Оставка и назначение в земеделското министерство

Заместник на Мирослав Найденов избра академична кариера

Георги Костов

© Юлия Лазарова

Георги Костов
- Във фонд "Земеделие" отново ще има зам.-директор за техническия инспекторат

Две промени в ръководството на аграрното министерство и Държавен фонд "Земеделие" се случиха за няколко часа днес. Зам.-министърът, отговарящ за горския сектор, Георги Костов подаде оставка, а във фонда беше назначен нов зам.-директор. И за двете промени се говореше неофициално от известно време.


Правителствената пресслужба съобщи, че Георги Костов е подал оставка, като е посочил, че повече не може да съвместява двете длъжности - на зам.-министър и на председател на Селскостопанската академия. Така той остава начело само на научното звено и ще има за задача "да проведе необходимите реформи там".
От ведомството на Мирослав Найденов коментираха пред "Дневник", че Костов е успял да проведе ключови реформи в горския сектор с приемането на новия закон за горите и напускането му в този момент ще позволи да се фокусира върху работата в академията. "Като заместник-министър аз си изпълних политическата програма и ангажименти", каза Костов пред агенция "Фокус".


Не се предвижда назначаването на друг зам.-министър за горския отрасъл. Секторът ще се управлява от ресорната агенция, а стопанската дейност - от държавните горски предприятия, които вече са сформирани, допълниха от ведомството. Така агроминистерството остава с двама зам.-министри - Светлана Боянова, която отговоря за еврофондовете и поземлените отношения, и Цветан Димитров с ресор аграрната политика.


Костов, който беше назначен за зам.-министър с идването на ГЕРБ, още в началото на мандата си обяви, че основната му цел е горската реформа. В рамките на мандата му беше изготвен нов закон за сектора, който се обсъждаше повече от година и беше окончателно приет през февруари.


Около проекта се появиха сериозни критики, най-вече заради записаната в последния момент възможност собствениците на заменени в миналото гори (извън екомрежата "Натура", защитените територии и зоните А и Б до морето) да могат да променят предназначението им. Това на практика означаваше, че в почти 30% от заменените гори ще може да се строи, въпреки че имаше мораториум, а правителството обещаваше забраната да остане и след промяната в закона.


Други текстове от проекта също доведоха до недоволство сред еколозите - например възможността природните паркове да минат под шапката на общините. След много дискусии всички спорни текстове в закона за горите бяха орязани в парламента.


Междувременно вчера във фонд "Земеделие" беше назначен нов зам.-директор, който ще отговаря за техническия инспекторат. Това е Васил Грудев, който досега е ръководил същия отдел в институцията. Техническият инспекторат извършва проверките на място преди изплащането на земеделските субсидии.


Допреди няколко месеца за това отговаряше заместник-директор, но в края на март, когато цялото ръководство на фонда беше сменено, постът беше закрит. "Разширяването на ръководния екип е обусловено от желанието за подобряване на организацията на институцията и оптимизиране на дейностите й", обясниха промяната от "Земеделие".

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the_real_maccoy
  the_real_maccoy
  Рейтинг: 8 Гневно

  В интерес на истината е общоизвестен факт, че министъра отдавна се бори да махне Костов от този пост.. Просто той не се връзва в ловно-мафиотската схема организирана от емил димитров със съдействието на министъра.. въпреки нелошия нов закон за горите и опитите да се създадат условия за прекратяване на досега действащите схеми за облагодетелстване на гърба на гората, Костов беше избутан в Селскостопанската академия да не пречи на шестимата ловджии /трима от които агенти/ да управляват сектора чрез новосъздадените 6 стопански предприятия... много гнила история ама бб явно не го интересуват горите и слуша каквото му кажат видните ловджии в.златев-е.димитров

 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3202 Гневно

  До коментар [#1] от "the_real_maccoy":

  Абсолютно съм съгласен, че ББ не се интересува от Горите. И пуснал там да вилнеят комплексари наричащи се неправилно "ловджии"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Ха, че Държавните горски стопанства са една от касите на ГЕРБ.

 4. 4 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Оправи" горите с недоносчето наречено - нов закон за гжорите, па сега ще оправи и селскостопанската академия!! Да им е честит - не им завиждам.
  А те горите милите, които са 34% от територията на държавата са забутани в една агенцийка, в едно министерство което се казва Министерство на земеделието и..... храните.
  При Костов и бай Симо горския беше поне и ... горите.
  Ама нейсе и това ще се преживее.

  ура и да живей!!!
 5. 5 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Впечатлението ми е, изритват един по-скоро полезен човек. Вероятно защото отстоя да отпаднат лобистките поправки в закона за горите. Но най-вече оставката е подадена под натиска на ПИБ (Юлен, Витоша ски) срещу Георги Костов:
  “Промяна в новия закон за горите и оставка на земеделския зам.-министър Георги Костов поискаха от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите". Това стана по време на среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Най денов. На нея присъстваха още и кметовете Александър Краваров(Банско), Сашо Иванов (Сапарева баня), Ангел Николов (Самоков), Красимир Герчев (Разлог) и Дора Янкова (Смолян). Според Филип Цанов от коалицията формулираните текстове в новия закон за горите създават пречки и забрани, които ще доведат до спиране на инвестициите, развитието на техническата инфраструктура и реализиране на проекти в регионите, развиващи зимен туризъм.”
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=365136

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 6. 6 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ето и един епизод от битката около закона за горите, който дава представа кой кой е: скилобизъм срещу опазване на горите, Николай Пехливанов от “Атака” срещу Георги Костов.
  http://3e-news.net/ecology/item/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8.html
  Според екологичните организации депутатите отново са върнали отхвърлената от парламентарната комисия по земеделие разпоредба в чл. 54. Тя позволява в горите да се строят ски лифтове и влекове, но изсечените и застроени терени да продължат да се водят гори “на хартия”.
  Природозащитниците изразяват своето възмущение от депутата от "Атака" Николай Пехливанов, по чието предложение е приета спорната поправка. Според тях действията на народния представител представляват конфликт на интереси, тъй като той е собственик на компания „Грийн Лайф”. Фирмата му е инвеститор в ски курортите Банско и Пампорово.

  http://www.xtdev.com/ski/wmview_bg.php?ArtID=6160&fen=0
  “Построяването на лифтови и влекови съоръжения винаги върви със ски писти. Ако нямаме процедурата на учредяване право на строеж, то тогава във всички не държавни – частни гори може да се тръгне към безконтролно строене, изсичане на горите, строене на ски писти и лифтове и влекове.” - Това каза от парламентарната трибуна заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Доц. Костов обясни, че поради тази причина, за да може държавата да оказва контрол върху този процес, заедно с общината се предлага текст, който трябва да бъде подкрепен. Законодателят предвижда право на строеж безсрочно или за определен срок да се учредява само с решение на Министерски съвет – за горски територии публична държавна собственост.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 7. 7 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Васко, успех на новият пост.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 8. 8 Профил на 5
  5
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не ме очудва! Хората на това правителство се сменят като носни кърпички! Станеш ли неудобен -АУТ!

 9. 9 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Костов бе уволнен от кръга "Български дивеч" - една групировка от няколко добре известни бизнесмена като Емил Димитров, Валентин Златев, Гриша Ганчев и Тодор Батков.
  Този кръг бе създаден първоначално за да узакони Частните ловни стопанства. Това стана по време на правителството на БСП благодарение на червения депутат Георги Юруков. С този закон тогава Емил Димитров получи без конкурс Етрополе. Почти всичките от тези бизнесмени, включително и Емил Димитров имаха направени по няколко заменки.
  Малко по- късно Емил Димитров стана депутат от ГЕРБ, а Мирослав Найденов министър на земеделието, а изпълнителния директор на "Български дивеч" и шеф на ловното стопанство на Емил Димитров, Бисер Дачев стана шеф на ИАГ. Костов, по чиято инициатива ГЕРБ и Бат Бойко почнаха кампанията срещу заменките стана заместник министър.
  Още малко по- късно Емил Димитров и Мирослав Найденов използваха идеята на Костов за нов закон за горите за да поставят под свой пълен контрол бизнеса в тях. Конфликтът между тях и Костов бе вече явен и за да се опита да ги елиминира Костов предложи 6 държавни горски предприятия с надеждата, че все някое от тях няма да бъде контролирано от олигарсите.
  Фатална илюзия, че нещо смислено може да стане при толкова корупция - при приемането на Закона заместник министърът бе изваден извън него и директорите бяха назначени директно от Мирослав Найденов, като имената им бяха известни две седмици преди конкурса за техните постове. Всичките директори са бивши ловни кадри, служили под една или друга форма на кръга "Български дивеч", като повечето са били и агенти на ДС.
  Кръгът "Български дивеч" през Емил Димитров и Мирослав Найденов направи и всичко възможно заменките да бъдат запазени. Мирослав Найденов блокира разследването на ЕК на заменките като ги предаде на Прокуратурата. Съгласно правилата на ЕК, тя не провежда разследване ако има започнато съдебно дело. Мирослав и Емил направиха и няколко опита да узаконят част от заменките, които обаче не успяха.
  Единственият човек в Министерството на земеделието, който не беше съгласен с тях и се опитваше доста хитро през последните две години да им провали замислите бе точно Георги Костов. Накрая той бе останал почти през правомощия, но като човек вътре в системата бе наясно какво планират и съответно можеше да им пречи отново. Затова той бе и елиминиран чрез платен компромат...
  Така всичко си дойде на местото и олигарсите пак си командват (както при Станишев и Секскобургготски), докато Бат Бойко обикаля да реже ленти из Европейския съюз...

 10. 10 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Един страхотен, много интелигентен и принципен човек, много е жалко, когато такива интелигентни хора излизат, а влизат странни личности с неособено интелигентно излъчване като Министърката на регионалното развитие. Надявам се да е по негово желание след завършване на работата по закона. (надявам се да има още енергия и желание за работа в областта, както и повече положителни емоции, понеже доколкото разбирам не са му липсвали неприятности с разни "организации"

 11. 11 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тази безгласност, прикрита под формата на някаква си оптимизация, разкрива пороци. Дори е подводни, те са ясни. Не са ли ясни за правителството?

 12. 12 Профил на banananna
  banananna
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Един достоен човек, който милее за горите и за хората. Жалко, че трябваше да работи под Найденов, който за мен е най-голямата издънка на правителството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK