WikiLeaks: Според САЩ Борисов иска да приеме еврото, за да отвори резерва

WikiLeaks: Според САЩ Борисов иска да приеме еврото, за да отвори резерва


Като изтъква някои предварителни успехи в икономиката и върховенството на закона - две сфери, където премиерът смята, че получава твърде малко помощ от Брюксел - (Бойко) Борисов иска допълнително признание от ЕС и смята членството в еврозоната като най-подходящата форма за това.


Не става дума само за политическо предизвикателство пред Борисов, всичко е заради парите. Както той заяви на (специалния пратеник по въпросите на енергетиката Ричард) Морнингстар, Борисов иска финансово ограниченото му правителство да отвори за използване почти 4 млрд. евро, които се държат за гарантиране на стабилността на лева според изискванията на валутния борд, нещо, което може да стане само след въвеждането на еврото."


С това обобщение завършва поверителна дипломатическа грама на американското посолство в София до Вашингтон от 11 декември 2009г. Документът, публикуван в началото на септември от "Уикилийкс", се казва "България се стреми към влизане в еврозоната" и е подписан и засекретен от зам.-посланик Сюзън Сътън.
Около половин година след идването на власт на правителството на ГЕРБ финансовият министър Симеон Дянков заявява, че членството в еврозоната е "приоритет номер едно на външната политика", пише още в грамата.


"По време на срещата на 4 декември (2009) с Морнингстар премиерът Борисов отдели значително време, за да поиска правителствена американска подкрепа пред нашите партньори в ЕС за замръзналата процедура за България в еврозоната. Три дни по-късно във важно обръщение (има се предвид годишната реч пред банковата общност по повод професионалния празник 6 декември - бел.ред.) управителят на централната банка Иван Искров нарече влизането в еврозоната "право, а не привилегия" и отбеляза, че България се представя по-добре от повечето "стари" членове по отношение на Маастрихтските критерии. Българите знаят, че им предстои много трудна битка, но изглеждат готови да подновят сражението", пише в грамата.


Сътън посочва в доклада си, че първите похвали за кабинета "Борисов" от Брюксел и размразяването на еврофондове са дали кураж на премиера "очевидно да смята, че е време да осребри този успех и насочи погледа си към постигане на членство в еврозоната по време на мандата си."


В текста обаче веднага се отбелязва, че бързото попадане в механизма ЕРМ-2, известен още като "чакалнята на еврозоната", няма да е лесно. "Искров и други наши контакти предупреждават, че България ще се изправи срещу неписани политически критерии и ще се нуждае от политически консенсус между ЕС и Европейската централна банка относно българската кандидатура."


Още в края на 2009г. Сюзън Сътън посочва негативния ефект от гръцката дългова криза, "която може да даде основание на хората, взимаши решенията в еврозоната, да направят пауза с кандидатурата на още една "балканска" страна".


Любопитно е, че твърдението в грамата от посолството на САЩ, че премиерът всъщност иска да отвори резерва е от момент, когато правителството вече е установило, че бюджетният дефицит за 2009г. е много по-голям от официалните данни дотогава.


През изминалите години позицията на финансовия министър Дянков за кандидатстване за членство в еврозоната се движи между говорене за подаване на кандидатура всеки момент, несъгласие да се започват предварителни преговори за ЕРМ-2 при сегашното състояние на единната валута и готовност да приемем еврото "възможно най-бързо".


Ако се съди по думите на премиера Борисов от последните месеци, позицията му засега клони към това да се изчакат по-добри времена.


По-рано тази година зам.-управителят на БНБ Калин Христов заяви, че България не бърза да се присъедини към еврозоната, която той оприличи тогава на "горяща сграда"


България остава решена да изпълни ангажимента да приеме еврото възможно най-бързо въпреки кризата, обхванала ЕС, каза тази седмица българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за американския в. "Уолстрийт джърнъл".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK