103 години от провъзгласяването на независимостта на България

Манифестът, с който правителството на Александър Малинов и княз Фердинанд обявяват независимостта на България на 22 септември 1908 г.

© Надежда Чипева

Манифестът, с който правителството на Александър Малинов и княз Фердинанд обявяват независимостта на България на 22 септември 1908 г.На 22 септември 1908 г. е обявена независимостта на България, пише в учебниците, а до неотдавна се добавяше, че събитието е плод на суетата и нетърпението на княз Фердинанд да сложи царската корона, тъй като княжеската не го удовлетворявала.  Вярно е, че князът много е искал да сложи царската корона, но неговият стремеж се е покривал с националните стремления за суверенитет. До оня момент по силата на Берлинския договор България е васална на Османската империя и в международноправен смисъл е зависим субект в европейската политика.


Правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов обявява независимостта
На 22 септември в историческата църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново княз, а от онзи момент цар, Фердинанд прочита Манифеста за независимостта, а минути по-късно на хълма Царевец премиерът Александър Малинов го прочита отново пред многохилядното множество. Но отвъд тържественото звучене на деня стоят невидимите дипломатически усилия, продължили месеци наред, и тревогата на цар и правителство какво ще последва откъм Високата порта. Защото обявяването на България за независимо царство, въпреки че до този момент тя стопански и вътрешнополитически се развива като независима, означава де факто нарушаване на Берлинския договор. Което, при това, ще бъде второто нарушаване на волята на Великите сили: първото е Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 г. "Нарушаване", което тогава доведе до нападението на Сърбия, поощрена от Русия, срещу България.


Разбира се, че България - княз Фердинанд и правителството, не е можела да наруши еднолично Берлинския договор. Поради това Фердинанд най-напред провежда във Виена разговори с австроунгарския император Франц Йосиф да стане така, че първо Австро-Унгария да наруши клаузите на договора (а тя го е подписала!), като осъществи отдавнашното си желание да анексира Босна и Херцеговина. А след това да се провъзгласи българската независимост, така че евентуалният гняв на останалите Велики сили да не се струпа върху главата само на нещастна България. Коментарът на историците (проф. Георги Марков) е, че това е ловък ход, който се оказва успешен.
От дистанцията на времето може да се направи по-безпристрастна оценка на качествата на политиците, осъществили рискования акт.
Правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов, външен министър ген. Стефан Паприков, военен министър ген. Данаил Николаев, дипломатически агент (посланик) в Турция Иван Гешов - всички образовани в университетите на Париж, Берлин, Петербург,  са поели изключителна отговорност, без да я превърнат в авантюра.


"Когато четат манифеста на Царевец, и царят, и премиерът си дават сметка каква съпротива ще срещне този дързък акт не само във Високата порта, но и от меродавните европейски сили. Ключът към успеха е намерен в противопоставянето между Австро-Унгария и Русия на Балканите, като провъзгласяването на независимостта е извършено в съчетание с действията на първата, а признаването - с подкрепата на втората. Тази майсторски осъществена дипломатическа комбинация е в съзвучие с геополитическата стратегия "да се държат две железа в огъня" и да бъдат употребявани според сложилите се обстоятелства." Така проф. Георги Марков обяснява механизма, чрез който рискът се е оправдал.


Сега, след като са вече достъпни историчесдките документи, и особено автентичният архив на цар Фердинанд, който вече  се намира в България, може да се види значението на неговите родови и лични връзки с монарсите на Европа, които той използва при трудните преговори за признаването на независимостта, казва проф. Марков.


Велико Търново, Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.<br /><br />Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"

Велико Търново, Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов след обявяването на Независимостта на Царство България, хълма Царевец, 22 септември 1908 г.


Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"


Тежка дипломатическа битка за признаване  на независимото Царство България


България е имала да плаща към оня момент годишен данък на Османската империя, който се натрупва. И Високата порта заедно с дружеството на Източните железници иска баснословната сума от 650 млн. златни френски франка, за да признае България за независимо царство. Александър Малинов гневно отвръща: "Дори и да можем да ги платим, българската независимост не може да се откупува."


Започват трудни преговори. Логично било да ги води финансовият министър Салабашев, но царят преценява, че по-подходящ за такова изпитание  е по-мекия и по-гъвкав Андрей Ляпчев, тогава  министър на земеделието и търговията (бъдещ министър-председател, известен с "логото" си "со кротце, со благо и со..."), та се породила ревност и мърморене вътре в кабинета, но властният цар набързо го потушил


. Австро-Унгария като велика сила успява да си уреди въпроса. България остава сама, а общественото мнение, опиянено от тържествената страна на събитието, отхвърля всякакви условия, назрява опасност от военен конфликт с Турция.  Ляпчев обаче проявява учудващи дипломатически качества и след тежки  преговори, които продължават 6 месеца, успява да сведе сумата от 650 милиона на 82 милиона златни франка.


По същото време Русия е още в ступор след тежкото си поражение от Япония и няма  интерес от военен конфликт на Балканите, който ще я въвлече, без да е готова да воюва толкова скоро след катастрофата си в Далечния изток. И предлага на Османската империя, която й дължи около 80 млн. златни франка, да й опрости дълга, а България да сключи изгоден заем от Русия при 4 процента лихва за същата сума.


Така най-трудният въпрос - финансовият, най-сетне е решен. На 6 април 1909 г. Андрей Ляпчев и външният министър на Османската империя Рифат паша подписват протокола за признаване на независимостта на България. Това става в присъствието на шестимата посланици на великите сили и на Русия, които с дискретна почтителност поздравяват българския министър Ляпчев за умело водените преговори - те знаят да ценят такива умения. Оттогава България е суверенно царство и равноправен субект в международноправните отношения, а държавният глава от княз става цар.


С признаването на независимостта България, която още от началото на 20-ти век бележи бърз, учудващ света стопански растеж, вече има право на собствен митнически режим, да сключва договори за съюзи и военни споразумения. Българските компетентни власти вече могат да съдят на наша територия чужди поданици. Дипломатическите ни агентства се повишават в ранг на суверенни легации и българските дипломати стават пълномощни министри, равноправни на другите, което означава, че вече няма да стоят на опашката на дипломатическия корпус.


Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е забранен и е възстановен през 1998.

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Факт е че нашата независимост е извоюваха нашите братя Руснаците
  Поклон пред руския войник освободител на България

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Единствената успешна дипломатическа операция на България.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митьо Пищова":

  Питон, и статията не си си дал труд да прочетеш. Там пише за Русия.

 4. 4 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak":

  Няма кво да чета, всеки знае на кой дължим независимоста си

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 5. 5 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Благодаря Ви, Петя за детайлната и интересна статия по повод днешния светъл празник!

  Факт е, че комунистите забраняват този празник (виж последния абзац от статията), което показва достатъчно убедително, че Независимостта се случва въпреки желанието на любимата им Русия!

  И както се вижда, всичко това се е случило не благодарение на някакво "филство" или "фобство", а благодарение на умелото дипломатично лавиране между големите "ръжени" от вси страни. Мисля че има от какво да се поучим в собствената си история, и нека бъдем истински независими в душите си!

 6. 6 Профил на thereisnospoon
  thereisnospoon
  Рейтинг: 469 Весело

  Браво бе, Дневник, вие се сетихте, че днес е 22 септември!

 7. 7 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Независима ли е България днес?Това е големият въпрос.

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е забранен и е възстановен през 1998
  ===================================
  Браво на авторката, и сега в момента се чудя, защо големият Българин наш Боце не ще да се самоопредели с тази Велика дата ?
  Направо изпаднах в недоумение
  Де юре България тогава е призната за независима държава за което Аз трябва да се произнесе с държавническата дума това да е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК на Република България според мен.
  Защото на тази дата 70% - 80% държави са признати поради независимостта си и ако някой ми опонира преди това да прочете следният линк :


  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митьо Пищова":

  Заслепени болни мозъци.
  "първото е Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 г. "Нарушаване", което тогава доведе до нападението на Сърбия, поощрена от Русия, срещу България."
  Единственото, което "братушките" са търсили на Балканите винаги е било собствена изгода!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 10. 10 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Нямаше особен късмет "тази държава" последните 1400 г., следващите може и да има.

 11. 11 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Интересното е че този заем от Русия не го плащаме. През 1912 започва периода с войните, а после Ленин отказва да плаща царски задължения , но така и губи активите им навън!

 12. 12 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "neznaiko_2011":

  Независимостта почва от това, което ти е в главата!

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1467 Весело

  "1. Ключът към успеха е намерен в противопоставянето между Австро-Унгария и Русия на Балканите
  2. По същото време Русия е още в ступор след тежкото си поражение от Япония и няма интерес"
  ..............
  Да, в днешно време е противопоставяне на интересите на ЕС и Рус на Бълканите. Да речем, на Набуко и южен поток.
  В момента, в който Русия е в ступор, България трябва да действа немедлено и решително.
  Колкото по-бързо се еманципиране от баба Меца,
  толкова по - пълно ще е гърнето ни с мед ( за нас си).

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Весело

  Уорни, честит празник ако го чувстваш като такъв ?
  Ако си на работа това означава, че трябва да го чувстваш така и ще има двойна надница , поради факта, че ние ти плащаме и заплатата и осикуровките де
  Наздраве

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1467 Весело

  Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е забранен и е възстановен през 1998.
  ................
  Ауууу,
  пак туй СДС е виновно. Въх, тоз Костов, бре...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Браво за статията!

  Fail with honour then succeed by fraud
 17. 17 Профил на Асенчо
  Асенчо
  Рейтинг: 410 Неутрално

  [quote#9:"alchemist"]Единственто, което "братушките" са търсили на Балканите винаги е било собствена изгода![/quote]
  Тяхната изгода е била да освободят България, а на запада изгодата е била Турция да бъде силна

  Казвам се Асен и съм от Сливен но не съм Костовист
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5175 Весело

  Честит празник братя българи!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5175 Разстроено

  [quote#7:"neznaiko_2011"]Независма ли е България днес?Това е големият въпрос. [/quote]

  Според мен НЕ! И за това са виновни нашите слаби, сервилни и продажни политици, които превърнаха България в абсолютен васал и сателит на САЩ

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 125 Неутрално

  ДО АВТОРКАТА !!!

  Имам една ГОЛЯМА МОЛБА!!!

  Моля Ви,
  ПОНЕ ВЕДНЪЖ
  ОПИШЕТЕ или разтълкувайте
  КАКВО ОЗНАЧАВА
  ВАСАЛ!!!
  Защото това е едно
  КОМУНИСТИЧЕСКО тълкование, което идва да покаже, че едва ли не, сме били длъжни за ВСЯКО РЕШЕНИЕ да се ДОПИТВАМЕ до Високата Порта!!!

  Всъщност "васл" и "васалитет" е едно
  ЕЛЕМЕНТАРНО понятие!

  Което МОЛЯД ДА БЪДЕ РАЗЯСНЕНО!!!

  Благодаря!

 21. 21 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Аха!!!
  Точно така е!!!

  Хамериканци ще строят ПЕТРОЛНИ ПРИСТАНИЩА В БУРГАС!!! И точно те ще ЗАМЪРСЯВАТ ЦЯЛОТО НИ ЮЖНО КРАЙБРЕЖИЕ, та чак до Истанбул с НЕФТь!!!
  Хамериканците ще строят НОВА АТОМНА ХИРОШИМА в БЕЛЯ-не!!!
  Хамериканците ще строят ГАЗОПРОВОДИ през цялата държава за да превозват ХАМЕРИКАНСКИ ГАЗ от джуджеландия до Италия!!!

  СМЕНИ СИ ДИЛЪРА, мамин ивчо!!!
  Това дето го ШМЪРКАШ - не струва и 50 грама одеколон!!!

 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  Хубава статия! Поздрави на всички, които милеят за независимостта на България, която е родена в случая от усилията на умни и истински българи (а не митологията за Россия!)

  Как ми се иска да имаме повече управници през 21 век, за които може да се напи6е "всички образовани в университетите на Париж, Берлин, Петербург, са поели изключителна отговорност, без да я превърнат в авантюра."

  За съжаление след близо 100 години сме на едно дередже, при което само може да си мечтаем за "учудващ света стопански растеж". Дано се поучим от истински родол*бивите ни предци и някак си да се възвърнем това мислене, което ни е позволило да станем закономерно част от Европа (преди 9.9.44)!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на kamen_m
  kamen_m
  Рейтинг: 479 Неутрално

  до Пищова 17-за Запада си прав, но интереса на Русия е бил като не са й дали проливите, поне да има васална на нея държава наблизо. За щастие големи Българи, като великия Стамболов и героите от Съединението провалиха този им план. Затова Русия става враг на България.

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Снимката от хълма Царевец показва едни горди европейци искащи да скъсат с Анадола.
  103 години по-късно усилията продължават...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  [quote#13:"СДС"]Да, в днешно време е противопоставяне на интересите на ЕС и Рус на Бълканите. Да речем, на Набуко и южен поток.
  В момента, в който Русия е в ступор, България трябва да действа немедлено и решително.
  Колкото по-бързо се еманципиране от баба Меца, толкова по - пълно ще е гърнето ни с мед ( за нас си). [/quote]

  Не думай, това няма да се хареса на русопатите, на които Россия е по-мила от родината им и които са заболяли от "пан-славянски" синдром, който не е излечим...
  Началото на 20 век превръ6та България в европейска страна, макар и периферна. Последвалите 45+21 години ни отдалечиха.
  Дано някак си се завърнем....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#19] от "Иво":

  А Честит Празник и не се разтройваите толкова много, защото наш Боце, че се сърди а и има инат

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 27. 27 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Няма какво да се мръщите на Русия за позицията й по онова време. Стамболов доскоро преди това поголовно е унищожавал всякакви русофили и руско влияние, като е обезсмислял жертвата, направена от Русия 77-78-ма. На Стамболов трябва да се сърдите, не на Русия! Громителните за България следствия от управлението на Стамболов продължават десетилетия след неговата смърт, защото тенденциите на развитие на българската държавност, зададени от него, са ни набутвали все в губещи съюзи с Германия. Всички национални катастрофи, сполетели татковината ни, са следствие от управлението на Стамболов. Не си ли спомняте?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 28. 28 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Много добра статия! Честит празник на всички българи! Славни времена са били, понякога ми се иска да съм живял тогава!

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 29. 29 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 494 Неутрално

  НЕЗАВИСИМА ДОБРЕ , АМА МНОГО БЕДНА БЕ !!!

 30. 30 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мастър Йода":

  Точно така е!

  ЛЕНИН лично отива при СТАМБОЛОВ и му се МОЛИ НА ИОЛЕНЕ да подпише
  БРЕСТКИЯ МИР!!!
  Та да може поне МАЛКО ОТ МАЛКО да има възможност ДА НЕ ВОЮВА С БЪЛГАРИЯ!!!
  А да ВОЮВА С КУРВОЛАНДЦИТЕ!!!
  По точно да ги ИЗБИВА С МИЛИОНИ!!!

 31. 31 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Сега отново е същото като при Стамболов. Русия почти безплатно ни предлага да ни включи в голямата енергийна игра, но няколко умника зомбират българщината, че това било вредно за нея, видите ли! На нас ни трябвала диверсификация. Диверсификация! Преведено на български език, това означава, че "милите ни приятели" янките искат да ни превърнат в един прост краен потребител и точка- в едно "ь", което дори няма да се произнася като независим звук!

  А вие щурейте като пияни санкюлоти по площадите и скандирайте при всяко падане на гилотината.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Весело

  Който иска да си го празнува този ден да си го празнува а за мен е най - легитимният пред цял свят видно от този линк :

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Един от освободителите на България, комуто предстои да се издигне монумент:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Mihail_Stavrev_Halio.jpg

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#8] от "Танас":

  ЗДР.
  Това което си написал аз го говоря има вече над 30 години !
  Всяка уважаваща себе си държава е обявила като най-светъл свой празник именно обявяването на независимостта си ! ! !
  Другите са официални празници ,
  НО 22 СЕПТЕМВРИ да Е НАЦИОНАЛЕН ! ! !
  Подписването на едно ПРЕДВАРИТЕЛНО ПРИМИРИЕ
  на СЕДМАТА поред Руско - Турска война ,
  коИто Русия води за ИЗЛАЗ на топло ПРИСТАНИЩЕ
  не може да е национален празник !
  На всичкото отгоре тази война най-напред започва 6 месеца по-рано , като първо Русия завладява Кавказките републики и едва след това преминава Дунава ! ! !
  Така че това не е никаква ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА!
  И имперската политика на Русия след войната спрямо България отблъсква от нея повечето българи ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Весело
  [quote#27:"Мастър Йода"] Громителните за България следствия от управлението на Стамболов продължават десетилетия след неговата смърт[/quote]

  Мастер уж видиш всичко ама не видиш ли, не знаеш ли, че една машина примерно Клингерберг даваше тройно и четворно производство спрямо машина Саратов ?
  Ако имаш нещо напреки даже и че те питам защо ?
  Нема да изреждам всичките проводници и полупроводници де

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 36. 36 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#35] от "Танас":

  Те тия сметчици на дребно на българския еснаф изпотрошиха България. Щото дотук били "хиляда бода за грош", ама оттук насетне щяло да бъде 4 пъти по бързо и в джоба му наместо 1 щели да влизат 4 гроша. Нищо че през това време някой с касапския нож режел тлъсти парчета от татковината му.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 37. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#34] от "Чардо":
  Извинявай !!!
  Не плагиатствам а си поддържам моето лично мнение което съм го придобил благодарение на такива като теб Чардо а и се радвам, че е така.Поздрави и от баща ми
  Честит Празник и наздраве

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 38. 38 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":

  Чардо,
  Г Р Е Ш И Ш !!!

  Не е СЕДМАТА!!!
  А ДВАНАДЕСЕТАТА война на ОДЕКОЛОНОПИЙСКИТЕ ОРДИ срещу МИРНА ТУРЦИЯ!!!

  Ето ти и списъка:

  1 1568—1570
  2 1676—1681
  3 1686—1700
  4 1710—1711
  5 1735—1739
  6 1768—1774
  7 1787—1792
  8 1806—1812
  9 1821—1830 ВОЕННА ПОМОЩ на Гърция (ако искаш - можеш да не признаваш, че е война!)
  10 1828—1829
  11 1853—1856
  12 1877—1878

  13 1914-1918 СЪЩО Е ВОЙНА!!!
  Но това е СЛЕД нашата НЕЗАВИСИМОСТ!!!

 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#36] от "Мастър Йода":
  Добре Мастер а защо след 09.09 1944 год. не ги бастисахте бре ?
  Ползвахте ги а и даваха двоен нетен приход въпреки брака който беше поради техническа неграмотност на работника
  Мога да ти го предоставя като бройки произведена продукция и като процентно съотношение но в това няма да включа и машини ''Орликони'' - Швейцария.
  Кажи ми защо Великоруските машини бяха и са най - енергоемки и най - неефикасните и най - енергоемките та даже и сега ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 40. 40 Профил на alkash17
  alkash17
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#39] от "Танас":

  ми щото не са
  МЕЙДвани,
  а са
  ДЯЛАНи !!!

 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#38] от "alkash17":

  Благодаря ти и поклон до земи най-искрено !

  Към обичащия ни руски НАРОД питая най-добри чувства !

  Н О

  ИМПЕРСКАТА РУСКА ПОЛИТИКА

  КЪМ БЪЛГАРИЯ , НЕЗАВИСИМО дали НАЧЕЛО Е БИЛ ИМПЕРАТОР или ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР на ЦК на КПСС ,или ПРЕЗИДЕНТ
  е жестоко обидна ! ! !

  На Балканския полуостров Русия винаги е помагала и заставала зад гърба на СЪРБИЯ ,
  после на ГЪРЦИЯ ,
  а на нас един . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1460 Разстроено

  Защо забранихте празника,
  тъпи комунисти?
  Кога БГ от вас ще се изчисти?!

  www.berbenkov.hit.bg
 43. 43 Профил на fuall
  fuall
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Честит празник на всички!
  Само бих искал да цитирам един исторически факт, върху който, според мен, трябва да се помисли. Ако има историци тук, моля, нека се произнесат или го опровергаят!
  "16.04.1879 год. денят на приемането и влизането в сила на Търновската конституция....
  Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г. Съгласно член 4 „Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с народно представителство.“ Конституцията определя функциите и компетентността на централните органи на държавна власт. Предоставят се широки пълномощия на монарха във вътрешния и международния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска неприкосновеност и общинско самоуправление."
  Цитирано от bg.wikipedia.org

 44. 44 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Честит Празник!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 45. 45 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 584 Неутрално

  честит празник! Дано някога отново имаме български елит , който да води страната напред, тамм където сме били преди 70 години!

 46. 46 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#39] от "Танас":

  Като малките деца си: защо, защо, защо...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 47. 47 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tai Lung":Нещо май не сте ме разбрал.Независимостта в моята глава е факт.Става въпрос за миналите и за настоящото управление на страната.По мое мнение,пък и не само,България отново е в надупено положение ,само дето е сменила посоката.

 48. 48 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ама ние кога сме били независими през тези 103 г.?

 49. 49 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Честит празник!

  За русопатите - марш към русия, слагачи!

 50. 50 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Снимката е предоставена на Дневник от сайта "Изгубената България"

  Блгодарности на този сайт. Наистина е страхотен.
  http://www.lostbulgaria.com/

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 51. 51 Профил на om
  om
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митьо Пищова":

  ''предлага на Османската империя, която й дължи около 80 млн. златни франка, да й опрости дълга, а България да сключи изгоден заем от Русия при 4 процента лихва за същата сума.''
  + първоначалното 53 000 000 за Освобождението
  = 135 000 000 млн. златни франка
  +Молдова, Кавказ , присъствие на военен флот в Черно море(забравяне на клаузите от Кримската война) и тн.
  +примирие със СССР което е повторение на горните плащания
  + златни запаси от Българската народна банка??
  + квартирни и хранителни добавки?
  +++++
  ''Чекът за 7,2 мил. долара, използван за покупката на Аляска''
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Alaska_Purchase_(hi-res).jpg
  ...........1867 г.........1867 г..........

 52. 52 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1228 Разстроено

  Ако съществуването на Царство България не беше прекратено през 1944 г. сега щяхме да сме икономическия тигър на балканите. Най-малкото.
  От осма икономика в Европа, левът четвърта по стабилност валута, София наричана "малкият Брюксел", "Виена на балканите"....... комунистите ни превърнаха в най-бедната и осакатена дъжава.

  Много тъжно ....

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#37] от "Танас":

  Беше някъде около 1974-5-а година . Бях започнал да колекционирам българските ордени и медали (нагръдни отличия) и тогава четейки статута на най-високия царски орден "Св.Св. Равно Апостоли Кирил и Метотодий" и научавам че той е учреден от Цар Фердинанд 1 през 1909 год , по случай обявяването независимостта на Царство България .
  Четя 1909 -а г и се чудя , къде е 1878-а къде е 1909-а ? !
  Намерих си моя учебник по история за 10 клас и там прочетох едно единствено изречение, което е досущ същото като под заглавието на статията :
  """ Правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов обявява независимостта
  На 22 септември в историческата църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново """
  Едно единствено изречение с една дума разлика , в учебника пишеше : Царското правителство и т.н.
  И така аз научих за това и това ми стана любим въпрос , който задавах даже и на завършили история и ВСИЧКИ ВИНАГИ ми отговаряха : 1878-а год !
  Хората не знаеха приятелю
  Не напразно историците казват че за отминалите времена е най-добре да се изчакат да минат поне едно 100 години и тогава да се коментира, като премината всички политически пристрастия и емоции .
  Поздрави Гогата и пих и за Ваше здраве !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на om
  om
  Рейтинг: 447 Неутрално

  [quote#1:"Митьо Пищова"]Факт е че [/quote]
  сме си откупили територията многократно и в продължение на 1 век.

 55. 55 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#52:"kinggypsy"]Ако съществуването на Царство България не беше прекратено през 1944 г. сега щяхме да сме икономическия тигър на балканите. [/quote]

  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))...

  Тигре, тигре, имаш ли пари, марки, долари?

  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))...

  Щеше да бъдеш цървулко, който нямаше да умее да чете и да пише. Не че сега можеш, де.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 56. 56 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  [quote#31:"Мастър Йода"] На нас ни трябвала диверсификация. [/quote]

  На Тъмната страна, което трудно може да мисли (понеже съзнанието и е замглено от "ароматите" на руските чизми, които обича са лъска) може да не и трябва...
  На останалите българи, които не са русопати, независимостта и ПРАВОТО на ИЗБОР ни трябват!
  Ако не си раубрал, не е въпросът да сменим руска с друга зависимост, ами да имаме алтернативи. При 100% доставки от кремълските джуджета такава в момента няма.
  А именно за НЕЗАВИСИМОСТТА са се борили предците ни!
  Понял??

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 57. 57 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Какъв контраст само между държавници като Малинов и Цар Фердинанд и днешните измекяри-дупедавци...

 58. 58 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  [quote#55:"Мастър Йода"]Щеше да бъдеш цървулко, който нямаше да умее да чете и да пише[/quote]

  Трудно е представител на работничелско-селската интЕлегенция да си представи че и преди 9.9.44 в страната ни е имало образовани и начетени хора, които са обикаляли по света, има ли са тоалетна НЕ в двора и други подобни "екстри".

  Колективизация, електрификация, съветска власт - толкоз можете!
  А факт е че страната ни е била адекватна ЕВРОПЕЙСКА държава и примерно производител на селскостопанска продукция и такава от леката проми6леност.
  Напъните с Кремиковци, Радомир и... до какво доведоха, а чугуне?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 59. 59 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#57] от "Воден дух":

  Водни душе, за мен постъпката на княз Батенберг е по-възхитителна.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 60. 60 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#58] от "B52":

  Ъхъ, имало е познавачи на "Рибния буквар".

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 61. 61 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#58] от "B52":

  Извинявай, и на "Вечния календар". ))))))))))))))))))))))))))))))))))))...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 62. 62 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Май Мастър, изхвърлете комунистическите учебници по история, с които и мен, и вас, заблуждаваха лъже-джедаите от тъмната страна на Силата
  Истината е, че няма бедна монархия

 63. 63 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#62] от "Воден дух":

  Добри ми човече, кога сме били монархия? По времето на Левски ли? С неговите републикански идеи? Никой в България никога не е бил монархично настроен. Признай си, Водни Душе! )))...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 64. 64 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#8:"Танас"]Де юре България тогава е призната за независима държава [/quote]- но де факто обаче, тя е била независима от 25 години, благодарение на руско-турската война. забележете, руско....

 65. 65 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мастър Йода":

  Фалшифицираният референдум от 1946 г., проведен под окупациата на СеСеСеРе ли визирате, Мастър?

 66. 66 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#64] от "kolokot":

  И преди 78-ма са знаели, че България фактически съществува. Сигурно много от форумците ще учудят, но дори и при османското "присъствие" много малко от българите са говорели турски. турците много са се впечатлявали от българите, които говорят техния език. Това донякъде е помогнало и на Джендаки да оцелее.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 67. 67 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#65] от "Воден дух":

  Тц. Българинът е бунтар-утопист. Страхливец го кажи. А за таквиз люде бюргерското общество е най-комфортно. Монархията предполага рицарски дух. Де го тоя дух у българина? Забрави!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 68. 68 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#23:"kamen_m"]. За щастие големи Българи, като великия Стамболов [/quote]

  Защо ли никой не желае да си спомни колко пъти "великия Стамболов" е пращал хора да молят Султана да приеме страната обратно в Османската империя ??? !!!

 69. 69 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Каква независимост, бе, страхливци! Вие с циганите не можете да се справите! А сте 7-8 човека срещу един! Монархисти, ха!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 70. 70 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#68] от "pe6ternyak":

  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 71. 71 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#68] от "pe6ternyak":

  Добре, че султанът е имал страх от Руската Мечка. )))...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 72. 72 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мастър Йода":Пак опряхме до тая пуста руска....

 73. 73 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#72] от "kolokot":

  Ти го казваш. Е, и аз също, де. ))

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 74. 74 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#69:"Мастър Йода"]Вие с циганите не можете да се справите![/quote]
  можем да се справим с циганите както ние се справих ме с пуйките в българия когато бай тошо депортира голям част от чалмите какво пуйките вече над 25 години немогат да се справят с ПКК и кюрдите пуйките са СМЕШНИЦИ

 75. 75 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#68] от "pe6ternyak":

  Колко?

 76. 76 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мастър Йода":Лично не се определям като русофил, нито като русофоб, но тази сегашна, да я нареча "доброволна слепота" на пишещите тук е шокиращо подобна на слепотата от времето на комунизма.

 77. 77 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Щом на мен не ми вярвате, прочетете Иван Хаджийски. За да разберете какво племе сме българите. Андрешковици отвсякъде.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 78. 78 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#77] от "Мастър Йода":
  абе йода прост си май първо не всички българи са кретени все още има кадърни хора тука

 79. 79 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#76] от "kolokot":

  Няма съвършени обществени системи. Социализмът също имаше своите слабости. Най-великото му завоевание беше освобождаването на човека от частната собственост и угнетяването от капитала. Затова и боклуците в този форум имат наглостта да пишат тук, защото социализмът им даде самочувствие на ЧОВЕЦИ. И им вмени правото да се чувстват равни дори с такива като мен.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 80. 80 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  [quote#78:"Повелителя"]абе йода прост си май първо не всички българи са кретени все още има кадърни хора тука [/quote]

  А-а-а, не съм прост аз. Признавам, че "все още има кадърни хора тука". )))... Така е, все още са останали някои от времето на социализма. )))...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 81. 81 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Тези от вас, които са служители в частни фирми, добре познават положението си. Всеки ден трябва да се съборазяват с моментните настроения на чорбаджията-собственик, да угаждат на прищевките му, да са безмълвни, докато той ги обсипва с житейските си "мъдрости", да се усмихват на всяка негова нелепа шега, да тръпнат в очакване, когато той замълчи "многозначително"... Да изброявам ли още? И имате наглостта да се наречете независими?! Не сте свободни хора, наемници сте!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 82. 82 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#80:"Мастър Йода"]А-а-а, не съм прост аз[/quote]
  не лъжи
  [quote#80:"Мастър Йода"]Признавам, че "все още има кадърни хора тука". )))... Така е, все още са останали някои от времето на социализма. )))... [/quote]
  ИМА

 83. 83 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Прелюбопитен текст на Иво Беров

  http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/09/22/kakvo-praznuvame.824086

  Това е. Ех, че хубав суверенитет щяхме да си имаме, ако бяхме станали Руска Съветска Социалистическа Република България, както предложи татото на отечеството. Щяхме да ядем, да живеем и да връткаме кранчето с газа. Нямаше да го има сегашното национално разединение, нямаше да има партии – всички щяхме да сме единни и всички щяхме да сме руснаци, макар и български руснаци. Ако пък някой западняк ни намери махна, примерно, че нямаме плурализъм, многообразие тоест – щяхме да му отговорим, че сме си много разнообразни даже, защото сме и путинци, и путинисти, и путинжий, и путинари, и путинарки, и путатори, и путисти, и путанти, и путентори, и путинерки, и най вече… / е, нека си спестим някои производни/ Всъщност на тия западняци даже няма какво толкова да им обясняваме. Ако ни се издърви някой, или ни обиди на национално достойнство – примерно, че не работим, а само празнуваме, че нужниците ни са мръсни, че сме корумпирани, или че се оплакваме на някой по-голям, веднага щяхме да се оплачем на Путин, та да им врътне кранчето на гадните европейци такива. И на тия холандци, дето не ни щат в Шенген и на тях щяхме да им врътнем кранчето. И на финланците също. Гадни финландци такива...

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  106 години години от подписването.

  НО В СЪЩНОСТ САМО 37 СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ.

  Въпреки това днес би трябвало да е национален празник!

 85. 85 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#79:"Мастър Йода"]Най-великото му завоевание беше освобождаването на човека от частната собственост и угнетяването от капитала. [/quote]...което доведе до самоубийството на този социялизм...

 86. 86 Профил на fuall
  fuall
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#52] от "kinggypsy":
  Забравяш, че преди 1944 г. България преживява 2 национални катастрофи като последствия от Балканските войни и Ньойския договор. Не казвам, че след 1944 г. цъфваме и връзваме, а че не трябва да се премълчават и тези важни събития в нашата история, когато говорим за такава.

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#81] от "Мастър Йода":

  ДА, ТАКА Е НАЕМНИЦИ НА ЧЕРВЕНИ КОМУНИСТИ, НАБЕДИЛИ СЕ САМОЗВАНО ЗА КАПИТАЛИСТИ, А В СЪЩНОСТ НЕАДЕКВАТНИ ЕГОИСТИ И НЕГРАМОТНИ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ.

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#86] от "fuall":

  КАК ГИ ПРЕМЪЛЧАВАМЕ, ЧЕ ОТ 1944 ТА ДО 2011 - ВСЕ НАДОЛУ, НАДОЛУ, НАДОЛУ, ТА ДА ДОСТИГНЕМ ДО АНТИНАРОДНАТА И АНТИСОЦИАЛНА ИДЕЯ ДА СИ РАЗРУШИМ НЕПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ АКТИВИ ВМЕСТО ДА ГИ ЗАПАЗИМ ЗА ДА ПОДЪРЖАМЕ ПО-ВИСОКА СКОРОСТ ОТ ТАМ ПАК НАДОЛУ, НАДОЛУ, НАДОЛУ...

 89. 89 Профил на fuall
  fuall
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#88] от "convince":
  Не, пичага, имах предвид, че kinggypsy в коментара си пропуска(умишлено или не) тези 2 важни дати от историята в периода до 1944 г. Това са катастрофи с общонационално значение. Той изкара, че тук тогава едва ли не е било земен рай. Не ни е виновен нито СССР, нито Турция, нито Костов, нито дядо Коледа,че тогава сами сме се набутвали между шамарите и винаги сме били на губещата страна по време на войни. Нека бъдем обективни!

 90. 90 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Червено-зеленото джудже и Митьо Пищова за пореден път доказаха,че патриотизма на българския комунист се измерва с обичта му към Русия.
  Поне на такива Дни е редно да мълчите.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5175 Весело

  До коментар [#21] от "alkash17":

  Нещо ме бъркаш с някой твой приятел или познат, аз за разлика от теб не се друсам с наркотици....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#89] от "fuall":

  Войните са за утвърждаване на националното достойнство, но нали сме все компромисът на Европа, неможем да им противостоим. Катастрофите са организирани за да се подтисне възникването на една нова сила на Балканите, както и за приоритети на влияние, Без войните ние и досега нямаше да имаме авторитет, който комуноидите успяха да сринат много ниско.

 93. 93 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мастър Йода":

  Това което ни предлага Русия е да им платим част от трасето и да им подарим сегашната инфраструктура, а идиоти като тебе са готови да го направят за потупване по рамото и шепа рубли. Най-здравословно ще е за България да стои далече от всякакви руски инициативи.

  икономист - неграмотник с диплома
 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#89] от "fuall":

  Не забравяй, имаме само 37 национално свободни години, другото е вятър и мъгла бачкане без пари на чорбаджии, а от мистичните 1330 се губят доста около 1300 някъде.

  Много сме зелени още, та затова така и с Холандия и Финландия, които са само претекста на мнението на цяла Европа за управляващата комуноидна клика на ГЕРБ.

  Още дъщерята на Тодор Първи наречен Живков се зае да рови из миналото, както сега и бе нарочен толумът Божо Кокъла.Защото нещата са много постни.

  И пак добре, че са толкова колкото са, защто можеше да сме и малцинствена общност в пределите на друга нация.

 95. 95 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 876 Весело

  [quote#52:"kinggypsy"]От осма икономика в Европа[/quote]
  Докога ще лъжете така безсрамно бе, седеруги?

  До 1944г. ВИНАГИ сме били на ПОСЛЕДНИТЕ места в Европа- точно както и СЕГА!

  http://dx.doi.org/10.1787/456125276116

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 96. 96 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 876 Любопитно

  [quote#58:"B52"]преди 9.9.44 в страната ни е имало образовани и начетени хора, които са обикаляли по света, има ли са тоалетна НЕ в двора и други подобни "екстри". [/quote]
  Абе то и сега има такива с майбахове и други подобни екстри, ама...

  Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от тези депутати, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот”.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 97. 97 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Хубав празник. България обявява своята независимост, но за съжаление плаща и тежка цена за нея. Точно десетилетие след обявяването на независимостта, България е станала на мармалад, здраво запечатан с Ньойския договор.

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 98. 98 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Браво на Петя !!!!

  Сега постепенно си даваме сметка колко десетилетия още трябва да минат за да си познаваме Родната история безпристрастно и честно спрямо Предците ни... И колко дълбоки поражения е нанесъл Соц-а в главите ни, включително и с опоскания "вариант" на история на България - дето още не може да бъде възстановен до ниво на обективната истина и фактология заради 5тата колона знаем на коя "братска" сила до скоро....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 99. 99 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#96] от "Omnis Omnibus":

  На идиотите са им втълпили, че тогава България е представлявала едва ли не разцъфнала вишнева градина с подрязан райграс под краката, а наоколо току-що изкъпани дами в бели рокли са отсядали на кокетни паркови пейки, ухажвани от напарфюмирани кавалери в черни смокинги и бастунчета в ръцете си. Такава невъобразима мизерия е била чак до 50-те...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 100. 100 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#96] от "Omnis Omnibus":

  МОЖЕ И ДА Е БИЛА СТРАШНА МАТЕРИАЛНАТА МИЗЕРИЯ, НО МОРАЛНА НЕ Е ИМАЛО, А ТОЧНО ОБРАТНОТО

  ОТРОВНАТА МОРАЛНА МИЗЕРИЯ КОЯТО ПОСЯ СОЦА В ГЛАВИТЕ СЛЕД 1944 ГОДИНА Е ЧУДОВИЩНО ПО ГОЛЯМА, ПОПАДАЙКИ В ПАНЕЛНИТЕ ЗАТВОРИ ОКОЛО 60-70 ГОДИНИ ВСИЧКИ ПОМИСЛИХА, ЧЕ СА ХВАНАЛИ ГОСПОДА ЗА ШЛИФЕРА, НО НЕБИ ИМАЛО ГЛАВА ДА ПАТИ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK