НАП поиска вдигане на прага за регистрация по ДДС

НАП може да предложи още мерки за изсветляване на сектора на горивата, съобщи изпълнителният директор на ведомството Красимир Стефанов.<br />
<br />

© Анелия Николова

НАП може да предложи още мерки за изсветляване на сектора на горивата, съобщи изпълнителният директор на ведомството Красимир Стефанов.Прагът за задължителната регистрация по ДДС може да се вдигне двойно или дори тройно спрямо сегашните 50 хил. лв., а в по-рисковите сектори ДДС ще се начислява и внася не от доставчика, а от клиента. Това предвиждат промени в закона за ДДС, чийто автор е Националната агенция за приходите.


Това означава, че задължително по ДДС ще се регистрират фирмите, които в последните 12 месеца са натрупали оборот от 100 хил. лв. или дори 150 хил. лв. Доброволната регистрация също ще се запази, тъй като правото на фирмите с малък оборот и на физическите лица да се регистрират,
е гарантирано от европейските директиви, съобщиха от приходната администрация. Въпреки това с пакета от промени изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов вярва, че ще се пресекат до 95% от опитите за ДДС измами.


Преди месец Стефанов съобщи за доклад на звеното за анализ на риска в централното управление, според който годишните загуби за държавата от ДДС измами са между 700 и 800 млн. лв., а сега коментира, че тези щети ще се намалят поне наполовина. Оптимизъм, че новите мерки ще сработят, пък давал вече приетият закон за ограничаване на плащанията в брой, при който за всяка покупка над 15 000 лв. трябва да се плаща по банков път.
Втората идея е за т.нар. обратно начисляване на ДДС и се изразява в това фирмите да плащат на доставчика си само цената без ДДС за дадена стока. Косвеният данък фирмите ще трябва да внасят сами в хазната или да го приспадат, когато имат да си възстановяват данъчен кредит от държавата. "Този режим ще се въведе със сигурност в строителния и аграрния сектор. Все още не е решено дали да го приложим още в сектора на горивата или на услугите. По специално имам предвид консултантските и рекламните услуги, където доставките нямат материално изражение, а от преувеличаването на стойността им държавата се ощетява не само с ДДС но и с корпоративен данък", каза пред "Дневник" Красимир Стефанов.


Само от въвеждане на обратното начисляване за рисковите сектори ще се пресекат близо половината измами, смятат от приходната агенция. Според оценките на НАП 34% от всички измами стават в строителния бранш, 10% в производството и търговията със земеделски продукти, 8% в сектора на некласифицираните услуги и 4.5% в бизнеса с рекламни услуги.


Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред "Дневник", че подкрепя тази идея и очаква тя да бъде разписана в законопроект още тази есен и да влезе в сила от началото на следващата година.


"Още миналата година от НАП сигнализираха, че прагът за задължителна регистрация от 50 хил. лв. е много нисък и вече близо 200 хил. фирми имат регистрация по ДДС. Това е твърде голям брой за България и много фирми се възползват от режима на регистрацията, за да ощетяват държавата. В същото време има фирми, които не желаят да са регистрирани по ДДС, но тъй като продажбите им за последните 12 месеца надвишават с малко сегашния праг, те са длъжни да го направят. С промените опитваме да облекчим малкия бизнес и да затегнем режима за тези, които злоупотребяват", изтъкна Менда Стоянова.


За фирмите, чийто оборот е под новия по-висок праг, но желаят доброволно да се регистрират по ДДС, ще има процедура по проучване, която ще се осъществява от НАП и МВР. Така данъчните искат малките фирми, които участват във веригите за източване на ДДС, да бъдат пресети, но признават, че промените в прага за регистрация ще се отнасят само за новорегистрираните дружества, а тези които вече съществуват и са регистрирани, ще продължат да осъществяват дейността си при сегашния режим.


За да влязат в сила тези поправки, държавата трябва да уведоми Европейската комисия и тя да даде съгласие. Според Менда Стоянова обаче това ще стане лесно, тъй като всяка държава членка е получавала разрешение за специфични промени в ДДС законодателството по отношение на рисковите сектори, като представи обосновано становище.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 450 Весело

  .......................
  ЦИТАТ : а в по-рисковите сектори ДДС ще се начислява и внася, не от доставчика, а от клиента.
  .............................

  е те тва ич нема да стане!
  а далаверата от префактурирваньето на "износ"
  къде остава "смисъла" ..............няма ли смисъл - няма да стане

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 2. 2 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Въпреки това, с пакета от промени изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов вярва, че ще се пресекат до 95% от опитите за ДДС измами."

  То на 50% да ги намалят, ще е мн. добре, това с 95% си е направо "предизборно"...


  Close to the Edge
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Малоумни по целата глава както се казва.
  Дянков отхвърли влизанеот в €-зоната с аргумента че се искат данъчни хармонизации които той не иска да провежда. Не каза за кои хармонизации става дума, но очевидно една от тях е доброволната регистрация.
  В ЕС има такава, сега и в България има такава а той иска да я забрани и да регистрира само фирми които отговорят на оборота.
  Сега да обясня защо наричам малоумник тоя човек.
  Защото хората НЕ ЖЕЛАЯТ да се регистрират по ЗДДС вече!
  Не желаят да ползват и данъчен кредит, а всичко предпочита да оперира нерегистрирано и да фактурира БЕЗ ДДС.
  С това си действие правителството реално иска да се облекчи от ангажимента да провежда данъчни ревизии на всички без оборот под 100-150К, да им каже гледайте си работата и оправяйте се сами. Вдига ръцете от тия които реално трябва да ревизира и ще се съсредоточи върху големите фирми - ще гледа те да начисляват ДДС, а тия нерегистрираните търгаши дето само препродават ще останат извън данъчната система и ще са задължени по корпоративен данък само и единствено.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 625 Весело

  в личен план, ще съм доволен,

  защото всяка година съм на прага на тези 50 000, а нямам желание да се регистрирам по ДДС.

  Затова аз съм ЗА

  оти да се косиме, като ке ни мине
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Предложението представлява признание че НАП не може да администрира ДДС и иска съкращаване на броя на ДЗЛ по закона подлежащи на ревизионен контрол.
  Източва се ДДС, така е, но в същото време НАП не предприе абсолютни никакви мерки по отношение на големите данъкоплатци като Лукойл, Кремиковци, БДЖ и т.н.
  Извода е че Дянков уверено движи държавата към фалит.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#5:"Десен"]Дянков отхвърли влизанеот в €-зоната с аргумента че се искат данъчни хармонизации които той не иска да провежда. Не каза за кои хармонизации става дума, но очевидно една от тях е доброволната регистрация.
  В ЕС има такава, сега и в България има такава а той иска да я забрани и да регистрира само фирми които отговорят на оборота.
  Сега да обясня защо наричам малоумник тоя човек. [/quote]

  Прочети му последното интервю, че това което си написал не е вярно.

  М

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "MissingPerson":

  Абе няма какво да му чета противоречивите интервюта по села и паланки.
  Това каза, това направи. Серия от мерки по ЕРМ2 не са предприети с активното действие или активното бездействие, лично на него и на неговото министерства. Какво да чета като то се вижда всичко! Кой е журналиста дето го е питал защо още не сме в ЕС? Няма такъв. Дойде и еднолично каза - няма да влизаме в €-зоната. А никой дори не попита защо и как.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Прагът се вдига 3 пъти, а ..... доброволната регистрация остава

 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  е хайде да видим това означава ,че догодина бюджета ще е супер

 13. 13 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А за какво итрябваше да допуснете регистрацияа на ООД с 2 лева капитал ?

  Сега масово ООД-ета задлъжняли към фирми,персонал и точили ДДС се продават на цигани от Пернишки села и така собствениците се освобождават от отговорност, купуват си още по-големи джипове и си регистрират ново ООД с 2 лв. капитал!

  Нека НАП ПРОВЕРИ КОЛКО ФИРМИ (ООД-ета) ТАЗИ ГОДИНА СА ПРЕХВЪРЛЕНИ НА НОВИ СОБСТВЕНИЦИ и станали (ЕООД). Проверете новите "собственици" от къде са и кой набор са?
  Проверете и старите собственици защо са регистрирали нови фирми със същия предмет на дейност като старата


  От всичко най-много страдат малките хора и фирми които желаят да спазват законите и да работят според правилата! Но държавата толерира само мутрите!

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  До коментар [#13] от "newmind":

  Какво им пречи да правят зулуми и с 5000 лева капитал, при положение че могат да си го теглят на следващия ден.....

  Апропо, за 2-та лева учредителен капитал има един по-голям майтап - законът продължава да иска, парите да бъдат ефективно внесени в набирателна сметка. Така скоро откривах фирма за 10 лева, а банковите такси по набирателната, заедно с нотариалните заверки на пълномощниците, уариха 140 лева

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 15. 15 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Проверка при доброволна регистрация от МВР !?!?!?!?!?!??!!?

  Ама господа тоталитарчици, това на какво прилича? Проверка на досието в държавна сигурност (включително и на новите архиви от последните 2 години дето генерирахте) защо не разпишете в предложението ?!?!?!?

 16. 16 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  зулумът е,че сега с 5000 лв. можеш да регистрираш 2500 фирми и после да точиш и да прехвърляш на човек от селата до Перник

  Все пак дори да ги теглиш парите, 5000 лв. са си пари и все са отговорност до 5 000 лв. поне!
  Сега отговорността е до 2 лв.! Всъщност всичко е безотговорност !

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#5:"Десен"]тия нерегистрираните търгаши дето само препродават ще останат извън данъчната система и ще са задължени по корпоративен данък само и единствено. [/quote]
  Ако тия търгаши са КУПИЛИ с ДДС не остават извън системата
  Но си прав, че ще се развихри търговийка на дребно без ДДС от малки производители, които ПРОДАВАТ (домати) без ДДС на търговци, които после също продават без ДДС е, почти без ДДС. На това му викам подкрепа на дребния бизнес. Не знам дали точно това се цели, но такъв ще е резултата. 20% ДДС ще си ги делне тристранката производител търговец потребител, като най-малко ще спечели потребителят

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дамян":

  Абе виж, има го следният масов феномен. Малките фирми са най-често подизпълнители на по-големите. Големите плащат фактури с ДДС и ползват данъчен кредит, а надолу положението е "майка плаче". Всеки дребен еснаф, който го е докарал до 50 хил. оборот, си купува от воле един джип (с право на ДДС-кредит) и после бримчи наред - бензин, климатик, лаптоп, кабелна и интернет, домашни ремонти, дори сметките за ток и парно ги минава като "разход за офиса". Когато това го правят 200 хил. еснафа, на бюджета му идва нанагорно. Нека поне да се отсеят хората, които не желаят зорлем да се регистрират, за да може останалите да бъдат взети под лупа. Така че, на някого ще е много мъчно, но този номер всички го разбраха, много масов стана и с една дума балонът се спука - държавата ще удари по масата, а всеки да си търси нов балон....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  Май започнаха да се давят в информация?

 20. 20 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Защо просто не премахнат ДДС за междуфирмени сделки? Така или иначе то се плаща от крайния потребител. Колкото е по-къс пътя на ДДС между т.А(краен клиент) и т.Б(данъчно) - толкова е по-сигурен и по-евтин. Ще облекчат и фирмите и администрацията.

  Dum Spiro, Spero
 21. 21 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 672 Весело

  Тоталитарната власт на Рапона ще се опита да изтупа и последния лев от малкото хора, които създават добавена стойност в тая псевдо-икономика. Ха да ви е честито - вие си Го избрахте!

 22. 22 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "gargamel":

  Защото ще изтрият целия смисъл на този данък и ще се получи обикновен sales tax....

 23. 23 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Весело

  "...а в по-рисковите сектори ДДС ще се начислява и внася, не от доставчика, а от клиента..."

  Ура! Вече открито цялото правителство работи за Вальо Златев и Цеко Минев... Да са ни живи и здрави.. Дали получават и втора заплата за това?

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 24. 24 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Умните управници мислят напред във времето, а неще направят някоя глупост и чак след 10 години се усетят и започват да се чудят как да я оправят. Но вече е късно пораженията са сериозни. Поправките са трудни, скъпи и изискващи много време.

  Като виждам резултата от действията, къдърността и интелекта на досегешните управници се съмнявам силно, че и ГЕРБ ще промени нещо. Та нали ползва същите „експерти”, а партията им е пълна с използвачи, бивши кадри на БСП, НДСВ и СДС. Но дано ме опровергаят.

  И за да не остана криво разбран, ще допълня: Не харесвам ГЕРБ, но ги предпочитам и смятам все пак за по-малкото и по-приемливо зло, в сравнение с алтернативите - омразните ми БСП, НДСВ, ДПС, Гоце, Станишев и Сакскубургодски, които са най-голямото зло за България.
  Спрямо предшествениците си Б.Б. и ГЕРБ поне извадиха, няколко качествени министри, които поне засега показват повече загриженост за народа. И изглежда "усвояват" много по-малко или вероятно с много повече мярка в сравнение с предшествениците. Е с изключение на Лъчо доктора, ама всяко стадо си има черна овца.

  Sofianec
 25. 25 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "newmind":

  Това дали се регистрира ООД с 2, 2 000 или
  20 000 лв. Не е причина да се продават задлъжнели фирми, причината са натрупаните им дълговете, които са много повече от парите нужни за регистрация.
  Всеки мошенник ще намери начин да регистрира фирма, дори ако трябват и
  20 000лв., като знае, че много лесно след това с измама ще изкара 200 000лв.
  Ако вдигнат прага за регистрация на ООД това, ще затрудни много повече, честните бизнесмени от нечестните. Последните винаги ще намерят пари за регистрация въпрос на личен интерес и мотивация.

  Sofianec
 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Май нищо не разбираш от ДДс. Как ще си приспаднеш точно ДДС на бенза? Известно ли ти е че има и еднократен данък на горивата в размер на 10%? И като не ти признаят 20% ДДС от тях защото не си инструктор, таксиджия или товаро-разтоварна дейност и отиваш да пиерш една студена вода.
  Не ти е кеф че някой си приспадал телефона и интернета?
  Ми що да не ги приспада?
  Що не се сберете с Дянков и направо да направите регистрация по индивидуална регистрация само след лична аудиенция с Боце и проверка до 10 коляно от Цвъцо. И разбира се държавен депозит в размер от 100,000 лв?
  Какъв балон говориш? Балона е държавата която се финансира с временните разлики по ДДС и то в размер от около 1-2 млрд лв. Поне! Нека да отменят доброволната, а?
  Нека да вдигнат прага, а?
  На 1,000,000 направо. Па да си се ревизират само 2-3 фирми и да оставят останалите на мира.
  Между другото това което предлагаш е в Турция. Затова не могат да сберат никакви данъци и цената на горивото им е към 4 лв/л

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#6] от "bgvlado":

  Не им казвай, че от едната злоба ще се откажат

 28. 28 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  [quote#26:"Десен"]Между другото това което предлагаш е в Турция. Затова не могат да сберат никакви данъци и цената на горивото им е към 4 лв/л[/quote]
  Не знам каква е събираемостта на данъци в Турция, но явно си далеч от идеята за цената на горивата там. Бензинът е 4лв в Истанбул заради висок акциз САМО ЗА ТОЗИ РЕГИОН. Идеята на упражнението е да се ограничи карането на коли в града. Тази цена не им важи за цялата страна, а е регионална. В същото време за градски транспорт се наливат луди пари и с автобус, който минава на ВСЕКИ 45 СЕКУНДИ по график, може да отидеш за примерно левче-две(А сам си определи колко ли е разликата в разстоянията на град, в който от края до центъра са 70км и е с 20 милиона население и София с 1 милион жители.) навсякъде. Какво ти е скимнало днес да се ядеш с турците? Те са бая по-напред от нас като уредба и икономика.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  На кой му пука за малките фирми? Тука става въпрос за консултантите от типа на Цецо, Лъчо и други...
  Иначе Менда отдавна трябва да си подаде оставката. Тройната коалиция въведе задължително ДДС на малките търговци на цигари и след 1-2 мес. го отмени. ГЕРБ отново го въведоха и им трябваше 1 год. да го махнат, щото не могат да прогнозират нещата няколко месеца напред.... Много са зле, много. Сега ще тръгнат едни сделки с отложено плащане, не е за мислене.... Дано поне малко да са обмислили.....

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  До коментар [#26] от "Десен":

  Естествено, че можеш. Достатъчно е автомобилът ти да се води 6+1 места, което условие изпълняват всички джипове, ванове и пикапи. Това е причината, за наглед странния бум на подобни возила на фона на цялата мизерия.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Любопитно

  За вдигане на прага за регистрация, да забравят. За това реват данъчните от времето на Мургина, че не им достига ресурс за контрол. За да се промени това, трябва да се пипа договора за присъединяване към Евросъюза или промяна на Дирекнива 112 - чл.285 - чл.287.
  Колкото за обратното начисляване, хм... интересна идея е. Нямам представа дали въвеждането му за някои сектори не противоречи на еврозаконодателството.
  Иначе колко му е специално за строителството да натоварят нотариусите да контролират внасянето на ДДС подобно на внасянето на местен данък при изповядването на сделката.
  И все се сещам за една приказка едно време с Велин Филипов - "Ние обичаме други да работят вместо нас"

 32. 32 Профил на mary33
  mary33
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "gargamel":

  Защото с ДДС се финансира всяка управляваща партия Включително и ГЕРБ . Нищо ново под слънцето и нищо не е забравено. Нали данъчните разрешават тегленето на ДДС с благословия от високо

 33. 33 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Идеята на НАП е безумна- аз ще купя от доставчик нещо и ще му плащам на него Х пари, а ДДС на тази сума ще превеждам по сметка на НАП? И сега какво? Да се води отделно в счетоводството на една фирма какво е купувано от "съмнителни сектори", какво е ДДС по тези сделки? В голяма фирма с 20-30 служебни автомобила ще се окаже, че има примерно 500-600 фактури месечно, които трябва да се водят отделно и да им се смята ДДС колко е, за гориво. А чиновниците в НАП защо просто не си вършат работата и не проверяват съмнителните? А как
  - вързани с НАП в реално време или със СМСи всеки ден
  - отчели с фактура и получили плащане по банка или пратили отчет в НАП или записали сумата във фискалната памет на касов апарат
  - лесно засичащи се по дневника на купувача дали са осчетоводили сделката
  хора ще спрат да точат ДДС от мярка, която товари купувача, но реално не дава на НАП повече информация от тази, която има сега по куп канали? Как да се намалят измами, ако сега не могат да се спрат? Дали Иван или Драган упоменава сделката с другия, все е упомената и могат да се търсят парите за данъците. Или идеята е друга? Сетих се за една възможност- държавата от доставчиците ще трупа задължение да им възстановява данък, който ще се възстановява с месеци, а може и да се бави по Дянковски. Купувачите ще внасят парите директно на бюджета и няма да може доставчик да си прихване примерно 10000 внесени за покупките си от 15000 събрани от своите клиенти, а ще чака ревизия и възстановяване. Това временно ще вдигне приходите на бюджета в пъти от ДДС, но ще е за сметка на натрупани задължения на държавата към фирмите и блокиране на бизнеса с източване на оборотни пари от него за месеци напред. Eто е схемата:
  Досега Х купува стока и я заскладява. Нека е за 10000лв + 2000лв ДДС. През месеца продава стока за 15000лв + 3000лв ДДС. На края на месеца внася 1000лв на държавата, защото си е приспаднал 2000лв.
  С новата схема ще се получи да плати 2000лв на доставчика си, които ще се внесат в бюджета, или директно да преведе данъка, ако и другият е "съмнителен". За месечните си продажби няма да получи пари от ДДС, няма и как да прихване за покупките си. Клиентите му внасят 3000лв директно в бюджета. На края на месеца държавата дължи 2000лв на Х, които ще му плати след месеци и ревизия по ЗДДС, той има 2000лв по-малко оборотни пари, примерно съкращава персонал, но важното е, че Дянков е отчел в един месец събираемост не 3000, а 5000лв.
  А тоя нов праг уби рибата. Измами не се правят от задължително минали в ДДС режим, а от доброволно записали се(Кой ще търси да му дойде НАП да го вкара в ДДС като минал оборот, за да се сети тогава да точи, а не да регистрира фирма, която да бърза да включи по ДДС?).

 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Весело

  До коментар [#33] от "атанас":

  Спокойно, не се нервирай Този проект е просто пробване в пространството. Няма да мине

  На данъчните, ако им е проблем "ниският праг" за регистрация по ДДС, вместо да мислят глупости, които няма да минат през Брюксел, нека да си припомнят за малките фирми как се прилагаше тримесечен данъчен период за деклариране на данъка, а за фирмите с по-голям оборот - едномесечен, както е в момента. За някои сигурно ще звучи "еретично", че такава беше практиката по времето на Жан Виденов, но тя работеше, и облекчаваше работата. Още повече, че такава възможност е позволена от Директивата (чл.252).

 35. 35 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#34] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Абе, много им стана да пробват... А наистина, ако стане да измъкнат така оборотни пари от бизнеса... Те така за малко да вдигнат осигуровките на собствениците на ООД по праг 800-1000лв, защото били мениджъри, които едва ли не работят на трудов договор. Пак беше едно "опипване на почвата" и добре че хората се сетиха да говорят против идеята, та да не ги натоварят с луди "осигуровки".
  ДДС и цялата система на отчитане и прибиране н а данъка си имат логика, която да не ощетява фирмите, а да товари само крайния потребител(Вече доколко е нормално да има висок данък на купуването на храна или лекарства и защо нямаме ниска или нулева ставка за тях като в нормалните държави е друг въпрос, който си ме гложди отдавна.). С изместване на част от веригата към клиент се лишават фирмите от възможността в реално време да си прибират данъка, който са платили за закупената стока, това намаля оборотните им средства, може да повиши безработицата и т.н.. Изобщо в НАП и МФ има ли един човек с акъл, който да спре подобни простотии да се изказват? Не съм в "проблемен откъм ДДС" бранш, няма да ме товари нещо особено новият режим, но просто си представям ефекта за икономиката и свиването й.
  Тия некадърници просто трябва да бъдат изритани. Ще съсипят всичко в опита си да налучкат какво да правят. С "Калинка" и "Румянка" на скамейката и образ на месията-мачо държава не може да се управлява. Трябва поне малко мислене и опит.

 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#35] от "атанас":

  Това, което ме заинтригува е дали може да се вкара при горивата.
  Разбира се, без да съм видял конкретния законопроект нищо не мога да кажа, но някак не мога да си го представя по какъв начин го мислят с това обратно начисление и плащане. Някак си мисля, че от мързел прекалено ще усложнят нещата и ще отворят още дупчици, които да се използват за "усвояване". Е, ако е направено това нещо за цялата верига, тогава разбирам, може да се получи идеята и да се върнем на принципите на едновремешният "данък оборот", купувача да го плаща, но някак не го виждам приложимо, когато крайният клиент е частно лице или нерегистриран по ДДС. В този случай последния купувач не виждам как ще плаща ДДС, или последният продавач първо ще плаща ДДС за покупките, а после да доплаща ДДС за добавената стойност към крайният клиент. Т.е., най-усложнена отчетността ще е при магазините.
  А пък тогава дупе да им е яко на "Оперативен контрол", дето ще обикалят и ще се зверят в оборотите на всеки касов апарат дали не се ползва само за "мебел".
  В края на краищата нека да почакаме да дойде октомври - ноември, когато започне обсъждането в парламента на ежегодните данъчни промени. Тогава много ясно ще си покаже от кого идва поръчката за такава идея

 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Иначе, това което са го замислили, като че ли най-лесно може да се внедри в строителството и при продажбата на автомобили - там където се изисква нотариална заверка на сделката, и да натоварят нотариусите да гледат дали е направено всичко, но пък ако съм на мястото на Нотариалната камара, ето ти повод да се увеличат таксите.... и бих ги разбрал нотариусите....

 38. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#37] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ама защо им е да го въвеждат изобщо? Проблемът не е в неплащане на ДДС от крайния клиент и неначисляване на такова. Като има фактура, винаги има начислен данък, който ще се плати, плащането го има в касовия апарат, вече ще го има на края на деня и в НАП, клиентът ще си иска обратно ДДС и ще подаде сделката в дневника си, при банково плащане нещата са записани от БНБ като транзакция. Проблемът не е и в невъзможност да хванат кой колко е декларирал по сделка- има засечка в двата дневника по номер на фактура и ЕИК и лесно се вади(с една заявка за 0.000х секунди) кое не се засича. Ако проблемът е да си фактурирал стока за 1000лв, а да си получил още 1000 под масата, то това не може да се хване ни при нотариус, ни никъде. Какво ще проверява повече нотариусът? Ще има фактура за 1000лв, 200лв ДДС все ще се платят от клиента, в банката ще е записано, че са платени тези средства, а на черно ще са дадени още 1000лв на строителя, което няма как да го види нотариус по документи или данъчен.
  Просто явно искат да си прихванат едни пари от фирмите по веригата, които да кредитират бюджета. Ако е с някаква луда идея за по-голям контрол, то явно въобще не са в час каква информация имат и колко защити има в нея, само чиновниците да си вършат работата, а не да дремят.
  Осмисли какво подаваш в НАП всеки месец и какво ще се промени с новата идея, какво повече ще научи държавата, което да даде следа за измама в стойността. Тогава ще разбереш, че в цялата история няма нищо да стане откъм по-добър контрол. Само ще усложнят нещата за клиентите и ще източат пари от доставчиците им.

 39. 39 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  [quote#38:"атанас"]Ама защо им е да го въвеждат изобщо? Проблемът не е в неплащане на ДДС от крайния клиент и неначисляване на такова. Като има фактура, винаги има начислен данък, който ще се плати, плащането го има в касовия апарат, вече ще го има на края на деня и в НАП, [/quote]

  Заради данъчният период за възстановяването на ДДС. Разбираш ли, купувачът внася ДДС, а продавача ако излиза на възстановяване, ще чака 2 месеца, после проверка или ревизия, и след това ефективно възстановяване, ако не го отрежат.
  Целта е да се печели време, и данъчните да въртят повечко пари. Условно казано, най-малкото държавата ще печели от лихви.
  А и друго има - на възстановяване ще може да излиза само последният регистриран по ДДС във веригата, който продава на нерегистрирани лица стоки и услуги. Останалите са само на плащане при покупката, защото при продажбата получават сумите без ДДС

 40. 40 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  [quote#36:"Федор Венедиктович Езерский"]или последният продавач първо ще плаща ДДС за покупките, а после да доплаща ДДС за добавената стойност към крайният клиент. Т.е., най-усложнена отчетността ще е при магазините. [/quote]
  Виж, при ДДС може да се плаща само 20%. Представи си купувач да получи фактура за 1000лв с упоменато ДДС 50лв, колкото е на 200лв горница на продавача. Ясно е, че всички до краен клиент няма да има как да прихващат текущо данък и ще плащат по 20%, което си е безумие. Държавата при повече по веригата може да прибере 3-4 пъти по 20% от растящата цена към купувача, а всяка от фирмите ще трябва да се лиши примерно от 10-15% от оборотните си пари за месеца и да чака кога ще си ги получи. Вече кой как ще си чака парите и как ще начислява е каша, която е нерешима поради пълното изопачаване на принципа на ДДС- плаща винаги крайният купувач, а другите по веригата са само преносители на данъка и дават на държавата разликата м/у платения и получения от купувача.

 41. 41 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абсолютно безумие.Подобна мярка ще доведе до такава бъркотия,че не ми се мисли.Говоря от позиция на собствен опит-значи ние имаме фирма занимаваща се със зърнопреработка-значи ще купувам зърно и ще му само начислявам данък, но за електроенергията, опаковките, подобрителите,материалите по поддръжката няма да си самоначислявам данък,там ще караме по общия ред???И това мислят че ще доведе до опростяване и подобряване на работата???Като продавам брашно и трици пък няма да го продавам с ддс,но за услугите които извършваме-на ишлеме например,там ще начислявам ддс???Господи, слез си прибери вересиите...

 42. 42 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  [quote#38:"атанас"] Какво ще проверява повече нотариусът? [/quote]

  А иначе, нотариуса, каквото прави сега - за да изповяда сделката в момента гледа дали е внесен местният данък и таксата за вписване. Ако не е внесен, просто не изповядва сделката.
  Данъчните искат нотариуса да гледа дали има още едно платежно - ДДС. И тук малко ще ми е странно - нотариуса да почва да обръща внимание повечко на данъчното право - освободена ли е доставката (стари сгради, земеделски земи) или е облагаема (нови сгради, УПИ, или по избор на доставчика... а последното е още по шантаво - клиента да избира дали да е облагаема доставката или освободена.... пък представям си, клиента ако избере да е освободена, а продавача да е ползвал данъчен кредит при покупката на това, което продава.... ще стане една красота....)

 43. 43 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#39] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ехе, изказа моите писания досега с много по-улеснен език. На мен си ми е проблем обясняването.
  Нали и аз това писах- ще източат оборотни пари от фирмите и това е врътката. Даже и писах схемата сега и след идеята.

 44. 44 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#41] от "eurogi":

  Абсолютно, такава манджа с грозде може да стане.... та затова, по-добре да се почака да се види конкретният законопроект, а не да се гадае

 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  всъщност въобще не се учудвам.че Менда Стоянова подкрепяла тази идиотщина.Погледнах и биографията,тя от 1991 до 2006 год.все е работила в системата на НАП.След това 2-3 години е била в коснултантска фирма,в областта на данъчното-осигурителните консултации.Ми това е човек,който определено няма опит в реалния сектор..и който мисли за нещата само откъм нап-аджийска гледна точка...

 46. 46 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  [quote#45:"eurogi"]Погледнах и биографията,тя от 1991 до 2006 год.все е работила в системата на НАП.След това 2-3 години е била в коснултантска фирма,в областта на данъчното-осигурителните консултации.[/quote]

  Мхмм, навремето си въртяха номерца с Мургина, кой да стане баш шеф.
  Иначе пак продължавам да я мисля тази схема, дето я умуват... Примерно, съвсем стандартна е ситуацийката да купиш повече стока, отколкото да продадеш през месеца (данъчния период). И в сегашният случай си излизаш на данъчен кредит по нормалният начин (на жаргон "на точене". Ако вкарат това - клиента да плаща ДДС-то, то продавача отново трябва да излиза "на точене" ако е продал по-малко стока, отколкото е купил. Ако целта им е изобщо да изчезне понятието "данъчен кредит" между контрагенти, регистрирани по ДДС, не виждам начин как да стане. Примерно пробват го, и от Люксембург съдиите ще пляснат и ще кажат че се променя "духа" на общата система на ДДС. Т.е., ако мотива да се измисли тази глупост е да се ликвидират "виртуалните" стокови наличности (стоки на склад по документи, продадени на черно някога), няма да им мине номера - пак трябва да си мине данъчен да провери това онова.
  Просто се чудя каква им е идеята... и единственото логично обяснение, което намирам, е да избегнат делата за невъзстановен данъчен кредит, защото е имало един нередовен по веригата. В момента НАП просто го прибират от този, който може да плати, пък той после да ги съди, че е бил редовен....
  Т.е., да не се стига до смешните дела за "Нарушение на човешките права на акционерните дружества" като това:
  http://www.justice.government.bg/new/Documents/Verdicts/CASE%20OF%20BULVES%20AD%20v1%20%20BULGARIA-Bul.doc

 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Що се отнася до аграрния сектор,има един единствен начин да пресечат продажбите без документи и измамите-трябва субсидиите за земеделци да не са на обработваема площ,а на произведена продукция-т.е. не лв/декар, а лв. на тон.Просто гарантирано няма да остане и един недеклариран килограм продукция и оттам нагоре по веригата всичко ще е с документи...

 48. 48 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#47] от "eurogi":

  Ммммм, малко като офтопик.... имаш ли представа за евросубсидиите за овошни градини? Линкче нещо? Почвам да чувам разни слухове и легенди за нещо от рода на 30 лева на дърво годишно...

 49. 49 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#48] от "Федор Венедиктович Езерский":

  За овощните градини нямам информация,но това според мен са по-скоро слухове и легенди.Но скоро четох едно интервю с председателя на земеделската браншова организация и там той каза че ще настояват за по-справедливо разпредление на субсидиите в земеделието,защото в момента за декар пшеница субсидията е 30 лв. и за декар пипер е 30 лв. но разходите за декар пшеница са 100 лв. а за декар пипер 1000 лв.( цифрите не са съвсем точни,приблизителни са,давам ги просто за информация са дисбалансите в политиката.)

 50. 50 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Ти като каза аграрния сектор - най-вероятно ще се опитат да вкарат специалния режим за земеделски производители - Директива 112 - чл.195 -305
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006L0112:BG:NOT

  Малко не мога да преценя дали е добре това или е зле. Но много ще започне да напомня на процедурата по възстановяването на акциз - цяла година да събираш фактурки за горива, торове и т.н. дивотии, а после на база продажбите да ти възстановят определен процент плащания, но не повече от 20% от покупките (реално платеното ДДС).
  Някак много ми прилича на набутване това. Примерно никак не ме кефи това "Член 298 Процентите на компенсацията по единната ставка се изчисляват на база на макроикономическите статистически данни само за земеделските производители, обхванати от режима на единна данъчна ставка, за предходните три години. Процентите могат да се закръгляват нагоре или надолу до най-близкия половин процентен пункт. Държавите-членки могат, също така, да намалят процента до нулева ставка.".

  Гризе ме нещо... От друга страна, ако се компенсира платеното ДДС само от продажбите, а не предвидят някакъв режим за покриване на разходи я при градушка, я при наводнение... ще е гати ебавката.

  И за капак, ако земеделския производител има няколко сергии на пазара, тогава става двойно отчитането...
  Иначе за моя бизнес, като канцеларски плъх.... от една страна това бива, общо взето човека ще идва един-два пъти годишно да се виждаме, и няма да се тормозим много много. От друга страна, тези, за които ще е горе долу изгодно ще са пичовете, които не се облагат на реален резултат, а ползват 60% разходи.

 51. 51 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Уф, че съм - чл.295 - 305....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK