Производителността расте още благодарение на безработицата

Инфлацията пък качва средната добавена стойност от всеки заетСъкращаването на работници продължава да увеличава производителността на труда в България, като през второто тримесечие всеки зает е произвел средно с 6% повече спрямо същия период на миналата година. За същото време работещите са намалели със 128 хил., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Обяснението е, че работодателите са освободили нискоефективните служители. Това автоматично повишава средната производителност на труда в предприятията, коментираха от НСИ. Обратната тенденция се забеляза през първата половина на 2009 г. Тогава въпреки спада в поръчките голяма част от фирмите не бяха съкратили ненужния персонал, заради което средният принос на всеки зает намаляваше.


През периода април-юни всеки работещ е произвел средно продукция за 5384 лв., което е с близо 700 лв. повече спрямо същите месеци на миналата година. Голямата разлика се дължи и на това, че показателят се изчислява по текущи цени и включва инфлацията. За един час всеки зает е произвел стока за средно 12.9 лв.
Данните сочат също, че най-висока е производителността на труда в индустрията, където са над една четвърт от всички работещи. През второто тримесечие на 2011 г. средната добавена стойност от всеки зает в сектора е била 14.7 лв. на час.


С 3.50 лв. на час по-малко е струвала продукцията, произведена за час от работещите в сферата на услугите, които през второто тримесечие на годината са били 51.6% от всички заети. Традиционно статистиката отчита, че най-ниска е производителността в селското стопанство. Средната добавена стойност на работещите там е едва 3.1 лв. на час.


Въпреки отчетеното нарастване последните данни на Евростат показват, че по производителност на труда България устойчиво стои на последното място в ЕС - с равнище едва 41.5% от средната за съюза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK