Изненада - осигурителните прагове растат в кризата

Причината е скокът на минималните заплати в най-ниско платените сектори

Изненадващо работодателите и синдикатите са на път да договорят рекорден ръст на осигурителните прагове от началото на кризата. Засега в 32 от 80 икономически дейности са подписани споразумения какви да са минималните суми за начисляване на осигуровки догодина.


Те играят ролята и на минимални заплати по длъжности. Преди дни беше съобщено, че средният ръст ще е по-скромен от миналогодишния. След вторите преговори вчера обаче се оказа, че нарастването ще е по-голямо - със 7.2%. Тази година ръстът беше с 5.6%.


Най-голям ръст е договорен в "бутиковия" бранш пчеларство, където работят по-малко от 4 хил. души. Двуцифрен ще е скокът и в туризма (14.2%). Така от догодина шефовете на ресторанти и хотели ще се осигуряват минимум върху 920 лв.
Също впечатляващо увеличение е договорено и в селското стопанство и търговията (виж таблицата). Заедно с туризма това са браншовете, в които заплатите са най-ниски, по данни на НСИ. Това са и секторите, за които се твърди, че делът на сивата икономика е най-голям.


В повечето от дейностите, в които има споразумения, нарастването е с 5-6%. Сред тях са: добивът на въглища, нефт и природен газ, метални руди, неметални материали и суровини, производството на текстил, облекло, дървен материал, хартия, мебели, електрическа енергия.


Заради тежката икономическа ситуация в строителството профсъюзите и бизнесът се споразумяха минималният праг да не се променя. Така общите работници по строежите ще продължат да се осигуряват върху 310 лв.


В останалите 48 икономически дейности все още няма споразумения. Сред тях са производството на захар, алкохолни напитки, тютюневи изделия, мляко, преработката и консервирането на плодове и зеленчуци, финансовите и застрахователни дейности, образованието и химията.


Браншовите организации на синдикатите и работодателите могат да постигнат съгласие до 27 септември. Тогава ще е последният рунд от преговорите в министерството на труда, след който ще стане ясен окончателният размер на праговете през 2012 г.


На теория, ако в оставащите сектори се договори нулев ръст, това ще понижи общото нарастване. Това обаче е малко вероятно, тъй като през последните години синдикатите и бизнесът постигат съгласие в по-малко от половината от икономическите дейности.


Министърът на труда Тотю Младенов вече обяви, че там, където няма споразумения, ще наложи средния ръст за останалите отрасли. Така синдикатите и работодателите имат интерес да се договорят сами, за да не плащат фирмите административно определени заплати, които не са съобразени със ситуацията в бранша.С най-голям ръст


пчеларство 20.3% 
туризъм 14.2%
селско стопанство 11.4%
търговия 10%
събиране на опасни отпадъци 6.8%

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragoveli
  dragoveli
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Господа политици не ви ли е ясно,че с такива силово наложени решения тикате нас малките фирми в сивия сектор!?!

 2. 2 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Муахахах търговия -10% та то потреблението мъждука около нулата те прага дигат .Е верно няма такава държава.

 3. 3 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Миналата година 5% ръст бе 10% ръст на сивата икономика, защото направи по-евтино прикриването на осигуровките от плащането им. Сега при 10% ръст, колко ли ще нарастне?
  На синдикатите главите не могат да им уврат че приходите от осигуровки са обратно пропорционални на разходите по прикриването им. Вдигането на осигуровките прави прикриването им по-евтино. Последното може да се оскъпи чрез проверки на НАП, но цената на проверките също трябва да се калкулира (защото ако сложим по един данъчен на всеки данъкоплатец, този разход ще взима поне 1/3 ако не и половината от приходите). Така в един момент се получава насищане, при който вдигане на осигуровките води до падане на приходите и обратно, защото няма как да се създаде евтино ефективно контролиране а данъкоплатците не са идиоти и им е по изгодно да не плащат калкулирайки си риска в цената.
  Каквото и да е правено, каквито и да са били данъците, преразпределението на БВП в държавата трудно е минавало 40%. Това е максимума. Синдикати опичайте си акълите и по добре работете за увеличаване на икономическият растеж, защото после ще се чудите как вдигнатите осигуровки са довели до безработица, а вие имате противоречиви изисквания - хем ниска безработица, хем високи осигуровки.

 4. 4 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За международно пътуващите тираджии сложете 900 лв., няма да сбъркате.

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  До #1-dragoweli-Те малките фирми са си по начало там, в сивия сектор! За това се и плашат от изваждането им на светло, защото без далаверките им на дребно ще фалират!!!Лошото е , че голям % и от големите фирми и групировки са в сивия сектор!!! Погледни го един Христо Ковачки!!! Онзи ден го "осъдиха" на три години условно за 16 милиона данъци откраднати от държавата, вчера му намриха още 100 милиона неплатени данъци!!! Това какво е , ако не гавра с българският народ!!!

 6. 6 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При такъв ръст на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, правителството може да помисли да намали размера на осигуровките за всички с 5% и така да си спази предизборното обещание.

 7. 7 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Пешкира пак ще го опере крайният купувач...Логика при повишаването?Няма!Или може би напук...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 8. 8 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 775 Весело

  Мачкай,след нас и потоп! -Това най ще приляга за лозунг на ГРОБ!

 9. 9 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е, ние българите винаги сме били магьосници - от пръдня боя правим и в криза заплати вдигаме.

 10. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 620 Весело

  Това го предсказах онзи ден - http://kololoto.blogspot.com/2011/09/028.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 11. 11 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#9] от "PopEye":

  Номера е,че няма да се вдигнат заплатите.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  миналата година пак се получиха такива изцепки ,така напр базовите заплати на мед сестрите се повишиха до над850лв,съответно сестрите взеха да вземат бруто повече от всички лекари ,така в болниците се принудиха да ги накарат да се осигуряват върху тази заплата плащайки си от джоба разликата за голямата заплата и накрая сестрите изреваха ,че вземат по малко пари след повишението ,а ние в частните фирми взехме много добро решение ,аз например от 10 души персонал ,ги съкратих на 3 ма и проблема се разреши тотално

 13. 13 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Гневно
 14. 14 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Замразяване на минималния осигурителен доход и други реформи
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/14/freeze-mie/

  А защо синдикати искат повишаване на осигуровките, включително данък ДЗПО? Познайте кои са акционери в ПОД и кой печели, когато на родените след 1959 г. им губят парите:
  Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/23/mega_fack_private_funds/

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Миналата година въпреки кризата минималните осигурителни прагове бяха вдигнати и тази годи въпреки срива спрямо миналата година вдигнати пак? Какво става при тия държавноопределяни прагове/казвам държавно,защото тия синдикати са някакви измислени назначени структури ,дето не могат и един човек да защитят,но да закопават мнозина . / Например миналата година бе обявен конкурс за главен архитект на Димитровград със заплата 376 лв.Тази година БАН търси човек с уникални способности за 364 . http://www.nao-rozhen.org/job/fr.htm . А продавачката в Хасково трябва да получава минимум 400 лв ? Кой мисли ,че специалист със знания и умения на държавна работа в малко градче трябва да получава по-малко пари отколкото продавач в по-голям? Тия идиоти от тая комисия и ония, които ще определят другите прагове.

 16. 16 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 450 Гневно

  Поредният факт за липса на какъвто и да е пазар на каквото и да е! Не се цитира кой по-точно е представлявал "работодателите". Ако е оня продажник-подлога на правителството Божидар Данев - той е работодател точно колкото аз съм космонавт. Тоя кретен просто узаконява държавната съсипия върху дребния бизнес и трябва час по-скоро организацията му да бъде ликвидирана, тъй като само пречат и спомагат за убийството на малкия човек. Едва ли има читав бизнесмен, който, осигурявайки работниците си върху мин. праг /това е масово/, ще приеме ей така, от доброто и мислещо предимно за държавата си сърце, как да завиши крайната цена на продукта си /осигуровките са елемент от калкулацията на себестойност/ в този свит, ограничен и монополизиран от големите пазар. То сега продажбите са свити, а като им хакнем още някой друг % отгоре + новите цени на ток, гориво и газ и начислим ДДС-то,
  стоката става или трудно-продаваема, или ще се купуват съвсем ограничени количества. Да не споменавам, че за да се вмести в новите рамки, бизнесът трябва да направи новите си разчети така, че да задържи прилична цена - тоест да съкрати разходи. И тъй като повечето трябва да се платят, отгърмяват хората, персонала. Във веси случай това с праговете е пълна икономическа тъпня, неадекватност, намеса в пазар и импотентен опит да се вкара зорлем някой лев от осигуровки в повече. Не да се генерира повече продукт, а от наличния да се вземе повече. Впрочем, никой нищо не споменава за увеличение на осигуровките - тази год. плащаме с 1,8% повече, а догодина? Като приемат бюджета ще ни изненадат с нови 2-4 % ; сложете ги върху вече "договорените"! прагове и хоп! Но докато се мисли само за ползите на ЕДНАТА СТРАНА, другата просто ще загине, образно казано. Но докато доходите на тези хора, които ги решават тия неща, просто не зависят от техните решения, останалите ще го духаме.

  Истината е някъде там ...
 17. 17 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Давайте момчета, на овцете им е останала още съвсем малко вълна преди да почнете да ги колите.

  OCTAVIAN
 18. 18 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Откакто Дянков ни е министър, не плащам социални осигуровки. Като типичен представител на сивата икономика, бих искал да припомня, че нула, умножено по 1 е нула, и нула умножено по 1000 пак е нула... Магията на нулата

  www.dobribozhilov.com
 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#6:"Finland"]и така да си спази предизборното обещание. [/quote]
  що да разваля хубавата работа, нито едно обещание не е спазено това от какъв зор

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 450 Гневно

  МОШЕНИЦИ!Да им гласуват пенсионерите и държавните хрантутници!Писна ми да ми дерат кожата.

  Румен Йорданов
 21. 21 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1656 Любопитно

  Когато някой се кандидатира за кмет или съветник,събира подписка,за да докаже,че представлява някого.
  В тази връзка,кои са тези чутурковци,дето ходят да преговарят и от чие име?Кой ги е избрал и упълномощил?Защо не седнат край масата и да обявят:Представлявам 100хил.човека от ....бранш.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Къде са им членовете на синдикатите? Някой може ли да покаже квитанция за платен членски внос ? Аз жив синдикален член не съм виждал от поне десет години.Е, и умрял не съм виждал.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 23. 23 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Гневно

  ПИДИРАСИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 24. 24 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "tur671":

  Та ти си бил истински магьосник. Или истински глупак. Постигал си светкавичен скок в производителността на труда на служителите си над 3 пъти или си държал служителите си на 1/3 от реалния им капацитет преди това.

 25. 25 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Михал Мишкоед":

  Ще приема мнението ти 100 % безусловно, както и всички като твоето, против МОП, когато 100% от официалните заплати съвпаднат с реалните.
  Сега, ти може да си жертва на "покрай сухото гори и мокрото" и да се налага да плащаш осигуровки върху по-голяма сума от заплатите, които плащаш реално, а и останалите тук твои съмишленици да приемем, че също са жертви на това... НО, не примемам тарикатите да реват, че държавата ги била надцакала... не с друго, ами с това, че им пресякла един от пътищата за тарикатстване.

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#24] от "Spand":

  не ,просто изискванията на НЗОк по договор с лекарите е за определен персонал на брой записани и така се получава ,че хем никой не ми плаща разхода ,хем ме задължават да имам още 2ма лекари ,4 сестри и т.н ,друг е въпроса ,че същите занаят за това ми задължение и общо взето в малките населени места не можеш ги накара да работят нищо ,защото са единствени кадри там ,така че общо взето предпочетохме да ни глобят от касата ,отколкото да плащаме хиляди на неработещи нищо хора .

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  "Засега в 32 от 80 икономически дейности са подписани споразумения какви да са минималните суми за начисляване на осигуровки догодина.

  Те играят ролята и на минимални заплати по длъжности."

  Не е вярно - може да се осигуряваш на 500, а заплатата ти да е 300 - т.е. за дадена длъжност има мин. праг върху който се изчислява %-та осигуровки, но този мин. праг не е минималната РЗ.
  Знам, че е абсурдно, но така е по-закон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK