Мешерето се разграничи от Кирил Рашков и фамилията му (допълнена в 14.15 ч.)

Мешерето се разграничи от Кирил Рашков и фамилията му (допълнена в 14.15 ч.)

© Георги КожухаровНяма човек, който да защити Кирил Рашков, и един ром няма да стъпи зад него - това е казал Христо Върбанов-Папата, председател на Върховния ромски съд, цитиран от в. "Стандарт".


Съдът се е събрал два дни след убийството на 19-годишния Ангел Петров в Катуница и 11-те членове на мешерето са решили единодушно да не подкрепят Рашков и фамилията му.


Изданието съобщи, че мешерето е издало "смъртна присъда" на Рашков, известен като Цар Киро. Цитират думите на Христо Върбанов-Папата: "Истинското решение на мешерето е такова - ако разполагаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание."
Върбанов допълва: "Ние не можем да го изпълним, ние не сме органът, в тази държава има закони, с които трябва да се съобразяваме. Но няма човек, който да го защити, един ром няма да стъпи зад него."


"Не ме интересува какво е решило това мешере. Христо Върбанов и Цветелин Кънчев са двама българи. Папата ходи да рекетира хората", казва в отговор Кирил Рашков пред "Стандарт".


Случващото се в Катуница не е сблъсък между българи и роми, а израз на недоволство срещу едни хора, които са се самозабравили, каза пред журналисти в Съдебната палата лидерът на партия Евророма Цветелин Кънчев. Според него в Катуница високомерието на една богаташка фамилия е довело до много сериозен социален отпор от цялото население и сега изходът от ситуацията е МВР да си свърши работата.


Цветелин Кънчев призова фамилията на Кирил Рашков да напусне Катуница в името на етническия мир, ако "имат съвсем малко капка морал".


Пернишките роми се обявяват срещу действията на хората около Кирил Рашков, съобщи днес пред БТА Исай Йосифов - областен координатор на партията "Щит". Според Йосифов поведението на роднините на Рашков е недопустимо. Пернишкият ромски лидер определи случая в Катуница като криминален. По думите му инцидентът не бива да се разглежда на верска или етническа основа. Според Йосифов Кирил Рашков не е ромски цар.


Засега няма напрежение в Пернишкия регион, каза Йосифов. Случаят в Катуница е провокирал само леки сбивания между младежи. Затова ромските партии готвят обръщение до пернишката общественост с намерение да пресекат явлението в зародиш. Над 10 000 роми живеят в Пернишка област.


Всичко, което трябва да знаете за:

Назаем от ...

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5832 Любопитно

  Някой знае ли къде е седалището на мешерето и по какъв принцип се избират членовете му?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Интересно решение на мешерето...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 3. 3 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#1] от "от Мюнхен":
  Това е от wikipedia:

  Още от началото на циганското разселване в Западна Европа (14-15 век) европейците забелязват, че навсякъде циганите държат на правната си автономия, т.е. да бъдат съдени само от вождовете си и своите закони. На водачите на таборите (войводи, чери-башии) се дава право да изпълняват и наказанията, понякога потвърждавано даже в грамотите, които са издействали от папи и императори. В някои страни, в това число и сред уседналите цигани на Балканите, и до днес се е съхранила една особена институция — циганският съд (романо крис), която в България се нарича мешере.

  Жалбите до мешерето обикновено са за побягнали булки или обезщетения, но се вземат решения и по проблеми от неправен характер — актуални въпроси от циганският живот, също за поведението в конкретна политическа ситуация. Членовете на съда са нечетен брой хора, ползващи се с уважението на съплеменниците си, които се канят винаги по конкретен повод. Мястото в мешерето не е наследствено, а заслужено чрез репутация на рода и конкретния човек, като понякога — ако спорът е между хора от различни групи — може да се поканят съдии от трета, незаинтересована в случая общност. Доказателственият материал се събира чрез кръстосан разпит на страните и евентуални свидетели. Писмени доказателства се приемат по-рядко, защото не може да се назначи експертиза. Присъдите най-често се свеждат до глоби, обезщетения и „съдебни разноски“ относно призоваването на съда. Практиката не изключва заинтересуваният да обжалва, но тогава той организира следващото „заседание“ на разширения състав или новия съвет на свои разноски. Неподчинението може да доведе след себе си афорестване - снемане на родовата закрила за непокорния, което при такава степен на конфронтация и сегрегация фактически е равно на гражданска смърт. Не всички цигански групи признават мешерето. В България това са племенните общности на калдерашите. Според закона в България институцията мешере не съществува, въпреки че наличието ѝ е факт и че през 1997 г. е учредено Върховно ромско мешере.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Къде беше това мешере през последните 20 години

 5. 5 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Нищо интересно в решението им,естествено ще се разграничат да не са малоумни ,при целият гняв на народа да се самоубият социално ли като го подкрепят .

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2675 Любопитно

  До коментар [#1] от "от Мюнхен":Вероятно от ЦСС (Цигански съдебен съвет). Какъвто в момента е Висшия Съдебен Съвет.
  Ако мешерето се включи като част от съдебната система, може да отпадне мониторинга в областта на правосъдието

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ZIGANITE SE POT4INJAWAT NA ME6ERETO...
  PATNIK E!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Цар Киро не беше ли от Калдерашите? Дето не го признават този съд. Иначе да видим дали ще има циганска война :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  С това си решение на Мешерето праща по дяволите всякакви етнически заигравания на Гоце, Боце и Хелзигски комитет!

  Те просто казват, че Кирил Рашков е престъпник и по собствените им етнически закони. Те казват, че той е убиец! Те в прав текст казват, че никой циганин няма да излезе в негова защита!

  При това са се събрали и решили два пъти по-бързо от всичкото официално държавно тяло!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1381 Гневно

  ЗНАЧИ НЯМА ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ!!!
  щО НИ ГО РАЗМАХВАТ ПОД НОСА ГОЦЕ И БОЦЕ????

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#1] от "от Мюнхен":
  Даже и аз не знам- а съм адвокат... Мешерето не е легитимен съд, който има правомощията да издава решения и присъди, предвид КРБ и НПК
  КРБ
  Чл. 119. (1) Правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища.
  (2) Със закон могат да се създават и специализирани съдилища.
  (3) Извънредни съдилища не се допускат.
  НПК
  Чл. 6. (1) Правораздаването по наказателни дела се осъществява само от съдилищата, установени с Конституцията на Република България.
  (2) Извънредни съдилища за разглеждане на наказателни дела не се допускат.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  а това т.н. мешаре да вземе да плаща помощите на мангалите преди да взема решения, а?

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#1] от "от Мюнхен":

  Мешерето май няма постоянно седалище. Доклкото знам там са представени различните кланове. Не се събира и регулярно, а по повод някакво събитие, засягащо циганските кланове. По искане на представители. Колко, кои? Не е ясно. Факт е обаче, че са реагирали доста бързо. А взетото решение просто прави смешни изказванията на Гоце и Боко за етническо напрежение. Напрежението е поради чадъра от полицията за мутрите. Независимо дали са цигани или българи.

 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#14:"zg"]По искане на представители. Колко, кои?[/quote]

  Събрали са се 11 члена, предполагам това да означава представители на 11 клана. Решението е единодушно!

  Интересно, как това ще се отрази на купените гласове от всякакви партии и партийки. В сферата на невероятното, но може би ще видим "наказателен цигански вот", каквото и да означава това.

  Такъв огън си накладоха под задниците днешните политици...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16
  valkiry
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ужасно сте наивни...

  freedom is another word for nothing else to lose
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Жалкото е че такива журналисти като Миролюба Бенатова са забравили че са българи.Не зная как може да прави такива квалификация за всички участващи в конфликта че били!!! такива каквито ги нарече!!!Аз лично мисля
  повече да не гледам БТВ защото съм адски разочарован от ръководството на медията което застана зад нейните думи.Според мен тя трябваше незабавно да бъде УВОЛНЕНА за да разберат всички журналисти че подобни изказвания за българите са недопустими.

 20. 20 Профил на kelesha2
  kelesha2
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobby8033":

  Да!И аз съм-ЗА!

 21. 21 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 601 Гневно

  Дето писаха по-горе - хем изненадваща реакция, но и явно начин да се избавиш от евентуални бъдещи агресии. Явно циганите този път видяха, че работата може да загрубее.

 22. 22 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "...ако разполагаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание."
  Да видим какво ще направи "истинската" власт...

 23. 23 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#6] от "Gopeто":
  Да, бързо и адекватно, можем само да мечтаем за такова правосъдие.

 24. 24 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Един мафиот е купил държавните органи и прави каквото си иска, включително убива и хора. Е, да, циганин е. Ама да не би сред тези като него (които са много!), да не са повечето българи?! Това е баналната истина!
  ===
  Някой да каже нещо за Шенген, Холандия и Финландия?...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 25. 25 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#21] от "maniask":

  Изобщо не е изненада. Различни кланове са и се мразят и всеки си дърпа чергата към него.

 26. 26 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobby8033":

  Една медия с бойкот не може да бъде изплашена.

  Ефект би имало масово и продължитено бойкотиране на рекламодателите й!

 27. 27 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Да не се прехлсваме по това мешере!

  Храните ли излюзии, че там хората са нещо по-различно от цигански барони!

 28. 28 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 739 Гневно

  Това мешере и то е съставено от банда юнаци, които сега усетиха горещината, която идва зад ъгъла, и се опитват да се покрият.

  malart.blog.bg
 29. 29 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#23] от "Drun_drun":

  Да, бързо и адекватно, можем само да мечтаем за такова правосъдие.
  --------------------------

  То направо да им даваме цялата власт като последна инстанция вместо ВСС. Разходите на държавата ще са минимални, а ефектът от отсъжданията ще е с резултат, за който много отдавна мечтаят. Да вземат да разглеждат гражданските спорове и на българите, цена няма да имат

  un buen dia empieza con un solo rayo
 30. 30 Профил на taran1
  taran1
  Рейтинг: 385 Весело

  да му дадат власт на мешерето и да почват да правораздават, предлагам им да подпуткат като начало Сакса и Кофулицията, да не забравят соебански, крайис, Сатнишеф сатанински, Гуце Архаров, Маслодайнова, Ръфан Питков, Кадаифов, Кифла Клюнева, Меди Трепан, Мълвен Пелчев, Айше Аварийно и бедсвено,списъкът е ужасно дълъг и ще бъде допълван постепенно, може мешерото направо една обща присъда да им даде нема да сбърка много. Брей още не мога да повервам, че специализирани съд в България се казвал мешере.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5832 Неутрално

  [quote#19:"bobby8033"]Жалкото е че такива журналисти като Миролюба Бенатова са забравили че са българи.[/quote]
  Тя е еврейка по баща.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 493 Весело

  Тва "мешере" действа по-обективно и бързо от нашенското...

 33. 33 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#32] от "rents":

  Проблемът на нашата съдебна система е, че действа като оял се монополист и заради това резултатите им са такива. Хич няма да е зле да имат достоен конкурент дори само в частта на гражданските спорове. В крайна сметка гражданите издържат една огромна и тромава машина, от която ползата за тях е почти никаква. Нека имат право на избор кой да ги съди и реално усетят какво е да работиш в условие на конкуренция.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 34. 34 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Абе тва Мешере-то е по съд от нашия т.нар. "съд"!

 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobby8033":Какво толкова се нахвърляте върху Бенатова? Така вижда жената, така представя. Тя си върши работата. За разлика от политици и властимащи институции. Ако последните си вършеха работата по начина, по който го прави Бенатова, можеше и да не се стигне до наглото поведение на рашковите хора и до събитието предизвикало ексцесиите.
  А помисля ли някой от Вас какво ще стане ако от името на национална медия излезат призиви за саморазправа?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Проблем има с бедните и необразовани цигани. Но с богатите цигани, като К. Рашков изниква проблема на внезапно забогателия. Както мутрите, така и те започват да си мислят, че за тях няма табута, че законите не важат за тях. Защото са мутри, в същност.

  Това е положението...
 37. 37 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#1] от "от Мюнхен":

  в Костинброд

 38. 38 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1381 Гневно

  НЕ НА МАНГАЛИЗАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!!!

 39. 39 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#3:"alchemist"]Писмени доказателства се приемат по-рядко, защото не може да се назначи експертиза.[/quote]

  Писмени доказателства не се приемат, щото някой трябва да може да пише и да чете...

  По- интересното е, че в официалния български съд писмени доказателства СЕ приемат, щото там судиите могат да четат и пишат. Но пък решенията на Мешерето много често са по- справедливи от тези на официалния български съд... Парадокс, а?

  А проблемът ни с официалния български съд е тожа, че освен да пишат и да четат, нашите съдии могат много добре и да "броят"... Броят дълго, и по много... Ако ми разбирате твърдека, де...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 40. 40 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Не ни интересуват присъдите на разните му там мешерета.
  Има си един съд в тази страна и важното е там да си получи заслуженото!

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5832 Любопитно

  До коментар [#37] от "smart":

  Азис в мешерето ли е?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#40:"theanalyser"]Не ни интересуват присъдите на разните му там мешерета.
  Има си един съд в тази страна и важното е там да си получи заслуженото![/quote]

  А дано... Ама- надали!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 43. 43 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#41:"от Мюнхен"]Азис в мешерето ли е? [/quote]

  Не. В Мешерето могат да участват само мъже.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 44. 44 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#41] от "от Мюнхен":

  Вуйчо му.

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2009/12/11/829142_cigansko_pravosudie/

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5832 Неутрално

  До коментар [#44] от "NPaine":

  Подозирах.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#44] от "NPaine":

  Интересен линк. Някому направи ли впечатление че самите цигани се наричат "цигани", не "роми"?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 47. 47 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  То и царат кирът се дистанцира от мешерето.

  Yet another blue planet.
 48. 48 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Не знам за вас, но аз сериозно се замислям дали да не си купя бухалка и телескопична палка.

 49. 49 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1363 Весело

  Очевидно циганите са се стреснали, значи подхода е правилен, трябва да продължи ...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 50. 50 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1363 Весело

  [quote#46:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Някому направи ли впечатление че самите цигани се наричат "цигани", не "роми"? [/quote]
  Ами никой не ги нарича "роми", освен Открехнато Общество, БХК, либерастите, педерастите, и "политкоректните" медии...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 51. 51 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  Късно е братчеди за китка.До сега къде бяхте???Или се надявате да си откъснете като гущер ''цар''кировата опашка, за да се отървете от справедливият български гняв???
  А кога ще се разграничите от крадците,убийците, изнасилвачите,мародерите,измамниците,педофилите, така както го правят всички цивилизовани хора по света , отричайки се от "черните" си овци???
  Кога ще се разграничите от престъпните си "културни особености",за да станете най-сетне пълноправни граждани на България и света???

 52. 52 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#51] от "kimba3":Никога.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK