Делата срещу Рашкови или се прекратяват, или завършват с глоба

Къщата на Кирил Рашков днес

© Георги Кожухаров

Къщата на Кирил Рашков днесВодени са шест разследванията срещу Кирил Рашков и роднините му и те или са били прекратявани, или са завършвали с глоба за обявилия се за цар. Внукът му Георги Рашков има една условна присъда. Това става ясно от справка за делата срещу Рашкови, разпространена от пловдивската прокуратура.


Първото дело в справката е прекратеното разследване за незаконно производство на алкохол срещу сина на "царя", известен като "принц" Ангел. През 2009 г. митничари откриха 800 т меласа и 250 литра спирт в цех на фирмата на Ангел Рашков "Евро стандарт" в Катуница. Започна разследване за данъчно престъпление, което след това е било прекратено "поради несъставомерност на деянието", т.е. прокуратурата е обявила, че не е извършено престъпление.


Прокуратурата в Асеновград е водила пет разследвания и проверки по жалби срещу Рашков. С глоба от 1000 лв. приключва делото за самоуправство заради заграбените от "царя" 86 дка общински земи. До ниската присъда се стига, след като Рашков прави самопризнание.
Следващите преписки срещу семейството са свързани с този спор за земи и са по жалби на местни жители, че са им отправени заплахи за убийство. През 2006 г. прокуратурата в Асеновград отказва да разследва оплакване, че синът и внукът на "царя" Ангел и Кирил са заплашили техен съселянин.


Същата съдба има и друга жалба за смъртна закана срещу Кирил Рашков, подкрепена от протестна подписка от жители на Катуница. Прокуратурата отказва да разследва тези заплахи.


През 2009 г. внукът на Кирил Рашков Георги е осъден за хулиганство на 700 лв. глоба, като това е станало, защото прокуратурата е предложила да бъде освободен от наказателна отговорност. Същият Георги след това отвлече пловдивския журналист Емил Кацаров и го държа насилствено в къщата на дядо си, защото репортерът искал да снима имотите на фамилията и правел разследване. Резултатът е условна присъда от една година затвор за внука и 3000 лв. за Кирил Рашков.Жалбите на Рашкови


Прокуратурата в Ассеновград пък е водила 10 преписки по жалби на Рашкови. От справката става ясно, че през 2004 г. Кирил Рашков е подал сигнал за кражба – делото е спряно, защото не са разкрити извършителите. През 2005 г. "царят" отново се жалва от кражба, но тъй като сумата е дребна, крадците са глобени. После Рашков изпраща сигнал до прокуратурата, че негови съселяни ползват незаконно общински места – следва отказ за разследване. Обвинителите не образуват дело и по жалбите му за заплахи за убийство, за сигналите му за незаконна сеч и за отправени му закани за убийство. Спряно е делото по оплакване на "принц" Ангел, че неизвестни за унищожили негово имущество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK