Всеки трети се пенсионира заради инвалидност

Всеки трети се пенсионира заради инвалидност

© Георги КожухаровВсеки трети човек излиза в пенсия заради инвалидност. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите шест месеца на 2011 г. През този период са се пенсионирали 55 хил. души. Над 20 хил. от тях са спрели да работят, защото здравето им сериозно се е влошило.


Разходите за всички инвалидни пенсии през първите шест месеца са били близо 545 млн. лв. Сумата е незначително по-малка спрямо година първото шестмесечие на миналата година. Преди време министърът на труда Тотю Младенов коментира, че около 50% от инвалидните пенсии са фалшиви.


Осигурителният институт плаща и близо половин милион социални пенсии за инвалидност, които не са свързани с трудова дейност. Една от задачите на реформата на осигурителната система е те да преминат към социалното подпомагане от началото на 2012 г. Все още не е ясно дали това ще се случи.
През периода януари - юни разходът за всички пенсии е 3.523 млрд. лв. или с 41 млн. лв. повече спрямо първите шест месеца на миналата година. От данните се вижда, че полицаите и военните получават много по-високи пенсии. Те вземат средно по 452 лв. или с 40% повече от този за останалите работещи. Освен това униформените имат привилегията да излязат в пенсия значително по-рано.


Интересен факт е, че средната пенсия за мъжете е 327 лв., което е с над 100 лв. повече от жените. Причините за разликата са по-високият им доход и по-дългия стаж, който се изисква за тях. Най-големи пенсии получават в София и Перник, което се дължи на по-големите заплати в тези градове. Най-бедни са пенсионерите в Разград. Те получават средно по едва 212 лв.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "От данните се вижда, че полицаите и военните получават много по-високи пенсии. Те вземат средно по 452 лв. или с 40% повече от този за останалите работещи. Освен това униформените имат привилегията да излязат в пенсия значително по-рано."

  Веднъж милицията ни обира чрез огромния си бюджет, втори път по гореописания начин. В България не милицията служи на населението, а населението служи за да издържа милицията. Но какво друго може да се очаква? Службите не са преставали да управляват още от 80-те години. Сега вече и правителството е тяхно.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Просто тече надлъгване между хората и държавата. Всеки играе за себе си. Или всеки срещу всеки, както решите. Държавата вдига възрастта и съответно хората търсят измъкване. Просто няма разумно обяснение 40 г. стаж и 150 евро заплата. Просто нещо не звучи сериозно, за държава от ЕС.

 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Весело

  Горе долу толкова са и лъжците в БГ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Всяка втора жена на възраст над 55 години получава инвалидна пенсия.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Държавата вдига пенсионната възраст, а работещите намалят възвастта когата излизат на пенсия по инвалидност. Омагьосан кръг.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 6. 6 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Това може да се определи само с една дума - ИЗМАМА!

 7. 7 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#4:"batkoti"]Всяка втора жена на възраст над 55 години получава инвалидна пенсия. [/quote]

  Тук има и друг фактор - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!
  Икономиите доведоха до висока заболевемост, а профилактични прегледи няма, от което следва, че болести които могат да се излекуват, се оставят да се развият и поради ниската обща култура на населението, водят до инвалидизиране или смърт. Сега някой ще зачекне темата за "планът Ран-Ът"

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Аз предлагам да се вдигне възраста за пенсиониране на 75 години - както им се ще на управляващите...Тогава всяка ПЪРВА пенсия ще е по инвалидност и ще плащат пак същите пари за пенсия от НОИ......За недоволните, че има много лъжливи инвалидни пенсии - я ми посочете поне една работа за която се търси някой над 55/преровете всички обяви, моля/ Единствените работещи над тази възраст са държавните чиновници! А да кажеш работа на това което претендират, че вършат е доста изкривена фантазия!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  След като половината пенсии са фалшиви, аз защо трябва да плащам вноски ?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#9] от "кинти":

  Ти сега плащаш вноски за днешните пенсионери..ама дали ще има някой да плаща за теб след 20 години?? С тази целенасочена убийствена политика-тогава всеки един работещ ще трябва да подсигурява един безработен, един чиновник, един болен, едно дете и двама пенсионери...само си го представи...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Разстроено

  Това е лоша новина, каквито и да са причините.
  Ако инвалидите не лъжат за инвалидността си, шибано е здравеопазването ни.
  Ако инвалидите лъжат за инвалидността си, шибани са лъжливите ни хора и корумпираните органи, удостоверяващи инвалидността им.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 12. 12 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#11:"charlyb"]Ако инвалидите не лъжат за инвалидността си, шибано е здравеопазването ни.
  Ако инвалидите лъжат за инвалидността си, шибани са лъжливите ни хора и корумпираните органи, удостоверяващи инвалидността им. [/quote]
  Има и трети вариант - най-лошия: Да е вярно и едното и другото. Тогава е шибано здравеопазването, лъжлива са хората ни и са корумпирани органите, удостоверяващи инвалидността.
  Кой знае защо, най-вероятен ми се струва точно този вариант...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 13. 13 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#11:"charlyb"]шибани са лъжливите ни хора и корумпираните органи, удостоверяващи инвалидността им[/quote]

  т.е. пак проблемът е в здравеопазването

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 14. 14 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"]я ми посочете поне една работа за която се търси някой над 55/преровете всички обяви, моля/ Единствените работещи над тази възраст са държавните чиновници! А да кажеш работа на това което претендират, че вършат е доста изкривена фантазия![/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#2:"stoiank"]Просто тече надлъгване между хората и държавата. Всеки играе за себе си. [/quote]
  Това надлъгване в БГ си е от преди 60 години. Пенсионните фондове са били винаги начин на запушване на бюджетни дупки и източвани до сега - каца без дъно. За това толкова фалшиви инвалиди, фалшиви ТЕЛК-ове, фалшиви бюрократи и фалшиви заплати и осигуровки. Всичко е фалшиво и статистиката отчитаща нашият стандарт - също. Всеки се спасява по единично, но това няма как да продължи до безкрай. Пренадутият балон винаги гърми.

 16. 16 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Инвалидните пенсии са функция на качеството на живот на хората. Допускам, че има и фалшиви, но не вярвам, че половината са такива. Просто не им е изгодно да плащат тези пари и искат да намалят бройката на тези хора. Освен това си трябва социална и здравна политика, за да се постигне превенция на този огромен процент преждевременно заболели на млада възраст хора.. А пари нема, нема и акъл, а пък май и воля да се работи в такава посока...

 17. 17 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 877 Гневно

  С такива навици по отношение на грижа за собственото и на децата ни здраве и с такава мафиотизирана здравна система нищо не ме учудва. Планът за изтреблението ни е на пълни обороти!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 18. 18 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Защо да няма разумно обяснение ? Много малко работещи има в България спрямо количеството пенсионери. На всички децата им бягат на запад, а те искат високи пенсии. Кой да изработи парите за тези пенсии и да ги плати като данък, че да ги дадат на пенсионерите ? Каквато ни е икономиката - такива са и пенсиите. Държавата това са хората. Включително и вие. Като плюете срещу държавата плюете срещу себе си.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  Приемам го като неравенство службар подлизурко който нищо съществено не е направил през трудовата си кариера да се уволни с почести и да си вземе куп заплати .След това в МВР и правителствена болница да му удължават живота до дълбока старост. Обикновените хора ,често не доживяват пенсии заради стреса които им причинява беззаконието и безхаберието вихрещи се в изпълнителната власт.

  До коментар [#9] от "кинти":
  Ще внасяш за да осигуриш пенсиите на държавните служители който пък осигуряват пенсиите на акционерите които са известни като "чуждестранни инвеститори"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Че има и фалшиви инвалиди го вярвам, въпреки че със сигурност не са половината, както ни казва Младенов). А и на него му изнася да говори така и да настройва една група пенсионери срещу друга. То и още Калинки сигурно има в държавната администрация, но аз не казвам, че са 50%...
  Това е много сериозен проблем за обществото ни и показва, че определено живеем много нездравословно и в недобра среда, за да расте процента на нетрудоспособните.
  Също така е много по-лесно да посочим с пръст инвалидите и да им кажем, че те са ни товар, а никой не повдига въпроса нормално ли е да продължават преференциите за военните и полицаите? Нормално ли е да работят два пъти по-малко като време и да вземат 40% по-високи пенсии, както и сума ти заплати накуп? Нормално ли е държавата на всичкото отгоре да заплаща и осигуровките им?
  Кажете си мнението и Вие, г-н Младенов - това дали ще Ви чуе вашето правителство е друг въпрос!
  Та нали все пак сте министър...

 21. 21 Профил на Mr.Dog
  Mr.Dog
  Рейтинг: 868 Любопитно

  До коментар [#1] от "Dehumanizer":

  452 лева/ около 220 е висока пенсия??????/Бях в Бг и цените на храните са европейски.Ами парно,ток,вода,данъци,лекарства-все пак хората над 60 имат някакви здравни проблеми.
  А150 лева е просто НИЩО.
  Имаше една статия тези дни в Deutshe Welle/която я препечатaха доста медии/"Bulgarian pensioners grow cannabis for cash"Разказва за мизерията на бг.пенсионерите по селата които отглеждат канабис за да живеят,разбира се като звено в "мафията" на най-ниско ниво.Не е срамно за нещастниците, а за политиците докарали ги до трафиканти за да отцеляват.
  Не вярвам здавната панорама на Нацията да е много добра.Поне не зная в Бг. да има хора по 2-3 години в болнични заради "депресии" и да обикалят като туристи по света и на всяка фиеста да са на първа линия- така препоръчват психолозите-да се забавляват.Нито вярвам има жени масово болни от фибромиалгия-имахинаторни болки /мнимия болен/които със съдебен декрет/лекарите не признават диагнозата, защото освен да твърдят, че ги боли нещо обективно са здрави!/да постигат пенсии и не мизерни като горе споменатите.
  Поздрави!

  "O usted se ha muerto,o mi reloj se ha parado"
 22. 22 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  стигаме до една стара моя теза - всеки лев платен на НОИ е загубен. Харчете си ги, спестявайте си ги, но не си давайте парите на тия измамници от НОИ - има десетки начини. Така и парите за милиция и зелени чорапчета намаляват, а парите на хората в реалния сектор - не.

  low riders team
 23. 23 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 717 Неутрално

  по 700.00 лв. вземат и работят

  BG e мини империя на злото.
 24. 24 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 717 Неутрално

  полицейска държава

  BG e мини империя на злото.
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  До коментар [#18] от "Симо":

  Пропускаш нещо много важно може да го сметнат и деца завършили 6-ти клас.
  Ако човек има 40 години трудов стаж парите от вноските му за осигуряване са толкова много ,че лихвите по тях обезпечават неговата пенсия и остава голям излишък.
  Ако ме четеш внимателно само лихвите покриват всичко а главницата остава завинаги в пенсионния фонд която продължава да генерира лихви и след смъртта на пенсионера.
  След като фондовете са окрадени и източени се разчита на работещите да осигуряват пенсионери,инвалиди и деца.Но при растящата безработица и масовия гроб за средната класа - факт всичко се пропуква!
  Всичко това бе извършено под надзора на МВФ и ЕЦБ които странно защо дума не казаха до сега!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  НЯМА ЛИ ДА СЕ СЛОЖИ РАВНОПОСТАВЕНОСТ МЕЖДУ ПЕНСИОНИРАНИТЕ В СИЛОВИТЕ ВЕДОМСТВА И ДРУГИТЕ ХОРА ИЛИ ПРАКТИКАТА УНАСЛЕДЕНА ОТ РЕПРЕСИВНИТЕ АПАРАТИ НА МВР ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ГО Е СТРАХ ДА ИЗВЪРШИ КАКВИТО И ДА БИЛО РЕФОРМИ В СЕКТОРА?

  ТОВА ЕДИНСТВЕНО ГОВОРИ ЗА СВЪРЗАНОСТИТЕ И ЗАВИСИМОСТИТЕ МУ СЪС СТАРИТЕ СТРУКТУРНИ СХВАЩАНИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ

  ПРОВЕЖДАНЕ НА КАМПАНИЯ ЗА ЛУСТРАЦИЯ Е АБСОЛТНО НЕОБХОДИМА В СЕКТОРА.

  ОТДЕЛЯНЕТО НА КАТ И ПАСПОРТНА СЛУЖБА СЪЩО ТРЯБВА ДА СА ИЗВЪН ФУНКЦИИТЕ НА МВР ПОРАДИ РИСКА ОТ МАНИПУЛИРАНЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ГРАЖДАНИТЕ, КАКВАТО ВЪЗМОЖНОСТ СЪЗДАВАТ ПЕРИОДИчНИТЕ ИЗБОРИ ВЕЧЕ.

 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Алоу, "Дневник" - защо повтаряте лъжата на Тотю?

  От тези 20 000 пенсионирани колко са НОВОпенсионираните, и колко са тези, които се явяват повторно на ТЕЛК, т.е. вече съществуващи пенсионери, на които им е изтекъл 3-годишният срок?

  Или не знаете, че ВСИЧКИ инвалидни пенсии са за 3 години, след което инвалидът трябва наново да се яви на ТЕЛК? Груба манипулация е възобновяването/продължавнето на съществуваща инвалидност/пенсия да се брои за нова.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Моята история е следната. Аз скоро навърших 65 и се пенсионирах. Вземам близо до максимума. Частник съм от 1990 г. През 2002 г вземах първа група инвалидност с цел да си внеса автомобил без мито. Това ми беше далаверата. Разни поднати веднага ме съветваха да се пенсионирам, но аз тогава се ужасявах от мисълта да се нареча пенсионер.
  Такава е практиката. Хората масово се пенсионират на далавера. Аз съм видимо инвалид, защото трудно се движа и не би трябвало да ми се откаже. Въпреки това, лекарите от комисията ми подхвърлиха да платя подкуп, но ги пратих по дяволите и те не можеха да ми попречат.
  Моето заключение е, че тези далавери стават защото цялото ни общество ги толерира. Не са виновни нито лекарите нито чиновниците. Как да ги спрат, като хитреците са милиони!

  подпис
 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante":

  И що обясняваш как трябва да бъде - всяко правителство досега ограбва пенсионния фонд и вдига осигуровките, за да може сегашните пенсионери да мизерстват с обезценените 130 лв пенсия. А 40г. вноски - ами дали сме, пък после децата ни да дават и за нас и за тях (политицаите).

  Плосък данък, нов праг, сега може още една 5-на ставка да измислят - че да плащат тези след мен, моята пенсия (ако я доживея де).

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  От началото на октомври ще започна отново да се осигурявам, но системата няма да ми донесе съществено повишение на пенсията. Ще го направя, по други бизнес причини. Точно това е лошото - нямаш полза да се осигуряваш повече от изискваното.

  подпис
 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  [quote#29:"deaddark"]5-на ставка[/quote]

  да се чете %-на ставка

 32. 32 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И са ко ша праим ??? Не съм наследник на партизани и не мога да стана пожизнен -чиновник,милиционер,пожарикар и прочие --мъка ,нямам пари и за Инвалидна пенсия - еи давате поне мако Ъкъл кво да правя ,белким тука е без пари!!!

 33. 33 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#7] от "blueblueblue":

  +++++++++++++

 34. 34 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 798 Неутрално

  7 млрд разход за пенсии, 3.5млрд приходи от осигуровки! Хайде сега да пресметнем колко недостигат? ПРавилно - още толкова недостигат! Тези 3.5 млрд от къде идват - от средствата за развитие на страната, защо не се развива странта - защото сме обречени да храним пенсионери! Какво става като не се развиваме - младите си бият камшиците, какво става като си бият камшиците - тежеста се разпределя на по-малко хора и ставаме още по-бедни!
  Изводът какъв е - незабавно трябва да се намали достъпа да всякакви методи за ранно пенсиониране и да се измислят стимули за работещите в предпенсионна възраст! Ченгета и всякакви раннопенсиониращи се да бъдат "репресирани". Основният проблем - висока безработица! Изходът - инвестиции!

 35. 35 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#3] от "spas27":

  Повече са!

  apoloniy
 36. 36 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante":

  И ти пропускаш нещо още по-важно. Парите са хартийки. Дори и злато да са - златото не се яде. Стойността им зависи от това дали някой ги иска. Парите са заявка за бъдещ труд свършен от човек. Когато няма хора -> хартийките не струват нищо. В момента имаш малко работещи хора -> имаш малко произведена стока (храни и т.н.) -> можеш малко да дадеш на пенсионерите.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 37. 37 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  така е когато си блъскал 40 г , и чиновника ти казва ,че не ти ги признава всичките заради някой си параграф и трябва да излезнеш на 120 лв пенсия , това си е подигравка , кражба и лъжа от държавата съответно хората гледат по друг начин да си получат полагаемото им .

 38. 38 Профил на fuall
  fuall
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А да попитам - някой знае ли как стоят нещата със заплащането при работещите пенсионери? Тоест,заплатата и пенсията пречат ли си по някакъв начин,има ли изваждане на някаква сума от заплатата за сметка на пенсията? Търсих из нормативни уредби отговора на тези въпроси,тъй като има промяна по тях(изменени са някои членове от 2010 г. насам,доколкото разбрах),но не успях да намеря нищо. Някой ако знае нещо и го сподели ще съм му благодарен. Извинявам се за офтопика!

 39. 39 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22":

  По-добре трудовия стаж за пенсия да се вдигне на 60 години

 40. 40 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сериозно казано, има само 1 начин за оправяне на пенсионния батак: държавата осигурява на всички от бюджета минимална пенсия и оттук нататък всеки да си има лична партида и да си внася в нея и кой колкото е внесъл - толкова да получи

 41. 41 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 216 Неутрално

  "Тотю Младенов коментира, че около 50% от инвалидните пенсии са фалшиви."
  Ами въведете ред, г-н министър, почти всички власти вече са ваши (на ГЕРБ). На кого се оплаквате? За последните две години нима не са излизали решения на ТЕЛК? Като сте толкова отворени - ревизирайте всички досегашни решения на ТЕЛК и медицинските експертизи. Ако пък знаете кои са фалшивите решения - направо ги анулирайте само тях. Ако пък не знаете - поне си мълчете - не се принизявайте до нивото на ББ и ЦвЦв.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#34] от "nqma zna4ka koi":

  Може и по-лесен начин - всички милиционери, лекари, учители и прочие държавни служители да започнат да плащат осигуровки - Така те въобще няма да са тежест на гражданина данъкоплатец.

 43. 43 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#4] от "batkoti":
  [quote#4:"batkoti"]
  Всяка втора жена на възраст над 55 години получава инвалидна пенсия.[/quote]
  "Всяка втора жена на света се нарича Мария ..." (популярна българска песен).
  Ако бех либерал или гербер, щях да заключа, че:
  Всяка жена, която е на възраст над 55 години и получава инвалидна пенсия, се нарича МАРИЯ!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 44. 44 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#42] от "deaddark":Не се изказвай неподготвен ! Лекари и учители си плащат осигуровките. Хеле пък при даскалите няма и сивотата,т.е. не на минимална заплата, а на реална.

  Sic transit..
 45. 45 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До #36/Симо/
  Мисля че в пост #25 са ти предали и моята мисъл. Останалото са кражби, некоректно разпределение и грешна методика. Друго обяснение няма. А относно работещите и аз работя, осигурявам се на прилична сума и си правя простата сметка, че ако аз си управлявам парите, които внасям в НОИ само за 15г. ще ми са предостатъчни, ако ще и до 100 да живея.
  А относно държавата, живеехме в една, където всичко се правеше за човека, даже се знаеше името на човека, мисля че поне вече има право да я критикуваме, поне като си плащаме данъците тука.

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  [quote#44:"antropos"]До коментар [#42] от "deaddark":Не се изказвай неподготвен ![/quote]

  Ем, изложих се! /подшмърчащо човече/

 47. 47 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaddark":Просто да ти е! )

  Sic transit..
 48. 48 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  и ТЕЛК го "поемат с Мезе" ....
  ... колкото по-мазно - толкова по-добре.

  Здрав - прав - корав ... >
  плащаaa ... >>>
  минаaaaва ТЕЛК .... и става >

  Болен - прегърбен - пъшка - охка ....

  70% от "пенсионираните"
  поради инвалидност знаят "тарифата" .....
  ТЕЛК е мощна структура за "То-че-не".

  P'S
  има и много лекари между "инвлидите" ..... знаят как да "охкат" .....
  само Простия Мтрейиял си мисли, че Цветанов им мисли злото ... на доктор'те ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 49. 49 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#45] от "stoiank":

  Да, така е. Това е мисълта на много хора. На всички като тебе някой друг им е виновен. Били сте били ограбени и какво ли още не. Само себе си не поглеждате. Бил работил 40 г. И кво ? Преди 100 г. пенсии е имало само за хора над 85 г., за да имат все пак какво да ядат. А сега - всеки с привилегии. Лежи по цял ден вкъщи, пие, слуша пропаганда по телевизията и после леле, имал болести. Възрастните хора в тая държава са отвратителни. Смърдят, дебели са, едва ходят и само се оплакват. А ти като ми се оплакваш, че внасяш голяма вноска в НОИ що не вземеш и толкова да си внасяш и за себе си и да си ги управляваш ? Щото предпочиташ да ги харчиш на момента, нали ?

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 50. 50 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Обществена тайна е,че повечето пенсионери по болест са симоланти,нищо им няма,повечето от тях са цигани и комунисти

 51. 51 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#42] от "deaddark":
  точно преди изборите ли

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaddark":

  В правовите страни когато някой нещо е откраднал системата се задейства да върне откраднатото. Но у нас ако нещо е откраднато веднага измислят начин да го компенсират от милите данъкоплатци които безропотно си плащат!
  Е с такъв овчедушен народ никак не е трудно !
  Няма никакъв шанс в близките 20 години пенсиите да се повишат значително просто няма от къде!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 442 Гневно

  От къде идват парите за пенсии в България сега?
  Парите за пенсии в България сега идват от събираните данъци и държавни такси, включително ДДС, мита и акцизи, както и от осигуровките като вид данък! Така че пълна илюзия е, че би било възможно хората днес да работят и да доживеят достойно старините си! За 2010 г., по данни от НСИ, естествения прираст на населението е отрицателен. Към 2011 г. в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване са заложени приходи от осигуровки за пенсии през 2011 г. от 3 милиарда лева. Разходите на фонд „Пенсии“ през същата тази година за сметка на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет са 6 милиарда лева. Това означава, че при сегашната пенсионна система са нужни допълнителни 3 милиарда или 100% повишаване на приходите от вноски за пенсия, за да се постигнат около 40% от работната заплата на всеки и системата да може да се самоиздържа.
  Има ли нужда от реформа изобщо?
  Изглежда че има нужда от радикална пенсионна реформа, защото съдейки по това, че продължителността на живота на хората ще се увеличава постоянно, трябва да се увеличават осигуровките за пенсия и/или пенсионната възраст ще трябва да се увеличава, като пред обществото стоят следните въпроси:
  - Колко да бъдат вноските за пенсия?
  - Какъв да бъде размера на пенсиите?
  - На каква възраст да става пенсионирането?
  При отговорите на тези въпроси трябва да се водим от следните принципи:
  - Размера на осигуровките да бъде максимално нисък
  - Размера на средната пенсия да бъде максимално висок
  - Осигурителната система трябва да запази солидарността, като измери реалния принос на всеки към системата и на база на този принос да изплаща пенсията му.
  Какво става с частните пенсионни фондове?
  В частните фондове за допълнително-задължително пенсионно осигуряване в България за всички родени след 1959 г. трябва да се внасят 5% (7% след 2016 г.) от доходите им задължително в универсални пенсионни фондове, като има и опцията за допълнително доброволно пенсионно осигуряване срещу държавни преференции при данъчното облагане. Отделно от това работещите при първа и втора категория труд се осигуряват задължително в частни професионални пенсионни фондове. Държавата трябва да поощрява гражданите да инвестират в индивидуални пенсионни сметки на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване чрез ползване на данъчни преференции и въвежване на мултифондовете като избор за инвестиции.

 54. 54 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 416 Неутрално

  От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворят
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/11/27/holes-in-the-budget/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK