Борисов иска "оценката за Тодор Живков да си я даде неговата партия"

Борисов иска "оценката за Тодор Живков да си я даде неговата партия"

© Надежда Чипева, КапиталТодор Живков е заел трайно място в историята. Като всеки един човек има своите слабости, има и своите успехи. Като се върнем назад в годините, когато е била Желязната завеса, можем доста да говорим, но оценката за Тодор Живков трябва да си я даде неговата партия." Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод 100-годишнината на Тодор Живков.


Премиерът, който е бил охрана на Живков, обясни през ноември миналата година, че не може да бъде сравняван с бившия тоталитарен лидер и допълни, че "една стотна от това, което е построил за България той и което е направено за тези години, да направим, би било огромен успех за всяко правителство".


Според Борисов българските социалисти досега не са дали оценка за управлението на Тодор Живков. "Сто и колко години партия отчитат, а за тридесет и няколко години управление на нейния лидер, тогава Тодор Живков, все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво прави", заяви Борисов.
Чествания и протести


В Правец инициативен комитет усилено подготвя честванията по повод 100-годишнината на Живков. Срещу тях се обявиха пет граждански организации, според които  това "дискредитира целия демократичен процес в страната ни и я злепоставя като член на ЕС".


Сред протестиращите са Съюза на репресираните в България, съюз "Истина", Съюз на репресираните от комунистическия терор в  България и други. Те напомнят, че Живков е бил ръководител на един репресивен комунистически режим, обявен за престъпен със закон от парламента през 2000 г.


Като част от честванията днес в Правец се откри музейна експозиция  "Тодор Живков и светът - отминало настояще", включваща и нови експонати от колекцията подаръци, получавани в качеството му на държавен глава на България от официални гости от страните от цял свят. След 18 ч. ще бъде открит и бюст-паметник на Живков в двора на родната му къща, изграден по решение на общинския съвет в Правец. Освен това в 16.30 ч. започва тържество в парка пред паметника, който беше поставен през 2001 г. по повод 90-годишнината.  След официалната част Представителният ансамбъл на Българската армия ще изнесе богата концертна програма, съобщават от Инициативния комитет.


"Всяка година има поднасяне на цветя, заради 100-годишнината този път има повече организирани неща ", обясни пред "Дневник" директорът на музея в Правец Таня Борисова. Казва, че е много ангажирана и не може да говори, защото "има пълно стълпотворение от хора - граждани от цялата държава". Според нея изложбата показва "културните, икономически, дипломатически отношения на България с останалия свят". Борисова не може да коментира протеста на гражданските организации, като според нея всеки "има гледна точка" и в изложбата няма нищо политическо. "Тодор Живков е част от българската история. Не можем да го изтрием, трябва обективна оценка, но за нея трябва време", смята още Борисова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK