Законът за отпадъците се спъна в парламента

Законът за отпадъците се спъна в парламента

© Георги Кожухаров
МОСВ няма намерение да оттегля закона. Концепцията съответства изцяло на европейските изисквания


Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда

Законопроектът за управление на отпадъците, който предизвика недоволството на фирмите за скрап заради предлаганите ограничения, зацикли в парламентарната комисия по околната среда и водите.


На днешната дискусия, организирана от комисията, представители на бизнеса, екоминистерството и шепата присъстващи народни представители не можаха да се разберат за най-спорните моменти в проекта, нито дали той трябва да бъде оттеглен и пренаписан или да бъде поправян между първото и второто четене.
"Законът ще задълбочи съществуващи проблеми и ще доведе до монополизация на цели сфери в управлението на отпадъците", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.


Пред депутатите той прочете основните предложения на камарата и асоциациите за оползотворяване на черни и цветни метали - да отпадне планираното безвъзмездно предаване на метални отпадъци от гражданите и да не се изискват банкови гаранции и плащания само по банков път при преработването на скрап.


По повод намерението пунктовете за метали да са вписани в общите устройствени планове (ОУП) на общините Бранков каза, че това може да става и чрез подробните планове (ПУП). Според браншовиците такива планове не се изискват за други обекти за работа с отпадъци и това създава неравнопоставеност.


Заради натрупаните противоречия представителите на бизнеса поискаха екоминистерството да оттегли документа, а европейската директива за отпадъците да бъде въведена чрез промени в сега действащия закон. "Министерството на околната среда няма намерение да оттегля закона.


Концепцията изцяло съответства на европейските изисквания", заяви зам.-министър Евдокия Манева. По думите й възраженията на бизнеса засягат малка част от обемния законопроект. "Да се поставя под въпрос целият закон заради няколко точки е безсмислено", смята Манева.


От опозицията обаче не бяха съгласни. Според депутата от БСП Георги Божинов в законопроекта, изготвен от екоминистерството, липсва яснота как ще се управляват средствата за оползотворяване на сметта и предотвратяване на замърсяванията. "Парите за отпадъците, които българинът плаща, са повече от тези, които дава общо за министерството на вътрешните работи и министерството на отбраната", възнегодува Божинов.


До 15 септември екокомисията ще приема становища от бизнеса и гражданите по закона, обяви председателят й Искра Михайлова (ДПС). След това депутатите трябва да решат дали да приемат нормативния акт на първо четене и впоследствие да го коригират, или да го отхвърлят, като по този начин принудят правителството и екоминистерството да го пишат наново.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK