Новият строителен министър Лиляна Павлова - от отбора на експертите

Новият строителен министър Лиляна Павлова - от отбора на експертите

© Георги Кожухаров
Бойко Борисов, премиер:
- Маргарита Попова не е подала оставка, защото има да довърши няколко ангажимента, и във ВСС включително.


- Забавлявах се с това, което четох по вестниците - за това кой какво влияние има в кабинета. Надали бих допуснал някой да ми се намеси при избора на министър.

Лиляна Павлова е "много добре подготвена, с необходимите качества, естествено се вдига на следващо стъпало". Така премиерът Бойко Борисов представи новия ключов министър в кабинета Лиляна Павлова.


Досегашният зам.-министър на регионалното развитие пое поста на Росен Плевнелиев, който подаде оставка, за да се посвети изцяло на кампанията си като кандидат за президент на ГЕРБ.
Павлова поема министерството, което отговаря за големия приоритет на управляващите - инфраструктурните проекти и най-вече магистралите.


Вероятно затова и единственото й изказване при представянето вчера беше посветено на сроковете за подаване на документите за магистрала "Струма": "Сроковете са в наши ръце, колкото по-бързо ги подадем, толкова по-бързо европейските пари ще са на наше разположение и няма да има необходимост да ползваме пари от бюджета."


Изборът на Павлова за министерския пост беше очакван и въпреки това оспорван до последно. Тя беше сочена за фаворит още преди около два месеца, когато започнаха коментарите, че строителният министър е най-вероятната номинация на управляващата партия за държавен глава.


Премиерът Борисов дори се появи с нея в телевизионно студио в края на юли, за да разкажат за приоритетните проекти от пътната инфраструктура. Досега Павлова отговаряше за оперативните програми в министерството, които са сред успешните в усвояването на евросредства.


Финално изборът обаче е бил между нея и министъра на еврофондовете Томислав Дончев, а решението се вземаше до последния момент от премиера, казаха за "Дневник" източници от Министерския съвет.


След като подаде оставката си от министерския пост, Росен Плевнелиев съобщи, че е предложил своя номинация за наследник, но не е останал да участва в дискусията. Решението се взима от премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков, поясни той на излизане от сградата на Министерския съвет.


На въпрос дали тъкмо Павлова е била изборът на досегашния министър, премиерът отговори така: "Забавлявах се с това, което четох по вестниците - за това кой какво влияние има в кабинета. Надали бих допуснал някой да ми се намеси при избора на министър."


Борисов анонсира още в неделя, че рокадите в правителството ще бъдат направени веднага, за да не прекъсва работата на министерствата. По-късно правосъдният министър Маргарита Попова, номинирана за вицепрезидент, съобщи, че тя няма да подава оставка и излиза в отпуск.


Днес, сряда, премиерът уточни, че Плевнелиев е трябвало да подаде оставка веднага, защото е получено съобщение от Европейската инвестиционна банка, че веднага трябва да се подават апликационните форми за лотовете на магистрала "Струма".


"С една дума – това министерство нито за минута не трябва да забуксува, а веднага трябва да има титуляр, докато в правосъдното министерство този проблем го няма", каза премиерът. По думите му Маргарита Попова пък не е подала оставка, защото има да довърши няколко ангажимента, и във ВСС включително.


Ако бъде избрана за вицепрезидент, на нейно място в Министерството на правосъдието ще бъде избран някой от нейните заместници.


Премиерът показа задоволство от факта, че Плевнелиев е подал оставка: "Режеш моста зад себе си, за да си сигурен, че трябва да вървиш само напред. В противен случай винаги се колебаеш дали напред, дали назад", коментира той. На последното си правителствено заседание вчера Плевнелиев докладва точка, свързана с отчуждаването на имоти за строителството на част от магистрала "Струма".


"Дойдох да благодаря на всички колеги за тези две години, в които работихме много. Постигнахме много по националните приоритети, гордея се с това, което направихме", каза той преди заседанието на кабинета. Добави, че тръгва с "високо вдигната глава" и поема "нова, още по-голяма мисия". ДневникБойко Борисов, премиер:
- Маргарита Попова не е подала оставка, защото има да довърши няколко ангажимента, и във ВСС включително.


- Забавлявах се с това, което четох по вестниците - за това кой какво влияние има в кабинета. Надали бих допуснал някой да ми се намеси при избора на министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK