, Капитал

Производителността на труда в аграрния сектор продължава да е най-ниска.Съкращаването на ненужните работници продължава да увеличава производителността на труда в България. През второто тримесечие на 2011 г. всеки зает е произвел средно с 6% повече спрямо същия период на миналата година. За същото време работещите са намалели със 128 хил., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Обяснението е, че работодателите са освободили служителите ниско ефективните служители. Това автоматично повишава средната производителност на труда в предприятията, коментираха от НСИ. Обратната тенденция се забеляза през първата половина на 2009 г. Тогава въпреки спада в поръчките голяма част от фирмите не бяха съкратили ненужния персонал, заради което средният принос на всеки зает към брутния вътрешен продукт намаляваше.


През периода април-юни всеки зает средно е произвел продукция за 5384 лв., което е с близо 700 лв. повече спрямо същите месеци на миналата година. Разликата е толкова голяма, защото показателят се изчислява по текущи цени и включва инфлацията. За един час всеки работещ е произвел стока за средно 12.9 лв.
Данните на статистиката сочат, че най-висока е производителността на труда в индустрията, където са заети малко повече от една четвърт . През второто тримесечие на 2011 г. средната добавена стойност на всеки зает в сектора е била 14.7 лв. на час. С 3.50 лв. на час по-малко е струвала продукцията, произведена за час от работещите в сферата на услугите. През второто тримесечие на тази година работещите в сектора са намалели до 51.6% от всички заети. Традиционно статистиката отчита, че най-ниска е производителността на труда в селското стопанство. Средната добавена стойност на работещите там е едва 3.1 лв. на час.


Въпреки повишаването на ефективността в българската икономика последните данни на Евростат показват, че производителността на труда у нас е едва 41.5% от средната за Европейския съюз (ЕС). Показателят се подобрява от 1997 г. насам, когато производителността на труда в България е била близо четири пъти по-ниска от средната за ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK