Музей за миналото като атракция

Бойко Борисов и Цветан Цветанов при откриването на Музей на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Цветан Цветанов при откриването на Музей на социалистическото изкуствоЕдин премиер, един кмет, осем министри, един бивш, депутати и гости откриха т. нар. музей на социалистическото изкуство в София. Музей, който "ще стане една от най-големите атракции","с който преходът е на вълнолом", "в който поколенията да видят какво е било".


В понеделник по обед под звуците на църковна музика отец Ангел Ангелов от"Св. София" се обърна към политиците и заяви, че изкуството е най-божественото, заложено у хората и историята на човечеството е доказала това. "Всяка археологическа находка носи достиженията на това изкуство", каза отец Ангел. Докато тръска с вода присъстващите, работниците от съседния строеж гледат премиера и останалите министри.


Премиерът Бойко Борисов, Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Аню Ангелов, Нора Караджова, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Божидар Димитров (стоеше със затворени очи), Йорданка Фандъкова (която не каза нищо), депутати направиха обиколка из ремонтираната сграда, в която освен музей ще бъдат настанени фолклорният ансамбъл "Филип Кутев", Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и няколо други второстепеннни разпоредители към министерството на културата. Музеят струва 3.5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерството на културата.
Музеят се състои от скулптурен парк с територия 7500 кв.м, където засега са изложени 77 произведения на монументалната скулптура. За първи път в България се създава такъв парк, като голяма част идват от колекцията на Националния музей на българското изобразително изкуство, а друга е предоставена от общини и други галерии. Голяма част от тях не са били показвани досега. Фигурите в парка могат да бъдат разделени на три теми - героични, исторически и работнически.


"Град по град, мазе по мазе събирахме произведенията"


"Социализмът не е изобразително изкуство, а е политика", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който говори пръв. Той отбеляза, че е имал подготвено много хубаво слово, "но не е това, което искам да кажа". След това той започна:


Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, този народ няма как да остане в историята. Трябва да има и път към музеите и църквите. Музеите са мястото, където се съхранява историята и паметта на историята. Какво беше тук? Тук беше една съборетина, все едно бе минала Втората световна война", каза Рашидов.


Няколко пъти той благодари на финансовия министър, защото "много пъти, когато съм бил на ръба на отчаянието и разочарованието, ми е давал кураж". Рашидов определи Дянков като човек, който има отношение към културата.


Музей за миналото като атракция

© Анелия Николова


Министърът сподели, че заради безстопанственост музеят е бил изграден много трудно. "Град по град, мазе по мазе събирахме произведенията. Социализмът не е изобретение на художниците, а на политиката, но в музея се вижда големият майсторлък", каза още министър Рашидов. По думите му е било крайно време социалистическият строй да отиде в музея, за да може да се говори за бъдещето на държавата.


Той заяви, че е по-добре да се строи, отколкото да не се прави нищо. "Когато ровим из земите си, оттам не излиза нищо друго освен култура. Не можем да съдим за икономика, за растеж, ако не оценяваме и не правим култура", подчерта министърът на културата.


"Звездата от партийния дом е от стъкло, не от рубин"


След него пред микрофона застана финансовият министър Симеон Дянков. Той заяви, че е идвал поне 50 пъти в музея с министър Вежди Рашидов. "Видял съм как се развива строежът и съм водил и двете си деца - момчета, за да им обясня как се строи музей и кои са хората, чиито скулптури са тук. Този музей ще стане една от най-големите атракции в София и много туристи отвън ще идват заради него", смята още Дянков.


"Днешният ден е важен и от лична гледна точка. Като бях малък и си представях, че звездата над Партийния дом е много голяма. Реалността е друга обаче - тя е доста малка и освен това е от стъкло, а не от рубин, както години наред бе представяна", каза още Дянков. Звездата е поставена в двора на комплекса.  Според Дянков с откриването на новия музей се затваря една страница – комунизмът, социализмът отиват в историята, в музея.


"Този музей трябваше да го построят БСП - те бягат от миналото като дявол от тамян"


Бойко Борисов, който се усмихваше и от време на време си говореше със заместника си и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, започна обръщението си с това, че Дянков винаги намира начин да се шегува с Цветанов. "Сега пак каза - с двете си момчета, а Цветанов има момичета."
Борисов смята, че историците трябва да съдят за историята, но заяви, че в музея се намират произведенията на едни от най-големите творци, принудени да ги направят.


По думите му правителството отделя много пари за култура в ситуация на тежка финансова криза. "Преди два дни открихме и реставрирана Ески джамия в Стара Загора, препоръчвам на всички да отидат да я видят", каза Борисов.


Той продължи: "75 млн. лева извън бюджета ще получи министерството за строителство на музеи, за археология, както и още 15 млн. лева като резерв. На 28 септември в Министерския съвет ще влезе още един символ – паметникът на Бузлуджа ще бъде преотстъпен на БСП. "Да си я гледат, да си я поддържат, защото и тук една партия, която не си зачита миналото и символите, означава, че тя няма бъдеще. Ако някой ден ГЕРБ, след 100-200 години, се срамуват от мен, да кажат дали се срамуват от миналото си", коментира Бойко Борисов.


На тази реплика всички министри дружно се засмяха. Малко след това премиерът бе разведен в новия музей от министъра на културата Вежди Рашидов.


"Ще трябва да си купите билет, защото изкуството иска пари", обърна се културния министър към премиера. "Ама дай пари", отвърна Борисов, който след това раздаде тържествено билети на двамата си заместници.


Пред картината на Златю Бояджиев "ТКЗС", Борисов коментира, че е трябвало на откриването да присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, за да види какви са били приоритетите за земеделците в миналото.


Борисов обикаляше музея, от време на време пощракваше с пръсти. В началото на тура той се обърна към камерите и попита: "Не може ли един ден без вас?" "Не мачкайте тревата", беше съветът му към министрите, които го следваха. Обиколката приключи на терасата на музея, откъдето се виждаше градина с експонатите. Министрите застанаха там и се разделиха на групички - Дянков и Цветанов, Борисов и Рашидов, останалите бяха около тях. Коментираха и гледаха. "Има и охрана и камери, нали", попита премиерът. После погледна към градината и се усмихна.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 630 Весело

  от управляващата партия най-накрая отдадоха почит на предците си.

  =)

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ах Бойко чакай да го попитам нещо
  Бойко кога ще строим транс гранична магистрала от "Тих бял син ВОДЕН Дунав" покрай Черно море- канал нещо като Рен/Майн/Дунав щщОТО ПТИЦИТЕ НЕ ПИЯТ МОРСКА ВОДА СОЛЕНА Е.А МАЛКОТО СЛАДКОВОДНИ ЕЗЕРЦА СА БЛАТА РАЗВЪДНИЦИ НА КОМАРИ,РАЗБИРАМЕ, И СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ХОТЕЛИ-Съни бийч

 3. 3 Профил на aptana
  aptana
  Рейтинг: 381 Неутрално
 4. 4 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Петилетката за 4 години! Да живей!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  https://www.pleven.pro
 5. 5 Профил на kokioipi
  kokioipi
  Рейтинг: 277 Неутрално

  В цялото новинарско медиино пространство като водеща тема е изявлението на Б.Борисов, че не иска подкрепата на Доган, но само в "независимата" медия Дневник това не е отбелязано....може би защото техния човек - драгалевската теменужка плюе по Ал.Петров и Я.Янев и ги наприча опасни за страната и за демокрация, но пък в същото време не излиза да каже, че не им иска подкрепата...

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2164 Весело

  имаш някакъв бригадирски дух на това мИроприятие или пък ги беше събрал вожда да им припомни здравите корИни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1366 Весело

  "В понеделник по обяд под звуците на църковна музика отец Ангел Ангелов от"Св. София" се обърна към политиците..." - свещеник освещава музей на соц. изкуство...

  О йе!

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 8. 8 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ...Народ, който не строи музеи, храмове, пътища, този народ няма как да остане в историята...

  Те тва е - ако, че някой иска да изпише Вежди, а избожда очи! Не ни мърда да (о)станем (в) история(та) редом до вавилонците, асирийците и римляните... и през ред от финикийците!

 9. 9 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 632 Любопитно

  ай припомнете ми гаргамел,серж,сакса и прочия сган какво точно направиха за културата?за музеите ,за "филип кутев",НИНКН,реставрация еоод и т.н.??

  харпун
 10. 10 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  снимката изчерпва темата.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 11. 11 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1373 Весело

  ...А от портрета ласкаво гледа чичко Димитров...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 12. 12 Профил на melina_a
  melina_a
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каква идилийка само... една дузина клоуни откриват музей, като началото дава алкохоликът Вежди. А колкото до музея - да, хубаво е да го има. Дано Боко и компания не изкривят представата за социализъм..., че те си нямат и понятие от него, де...

 13. 13 Профил на Интернет Турчин
  Интернет Турчин
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Ей ги безродниците - само плюят по премиера-слънце.
  К‘ви пейтриъти сте вие, бе, комуняго-фашисти! По-гоуем от Боко е само Гоце!
  Да живее България! Да живее демокрацията!

 14. 14 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 507 Неутрално

  да се вдигнем и да изпотрошим това извращение с историята ни "музей"
  или може би трябва да водя децата си там и да им казвам:
  "вижте колко красив беше комунизма, и лошите капиталисти ни развалиха живота и трябва да работим, бъдете като ленин деца, четете библията написана от бай тошо"

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  ...като няма шенген, поне музей да има, да се знае барем защо няма шенген...

 16. 16 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Ще им се социализмът да остане в историята, ще им се!

 17. 17 Профил на cenka_chokova
  cenka_chokova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Рашидов определи Дянков като човек, който има отношение към културата."

  има отношение, едно такова деструктивно ...

 18. 18 Профил на Интернет Турчин
  Интернет Турчин
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Много скоро Бойко Борисов също ще заеме своето достойно място в “Музея на социалистическото изкуство” – чугунена фигура ще реже лента, пред възторжена тълпа журналистки.

 19. 19 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Дрън-дрън, сбогуване със социализма- да, ама не! Средствата за производство станаха толкова достъпни, че всеки санкюлот, който с парите от реституираната нивичка може да си спретне малка работилничка и да си наеме един или двама помощници, смята, че се е преобразил в капиталист. Хич и да не си го помисля! Защото завалията печели малко повече от "работниците" си и единственото, което може да направи е да възпроизведе дейността си за неизвестно колко време. В това време санкюлотът-работник е силно впечатлен от черния джип втора употреба на "шефа" си и решава и той да тръгне по същия път. Нещастникът запрята ръкави и де с икономии от закуски, де с нещо чопнато и той отваря същата работилничка 20 метра по-надолу. Акулата в София решава, че може да съсипе тия двама дребни хищника, като им направи сечено. И за известно време успява. Но в същото време едни други произвеждат ли произвеждат все повече и повече оръдия на труда и прочия средства за производство. Цените им падат и тия неща все повече поевтиняват. Все повече нараства и броят на санкюлотите, които смятат, че основен капитал може да им бъде собственият им труд и тия решават повече да не го продават на чорбаджията-изедник, бил той по-голям или по-малък хищник. Акулата в София изведнъж започва да чувства осезаем дефицит на квалифицирана работна ръка. Крупният хищник пуска обяви, на които вече никой не се отзовава. Санкюлотът, натрупал вече малко повече, отколкото му е необходимо за физическото му възпроизводство, изведнъж се оказва с малко повече свободно време. От скука попрочита и някоя книжка. И изведнъж разбира, че да се чете и мисли е много по-приятно занятие, отколкото да се маа с чука в работилничката. След продължителна и мъчителна борба всички стигат до разбирането, че да притежаваш частна собственост е непосилно бреме и празна загуба на време. Всички стават поети, писатели, учени, велики мислители и прочия труженици на интелекта. Обявяват тържеството на комунизма и се прегръщат в братска прегръдка. А тия, които са влюбени, нежно целуват дамите на сърцето си. Ей тва ви чака в бъдеще.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Не можеха ли в резиденция Банкя да го направят тоя музей и да замъкнат тия камънаци с лик на сатрапи даже и паметника на съвецката армия да завлечат там и по 10 лв. вход да плащат чугуните а не ние да го издържаме с данъците си?
  Комисията по Досиетата ако можеше в Трън щеха да я завлечат а това бунище в центъра на София, сигурно за да им е по - близо като ги налегне носталгията.
  Наш Боце дали си е оставил Партийната книжка като експонат безвъзмездно за да ощасливи мат'ряла или сам ще и се радва в къщи на тъана ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Комунизмът се завръща,
  отворете си очите, деца!

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мастър Йода":
  Разбирам, ти предпочиташ санкюлота като генерален директор на ДСО.

 23. 23 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Много хитър ход на ББ за привличане на част от верния на БСП/БКП електорат.

  Трябва да му се признае, че я умее играта, при това не играе мръсно с цигани и кебапчета, а с размах - магистрали, метро, спортни зали, хиляди прерязани ленти, а сега - нещо и за бабите и дядовците и всички онези, които още не могат да превъзмогнат носталгията...

  Иначе като махнем предизборната окраска на събитието - с интерес ще отида да разгледам, даже сигурно ще се изкуша да си купя от фанелките.

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2041 Неутрално


  Лелеее, и водосвет ... Тоя отец Ангел Ангелов кукувица му е изпила мозъка или е от червения синод палещ свещи на светата троица Маркс, Ленин и Сталин и задгробния живот осигурен от ГуЛаг...
  Това правителство ще остане в съзнанието на хората като правителство на изкопаемите артефакти било те християнски светци или комунистически другари.
  Всичко за фронта , всичко за победата , всичко за реставрацията, неокомунизма и политическия келепир...
  Ура другари ! (бурни заглушаващи съзнанието ръкопляскания)

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тоя музей да го беа направиле у наше село - да видим и ние нещо от комунизъмо освен текеесето.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 26. 26 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "После погледна към градината и се усмихна."

  А очите му едни добри, добри...

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 27. 27 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Скоро се надявам в музея от миналото да се окачи и един пуртрет на ББ

 28. 28 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  „Да се провреш под дъгата“, Пиеса от Георги Марков
  На камерна сцена но не знам още в кой театър ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Малей...
  Да бяхте написали къде е този музей и дали там е статуята на Ленин, която се бе изпатанила на времето на пл. Света Неделя?!

  Сигурен съм че не са там Паметникът на ОКУПАЦИОННАТА Съветска Армия, както и Петоъгълния 6-хуйник...
  Когато тези недоразумения се поставят в този музей и хората водят децата си "за назидание", то може да се пооправи не6то...
  Докато не се случи, то това е доказателство колко плява, мухъл и химери има в главите на хората в БГ...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на goog
  goog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А кога ще отрежат и приберат тази клечка за зъби дето стърчи отгоре на стария партиен дом и ни прави всички за срам с грознотата си?

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  [quote#1:"melchett"]от управляващата партия най-накрая отдадоха почит на предците си. [/quote]

  Така де, след 22 години сега 3-тата кохорта на комунизЪма се упражнява в "управление".
  Както виждаме от резултатите по Ченген - с променлив успех... не за тях самите де, за матрЯла...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 511 Весело

  Уредниците на музея, защо са изпуснали откриващите музея да избягат от експозицията? Там им е мястото, начело с министъра-председателя, като живи експонати за обогатяване на музейната сбирка. Може и да не ги храните...
  Моля, приберете си и всички други експонати с червени партийни книжки, досиета и безпредметна любов към Русия!

 33. 33 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "Музей за сбогуване с миналото"
  Или
  "Музей за канонизиране на полит-агитационните шаблони със етикета "Социалистическо" изкуство"

  Архивирането му за бъдещето, като изкуство нещо което неможе да е изкуство в най-добрият случай - картинки от комикс. Тъжното е че в този музей едва ли са изложени карикатурите посветени на Тодор Живков. Те бяха много оригинални. Но почти се обзалагам че не са там! Като и че не е музей на Комунизма, няма снимки от лагерите.

  В статията тактично премълчават неудобната констатация че това не е музей който осъжда комунизма.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 34. 34 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво за за музея. Надявам се да не осъмне издраскан със спрей.
  Това със сигрност не затваря темата за комунизма а открехва малко от затворената врата през която нищо невиждаме.
  В Националният Исторически Музей на България историята ни свършва със Втората Световна Война и после има снимки от приемането ни в НАТО. Няма ли да си отворим миналото, да си лустрираме агентите (забранявайки им да заемат ръководна държавна работа) да сложим снимки на ЦК на БКП, на ЛАГЕРИТЕ на РЕПРЕСИИТЕ на ЖЕРТВИТЕ. Няма ли тази част от историята да се появи и в Националният Историчски Музей и да почне да се преподава..... или ще тъне в мистерия за да се идиализира защото така изнася на дадена политическа сила. Срамно е, че в България няма закон за лустрацията а Чехия е заклеймила комунизма като най-голямото зло след Фашизма. Срамно е, че незнаем кой кой е бил по времето на комунизма. То и затова сме толкова по-бедни сръвнени с Чехи, Унгарци, Поляци Словенци, който са се лустрирари и са отворили своето минало за да могат да вървят напред...
  Браво за музея, но мин. Дянков се бърка ако иска с това да затвори вратата... а какво е станало там да остане скрито.

 35. 35 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  А "Музей за престъпленията на социализма" - кога?

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 36. 36 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Ми то това май не е музей а гробница с този свещеник.
  Да спи зло под камък.

 37. 37 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "Музей за сбогуване с миналото"
  Защо сбогуване с какво човек се сбогува. Сбогуваш се с нещо което ти липсва! С нещо което ти е скъпо!

  Хипотетично - оцелелите от Аушвиц дали биха се радвали на "Музея на Хитлеристкото изкуство" (такъв няма за щастие) и дали могат да се сбогуват с миналото, и дали биха отишли в такъв музей за да се сбогуват със "супер човека на новата арийска раса" чиято тор е би трябвало да станат те "непълноценните" - със него ли да се сбогуват ?!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 38. 38 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#34:"rumenvl"]Браво за за музея. Надявам се да не осъмне издраскан със спрей. [/quote]
  Да го набарат от Destructive Creation определено ще стане "В Крак с Времето" ала Бойко ухилил:
  " "Има и охрана и камери, нали", попита премиерът. После погледна към градината и се усмихна. "
  Офтопик от недалечното минало:
  "Народната милиция единствената опора на народната власт"

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  ТОВА Е ПЪЛНАТА ИНДЕТИФИКАЦИЯ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДНЕС СЪС МИНАЛОТО, ТЕ СА МОСТ КЪМ ЕДНО СВЕТЛО ТОТАЛИТАРНО БЪДЕщЕ СВЪРЗАНО С ЕДНО МИНАЛО ДОНЕСЛО НА БЪЛГАРИЯ ПОЛОВИНВЕКОВЕН ТЕХНОЛОГИчЕН ФИНАНСОВ И МОРАЛЕН УПАДЪК.

  ГЕРБ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СА ЕДНИ ДОСТОЙНИ ПРОДЪЛЖИТЕЛИ НА ДЕЛОТО НА МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТИЯТ ИГНОРАНТ ЖИВКОВ

 40. 40 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  http://www.globalmuseumoncommunism.org/

  http://www.victimsofcommunism.org/

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 41. 41 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#14] от "t5eyes":

  Няма нужда, само покажи на децата си играчките и сладкариите от онова време, пък те сами ще си направят изводите, кое е било по-хубаво и кое не...

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  С това атрактивно мероприятие издигаме не само преграда пред приемането ни за пълноправни членове на Европа, но ставаме и за пореден път посмешище в очите на нейните граждани.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  С действията си за привличане на червен електорат ГЕРБ не познава граници, лошото е че се върши с БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА, а не с пари на формацията, така всеки го може, после да не пищим, че пари няма след изборите.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Мястото на Цеко и Боко е тъкмо в музея на социалистическото минало, но за жалост те се изживяват като демократичното ни настояще...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Безочието и нахалството въвят ръка в ръка с простащината и хитроумието граничещо с неадекватното и времено обслужване на бизнес интереси, прикрити чрез политически създавани нагласи и анормални действия.

  Няма промяна, нито е имало, нито ще има!

 46. 46 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Когато ровим из земите си, оттам не излиза нищо друго освен култура."

  Ааа, и мощи, и мощи излизат. А за да излиза друго, някой трябва да засее. А за да засее, трябва да има сигурност и пазар за това, което ще поникне от засятото.

  П. П.
  Тия от ГРОБ изглеждат баш на мястото си в тоя музей.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 47. 47 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Един премиер, един кмет, осем министри, един бивш, депутати и гости откриха т. нар. музей на социалистическото изкуство в София."

  Значи в музея има и по-нови експонати на "социалистическото изкуство" ...???

 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  7500 кв.м , има място и за паметника на съветската армия.

  Натиск, постоянство и търпение.
 49. 49 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Интересен обект за посещение, поне за нас, които не сме имали "щастието'' да живеем по-онова време..

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 50. 50 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#49] от "Александър Николов":

  Смятам себе си за истински щастлив човек заради това, че детството и младостта ми преминаха при социализма.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 51. 51 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "На тази реплика всички министри дружно се засмяха. Малко след това премиерът бе разведен в новия музей от министъра на културата Вежди Рашидов.

  "Ще трябва да си купите билет, защото изкуството иска пари", обърна се културния министър към премиера. "Ама дай пари", отвърна Борисов, който след това раздаде тържествено билети на двамата си заместници."

  Все едно чета доклад от някой пленум на БКП

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 52. 52 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мастър Йода":

  Аз само изказвам мнение, на база прочетеното и наученото от "Съвременна българска етнология" и "История на НРБ", както и от личните разкази на хора и лектори.

  Ако тръгнем да спорим за това кой как си спомня периода 44-89, може да отворим отделен сайт.

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Хубаво е да има музей на миналото, но сетиха ли се да оставят кът за костов и неговата клика, вече и те са част от комунитическото минало

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#50:"Мастър Йода"]Смятам себе си за истински щастлив човек заради това, че детството и младостта ми преминаха при социализма. [/quote]

  Mentality of a farm animal.

  Castrated.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#52] от "Александър Николов":

  Не смятам да споря с теб. Казвам ти го, за да знаеш на какъв празник не си бил поканен от живота. Онези съвременници на социализма, които във форума оспорват това, бяха от изметта на обществото по онова време.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 56. 56 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Картофа слъце за пръв път си купи билет за музей.... и то на социализма, естествено

 57. 57 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Само не разбирам защо е бил необходим и свещеник за откриване на този музей. И на него да плащат данъкоплатците.

 58. 58 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Дневник, поне да бяхте написали къде се намира музея!

 59. 59 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#58] от "uporit":

  Намира се до КАТ. Само това знам аз

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Хайде по-скоро да приюти и паметника на Съветската армия в Княжевската градинка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Няма да забравя като малък как се катерехме по паметника на Вапцаров в градинката зад двореца и неква пенсия ни каза че ще ни обади на милицията че сме били осквернявали паметника и че ще влезнем в затвора защото сме били малки престъпници.
  Дано същия тоя паметник е там че да му се подпиша с пирон на бронза в тоя музей.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 381 Весело

  грешни понятията за изкуство
  тоз който го нарича изкуство

 63. 63 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Като бях малък и си представях, че звездата над Партийния дом е много голяма. Реалността е друга обаче - тя е доста малка и освен това е от стъкло, а не от рубин, както години наред бе представяна"
  Значи са направили менте звезда за музея - оригиналната е от червен плексиглас ...

 64. 64 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Егати дълбокото предизборно гъбаркане с червените пенсии. ББ е наистина майстор на спорта.

  Yet another blue planet.
 65. 65 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#63] от "dourmana": Странно,ментето да е по скъпо от оригинала . Ако това което пишеш е вярно ?

  Натиск, постоянство и търпение.
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2273 Весело

  До коментар [#50] от "Мастър Йода":

  На края на меча си можеш да прикрепиш една звезда или вместо меч, сърп и чук. А вместо Йода, може да си Мастър Погади.

 67. 67 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Впрочем тази звезда какво изкуство е? Рашидов да беше обяснил.
  И въобще за какво изкуство може да се говори, като "творците" са "творили" с въже на шията? Този музей мястото му е в Скравена, или в Белене че е по далече. Глупаци. Има ли музей на фашиското изкуство и какво ще се случи на Меркел, ако дори даде предложение за подобно извращение.

 68. 68 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#67] от "a.nice":

  Има ли музей на фашиското изкуство
  ...............
  Разбира се , че няма.
  Защо ли?
  Ами, понеже в България никога го е нямало. Ако го имаше, нямаше да имаме 300 000 партизанина излезли от гората да на управляват.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 69. 69 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1201 Разстроено

  Ние сме за е*ане. Когато дадеш на някой да ти се качи на главата, той непременно ще го направи. Поляците десет години умираха от глад през 90-те, само и само да се отърват, чехите правеха пражка пролет, а ние овцете като ония от Северна Корея до ден днешен им се кланяме на изедниците. Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи! И за това сега разни Гоцета, Масларови, Ковачки, Мовачки, Куйович Муйович, Станишевци и тем подобни изроди и престъпници не само, че не са в затвора, но са окупирали цялата държава и ни управляват. Е как холандците ще ни пуснат в Шенген, откъде накъде? Те да не са идиоти .......

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2273 Весело

  До коментар [#68] от "СДС":

  Въпроса ми беше риторичен и се отнасяше за ЕС.

 71. 71 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#70] от "a.nice":

  Знам! Не се обиждай!
  Аз да си кажа, все пак...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 72. 72 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 843 Гневно

  Тука ми прави впечатление подмяната! Не музей посветен на терора и жертвите на режима, а на "социалистическото изкуство". В този музей няма да разберем, че в някогашна България е имало КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛАГЕРИ. Няма да разберем какво са представлявали, няма да нучим за понтона в Белене изпозлван за карцер, където е бил затварян и моят прадядо. Няма да научим за Ловеч, Скаравена, Ножарево, Куциян и десетките други дужегубници в тоталитарна България. Няма да нучим кой, как и защо уби Райко Алексиев без съд и присъда, няма да научим и за още десетки хиляди споделили съдбата му. Няма да научим, че великият Димитър Талев беше пратен на стари години да тика вагонетки в Куциян. Няма да си спомним кои бяха Сашо Сладура и Надя Дункин. Нямя да видим и нищо за палачите, за Лев Главинчев, за Мирчо Спазсов, за Газдов, за Ръжгева, за Шахо Циганина. Въобще, едно голямо нищо, една поредна подмяна!

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 73. 73 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#61:"Десен"]Няма да забравя като малък как се катерехме по паметника на Вапцаров в градинката зад двореца[/quote]

  Какво казах аз малко по-долу, че оскърбителите на социализма днес са вчерашните хулиганчета и хаймани. Всяко възпитано дете знае, че паметниците не се оскверняват. А Вапцаров и до днес е национална светиня.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 74. 74 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  [quote#61:"Десен"]Няма да забравя като малък как се катерехме по паметника на Вапцаров в градинката зад двореца и неква пенсия ни каза че ще ни обади на милицията че сме били осквернявали паметника[/quote]

  Впрочем, днес можеш да идеш и да се покатериш върху Цар Освободител, развявайки син байряк. Колко ти е акълът. Гарантирам ти, че полицията няма да ти направи нищо. Може и в "Дневник" да пишат за геройската ти постъпка.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 75. 75 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Кой знае колко често си бил клиент на МВР-то навремето, след като изпитваш такава непоносимост към социализма и високите му идеали.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 76. 76 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Ей това тука са се събрали критиците на републиката! То не бива плюене но това си е направо камилско храчене бе джанъм! Стига вече не ви ли писна помията??? Какво лошо виждате да се запомни миналото – добро или лошо - таково е! Не може да се промене! Ако сега и пари почнем да правим от него какво по-хубаво! Сега като идват от запад - хората постоянно питат как беше по време на соца? Какво да им кажеш? Колокото и приказки да изплямпаш ако не могат да го видят нагледно нищо не отбират. Та идеално че има такъв музей - ще водим гостите с удоволствие. Дано да направят нещо подобно и в Димитровград - това може да е град музей - комунистическият Етъра - може да стане нещо като Freedom trail у Бостън - хората да се разкарват и да зяпат сгради от късният соц и да гледат какво е соц-реализъм. Не е важно дали котката е черна или бяла - важно е дали хващо мишки - нали друзя? Тогава какво лошо ако правим пари от миналото си?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 77. 77 Профил на tsako
  tsako
  Рейтинг: 8 Весело

  Царят е мъртъв. Да живее царя! Много си обичаме социализЪма. Не си го даваме за нищо на света. Не разбирам защо някои се чудят,че сме в криза. Чудо щеше да бъде,ако нямаше такава. Но както знаем ,чудеса стават само в приказките. Води ни партийо,води ни...! Спри,не си отивай,ще ми бъде мъчно!

 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Ама двете тикви как органично се вписват в експозицията!

 79. 79 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Щеше да е хубаво да се каже в статията къде е музеят.

 80. 80 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#79] от "kaka_ginka":

  Наестина ли ти е трудно да разбереш къде е?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#75:"Мастър Йода"]Кой знае колко често си бил клиент на МВР-то навремето...[/quote]

  Клиенти на МВР-то, лигльо, бяха най-често хора, които слушаха Свободна Европа, разправяха вицове за втория ти баща (оня от Правец) и слушаха упадъчна музика. Мисля, че те могат само да се гордеят с "престъпленията" си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И на мен ми е трудно да разбера къде е музея. Вече няколко пъти виждам новината и все е без адрес. Малко непрофесионално ми се вижда от страна на медиите. Явно много са били заслепени от лицата, откриващи мероприятието, за да се сещат за подобни тривиалности.

 83. 83 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Музеят струва 3.5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерството на културата."
  Идиотите от ГЕРБ пак успяха да издоят народа. Който изпитва носталгия към миналото да даде пари и да си строи музей.
  Черква се строи с дарения, музей на позора с пари от народа.
  Никога повече ГЕРБ.

 84. 84 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ходи им петолъчката на двамата

 85. 85 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "do":

  оригиналната звезда стоеше подпряна на банята с години и беше доста поочупена...
  аз също имам парче от нея ))
  логиката да е от плексиглас според мен е, че е по-лек и здрав и при едно евентуално счупване има малък шанс да убие някого на улицата до партийния дом...
  а и при соца качественния плексиглас се внасяше от Япония и в никакъв случай не беше по-евтин от стъклото

 86. 86 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#85] от "dourmana": ОК , има логика !

  Натиск, постоянство и търпение.
 87. 87 Профил на bora_bora
  bora_bora
  Рейтинг: 929 Разстроено

  [quote#62:"greenwichct"]

  грешни понятията за изкуство
  тоз който го нарича изкуство [/quote]

  И аз съм на същото мнение.
  Култа към партията и партийните ръководители,
  Решаващата роля на пролетариата и вечната дружба - все неща които, бяха възпявани и пресъздавани чрез това изкуство.
  Все неща ,които ме карат да настръхвам с неприязън.
  Едва ли сега , на младите ,дето нямат спомен от тези времена, може да се опише колко задължително беше да разбираме и да се възхищаваме на това изкуство.

  И смешното е ,че лидерите на БеСиПе-то ,се държат като-
  "Ни лук ял , ни лук мирисал"

  Сбъркана работа.

 88. 88 Профил на aliceofoz
  aliceofoz
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Баси безумното изказване на премиера: "започна обръщението си с това, че Дянков винаги намира начин да се шегува с Цветанов. "Сега пак каза - с двете си момчета, а Цветанов има момичета."

  Демек какво - сложил е Дянков пръст в раната?!? Неприкрит сексист си е Бойко...

 89. 89 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#82] от "aliceofoz":

  [Музеят] се намира на ул. "Лъчезар Станчев" № 7 в кв. "Изгрев" (в близост до КАТ и Национална следствена служба)

  В текста под първата снимка:
  http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2011/09/17/1157071_goliamata_snimka_muzei_na_socialisticheskoto_izkustvo/

  http://www.economedia.bg/forum/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах