Министър Игнатов: Учениците ще имат по два комплекта учебници - за вкъщи и за училище

Министър Игнатов: Учениците ще имат по два комплекта учебници - за вкъщи и за училище

© ДневникВ по-голямата част от училищната система има готовност децата да не мъкнат тежки учебници, а да имат по два комплекта - за дома и за училище. Това е съобщил министърът на образованието Сергей Игнатов в интервю за в. "24 часа". Той уточнява, че очаква това "сега да тръгне в по-голяма част от училищата, догодина ще са повече", защото зависи от доброто управление на бюджетите на самите учебни заведения.


Проверка на БНТ обаче показва, че тази идея в момента може да се осъществи само за децата от трети и седми клас. Причината - за останалите класове просто няма стари учебници, които да могат да се ползват като втори комплект.


Ирена Анастасова, директор на 125-то СОУ, казва пред БНТ, че децата от първи клас не могат да имат втори комплект учебници, защото не съществуват стари учебници - всеки първокласник има индивидуален комплект, който след завършване остава у детето. По думите й за учениците във втори и четвърти клас пък не е изтекъл срокът на годност на учебниците - те продължават да се ползват. За пети и шести клас се печатат нови, редактирани учебници заради двусмислиците и грешките, така че самото министерство е разпоредило да не се ползват старите.
В интервюто си Игнатов също отбелязва, че учебниците за 5-и и 6-и клас са редактирани и "дразнещите грешки са отстранени". Посочва като успех и това, че през годината е направен преглед на държавните образователни изисквания, което не било правено поне от 8-10 години.


Уверява и че всички ремонти на училища ще приключат преди 15 септември. "Дали сме сме 1,8 млн. лв. само за 10 училища, които не са пипани от години", казва още Игнатов.


Имаме проблем с учебниците, с начина, по който сложната материя се поднася на децата, констатира още министърът и допълва: "Когато се научиш една сложна материя да я предаваш просто, значи и ти я владееш. Защото животът всъщност не е толкова сложен. Той се усложнява от нашето незнание. Хората разглеждат живота само като съществуване - спане, храна... Всъщност това съществуване е, за да може да се осъществи едно духовно търсене, духовно пътешествие и дълбоко духовно проникване".


Игнатов е попитан доволен ли е от редакцията на любимия му бисер в учебниците -  "морската вода е солена, защото в нея е разтворена готварска сол", с обяснението "веществото, което използваме като готварска сол, е разтворено в морската вода, затова тя е солена". "И тази редакция не обяснява за какво става дума и децата си представят, че някой периодично разтваря пакети със сол в морето, за да бъде солено. Това е първата асоциация, която идва и на мен", отговаря министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK