Има ли бъдеще за Женския пазар

Има ли бъдеще за Женския пазар

© Анелия НиколоваТумор в центъра на София. Не пазар, а сметище. Това са част от мненията на експерти и живеещи в района на Женския пазар. От години се правят предложения и се пишат проекти за промяна на района, известен с битовата престъпност, предлагането на контрабандни и крадени стоки, мръсотията, проституцията, рушащите се сгради...


Ще се промени ли някога тази картина? В момента общината прави поредния козметичен ремонт на пазара. Цялостна реконструкция се предвижда чак догодина.


От традицията до мизерията
Традиционното за пазара вече го няма, смята арх. Росица Никифорова. Тя е създала идеен проект за обемно-пространствено решение и градско обзавеждане на района. През 2006 г. печели конкурс на общинската дирекция "Архитектура и градоустройство". Тогава това е било част от плана за превръщането на София в културна столица.


"Там трябва да има модерни сладкарници, за да се отвори пазарът. Трябва има търговски обекти, зелени площи, но не и тези сергии", смята общинският съветник Вили Лилков (ДСБ), който подкрепя проекта на арх. Никифорова. Той предлага различно архитектурно решение за пространството около ул. "Лозенград": "Всички продавачи на грънци и подобни глинени стоки от площад "Александър Невски" да се пренесат в района и да се създаде улица на занаятите."


Освен този проект арх. Никифорова, която е преподавател във Варненския свободен университет, заедно със свои студенти създават още 180 идейни проекта за развитие на Женския пазар. "Студентите бяха запознати с условията на мястото - как някога това е било дере, как са се събирали селяните от околността. Имаме снимки от всички епохи на пазара", обясни тя. Преди да започнат да чертаят, екипът направил анкета сред живеещите в района какво не им харесва и какво предлагат да се направи.


Никифорова обаче търси авторските си права върху проекта, защото има съмнения, че сегашният ремонт се извършва по нейните скици. Тя е изпратила жалби до Комисията за защита на конкуренцията и кмета Йорданка Фандъкова. "Това представлява проект, на който върху картата на Женския пазар са наредени фигурки", коментира в отговор на жалбите на Никифорова шефът на "Пазари Възраждане" Николай Георгиев.

Има ли бъдеще за Женския пазар

© Анелия Николова


Козметични промени


Столичната община започна ремонт на частта от ул. "Кирил и Методий" до бул. "Сливница". Проектът е на стойност 490 хил. лв., отпуснати са и 221 хил. лв. за вътрешно преустройство на откритото партерно пространство на административна сграда в района. До 20 септември се надявам да сме готови, обеща Николай Георгиев. По проект е предвидено и видеонаблюдение, смяна на старите сергии и будки и нови тротоари.


Георгиев определи финансовото състояние на Женския пазар като "добро, особено на фона на останалите общински дружества". "Пазари Възраждане", което управлява Женския пазар и "Димитър Петков", е приключило годината с печалба от 1.6 млн. лв. "Това е 30-40% ръст спрямо 2009 г.", обясни шефът на дружеството.


С доброто финансово състояние се похвали през юли и кметът Фандъкова. "Картината на Женския пазар е драматична, общината е длъжник на хората, които живеят там", коментира тя, преди да започне ремонтът. Според нея в района са нужни магазини с подходяща визия и да се продават основно плодове и зеленчуци, да се развиват занаяти. Пазарът трябва да спре да бъде място за незаконни стоки и цигари без бандерол, смята Фандъкова.


"Това, което се извършва в момента, е ремонт на т.нар. реконструирана част на Женския пазар преди 10 години", каза Вили Лилков. Според него по-важно е останалата част от района да бъде напълно преобразена. "И Айфеловата кула я боядисват всяка година", посочи арх. Никифорова.


"За другата част сме обявили обществена поръчка и очакваме до януари да изберем проект, за да може до есента на 2012 г. да сме готови с цялостния ремонт на Женския пазар", обясни шефът на "Пазари Възраждане" Георгиев. От общината няма отговор дали ще се използва готовата концепция на Никифорова, както и защо пет години нищо не е направено за района.

Има ли бъдеще за Женския пазар

© Юлия Лазарова


Нов пазар със стари сгради


Един от големите проблеми на района са и старите сгради, някои от които са паметници на културата. "Ако Женският пазар се реконструира, това ще доведе до ремонт и на сградите около него. Собствениците им трябва да ги приведат в унисон с развитието на района", смята Николай Георгиев.


При него често идвали хора да се оплакват и да търсят финансова помощ за ремонт на дадена сграда, но "това са частни жилища, за които общината не може да поеме ангажимент".


Според Вили Лилков това не е така. "Общината може да направи предписания. Ако има опасни покриви, тераси, балкони, общината е в правото си накара собствениците да ги ремонтират", посочи той. Освен това местната власт може да ремонтира за своя сметка опасна сграда, а после да си търси парите от собствениците.


Георгиев приема проблема за важен и припомни, че собствениците могат да кандидатстват за финансиране по европейски програми.


"Общината трябва да се постарае. Иначе това ще доведе до обезлюдяване на района, в който и сега наемателите преобладават и те не искат да ремонтират. Хората бягат оттам", смята общинският съветник Лилков. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK