Първанов към дипломатическия корпус: Справедливо е България да е в Шенген

Георги Първанов

© Красимир Юскеселиев

Георги ПървановПрезидентът Георги Първанов заяви, че България е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген и ще бъде справедливо, ако страната получи членство, съобщи БТА.


България е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенгенската зона и ще бъде справедливо, ако ние получим членство, ако въпросът бъде решен позитивно в наша полза, каза държавният глава в последната си годишна среща с ръководителите и представителите на дипломатическите мисии.


Не смятам, че е редно да се смесва с други критерии решаването на този въпрос, каза президентът. Георги Първанов заяви, че по темата "Шенген" в България няма различия. Можем да спорим с институциите по други теми, но по този въпрос не очаквайте да спорим, каза той.
В словото президентът направи анализ и очерта принципите на външната ни политика през годините на двата му мандата. В тези десет години България успя да реализира значителна част от външнополитическите задачи, които си беше поставила, каза президентът. Той очерта принципите на външната ни политика досега и от които според него България не бива да отстъпва - приемственост и последователност; прагматичност; икономизация; балансираност.


Георги Първанов заяви,че България ще продължи и в бъдеще да бъде един от факторите, които ще отстояват европейската перспектива на региона. Рано или късно - по-добре по-рано, всички страни от региона по степен на готовност трябва да станат членове на европейската общност, тези които искат да бъдат приобщени - и към НАТО, посочи президентът.


След срещата президентът каза, че разговорът е бил важен за него, защото е имал възможността да коментира пред посланиците проблеми, свързани с членството на България в ЕС, с усилията ни да отговорим на допълнителните изисквания по механизма за сътрудничество и оценка, да постави въпроса за членството ни в Шенген.


На срещата посланиците са проявили интерес и към вътрешни проблеми, свързани с развитието на вътрешнополитически и икономически процеси. Доайенът на дипломатическия корпус и посланик на Ливан Мишлин Аби Самра посочи, че усилията, които създават един екип, и феърплеят са в основата не само в спорта, а и в политиката и без тях усилията за европейска интеграция и за мир в целия свят няма да бъдат успешни. По думите й за двата мандата, през които Георги Първанов е президент на България, той е направил всичко възможно да работи с чест и достойнство, за да следва България пътя си към европейската интеграция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK