От месеци Брюксел не е дал нито евро за две програми

От девет месеца нито едно евро не е възстановено от Европейската комисия по оперативната програма "Регионално развитие", а от повече от година не са постъпвали пари от Брюксел и по програмата "Административен капацитет". Въпреки това разплащанията по тях се увеличават, като по-голямата част от средствата се покриват от преведените авансови и междинни плащания, както и от държавния бюджет. За периода, в който не са постъпвали пари от Брюксел, по "Регионално развитие" са платени 411 млн. евро, а по "Административен капацитет" - 7.3 млн. евро.


Продължаващото изоставане във възстановяването на средствата от ЕК беше част от дискусията на заседанието на парламентарната комисия по европейска политика. На него беше приет доклад на депутатите за усвояването на еврофондовете до средата на 2010 г. Зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева обясни, че темпът на възстановяване на парите не е висок, тъй като контролът върху похарчените средства и подготвянето на документите за изпращане към Брюксел изисква време. Тя добави, че плащанията ще бъдат наваксани до края на годината.


Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че от министерството не подавали искания за възстановяване заради повторна проверка на проекти със съмнения за нарушения. Според нея това не натоварва бюджета, тъй като се използват вече преведените от ЕК авансови и междинни плащания.


Сред проблемните проекти са и тези на община Сливен за 12.6 млн. лв., които бяха спрени заради съмнения за нарушения при избора на изпълнители. Замразен беше и т.нар. воден цикъл на града, който се изгражда с 52 млн. лв. по програма "Околна среда". Вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев обясни, че има няколко варианта за проектите след приключване на проверките - да бъдат прекратени и парите загубени, сумите по тях да бъдат намалени, да се размразят, но след нови обществени поръчки за строители, или парите да бъдат пуснати. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов потвърди, че кметът Йордан Лечков остава кандидатът на ГЕРБ за нов мандат.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Опа, абе кандидат-президента не беше ли министър там! То излиза, че всъщност са го уволнили!

 2. 2 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Ами, така излиза май.
  Това обяснява, защо Цвъко толкова ентусиазирано му намаза ските още от началото.

 3. 3 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  Само с пропаганда не става. Толкова може ГЕРБ. затова на 23/10 трябва ние да направим каквото е нужно - ДА ИМ БИЕМ ШУТА

  и най-умният си е малко прост....
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  От месеци Брюксел не е дал нито евро за две програми?
  Още скандални истини ще излязат наяве за това правителство, ...Съновник: Ако на избори си бил слепец – много истини после ще излязат на яве.

 5. 5 Профил на joro711
  joro711
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А помните ли как Той се хвалеше, че на Него от Брюксел му "размразили" парите за всички проекти?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  На крадливият сливенски кмет Лечков и компанията му Брюксел е спрял за крадене 60.000.000 лева. Защо да му ги отпуска??? За да ги окрадат и тях ли???
  Защо ли са спрели пък парите на останалите ??? Те не крадат от европейските пари,те само си взимат от тях за лично ползване!!!

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Девет месеца...
  Време е.

  Сега сериозно - дано е така както казва Боряна Пенчева, че ако не ни възстановят в голямата си част тези 400 млн. евро дефицитът в бюджета за догодина ще изгърми.

 8. 8 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Преките инвестиции в България се свиват с над 80%. Преките инвестиции, направени в България през първите седем месеца на 2011 г., са се свили до 117,1 млн. евро. Преките инвестиции, направени в България през първите седем месеца на 2011 г., са се свили до 117,1 млн. евро, показва предварителните данни на БНБ. Спрямо същия период на 2010 г. намалението е с 82,2%, след като тогава достигнаха 657,6 млн. евро. Само през юли инвестираните средства са за 61,3 млн. евро, докато през 2010 г. те са били три пъти повече - 187,1 млн. евро.
  Статистиката показва още, че българските инвестиции направени в чужбина също намаляват. За първите седем месеца бизнесът е вложил извън границите на България 66.6 млн. евро при 118 млн. евро година по-рано. Само през юли са вложени 22,8 млн. евро, което обаче е най-добрият месечен резултат от началото на годината.

 9. 9 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Министър Лиляна Павлова е внучка на партизанин от отряда „Чавдар“
  БЪЛГАРИЯ ОТБЛИЗО, ПОД ЛУПА, ТОП СКАНДАЛНО.  Министър Лиляна Павлова наследи Плевнелиев
  Новият министър на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова е внучка на партизанин от бригадата „Чавдар“, твърдят отлично запознати. Дядо й Георги Павлов е роден в Етрополе и през 44-та г. става партизанин в бригада „Чавдар“. След това заема високи постове, сред които – директор на Химкомбината в Димитровград, член на ЦК на БКП, министър на химията и металургията и председател на комитета за опазване на природната среда. Министър Павлова е кръстена на баба си Лиляна, която е била политическа затворничка през 44 г.
  Апартаментът на баровския столичен булевард Джеймс Баучер, който министър павлова е посочила в декларацията си пред Сметната палата, е наследство точно от дядото – партизанин. В него Георги Павлов е живял до смъртта си преди няколко години, припомнят си съседи.
  Бащата на Лиляна Павлова е зам. ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д-р Павел Павлов. Майка й е рускииня – Рая Павлова.
  Проф. Павел Павлов е човекът, който има най-голям принос за увеличаване броя на висшистите сред кадрите на ДПС, разкриват запознати.
  Проф. д-р Павлов е помогнал да стане висшист Касим Дал, който преди промените е бил прост строителен работник. Роднини на Емел Етем и много други дейци на ДПС са взели дипломи благодарение на проф. Павлов.
  Варненският свободен университет, чийто девиз е: „От нас започва морето на вашите мечти“ е станал истински инкубатор и на доктори на науките от партията на Ахмед Доган, отново под крилото на проф. Павлов. Запознати твърдят, че именно той въвежда системата за получаване на т. нар. „бързи дипломи и докторантури“. Студентите и докторантите се обучават по индивидуален план. Съкратената процедура позволява набързо да се прескача от семестър в семестър към заветната диплома.
  Бащата на наследничката на Плевнелиев проф. д-р Павел Павлов е завършил в Москва и е бил преподавател в УНСС. Когато „Мултигруп“ създава Варненския свободен университет, той е сред първите преподаватели в Морската столица. От 98 г. е ръководител на катедра „Публична администрация“ в университета, а от началото на 2000 г. е зам. ректор на научноизследователската дейност.
  Преди да се отдаде на наука, проф. д-р Павел Павлов е дясна ръка на Дончо Конакчиев – строителен министър в правителството на Жан Виденов. Самият Дончо Конакчиев сега също е преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ във факултета по администрация и управление. Други известни имена от БСП средите също са били или в момента са преподаватели в университета – Нора Ананиева, Георги Близнашки, Велко Вълканов. Симеон Сакскобургготски е доктор хонорис кауза на университета. Ректорът на университета пък, Ана Недялкова е бивш преподавател от партийната школа на ЦК на БКП АОН СУ. Любопитно е, че синът й д-р Красимир Недялков е помощник ректор – роднинска комбинация, която едва ли може да се срещне на друго място, освен в частния университет във Варна.
  В тази академична среда наследничката на Росен Плевнелиев – Лиляна Павлова получава матистърската си степен. Преди това тя е завършила бакалавърската си степен по МИО в УНСС. Според запознати това не е често срещана комбинация. Обикновено студентите предпочитали да изкарат във Варна бакалавърска степен и след това магистратура в столицата.

 10. 10 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Убава работа, ама отново герберска.
  Много ни бива да хвалим, пъчим и бием в гърдите,
  ама хората от Брюксел май казват друго.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 11. 11 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#6] от "kimba3":

  Те и така си крадат. Дали от ЕС или от републиканския бюджжет каква е разликата? Няма значение от къде идват парите, важно е къде отиват

 12. 12 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  И как ще има, при положение, че вече няма никаква прозрачност при харченето на средства? Покриват се само от нашия бюджет, с парите на данъкоплатеца, за които правителството не дава никакви отчети и които кой знае в чий джоб отиват реално ...

 13. 13 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Мдаа, нито едно евро....
  Твърдял съм го няколкократно- липсата на хвалби до небето за пристигналите пари бе абсолютно ясен признак .

  Смятам, че една от причините Плевнелиев да стане кандидатпрезидент, изплува.
  Липсата на финансиране за строителството.
  Просто парите от наследения резерв станаха на асфалт/повече-на макадам/ и свършиха.
  Сега остава Плевнелиев да се откаже. Дал съм му месец.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 14. 14 Профил на komba
  komba
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "joro711":

  Помним как Той ни строеше детски градини и как Той обеща и деца да ни направи )
  Помним и как гледаше от трибуната.

 15. 15 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 638 Любопитно

  сега ми е интересно, като започнат да правят бюджета за догодина, как ще замажат дупките!? най-вероятно ще се окаже, че това е най-скъпата предизборна кампания правена в последните 20 години.

 16. 16 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Кондю под Карандила-пропя "Евъргрийни",Софи-то и Азис също

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK