Мерките на правителството срещу корупцията: Въртене на катаджиите и нов етичен кодекс в МВР

Имотите и връзките на магистратите тепърва ще бъдат проверявани преди повишения


- 71 са спешните мерки, които кабинетът обещава на Брюксел

Постоянна смяна на екипите от пътни полицаи и на местата, на които патрулират, за да се намали рискът от корупция. Това е една от общо 71 мерки, с които правителството отговаря на критиките в последния доклад на Европейската комисия за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.


Графикът с обещанията на кабинета за неотложни действия е за четирите месеца докрая на годината, а конкретните мерки бяха огласени днес.
Това е петият график и досега повечето от набелязаните мерки се изпълняваха. Има обаче и група повтарящи се и неизпълнени - да заработи БОРКОР, да се смени моделът на бюджетиране в съдебната власт, а сега от тях липсва само постоянното присъствие на нов закон за конфискацията. Освен това документът изобилства от задачи с постоянен срок, т.е. нещо, което е трайно задължение на администрацията - обучения, методики, анализи и отчети (сега такива са 30).


Целта на мерките е да са максимално конкретни и да реагират на определена критика в последния доклад на Брюксел. Една от конкретните идеи този път е до декември да бъде изработена система, по която "да се въртят" катаджиите и да няма постоянни екипи и места, на които дежурят, за да се избегнат договорките между пътните полицаи да искат подкупи от шофьорите.


Според графика това ще се прави в "чувствителните области". Покрай ареста на група пътни полицаи на магистрала "Тракия" се разбра, че има "хубави" и "лоши" места за патрулиране според подкупите, които могат да се вземат, повечето катаджии се стараят да заемат тези райони и да останат в тях колкото може по-дълго. Освен това действат в "организирана" група.


Друга част от мерките, за които отдавна настояват неправителствените организации, са посветени на етичното поведение на полицаите. Още този месец Етичният кодекс на МВР трябва да бъде осъвременен.


Запознати с графика обясниха за "Дневник", че целта е да се регламентира в подробности за какво провинение какво наказание се налага. Идеята е инспекторатът на МВР да има точни правила каква е санкцията за ходене на работа в неприличен вид, например с къси панталони и джапанки и каква за шамар на арестант.


Така трябва ще се избегнат случаите на снизходителност към неетично поведение. Проблемът бил, че сега полицаите си мислели, че да удряш арестант, но без да оставиш синини или кръв, е напълно допустимо.


Зад формулировката "завишаване на критериите за контрола на Висшия съдебен съвет (ВСС) за конфликт на интереси и имущественото състояние на магистратите" стои една от смислените мерки. Тя е написана след скандала с избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.


Целта е ВСС да бъде задължен преди всяко повишаване на магистрат или назначаването му за началник да прави проверки на имотните му декларации пред Сметната палата, да се среща със съдии и прокурори от неговия район, да провери всяко съмнение за корупция и конфликт на интереси.


В случая с Янева след избора й излязоха данни за конфликт на интереси и забавени дела, но членовете на ВСС се оправдаха, че докато са гласували за нея, не са ги знаели. Ако цялата информация бъде събрана предварително, незнанието няма да е извинение за некачествени назначения.


Зад тази мярка стои и нещо, което правосъдният министър Маргарита Попова се опитва да прокара отдавна - ВСС да взема предвид съмненията за корупция и конфликт на интереси, когато кадрува. Целта е да се назначават хора с безупречна репутация, а не в кариерата да растат магистрати със съмнително професионално реноме само защото срещу тях нищо не е доказано. Всичко това обаче ще действа занапред.


Ключова мярка е свързването на МВР с изгражданата вече 15 години единна информационна система за противодействие на престъпността. Сега данни си обменят само следствието и прокуратурата, а Централният полицейски регистър държи данните за всяко регистрирано престъпление в страната за поне 30 години назад. Прокуратурата спечели финансиране от ЕС и в графика е предвидено да започне работа по свързването още този месец.


Създаването на административно-наказателен кодекс е друга от мерките. Той трябва да обедини санкциите за всички нарушения, които не са обявени за престъпления. Писането му трябва да започне през декември и ще върви паралелно с работата по новия наказателен кодекс. Целта е в средата на следващата година двата кодекса да са готови.


Те ще вървят заедно, защото Министерството на правосъдието планира някои престъпления да станат обикновени нарушения и обратното. Тази реформа обаче трябва да се прави внимателно, за да не се окаже, че някои практики са изпаднали и като престъпления и като нарушения.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  ялова работа и имитиране на някаква дейност за пред европа

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Кой ще врътка КАТ-аджиите и ще има ли сложни съставни изречения в новия етичен кодекс на МВР? Това са важни въпроси. От отговорите им зависи самата съдба на високблагородното и фундаментално по същността си начинание.

  Свобода за Надежда Савченко!
 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Ми те, катаджиите, са на норма. Каква корупция? Това им е работата. Вечер шефа като си иска неговият дял какво ще отговорят - Станишев е виновен?

 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Какви мерки срещу корупцията, когато
  корумпирано е правителственото ято!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е как ще се спре корупцията с въртене на катаджиите ? Даването на 20левка всеки път , но на различен КАТ-аджия справяне в корупцията ли му викат днес ?

  По мое мнение начина е със съкращаване на състава , сериозно увеличение на заплатите и някакъв независим орган за вътрешни разследвания ,който да налага адски сериозни санкции ( кой ще го следи него дали си върши работата вече не знам )

  Но след като проблема ни е общонационален и корупцията е във всяка една прослойка на обществото може би трябва да се започне с образованието и на децата да им се втълпява от много ранна възраст ,че корупцията е лошо нещо.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 6. 6 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#5:"jorji24"] сериозно увеличение на заплатите[/quote] Това не е мярка срещу корупцията.
  Сравнени с минималната и средна заплати,катаджийската е в пъти по-голяма.

 7. 7 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "ccanov":

  Вярно ,че хората са алчни по природа , но когато човек е удовлетворен в някаква степен от заплащането се замисля по-сериозно дали да приеме подкуп. В сравнение с минималната може би , но със средната ме съмнява да е в пъти по-голяма. (мисля че им се въртят около 5-600лв заплатите поправи ме ако греша). За малък град е перфектно , но в големите е друго положението.

  А и едно е да залагаш 600лв при приемане на подкуп , друго е 1000лв , 1200лв.

  Примерно на немските катаджии трябва да им предложиш доста солидна сума за да е съизмерима със заплатата им.

  Не казвам ,че по този начин ще изчезне корупцията , но според мен би я намалило в някаква степен.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 8. 8 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 609 Весело

  При тези заплати и условия на труд скоро напълно ще се ликвидира корупцията в КАТ (като не останат катаджии).

  И в морето ми е до колене .....................
 9. 9 Профил на ivalina_shu
  ivalina_shu
  Рейтинг: 213 Неутрално

  законът не трябва да изпада в конкретика при изписване на наказанията - те трябва да се най-много 4-5 състава, за да е възможно всеки отделен случай да се квилифицира точно. конкретиката в закона създава само възможности за съда да постановява отменителни решения, тъй като води до повече формални грешки и двусмислия. освен това тези текстове трябва да са стабилни - да не се променят често, тъй като това също създава проблеми при издирване на приложимия закон.

 10. 10 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "jorji24":

  Като казват въртене ми се струва, че имат предвид, че ще се променят двойките, които дежурят заедно, т.е. вместо двама полицаи винаги заедно да дежурят, всеки път излизат с различен колега. Защото така може би се намалява шанса да се комбинират и да се прикриват един друг.

  А за образованието мисля, че си прав. Освен това може би най-ефективната мярка е народонаселението да спре да дава подкупи, а?

  www.zaednovchas.bg
 11. 11 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тропчо":

  Ами да спрем ама кръга се завърта , защото за мен е по-изгодно да дам 20лв на кат-аджията отколкото 150 на държавата. И в 2-та случая парите отиват залудо.

  Точно за това си мисля ,че ако децата се възпитават от по-малки ,че този начин на мислене е грешен ще се пресече корупцията.

  Моето поколение израстна с мисълта ,че подкупа е нещо съвсем нормално и даже хубаво.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 12. 12 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#11] от "jorji24":

  Може би и за твоето поколение има надежда, да се поправи, не само за децата.

  То може например се опита да помисли за негативните страни на корупцията. Например: корумпираните полицаи пускат пияници или безотговорни шофьори, които - вместо да им бъде отнета книжката за няколко години - след това убиват нашите деца, братя и сестри и родители.

  Всеки ден в БГ загиват по около двама души по пътищата:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/05/1150384_za_osem_meseca_pri_katastrofi_u_nas_za_zaginali_442/

  А преди около месец, двама състезатели убиха двама пешеходци до бул. България... тези два шофьора най-вероятно са били многократно спирани за превишена скорост и пускани от корумпирани полицаи.

  www.zaednovchas.bg
 13. 13 Профил на Chicago'04
  Chicago'04
  Рейтинг: 8 Неутрално

  трябват крути мерки за да се спре тоталната корупция в БГ...на хората трябва да им стане ясно, че така решават проблемите си в краткосрочен план...и, че нищо добро не ги чака в дългосрочен. Порочен кръг...и манталитета ни е скапан и държавата....мисля си обаче, че държавата като изпълнителна власт трябва да направи първите стъпки в правилна посока...мисля си само...знам, че е невъзможно....с пожарникар на чело.....луда работа....

  shit happens
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#7] от "Джон Доу"

  Корупция се лекува,като ТОЗИ КОЙТО ГЛОБЯВА,НЯМА ДОПИР ДО ГЛОБЯВАНИЯ!
  Забрана на катаджиите да спират,поставяне на камери на възловите места и наполовина съкращение!НИКАКВИ АКТОВЕ И ФИШОВЕ НА ПЪТЯ!Това е решението!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пак ли ще говорим за неща, които няма как да се случат ако зависи от яловото гербаджииско правителство

 16. 16 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2" и № 7:

  Жалко не само за твоето, но и за всички поколения, които се приучиха и да дават, и да вземат подкупи.
  За това наистина решението за автоматизиране на процеса проследяване-наказание е най-доброто!
  Когато съвестта не поражда поне малко респект или страх от закона и последиците, СТРАХЪТ ОТ НАКАЗАНИЕ трябва да възбуди заспалите съвести! Всичко друго на този етап би било имитация!

 17. 17 Профил на Геле
  Геле
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност май се търси как да се популяризира добрата практика на "заподозраните" катаджии, сред все още ненаучилите се!!!

  геле
 18. 18 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мисля че това не е начина за пресичане на корупцията.Страхът от наказание-сериозно наказание,силен и неподкупен инспекторат........

  IVONIV
 19. 19 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нали другаря борисов обещаваше на нацията ни ,че ще изкорени корупцията и всеки ден ще валят осъдителни присъди..............жалко за мишо бирата,ама се хвана с лоши и корумпирани приятели

 20. 20 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Тачно така - преливане от пусто в празно! Царе са на това!

  Sic transit..
 21. 21 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дянков говореше за въртене на чиновниците в администрацията, защото много се заседяват ! Защо никой не говори за ДАИ ? Нали хванаха двама преди Нова година за два часа с 3500лв. от подкупи ? На кого са платили да застанат на хранилката необезпокоявани толкова време с камери на колата ?Глупостите на правителството край нямат !За какво са им тези хартиени листовки, щом са същите както старите ? От Нова година трябва да въведат електронни листовки , а до тогава тромавия държавен апарат трябва да приеме изменения в наредбата за изпитите, промяна на таксите и оборудване на кабинетите ! Отиде декември ! За един месец, после какво ще правят тези куфари които купиха ? Всичко е корупция в правителството !

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1981 Весело

  Обмяна на опит и обучение по места...
  Докато не се сложат камери във всички патрулни коли, кранчето ще си капе.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "gost22":

  + микрофони, че да се чува!

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  С връткането на катаджии няма да се спре копупцията. Трябва всяко спиране,ама всяко, на кола да се вкарва в компютърна система и веднага да се вкарват резултатите от проверката.

 25. 25 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Махнете точките. Тогава хората ще си плащат актовете. Сега точките са причината да се дава подкуп защото без тях се губи правоспособност изцяло.

 26. 26 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И на кур да ги въртите нищо няма да стане, защото всичките са назначени по роднински и приятелски връзки. Случаен човек няма в МВР. А и да попадне някой случайно- скоро му виждат сметката. Най добре е да се закрие и след 15 години да се открие отново. А междувременно реда да се поддържа от народи по-мелко склонни към корупция - шведи, американци

 27. 27 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 572 Весело

  Ако под въртене на катаджиите се разбира древния обичай "тричане" , то - Яз съм съглЯсен. Цвъцко също е за връзване през кръста.

 28. 28 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честните авто-инспектори от МВР и ДАИ са като НЛО! Всички говорят за тях, че ги има, но никой не ги е виждал? Тъкмо направят някой полицай на годината и научаваме, че са го хванали с подкуп ?Трябва да се спре порочната практика, слуителите сами да правят предложения за нормативни актове , защото си оставят вратички за изнудване на граждани и фирми, за подкупи !Изискванията и тежестите стимулират изнудването ? Глобите стигат размера на годишната заплата на служителя? На водача е по-лесно да даде на инспектора 50-100лв. , отколкото да дава 300 лв. на адвокат и да си губи времето по съдилища ! Всичко е сметнато !

 29. 29 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само България,Франция и Испания са страните където има контролни точки! Във всички останали начисляват наказателни точки според нарушението, а всяка точка струва пари /процент от минималната заплата/ !

 30. 30 Профил на alxx
  alxx
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Камери по пътищата,камери в колите и микрофони на катаджиите + здрави глоби.Друг начин няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK