Близо 50% от децата в социални домове са от ромски произход

Красимир Кънев, председател на БХК

© Валентина Петрова

Красимир Кънев, председател на БХКБлизо 50% от децата в българските социални институции са от ромски произход при дял на ромското население в страната от около 10%. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет, цитирани от БТА. 


Според заключенията на доклада "Ромските деца в риск в системата на закрила на детето в България" ромите са свръхпредставени в социалните институции. Изследователите на БХК са посетили 15 детски дома, в които живеят 809 деца, 510 от които са били от ромски произход.


От неправителствената организация смятат, че основни причини за оставянето на ромски деца в институции е бедността на семействата им, ниското ниво на образование, жилищните условия и липсата на социални услуги.
Основният автор на доклада Славка Кукова призова институциите да събират информация за децата от ромски произход за причините за тяхното изоставяне, както и да осигурят на малцинството достъп до здравеопазване, образование и работа. Ромите трябва да бъдат подпомагани в периоди, когато безработицата е висока, заяви още Кукова.


Според данни на Държавната агенция за закрила на детето към началото на 2010 г. в домовете за деца са били настанени 3440 деца на възраст между 7 и 18 г., като 1705 от тях са от ромски произход. В домовете за медико-социални грижи за деца на възраст до 3 г. са били настанени 2334 деца, от които 1190 са роми, а от 956 деца в домовете за деца с умствена изостаналост 314 са от това малцинство.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  почти 50% от децата, които се раждата също са от цигани, такаче няма нищо старнно...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Очевидно повтарянето на това:

  [quote] че основни причини за оставянето на ромски деца в институции е бедността на семействата им, ниското ниво на образование, жилищните условия и липсата на социални услуги.[/quote]

  не върши работа.

  Затова или трябва да се сменят правозащитните организации или да измислят нещо ново.

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Утрешните еничарчета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ха-ха, много интересни заключения са си направили от БХК!? Нямаше нужда да обикалят домове и да броят сираците, можеше просто да си кажат каквото им е на сърце!
  Разбирам 90% от сираците да бяха циганчета, а те 50%!!
  А другите 50% нямат ли нужда от още помощи, работа и други социални услуги?!
  По какво преценихте, че едната половина го заслужава, а другата - не?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...ромите са свръхпредставени в социалните институции."

  А българите са свръхпредставени когато има да се плаща нещо - данъци, такси всякакви и разбира се когато трябва да се пълнят касите на гореспоменатите социални институции. Разделение на труда.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Колко ли още милиони ще се усвоят на гърба на циганите. Жалко, че Икономедия подкрепя престъпни и неморални организации като БХК.

  Is there no standard anymore?
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Starsky":

  Според БХК българите не са хора.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много са ми смешни с този "ромски произход" и "ромските деца"!!?
  Звучи адски изкуствено и неадекватно! Човек има чувството, че им се подиграват с тези думи...

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  По-любопитно е останалата част от какъв етнос са.И как съответства на общата етническа карта?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на bot
  bot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "да осигурят на малцинството", " да бъдат подпомагани"...а нещо от рода на - контрол върху ромското безхаберие спрямо децата им - това кога бе БХК. Паразити!

 11. 11 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "...15 детски дома, в които живеят 809 деца, 510 от които са били от ромски произход."

  Който е правил сметката, е учил до 7 клас. 510 от 809 въобще не са БЛИЗО 50%, а доста НАД 50%. А по-надолу данните на ДАЗД просто не са коректни, защото те веднага записват едно дете като българче, когато единия от родителите му е българин. Циганката на въпроса кой е бащата автоматично казва ,че е българин, за да се изкара самотна майка и да взима помощи. 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  "Близо 50% от децата в социални домове са от ромски произход"

  А останалите са от цигански.

 13. 13 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "От неправителствената организация смятат, че основни причини за оставянето на ромски деца в институции е бедността на семействата им, ниското ниво на образование, жилищните условия и липсата на социални услуги".
  Все едно слушам дявола да чете Евангелието. Кривозащитниците явно пак трябва да демонстрират дейност.
  Причината за оставянето на ромски деца в институции е пълната безотговорност и безхаберие на родителите им. ОСвен това какво може да се очаква от 13-годишна родилка. Отговорност?
  Това е типичното ромско отношение към децата ит.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eric Cartman":
  Общото между БХК и Хелзинкското споразумение са като между стола и електрическия стол.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До кога ще се изплащат детски (увеличения на доходите на ромите и стимул да имат повече деца, за които не се грижат) и не почнат да се приспадат от осигуровките или да се опрощават данъците от заплатите вместо това. Няма смисъл да ми дадат детски и после да ми вземат *3 пари във вид на осигуровки и данъци. А циганина си ги взима чисти тея пари за алкохол

 16. 16 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#4:"Starsky"]А другите 50% нямат ли нужда от още помощи, работа и други социални услуги?! [/quote]
  Ами на БХК не им е работа да се занимават с деца от немалцинствени групи. Кинти няма в тази работа, кинти

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Либерастите казали "...... основни причини за оставянето на ромски деца в институции е бедността на семействата им, ниското ниво на образование, жилищните условия и липсата на социални услуги."


  Глупости на квадрат. Причините са:

  1. ниската цивилизованост на циганите. Цивилизованите хора контролират ражданията в семейството. Циганите правят деца като животните, стихийно, без мисъл за последиците. Прочее, те правят всичко по този начин.

  От четирите "причини", изброени от либерастите (виж цитата горе), първите три са СЛЕДСТВИЯ от ниската цивилизованост. Ниско цивилизованите хора остават без образование, защото образованието е процес, траещ към 15 години, изискващ усърдие и старание, каквито имат само цивилизованите хора. Останали без образование, бедността им е почти гарантирана. Много ясно, че бидейки бедни, ще живеят в гадни коптори (на тях обаче това не им прави впечатление; вопиющата мръсотия на копторите им идва не от бедността, а от това, че не си чистят и не поддържат хигиена; жилище може да е бедняшко и все пак чисто). Четвъртата причина, изброена от либерастите, а именно "липса на социални услуги", е някаква тъпащина - какви услуги им липсват, за да си отглеждат децата? Гувернантки ли искат да им осигурим?

  2. слабата привързаност към децата. Никой човек, който истински обича детето си и иска да му създаде добро бъдеще няма да го подхвърли в приют (айде стига с тези евфемизми "социални домове".

  3. неспособността на циганите да мислят в категории като лична отговорност. Създаването на дете е голяма лична отговорност ... за хората, разбиращи какво е отговорност.

  Е, има още една причина - поради вилнеещата либерастия и зловредното влияние на религиозните фанатици на ляво-либералната религия (БХК примерно), държавата се е заела с абсолютно несвойствената дейност отглеждане на излишъка на циганските деца.

 18. 18 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Гневно

  Близо 50% от децатаАбе аз ли нещо... : "809 деца, 510 от които са били от ромски произход." и в същото време циганчетата били "Близо 50% от децата..."

  По мои сметки 510 е малко над 63% ....

  Иначе трябват яки, ама ЯКИ санкции от всякакъв възможен вид, за да се спрат максимален брой безотговорни родители от дори мисъл да изоставят децата си - за такава нещовешка постъпка, ако можеше бих ги лишил от "званието" "човек" тези изроди.

  Колкото конкретно до циганите - много е лесно да си шитнеш на държавната хранилка, нали?! И така докато ни асимилират постепенно, а ние дремем непробудно и също толкова безотговорно!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  Ма те тез от "Антибългарския Хелзинкски Комитет" били и нагли. Тази Кукува , трябва наистина да е изкукала за да не знае , че причина за изоставянето на мангалчетата са "културните особености" на любимците 'и. Още по социалистическо чакаха децата им леко да настинат , за да ги хвърлаят в болниците и да ги потърсят на пролет!!! През това време медиците вместо да си гледат работата им гледаха чааветата!!!

 20. 20 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "Eric Cartman":

  Обратното! Престъпни организации като БХК подкрепят Економедия*!
  Председятелят на БХК, Йонко Грозев, е също и председател на редакторския съвет на Капитал! И член на ЦЛС - организацийката на Иван Кръстев!

  *нарочно го пиша грешно да ги дразня!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 21. 21 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "причините за тяхното изоставяне"

  Причината е ДНК, непоправима. Само че, за Дарвин и природните закони няма понятие "изостаналост", живите организми се делят на два типа - оцеляващи и неоцеляващи. Съвсем очевидно е, че "изостаналата" ДНК е доста по-печеливша в тая игра, отколкото "цивилизованата" на белия човек. Като крайният резултат е ясен.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 22. 22 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#17] от "the_sceptic":
  [quote#17:"the_sceptic"]Циганите правят деца като животните, стихийно, без мисъл за последиците.[/quote]
  ааа, много съжалявам, ама не може така да обиждате животните! При тях всичко е много премерено и определено по време, кой с кого, кога и как! И най-вече животните носят пълна отговорност за собствения си живот и отглеждането на децата си!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 23. 23 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Изказванията на наглата Кукува , са пропити с цигански шовинизъм и са явен призив за дискриминационно отношение към българските деца изоставени в социални домове за сметка на фаворизираното отношение към ромските!!! Тя призовава и за увеличаване на помощите на социално слабите цигани по време на криза , за сметка на социално слабите българи!!! До кога България ще търпи организации призоваващи за дискриминационно отношение към изконното българско население , да бъдат толерирани на нейна територия!!!

 24. 24 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "Starsky":

  Ясно е, че все от някой лобист трябва да взимат пари ама нали уж са с дясна насоченост. Защо прокламират социалистически идеи? Да лобират за облекчения за бизнеса, а не за цигани и педали.

  Is there no standard anymore?
 25. 25 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "Реконструктор":

  С малката разлика, че те не са оцеляващи, а паразитиращи! Тоест, без "неоцеляващата" ДНК създала пребогата хранителна среда, те нямат никакъв шанс! Виж ги в родината им, Индия или Пакистан!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 26. 26 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "Starsky":

  Ми паразитите са оцеляващи. Оцеляват дори при гибелта на хоста. Чичко Дарвин друго не го интересува.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 27. 27 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Интересно защо от БХК не дадат личен пример за решаване на този проблем и не осиновят по едно-две циганчета?

 28. 28 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "Eric Cartman":

  Тяхната единствена полика е далаверата! Прокламират всичко, което им изнася.

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 29. 29 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#26] от "Реконструктор":

  Казвате, те са нашият естествен тумор?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 30. 30 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  до 28, ах, изпапкала съм едно "...ти..." в политиката си!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 31. 31 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Ромите трябва да бъдат подпомагани в периоди, когато безработицата е висока, заяви още Кукова".
  Значи като опре ножа до кокала, да се подпомагат само ромите, а не не-ромите
  Да, явна дискриминация основана на цвета на козата и произхода - насочена срещу всеки не-ром.
  И после БХК не са ли расисти и фашисти?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 32. 32 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "kalistrat":

  Да, нали?! Който изповядва подобни ценности, не ги натрапва на другите, а действа спрямо тях!
  Иначе е твърде лицемерно!!
  Айде сега, Йонко Грозев да го видим поне с 2 циганета вкъщи!!!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 33. 33 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#29] от "Starsky":

  Нищо не казвам. Щото освен друго, нали сме демокрация и има свобода на словото, това-онова, та не искам да свърша при прокурора. Просто обръщам внимание на най-вероятния краен резултат - мангалите (не само български, ами и индийци, китайци, негри и т.н.) остават, белия човек изчезва.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 34. 34 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Крайно време е тия от БХК да си сменят името - само изкарват хелзинчани пълни малоумници.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 35. 35 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "Реконструктор":

  Да не прибързваме с тези заключения! Не се знае знае ли се?!
  Количеството не задължително има превес над качеството!

  Иначе, да, с тая свобода на словото, която цари в Економедия и навсякъде у нас....

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 36. 36 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#28:"Starsky"]Тяхната единствена полика е далаверата! Прокламират всичко, което им изнася. [/quote]
  Именно. Образува ли са затворено общество за усвояване на евра.

  Yet another blue planet.
 37. 37 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  Българофобският Антибългарски Хелзинкски Комитет , настоява правителството на Република България да подложи в тази тежка икономическа криза на геноцид социалнослабите българи и български сирачета, за сметка на мързеливите и крадливи, неграмотни и плодящи се като зайци , но непоемащи никакъв ангажимент /включително ваксиниране/ към потомството си български цигани!!!
  Баста!!! Стига превилегии , за тунеядците , лишаващи честните и почтенни ,работливи българи от последната троха хляб !!! Законът трябва да е еднакъв за всички и да се прилага еднакво към всички!!! Докога ромите ще живеят на наш гръб??? В България днес се разиграва драмата:''Болен -здрав носи"!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK