Има ли бъдеще за Женския пазар

Има ли бъдеще за Женския пазар

© Анелия НиколоваТумор в центъра на София. Не пазар, а сметище. Това са част от мненията на експерти и живеещи в района на Женския пазар. От години се правят предложения и се пишат проекти за промяна на района, известен с битовата престъпност, предлагането на контрабандни и крадени стоки, мръсотията, проституцията, рушащите се сгради...


Ще се промени ли някога тази картина? В момента общината прави поредния козметичен ремонт на пазара. Цялостна реконструкция се предвижда чак догодина.


От традицията до мизерията
Традиционното за пазара вече го няма, смята арх. Росица Никифорова. Тя е създала идеен проект за обемно-пространствено решение и градско обзавеждане на района. През 2006 г. печели конкурс на общинската дирекция "Архитектура и градоустройство". Тогава това е било част от плана за превръщането на София в културна столица.


"Там трябва да има модерни сладкарници, за да се отвори пазарът. Трябва има търговски обекти, зелени площи, но не и тези сергии", смята общинският съветник Вили Лилков (ДСБ), който подкрепя проекта на арх. Никифорова. Той предлага различно архитектурно решение за пространството около ул. "Лозенград": "Всички продавачи на грънци и подобни глинени стоки от площад "Александър Невски" да се пренесат в района и да се създаде улица на занаятите."


Освен този проект арх. Никифорова, която е преподавател във Варненския свободен университет, заедно със свои студенти създават още 180 идейни проекта за развитие на Женския пазар. "Студентите бяха запознати с условията на мястото - как някога това е било дере, как са се събирали селяните от околността. Имаме снимки от всички епохи на пазара", обясни тя. Преди да започнат да чертаят, екипът направил анкета сред живеещите в района какво не им харесва и какво предлагат да се направи.


Никифорова обаче търси авторските си права върху проекта, защото има съмнения, че сегашният ремонт се извършва по нейните скици. Тя е изпратила жалби до Комисията за защита на конкуренцията и кмета Йорданка Фандъкова. "Това представлява проект, на който върху картата на Женския пазар са наредени фигурки", коментира в отговор на жалбите на Никифорова шефът на "Пазари Възраждане" Николай Георгиев.

Има ли бъдеще за Женския пазар

© Анелия Николова


Козметични промени


Столичната община започна ремонт на частта от ул. "Кирил и Методий" до бул. "Сливница". Проектът е на стойност 490 хил. лв., отпуснати са и 221 хил. лв. за вътрешно преустройство на откритото партерно пространство на административна сграда в района. До 20 септември се надявам да сме готови, обеща Николай Георгиев. По проект е предвидено и видеонаблюдение, смяна на старите сергии и будки и нови тротоари.


Георгиев определи финансовото състояние на Женския пазар като "добро, особено на фона на останалите общински дружества". "Пазари Възраждане", което управлява Женския пазар и "Димитър Петков", е приключило годината с печалба от 1.6 млн. лв. "Това е 30-40% ръст спрямо 2009 г.", обясни шефът на дружеството.


С доброто финансово състояние се похвали през юли и кметът Фандъкова. "Картината на Женския пазар е драматична, общината е длъжник на хората, които живеят там", коментира тя, преди да започне ремонтът. Според нея в района са нужни магазини с подходяща визия и да се продават основно плодове и зеленчуци, да се развиват занаяти. Пазарът трябва да спре да бъде място за незаконни стоки и цигари без бандерол, смята Фандъкова.


"Това, което се извършва в момента, е ремонт на т.нар. реконструирана част на Женския пазар преди 10 години", каза Вили Лилков. Според него по-важно е останалата част от района да бъде напълно преобразена. "И Айфеловата кула я боядисват всяка година", посочи арх. Никифорова.


"За другата част сме обявили обществена поръчка и очакваме до януари да изберем проект, за да може до есента на 2012 г. да сме готови с цялостния ремонт на Женския пазар", обясни шефът на "Пазари Възраждане" Георгиев. От общината няма отговор дали ще се използва готовата концепция на Никифорова, както и защо пет години нищо не е направено за района.

Има ли бъдеще за Женския пазар

© Юлия Лазарова


Нов пазар със стари сгради


Един от големите проблеми на района са и старите сгради, някои от които са паметници на културата. "Ако Женският пазар се реконструира, това ще доведе до ремонт и на сградите около него. Собствениците им трябва да ги приведат в унисон с развитието на района", смята Николай Георгиев.


При него често идвали хора да се оплакват и да търсят финансова помощ за ремонт на дадена сграда, но "това са частни жилища, за които общината не може да поеме ангажимент".


Според Вили Лилков това не е така. "Общината може да направи предписания. Ако има опасни покриви, тераси, балкони, общината е в правото си накара собствениците да ги ремонтират", посочи той. Освен това местната власт може да ремонтира за своя сметка опасна сграда, а после да си търси парите от собствениците.


Георгиев приема проблема за важен и припомни, че собствениците могат да кандидатстват за финансиране по европейски програми.


"Общината трябва да се постарае. Иначе това ще доведе до обезлюдяване на района, в който и сега наемателите преобладават и те не искат да ремонтират. Хората бягат оттам", смята общинският съветник Лилков. 

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Има бъдеще само ако се преустрои, модернизира, покрие и се превърне в пример и подобие на пазарите в останалата част от Европа.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Гневно

  има смисъл ако някой не се опитва да открадне бул. "Стефан Стамболов" в частта от " Тодор Александров" до "Екзарх Йосиф" , какъвто е пъкленият замисъл в момента поради ОГРОМНИТЕ апетити за Западното направление от метростанция Сердика до "Христо Ботев" , който план се провали на общественото обсъждане.
  АМАН ОТ КРАДЦИ И ЛАПАЧИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 479 Неутрално

  освен всичко друго, на този пазар се предлага и най-гадната стока - практически поне две трети от зеленчуците и плодовете, които дават (щото не може да се "избира" са директно за кофата, оттам и драстично по-ниските цени спрямо другите пазари.

  ако пазарът се премахне напълно и пространството се реконструира целият район, историческият център на града, ще придобие нов живот. Съвсем наблизо е най-красивата пешеходна търговска улица в София - Пиротска, където обаче върлува същата цигания заради близосттта с пазара...

 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има ли бъдеще за Женския пазар
  ==============================

  Колкото и да звучи невероятно ,

  но когато там е станало пазарището,

  то е било на края на града !

  А сега е в центърО !

  А и колко хора знаят защо

  се нарича Женски пазар ?
  ( слугински пазар )

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Язва в центъра на София", цитирайки Вили Лилков..Нито бъдеще има "Женският пазар", нито настояще.. не в този си вид. Добавям пазар "Димитър Петков", носещ името на най-великия столичен кмет в историята..ирония!!!

  "Общината трябва да се постарае. Иначе това ще доведе до обезлюдяване на района, в който и сега наемателите преобладават и те не искат да ремонтират. Хората бягат оттам", смята общинският съветник Лилков.

  Всеки столичан да помисли много добре за кого ще гласува през Октомври!!!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 6. 6 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  Пазар "Георги Кирков", т.нар. "Женски пазар" НИКОГА не е бил в края на града. След като не сте запознати, защо пишете тъпи коментари. За сведение - първите градоустройствени планове на София от годините след Освобождението. А за по-голяма достоверност - останките от Западната порта на Сердика, находяща се на метри от този ужасен пазар.

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Разстроено


  По-лошо няма как да стане ..... 20 години нехаене.
  Каквото и да се направи ще е добре.

  - Успех !!!

  P'S
  помня 13-то училище като "елитно" .... сега е пълна скръб.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  въпрос за 2 лева

  - Защо около "моловете"
  няма такива гета и "индийски" работи ......


  P'S
  .... а някой > ТАКА мразят моловете ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  .... а САМО около пазарите
  има Соц.-Простотия .... ???!!

  ..... аааААА ???!!!


  'P'S
  ... то и името Му е Соц.-просташко .... Георги Кирков ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Да се махне малко преди или след като се махне и циганията на Славейков.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "Пазар" е:

  ориенталска;
  индийска;
  турска;
  соц.-просташка;

  ИЗ-МИШ-ЛЬО-ТИ-НА.

  - Анатема !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всъщност преди този пазар беше едно много необходимо и полезно място за района, (а и изобщо за центъра на София). Обаче той абсолютно се ЦИГАНИЗИРА и АРАБИЗИРА, и сега прилича на част от Факултета или ивицата Газа.

  Вече българите дори избягват да минават от там, пълно е с някакви мургави примитивни размъкнати същества, които не говорят български, си подвикват едни други на "ромски" или "арабски". Пълна отврат...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 13. 13 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Там ТРЯБВА да има модерни сладкарници, за да се отвори пазарът. ТРЯБВА да има търговски обекти, зелени площи, но не и тези сергии", смята общинският съветник Вили Лилков (ДСБ), който подкрепя проекта на арх. Никифорова. Той предлага различно архитектурно решение за пространството около ул. "Лозенград": "Всички продавачи на грънци и подобни глинени стоки от площад "Александър Невски" да се пренесат в района и да се създаде улица на занаятите."

  Това ми звучи като чиста проба планова икономика и то прокламирана от 'автентичната десница'.

  Нали ДСБ са автентични десни - пазарът (заедно с Д. Петков) печели по 1,6млн. на година и има ръст 40% от предходната година. Защо тогава Лилков казва какво всъщност ТРЯБВА да се продава там и какъв трябва да е профилът на икономиката в района?

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 14. 14 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Всъщност и Прошков (с цялото ми уважение към него), и Лилков искат расово прочистване на района.

  Тук примерно Лилков говори за гражданите (на които да не забравяме, че е общински съветник) като за "измет". Това не е адекватно държание на политик, който претендира за съвременност и демократичност!

  http://vili-lilkov.info/_resources/statii_politika/Za_edno_zagivashto_uchilishte.pdf

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 15. 15 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "Павел":

  Всъщност, много разбирате явно! Аз предлагам да Ви осигурим къща на пазара, за да поживеете малко..и да видим дали ще сте на мнение, че там е люлка на цивилизацията. Убедена съм, не! Но, ако държите най-автентично да усетите и почувствате братята роми, то ще Ви предложа жилище във Филиповци!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "Павел":

  Това ми звучи като чиста проба планова икономика и то прокламирана от 'автентичната десница'.


  Социалист по душа си, нали? Градуостройственият план не е в противоречие на капитализма и свободният пазар , ако не ти се вярва ходи в меката на капитализма Лондон да видиш как го правят.

 17. 17 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#15] от "hris_ti":

  Аз съм живял около 27 години около пазара, госпожо, така че няма нужда нищо да ми осигурявате. Не твърдя, че люлка на цивилизацията, но и решенията на Лилков и непрозрачното прокарвране на план за мястото също не е решение. Пише, че имало конкурс - интересно ми е да видя всички конкурсни проекти, кой ги е журирал, защо са избрали този. С какво той ще подобри комфорта на обитаване в района? Май на никого не е ясно... Само повтаряме някакви заучени фрази и си мислим, че Женския пазар ще стане Камдън таун или червените фенери.


  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 18. 18 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#16] от "normandy":

  Специално плана на Лондон мога да видя и без да ходя до Лондон http://www.london.gov.uk/thelondonplan/. Все пак в него не виждам някой да казва къде какво трябва да се продава. Ако съм пропуснал, ще се радвам да ме упътите.

  За разлика от плана на Лондон обаче, този на Женския пазар все още не може да се види никъде. Както и тези, с които той се е състезавал, за да бъде избран като най-добър.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 19. 19 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "Павел":

  След като Ви е интересно да видите проектите от конкурса, намерете ги. Всеки един съветник от Столичния общински съвет може да Ви помогоне, дори и г-н Лилков. А ако отидете в Направление "Архитектура и градоустройство" на СО, ул. "Сердика" 5, най-добре. Конкурсът дори беше обжалван по съдебен ред.

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 20. 20 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "Павел":

  Относно липсата на електронна община в София, няма да спорим. Факт..Но тук съответните политически лица, отговорни за сферата на технологиите в Столчината община, следва да кажат защо не се е направило нещо по въпроса до настоящия момент. Пак казвам, важно е да се мисли като се гласува. Иначе опираме до приказката, че всеки народ заслужава управниците си..

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 21. 21 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#19] от "hris_ti":

  "След като ми е интересно"??? Разбира се, че ми е интересно, и предполагам на много други хора също. Явно всички трябва да се наредим в НАГ или да звъним на общ съветници. Те ако искаха да ни 'помогнат' щяха да са го направили.

  Иначе Ви благодаря за съвета!

  Колкото до гласуването - с Вас специално сме спорили и по други теми и можете да бъдете убедена, че гласуваме за едни и същи хора. Само че ако след като сме гласували за тях, след това сме безкритични, вярвайте ми нищо хубаво не ни чака.

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 22. 22 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "Павел":

  Ако трябва, и ще се наредим в НАГ, и ще звъним.
  Съгласих се! Явно е, че гласуваме за едни и същи хора. Важна е критиката, а най-важна е самокритиката.. според мен Лека вечер и успех!!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 23. 23 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#22] от "hris_ti":

  Разбирам философията за нареждането и звъненето, но тя е за хора със свободно време.

  Успех, лека вечер и от мен!!

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Като чета какъв тюрлю гювеч са забъркали в Общината (конкурс, планове, саниране, тук улицата, там сградит) се сещам единствено за една руска поговорка: този път искахме да стане както трябва, получи се както обикновено!

  София безспорно има нужда от пазари, много повече от недоразуменията наречени молове. Но едва ли с такива напъни ще се получи...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на Иля Муромец
  Иля Муромец
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Досега не бях се замислял над този въпрос. Ако се ремонтират сградите и ако пазарът се реконструира съобразно един модерен план, районът там сигурно би започнал да изглежда по един привлекателен начин. Сега е адско място.

 26. 26 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не съм песимист по природа, но не виждам как този пазар и района около него ще се превърнат в нещо по-различно от това състояние в което се намират в момента.
  Имам две съображение по този въпрос:

  Дори и да се премахне или напълно да се реконструира пазара, ако отново продават на него същите хора които и сега продават, не след дълго всичко ще започне по старому.

  Дори и да се промени всичко, да се реконструира и т.н. , дори да се промени цялата площ на сегашният пазар и вече да не е пазар, или поне не зеленчуков, хората който живеят в момента там и ще продължават да живеят там, и в този район, няма да изчезнат с магическа пръчка.Тоест, промяна може да има в този район само ако и хората който живеят или го населяват, не всички,но повечето, престанат да живеят там.Което не виждам как ще се случи.За съжаление.

 27. 27 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Също така, сега като се замисля,още един нерешим проблем ми изниква пред очите: какво ще се случи с всички полу или откровени престъпници, който го обитават този район.Предполагам, сега е много лесно да се локализира един или друг случай,престъпление,кражба и т.н., но ако тези хора по една или друга причина не са вече там в един бъдещ момент, а ако са се разпръснали по цяла София, ще е по-трудно и на и така неефективната полицейска и съдебна машина да си свърши работата за която и плащат.
  Разбира се,не казвам, че заради това, района не трябва да се облагороди,тъкмо обратното,но просто,едно на ум и за последиците от това, вероятно неминуемо събитие...някой ден.
  Нищо чудно, тези който са припечелвали до този момент с малки далаверки и други такива,в един момент да вършат по-сериозни престъпления.
  Не мога да дам решение на този евентуален проблем в бъдещето,защото не съм компетентен, само отбелязвам.
  И дано не съм прав!

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ТОВА МЯСТО ТРЯБВА ДА Е ПЕшЕХОДНА ЗОНА С МАГАЗИНИ И ОГРАНИЧЕНО ДВИЖЕНИЕ, КОГАТО НЯМА ПАЗАР - СЕРГИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГАТ ВИНАГИ СЛЕД 6 СЛЕД ОБЕД.

  ПАЗАРА ТРЯБВА ДА Е САМО ПРЕЗ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ И ОЩЕ ЕДИН ДЕН ПРЕЗ СЕДМИЦАТА И ВСИчКО ДА СЕ СГЪВА И ПРИБИРА ВЕЧЕР И РАЗГЪВА СУТРИН

  НИКАКВИ ПОСТОЯННИ МАСИ И СЕРГИИр БУДКИ И САМОДЕЛНИ ПАВИЛЬОНИ И КЗМЕЗАРНИЦИ НЯМАТ МЯСТО ТАМ НЯМАТ МЯСТО ОКУПИРАЛИТЕ ТЕРИТОРИИ КАТО СВОИ ЗА ГОДИНИ НАРЕД, ТАМ КАКТО И НА КАКЪВТО И ДА БИЛО ПАЗАР В ГРАДА

  ПЛАЩА СЕ ПРАВО ЗА ПРОДАЖБА ВСЕКИ ПЪТ

  ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ СРИНЕ И ИЗХВЪРЛИ ОТ ТОВА МЯСТО.

 29. 29 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ГРАДЪТ ЩЕ ПОГЪЛНЕ МИЛИОНИ АКО НЕ И МИЛИАРДИ ЗА ДА ПРИДОБИЕ НЯКАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ ВИД НЯКОГА, А ТОВА Е НЕПОСИЛНА ЗАДАчА ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОМЕНТА, ЗАЩОТО ИМ ЛИПСВА ВИЗИЯ И ИНТЕЛЕКТ.

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  НЕ Е САМО ПАЗАРА ЦЯЛАТА ЖИЛИЩНА ЗОНА Е ЗА РЕМОНТ В ЦЕЛИЯТ СЕКТОР ОТ ПЛОЩАД МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ХАЛИТЕ ДО ЛЪВОВ МОСТ. СГРАДЕН ФОНД, УЛИчНА И ТРОТОАРНА МРЕЖА С НОВИ ПАРКИНГОВИ РЕШЕНИЯ И МЕСТА ЗА ВРЕМЕННА ПРОДАЖБА

  ДВА ТРИ ДНИ ЗЕЛЕНЧУК ДРУГИТЕ ДНИ ДРУГИ РАБОТИ

 31. 31 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#28] от "convince":

  And the Caps Lock responded: СЪГЛАСЕН СЪМ С ВАС

 32. 32 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "convince":

  Аз също съм съгласна, даже с трите Ви коментара

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 33. 33 Профил на small
  small
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много гнусно местенце!

 34. 34 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тъжната истина е, че и двата пазара Д.Петков и Женския са една баница, от която всички партии лапат, според мен! Живея до Д.Петков и според данни от общината там бил направен ремонт , представете си за 200 хил лв??? Всеки който е минавал от там сам ще си направи извода за истинността на това! Борсата за цветя, пазарите - все апетитни общ.дружества, които Голяма Столична и общ.Възраждане, в лицето на абсолютната безхаберничка Ева Сеизова нямат никакво намерение да реновират, а просто да отчитат несъществуващи ремонти и да вземат такси от търговците....

 35. 35 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Всичко да се срине и да с енаправи градинка.

 36. 36 Профил на Hristo Petkov Hristov
  Hristo Petkov Hristov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ..между другото за далаверата за пазар Д.Петков имаше писания по вестници преди 2-3 години, но.....

 37. 37 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Вили Лилков има апартамент в района на пазара и от там и старите му мераци да го премахне, все с някое евро ще скочат цените на недвижимоста, виж че поне хиляда търговци и занаятчии ще си загубят препитанието- какво значение има това за ,,десен,, политик като другаря Лилков?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#17] от "Павел":
  Дори фактът, че всичко казано и обсъждано се предлага тук, където всеки може да си каже мнението, би трябвало да е достатъчен за да не говориш глупости. За каква непрозрачност говориш! Само в "Дневник" вече са поместени няколко статии. Хората разсъждават и обмислят. Да не говорим за другите медии. Ако имаш нещо против, то предложи нещо друго, което е по-добро и го защити. Иначе това безпринципно критикуване няма да доведе до нищо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "diotalevi":

  Пореден факт в този форум. Хора като Ева Сеизова нямат място сред ръководителите на общинската администрация!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 40. 40 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#37] от "gripen":

  Вие от къде знаете какви апартаменти (въобще имущество, движимо и/или недвижимо) притежава Вили Лилков? Да не би да сте ходили на гости у тях..убедена съм, че не. Защо не си направите труда да запитате хората, живеещи от поколения в района на "Женския пазар", а и не само, как всъщност са живи и какво им е струвало всичко това..!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Само бръкнах в гугъл и ето какво излезе: "Преди пет години започнахме битка за промяна на визията на нашия квартал, защото бяхме доведени до критичната точка на нетърпимост да живеем нормално в собствените си домове поради начина на функциониране и стопанисване на „Женски пазар”. През тези години срещнахме разбирането и подкрепата на СОС и СО, в резултат на което бе гласувано решение № 825/26.07.2007 г. за изработването на проект за функционално, обемно пространствено решение и градско обзавеждане на „Женски пазар” и бул.”Стефан Стамболов” и на проект за ПУП за м.”Зона Б-2”.
  През месец януари т. г. с решение № 93/15.01.2010 г. Административния съд – София град одобри окончателно изработения проект. Решението е окончателно."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#37] от "gripen":

  Още нещо..лесно е да коментирате като непознат в някакъв форум и да клеветите определен човек-политик, който, за разлика от Вас, стои с името си зад каузата си (зад всички свои каузи). В дебатите по "болните" въпроси на София са важни тезите, подкрепени с факти и доказателства, а не некомпетентното, лишено от смисъл, говорене...

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 43. 43 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#41] от "Храбър":

  А като бръкнахте в гугъл, да намерихте проекта случайно? Щото аз намирам само 3 малки грозни картинки, които не говорят нищо. Един план трябва да решава доста повече неща от това какви да са плочките на тротоара. Какво трябва да обсъждаме, когато не можем да видим визия и намерения за развитие на квартала? Как по-точно планът ще направи "модерни сладкарници" и "търговски обекти" - може би ще застави собствениците, които в момента се оплакват, да ги направят?

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 44. 44 Профил на eugenia
  eugenia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хубаво е да има зеленчуков пазар, но няма какво да се залъгваме, той никога няма да бъде чисто и приятно място. 1 - поставянето на нови сергии няма да изгони мургавите, дето ти се завират в лицето да ти предлагат цигари. 2 - много скоро сергиите ще бъдат покрити със скъсани одеала, кашони и др. красоти. 3 - само "модерните сладкарници" (ха,ха) са му проблема на това място.

 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hristina Dimitrova":


  [quote#4:"Чардо"]но когато там е станало пазарището,

  то е било на края на града ! [/quote]
  ===============================

  [quote#6:"Hristina Dimitrova"]Пазар "Георги Кирков", т.нар. "Женски пазар" НИКОГА не е бил в края на града. След като не сте запознати, защо пишете тъпи коментари[/quote]
  ================================

  Христинке ,
  първо сигурно съм доста по-възрастен от Вас , родил съм се преди 65 години в Драз маала! Знаете ли къде е ?

  Второ или не четете внимателно и след това критикарствате и обиждате,
  или не правите разлика между думите ПАЗАРИЩЕ и ПАЗАР

  ==================================

  [quote#6:"Hristina Dimitrova"]Пазар "Георги Кирков", т.нар. "Женски пазар[/quote]

  ==============================
  И трето : преди да бъде прекръстен на Кооперативен пазар Георги Кирков -=-
  пазара се е казвал ЖЕНСКИ ПАЗАР, а преди него се е казвал СЛУГИНСКИ ПАЗАР !
  А се е казвал така и слугински и след това женски -=- по простата причина , че там във вторник и петък са се провеждали сгледи на които софийските госпожи са си избирали СЛУГИНИ измежду младите шопкини, като най-цАнени са били вакарелки ! ЦАНЕНИ!
  И като толкова много знаете за стара София или Сердика или Триядица -=- какво бихте ми казали за Трети гараж9 как се казва сега и какво означава самото име ) , също и за Добруджански квартал или върху землището на кое село са построени и Ал.Невски и Народното събрание
  или ми преведете на съвременен език от софийски жаргон :
  Скиф , моруко гура по капли !
  или как се е казвал най-напред Завод 12 , който се намираше до скоро почти в центъра на София
  или кв.Лагера защо се казва така ?
  или какво е била преди сградата на сегашния магазин Била в Хиподрума
  Или пък защо се казва така и Хиподрума (Конното )
  или като застанете на бул.Тотлебен 77 кой е следващия номер на булеварда ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "Чардо":

  Уважаеми господине,
  не ми е известно да се познаваме лично, още повече да съм Ви позволила да ме наричате на малко име. Както виждате, дори запазвам учтивия тон в този отговор.
  Само ще Ви кажа, че за разлика от доста хора, родени в София, аз познавам историята на този град, без да съм родена в центъра му, а единствено да имам щастието да живея и работя тук.
  Уроците по история и назидателния тон запазете за Вашите деца, внуци и приятели. Не само знам къде е била Драз махала, а знам къде са били Коньовица (дори къде са сега), Ючбунар, Корубаглар...и прочие. Знам кои хора са били кметове на този град, и то не само, защото понастоящем много улици/площади/пазари носят имената им.
  Мисля да сложа точка тук. Останете със здраве!!!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 47. 47 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "Чардо":

  Само за сведение.. все още не съм навършила 25 години, т.е. имам около 40, за да науча всичко, което вече знам.

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Пазарът в този си вид е отвратителен. Подобните в Кайро и Истанбул са много по-чисти и дори атрактивни за туристите. Не мисля обаче, че архитектурното преустройство ще премахне причините. Хигиената и контролът струват далеч по-малко.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на eugenia
  eugenia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "etty1":

  Именно това исках да кажа в #44

 50. 50 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "Hristina Dimitrova":


  [quote#46:"Hristina Dimitrova"] назидателния тон запазете за Вашите деца, внуци и приятели. [/quote]
  ==============================

  Интересен отговор- много буквички , а никакъв съдържателен отговор на моите въпроси .
  Малко по-възрастна сте от моите внучки. Но това кой на каква възраст е не му дава правото да нарича друг ТЪП и после когато той самия е написал не кратка назидателна бележка да обвинява друг в назидателен тон.
  Ако Ви е подразнило това , че се обърнах към Вас на Христинке без разрешение, защо не помислихте когато първа наричате някой който изобщо не познавате ТЪП?
  И къде във въпросите които Ви зададох , а Вие даже не счетохте за нужно да отговорите поне на един от тях, намерихте назидание? Аз просто питам . А Вие ако знаетв ще отговорите . Но на тези въпроси не вярвам да намерите отговор в Интернет , както няма да намерите отговор и откъде произлиза името на циганския квартал Фикултето ?
  Аз задавам въпроси от принципен характер ,
  А вие го обръщате на личностна война !
  А според мен трябва да сте готова да научавате нови неща не само в следващите Ви 40 години , а до края на живота Ви трябва да не загубвате интерс към новото , независимо от какъв характер ще е . Винаги съм готов да "купя"нещо ново което не го знам, а за съжаление от Вас получих само поучавания, като забравихте първо да се погледнете в огледалото, защото Вие почнахте с ТЪП !
  Една думичка Ви обърна каруцата госпожице.
  В момента сън в Дома за стари хора Сливен и тук моите съдомуващи са много по-възрастни от мен , но никой не сие позволил да се държи така с другиго. Е от време на време се спречкват защото си ревнуват гаджетата , а на мен ми е смешно. Емоции има повече от всички серии на "Дързост и красота" (казвам го по предположение без да съм гледал и една серия)
  Така че дайте да изпушим лулата на мира и да заровим томахавките.
  А усмивката е най-голямото оръжие на една жена независимо от възрастта й!
  В Е С Е Л О

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 51. 51 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "Чардо":

  Уважаеми господине,
  с усмивка приемам да прекратим дискусията, която със сигурност беше полезна, поне за мен. Ако съм Ви обидила по някакъв начин, искрено съжалявам. Желая Ви всичко най-добро!


  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 52. 52 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hristina Dimitrova":

  Радвам се че приехте предложението ми да се усмихнем !
  А името на Фикултето (така му казваха едно време циганите) идва от следната история :
  Като тръгнете по сегашната улица да излизате към Суходол, веднага след ЖП прелеза , в дясно се намира сега един доста залесен парцел . Та в този доста голям на времето парк имаше обори за най-различни животни , както и една студенска зала по всички канони на науката . Имаше и няколко постройки в които живееха хора които обслужваха животните и СТУДЕНТИТЕ . Там в целия този комплекс едно време се провеждаха практическите занятия на студентите по Ветеринарна медицина докато факултета бе в София преди да го преместят в Ст.Загора.
  Та от този филиал на Ветеринарния факултет дойде и името на циганския квартал.
  А като застанете на бул Тотлебен 77 то следващия номер на улицата е номер 1 на бул.Цар Борис III
  Ако Ви е интересно мога да продължа и по нататък

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 53. 53 Профил на Ralitsa Kombova
  Ralitsa Kombova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Четейки коментарите на образованите и широко скроени и космополитни читатели направо тръпки ме побиват. Етническа нетърпимост, нежелание да приемем нещата такива каквито са и да тръгнем оттам и вечното "да стане такова, онакова, ама ако може като в Лондон и т.н.".
  "Циганите" и "арабите" не са ли хора? И не са ли част от живота в тази столица? Нима във всеки един голям европейски град няма такива квартали, и то огромни? Нима не трябва да си имаме пазар?
  Аз съм за пазара, просто да е по-чист. Никакви старбъкси и сладкарници. Това го има навсякъде.
  Ако се изтрие нещо просто така, къде отива аурата му? И къде отиват всички хора, които си изкарват препитанието (по един или друг начин) там?
  Има пазар, има проблем, няма пазар, няма проблем.
  Като един млад човек се питам: докога ще се решават нещата по този начин. И защо миазмите на града не са отправна точка за решаване на много по-крещящи проблеми, а не неща за заличаване и за превръщане в поредната псевдо-културна глупост.

 54. 54 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#53] от "ralitsa_k":
  До коментар [#48] от "etty1":

  Добре, че се виждат и мнения като вашите!

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 55. 55 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ralitsa Kombova":

  И аз Ви поздравявам! На едно и също мнение сме, това мисля е ясно! Пазарите са необходими, винаги са били и ще бъдат. В крайна сметка това са едни от най-старите места за общуване!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 56. 56 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "Чардо":

  Безкрайно приятно ми е да чета коментарите Ви, разказвайки като очевидец, но..проблемите на столицата са безброй! Нека запазим сили/нерви/знания и за другите актуални теми

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 57. 57 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#56] от "Hristina Dimitrova":


  [quote#56:"Hristina Dimitrova"]проблемите на столицата са безброй! [/quote]
  ===============================

  Напълно съгласен съм с Вас за проблемите на София !

  За решаването на един от може би най-големите й проблеми се опитах преди години да до принеса за решаването му .

  През есента на 1993-та доведох юридическия и икономическия директори на френската фирма Сита , която тогава почистваше , и Париж , и Марсилия , и Бордо , и Прага , и Будапеща и още един куп големи градове !
  Та тогава фирма Сита предложи на кмета проф.Янчулев следната оферта :
  Ще построи за СВОЯ сметка завод за ПРЕРАБОТКА на боклука срещу път до завода , да има още и ел.ток , вода и телефон, ще поднови и целия машинен парк по прибирането на боклука и почистването на Столицата от смет и сняг , както и нови кофи за разделно събиране ! Т.е. още в края на далечната вече 1994-а, Проблема с преработката и прибирането на боклука ЩЕШЕ да бъде решен !
  ДА , ама НЕ ! - каза Янчулев и подписа с ТРИ фирми които никога не бяха се занимавали с почистването даже и на един квартал , а на всичкото отгоре фактическия им собственик бе само един - Георги Илиев ! ?

  Ами метрото ? Та първата метро станция е направена още с построяването на НДК ! Завършена в целия си блясък !
  А ни изпревариха с метро и Букурещ и Прага и Будапеща.

  Ами още в далечната 1981-ва обикаляхме с Георги Янакиев , Димитър Попов ( За Бога братя не купувайте ) и един архитект Цачо (забравил съм името) обикаляхме България да търсим терен за построяване на писта за F 1 ! ? Унгарците се сетиха къде след нас но си откриха пистата през 1986-а.

  Обиколил съм кълбото в буквалния смисъл и знам отлично че ние като интелект , способности и трудолюбие не падаме по-долу от добрите в икономическо отношение страни !
  Н О . . .
  Имам чувството за следното : има някаква приказка , че ние като нация барабар с евреите сме май с най-висок коефициент на интелект? Примерно умните у нас са 95 % а глупавите са само 5 % ? А на скапаните западняци било обратното : 5 % акъллии и 95 % глупаци ?
  Та имам чувството , че си приличаме в това , че и при тях и при нас управляват все ПЕТТЕ % !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 58. 58 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#57:"Чардо"]Примерно умните у нас са 95 % а глупавите са само 5 % ? А на скапаните западняци било обратното : 5 % акъллии и 95 % глупаци ?
  Та имам чувството , че си приличаме в това , че и при тях и при нас управляват все ПЕТТЕ % ! [/quote]

  Няма какво да кажа повече, освен да добавя една модифицирана мисъл.."Проблемът на българите е, че глупавите са самоуверени, а умните се колебаят.."!

  Дано поне 5 човека, колебаещи се се дали да гласуват на предстоящите местни избори, прочитайки коментарите под тази статия, дадат своя вот за една по-добра София, като начало...

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK